makawel 24.06.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 kangaxx Może polecisz mi centrale która da rade u mnie w przyszłym domku. moj dom to 120 piwnica(z czego 40 to garaż) parter 120(z garażem) i poddasze użytkowe 107 szczegóły w dzienniku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.06.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 (edytowane) nie sądzę by ci się moja sugestia podobała bo drogie toto ale i dobre, bez planów mało mogę powiedzieć, bo może kilka pasować ale specyfika domu wyróżni któryś, poza tym nie załapałem powierzchni, użytkowa - ?, piwnica - ?, poddasze - ?, garaż - ? moja wiedza podpowiada mi by piwnicę zostawić jej własnej wentylacji i klimatowi, to samo z garażem, chyba że tfu ogrzewany Edytowane 24 Czerwca 2010 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.06.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Kangaxx nie ściemniaj tylko sugeruj pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.06.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 inaczej mówiąc (analogicznie) producent usiłuje wmówić klientowi że opona dziurawa zaopatrzona w system ustawicznego dopompowywania jest lepsza i zostawia w tyle te szczelne, pozwolisz że się uśmieję to porównanie mi się podoba ;-D Z postu makawel wynika, że ma 1 garaż w piwnicy o powierzchni 40 m2, a drugi na parterze Dlaczego na ogrzewany garaż mówisz "tfu" ? Ja mam taki (+15 w zimie) i nie widzę w tym problemu - chyba, że czegoś nie wiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makawel 25.06.2010 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 sorki rozpędziłem się z tymi garażami jest jeden w piwnicy(40m2) +80m2 piwnicy, parter 120 +107 poddasze to wszystko powierzchnia użytkowa. a w garażu chce mieć mały kaloryfer by nie ciągnęło do domku zimna z piwnicy. jak jeszcze jakieś dane są potrzebne to pisz. a i wychodzę z założenia ze biedny musi kupować rzeczy trwale które wiadomo nie są tanie Pozdrawiam i dzięki za interesowanie się tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.06.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Ok istotna jest jeszcze kubatura "wentylowana" (nawet bardziej od powierzchni), czy chcesz robić GWC (darmowe ciepło zimą i chłód latem) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makawel 26.06.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 na gwc to mnie nie bedzie juz stac niestety. A kubatura brutto budynku mieszkalnego wg projektu to 1300m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.06.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Mo kurcze. Kogos stac nabudynek z kubatura 1300 m3 (ponad 200 uzytkowej ?) a nie stac na gwc za 2-3 tys ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 26.06.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 makawel przelicz jeszcze raz tą kubaturę. Najprawdopodobniej dane wziąłeś z projektu, a tam przeważnie podają kubaturę brutto. A wierz mi, różnica może być całkiem spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makawel 26.06.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Mo kurcze. Kogos stac nabudynek z kubatura 1300 m3 (ponad 200 uzytkowej ?) a nie stac na gwc za 2-3 tys ? Fantom jak za 2-3 tys to mnie stac ale narazie mnie straszyli ze 10-11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makawel 26.06.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 makawel przelicz jeszcze raz tą kubaturę. Najprawdopodobniej dane wziąłeś z projektu, a tam przeważnie podają kubaturę brutto. A wierz mi, różnica może być całkiem spora. przecież napisałem ze "A kubatura brutto budynku mieszkalnego wg projektu to 1300m3. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 26.06.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Fakt, umknęło mi. Ale jeśli zdajesz sobie sprawę że to kubatura brutto, to po co ja podajesz i bieżesz pod uwagę do wentylacji? GWC jest możliwe do wykonania za 2-3 tyś, ale to nie znaczy że ktoś Ci za te pieniądze to zrobi. Najtaniej chyba wychodzi GWC glikolowe, ale wymaga odpowiednich warunków gruntowych (grunt mokry, a przynajmniej silnie zawilgocony). Skoro zdecydowałeś się na dom podpiwniczony, to raczej masz u siebie grunt w miarę suchy. A w takim gruncie najlepiej będzie się sprawdzał wymiennik bezprzeponowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.06.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Moglibyście podać Wasze wymagania stawiane systemowi wentylacyjnemu?Tak w słupku...Potem zestawilibyśmy sobie te wymagania z wentylacją grawitacyjną, która TEŻ JEST WENTYLACJĄ i zobaczymy czy to się da...Bo chcieć to se można...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RL 26.06.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 1. zastanawiam sie nad rekuperatorem Renovent HR Large a NedAir FlexiLine 300 (http://www.ned-air.pl/pro_FlexiLine.asp) - oba zaproponowal instalator i mam dylemat ktory wybrac? (docelowa lokalizacja: kotlowania) 2. w jakich lokalizacjach/pokojach najlepiej rozmiescic sterowanie nawiewem? 3. czy sterowanie nawiewem zrobic na zasadzie prostego przelacznika (3 tryby) czy zaawandowanego panelu? 4. czy robic jakies oddzielne sterowanie nawiewami w konkretnych pokojach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.06.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Najtaniej chyba wychodzi GWC glikolowe, ale wymaga odpowiednich warunków gruntowych (grunt mokry, a przynajmniej silnie zawilgocony). Skoro zdecydowałeś się na dom podpiwniczony, to raczej masz u siebie grunt w miarę suchy. A w takim gruncie najlepiej będzie się sprawdzał wymiennik bezprzeponowy. Chyba żartujesz z tym glikolowym ? Najtaniej w budowie i eksploatacji wychodzi rurowy (na rurach drenażowych bez dziurek) - około 2-3 tys i 1 dzień pracy dla 2 osób (chociaż mi zrobiła to firma za 3 tys wraz z materiałami, ale to było 2 lata temu). U mnie jest grunt piaszczysty i taki GWC działa jak trzeba. makawel - podaj kubaturę wentylowaną tzn. odlicz garaż, piwnicę itp., a najlepiej policz od nowa (powierzchnie pomieszczeń x wysokości) i podaj wynik. Niemożliwe, żeby z 230 m2 wyszło więcej niż 700 m3 - chyba, że masz pomieszczenia wysokie na 3 metry ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 27.06.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 A nie śmierdzi jeszcze stęchlizna? Jeśli nie, to są duże szanse że niedługo zacznie. Rura karbowana w swoich zakamarkach zatrzymuje drobiny kurzu, które po kilkukrotnym zawilgoceniu mogą, fakt że nie muszą, zacząć wydzielać nieprzyjemny zapach. Między innymi dlatego żadna firma nie robi rorowców na karbowanych rurach, jeśli od wewnętrznej strony nie mają gładkich ścianek. Jeśli u Ciebie działa "już" dwa lata, to tylko sie ciesz. Pamiętaj jednak ze ma to działać lat kilkanaście. A tu efekty mogą być różne. A glikolowca można bez trudu postawić za 2-2,5 tyś (najdroższa nagrzewnica - około 1000). To nie żart jak sugerujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makawel 28.06.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 SUSPENSER Więc tak po odliczeniu tak jak sugerowałeś wychodzi ze do wentylowania będzie 570m3. Co do gruntu to u mnie jest glina woda pokazuje sie około 3 metra. Jani_63A co będzie mi potrzebne do wykonania GWC glikolowego? Takie chyba widziałem w dzienniku PIczmana jak się nie mylę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.06.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 A co będzie mi potrzebne do wykonania GWC glikolowego? Takie chyba widziałem w dzienniku PIczmana jak się nie mylę?? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makawel 28.06.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 szczukot dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 28.06.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 (edytowane) to porównanie mi się podoba ;-DDlaczego na ogrzewany garaż mówisz "tfu" ?... nie lubię grzanych garaży bo fura rdzewieje w zimie jak się nią jeździ makawel jak mówiłem nie spodoba ci się, vena4 albo cnwb 4.0, zależy czy bez czy z gwc, w sumie bez gwc to i vena 3 by obskoczyła bo wiatrów chyba nie planujesz tyle ze ja wole 4 bo kanały ma wieksze i cichsza jest przez to Edytowane 28 Czerwca 2010 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts