bartekgr 15.10.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Czyli podsumowując jaka rura jaka:FLEX: rura giętka - rozciągana, np. http://allegro.pl/rura-flex-125-3-mb-alu-wentylacja-kominek-kratka-i1273437272.htmlSPIRO: rura sztywna - zwijana, np. http://allegro.pl/rura-zwijana-spiro-100mm-walter-producent-9-35net-i1259375302.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.10.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 (edytowane) no tak, racja, mówiłem o flexach, spiro to swijane z blachy i sztywne, mój błąd Edytowane 15 Października 2010 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 21.10.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 (edytowane) Witam. Mam pytanie odnosnie izolacji. Mam dom z poddaszem uzytkowym i kanały wentylacji rekuperatora mam prowadzone w połaci dachowej. Jak juz wspólnie tu ustaliliści są to flexy - czyli nie z blachy ale z aluminium (chyba) na miedzianym drucie w srodku. Są one juz ocieplone około 4 cm wełny i owinięte kolejna wrastwą jakiegoś materiału, podobne do aluminium tyle ze takie plastyczne. Na rysunku przedstawię jak to idzie. Moje pytanie jest takie...jak uważacie czy taka iaolacja wystarczy?? wiem ze jakby było więcej to napewno lepiej ale fizycznie jest to niemozliwe, bo ocieplam dach 25cm wełny. Od dołu juz nie rysuje bo tam bedzie tylko płyta g-k, która przylegac będzie do kanału. Poddasze uzytkowe i oczywiście ogrzewane. http://img834.imageshack.us/img834/7062/wena.png Uploaded with ImageShack.us Edytowane 21 Października 2010 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.10.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 photos - masz termoflexy takie jak ja. W skosach poddasza mam tak właśnie poprowadzone kanały schodzące na parter i też mam 15+10 cm wełny. Straty ciepła od wylotu z centrali w garażu do wylotów z anemostatów mam na poziomie 2-3 stopni - jak dla mnie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 21.10.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 photos - masz termoflexy takie jak ja. W skosach poddasza mam tak właśnie poprowadzone kanały schodzące na parter i też mam 15+10 cm wełny. Straty ciepła od wylotu z centrali w garażu do wylotów z anemostatów mam na poziomie 2-3 stopni - jak dla mnie jest ok. czyli potwierdzasz że żadnego przemarzania nie powinno być?? Bo troszkę sie obawiam własnie jak to bedzie działać. w sumie jest to około 11 cm wełny i deska - tyle dzieli ten termoflex od blachodachówki. Większość tu pisze że ociepla kanały położone na stropie wełna 15 i jeszcze inne rzeczy wiec się zacząłem zastanawiać czy ten mo sposób jest aby napewno ok. Ale skoro U Ciebie się sprawdz to powinno byc dobrze. U mnie to bedzie gdzieś na odcinku 2-2,5 m. bo sciankę kolankową mam wciągniętą w środek budynku i dolatego wczesniej te termoflexy "wyłaniają" się z połaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.10.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 zawsze coś ciepła ci ucieknie ale przemarznąć nie ma prawa, przecież będziesz ten kanał ciągle ogrzewał ciepłym powietrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 22.10.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 jak dla mnie prowadzenie tej rury w warstwie ocieplenia tworzy ci mostek cieplny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 22.10.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 (edytowane) jak dla mnie prowadzenie tej rury w warstwie ocieplenia tworzy ci mostek cieplny No i masz znalazł sie taki co mi humor popsuł na weekend... SUSPENSER masz mostki?? Inaczej ze strychu w kopercie nie da się tych kanałów poprowadzic...muszą połacią schodzić. A robią mi to Twoi krajani Viessmann - Antom z Branickiego Edytowane 22 Października 2010 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 22.10.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Mostek będzie na 100%. Przecież izolacja w miejscu prowadzenia kanału zamiast 25cm będzie miała łącznie z ociepleniem kanału 11cm. Kwestią jest tylko jak wielki będzie ten mostek. To trzeba by przeliczyć. Ale weekendu z tego powodu nie przekreślaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 22.10.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Ale weekendu z tego powodu nie przekreślaj. Może nie będzie tak źle Niestety nie znam sie na tych obliczeniach. Czy t będą duże straty ciepła?? Tych kanałów jest chyba 6, ale nie widzę innej możliwości poprowadzenia od rekuperatora...bo niby jak w pomieszczeniu?? Chba wszyscy użytkownicy użytkowego poddasza mają ten pronblem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 22.10.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Ja dojrzałem do opcji kanałów płaskich.W stropie otwór, w otwór taka kształtka http://img20.allegroimg.pl/photos/400x300/12/77/44/34/1277443480następnie metr kanału po stropie w stronę ścianki kolankowej, (będzie schowany w styropianie akustycznym 45 mm i zalany wylewką 7-8 cm), w ściance kolankowej wykuta bruzda i kolanem 90 stopnihttp://img20.allegroimg.pl/photos/400x300/12/77/44/35/1277443597 przejście na pion. Dalej kanałem płaskim do góry, potem kolanem 45 stopnihttp://img20.allegroimg.pl/photos/400x300/12/69/96/58/1269965845przejście na skos. Dalej kanał płaski na samym regipsie położony, (no właściwie to na profilu) żeby jak najmniej izolacji stracić (bo kanał ma 6 cm grubości). Następnie juz na strychu przejście na kanał okrągły http://img20.allegroimg.pl/photos/400x300/12/77/44/36/1277443608Dalej już normalne rury spiro (sztywne).Są 2 typy tych kanałów 60x120 i 60x204 mm, co mniej-więcej odpowiada przekrojom kanałów okrągłych fi100 i 125 więc powinno wystarczyć do obsłużenia anemostatów. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.10.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 SUSPENSER masz mostki?? Kamerą termowizyjną budynku nie sprawdzałem, ale po pierwsze nie zauważyłem problemów ze stratami ciepła w tych miejscach (obserwacja cienkiej warstwy zalegającego na dachu śniegu - to naprawdę sporo daje bo dzięki temu znalazłem jedno miejsce w którym wełna się zsunęła i śnieg się wytapiał), a po drugie jak już napisałem różnica temperatur pomiędzy centralą a anemostatami to maks. 2-3 stopnie co jak dla mnie jest akceptowalne. MORHOT - kanały bardzo ciekawe, ale nie mają w ogóle żadnej izolacji - przydałoby się opatulenie ich chociaż 3 cm wełny lub styro - inaczej całą swoją powierzchnią będą oddawać (latem pobierać) ciepło od stropu i rigipsów, których będą dotykać. photos - jest tak jak napisałeś - wszyscy z poddaszami użytkowymi mają ten problem, ja mam 2 spadowy i też mogę albo sprowadzać kanały pod połacią aż do ścianki kolankowej albo od strony wnętrza domu a potem pod posadzką kanałami płaskimi (w sumie byłyby co najmniej 2 razy dłuższe od tych idących pod połacią). Dzisiaj budując na pewno dałbym najlepszą wełnę do ocieplenia połaci (a dałem standardową) oraz kanały płaskie obłożone 3 cm najlepszym styropianem w ściankach kolankowych i stropie, a pod połacią owinięte 5 cm najlepszej wełny [najlepsze tzn. o najlepszych parametrach izolacyjnych np. lambda = 0,033]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.10.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 może zmień projekt instalacji, zamiast drzewka zrób krzaka , będziesz miał o wiele mniejsze średnice kanałów a więc i zaizolowanie ich będzie lepsze , tak też się robi szczególnie gdy upchać rur nie ma gdzie za bardzo i muszą lecieć w izolacji, kłopot w tym że nie każda firma zdaje sobie z tego sprawę aby zrobić coś takiego nie musisz liczyć spadków ciśnień (z resztą wogóle po co?) tylko objętości i pola powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.10.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Co do welny tez mam 0,033 ale na rynku pojawila sie juz chyba 0,03 isovera Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 22.10.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 MORHOT - kanały bardzo ciekawe, ale nie mają w ogóle żadnej izolacji - przydałoby się opatulenie ich chociaż 3 cm wełny lub styro - inaczej całą swoją powierzchnią będą oddawać (latem pobierać) ciepło od stropu i rigipsów, których będą dotykać. u mnie będzie podobnie - płaskie kanały - ale tylko w posadce. Tak mi się wydaje - że brak izolacji raczej nie zaszkodzi. W zimie - powietrze będzie podgrzewane przez posadzkę, zaś w lato będzie oziębiane. A i tak mi się wydaje że te straty/zyski będą minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 23.10.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 no człowiek uczy się całe życie, nie wiedziałem że posadzki chłodzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.10.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 u mnie będzie podobnie - płaskie kanały - ale tylko w posadce. Tak mi się wydaje - że brak izolacji raczej nie zaszkodzi. W zimie - powietrze będzie podgrzewane przez posadzkę, zaś w lato będzie oziębiane. A i tak mi się wydaje że te straty/zyski będą minimalne. Niestety właśnie zaszkodzi [ o ile zimą nie będzie problemu jeśli masz podłogówkę - jak nie masz to też będzie] o tyle latem na pewno będzie tracił chłód z GWC na chłodzenie stropu zamiast powietrza w pomieszczeniach. W grzaniu i chłodzeniu głównie chodzi o temperaturę powietrza w domu a nie ścian, stropów, mebli itp. Nawet cienka warstwa izolacji sporo daje - przykładem jest np. tapicerka podłogi w samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 23.10.2010 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 a jaka temperaturę ma taki strop w lato? Chyba mniejszą niż powietrze z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 24.10.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Ejże Pany!Jaką temperaturę może mieć strop między pomieszczeniami o temperaturze 22 stopnie dół i 21 stopnie góra?W jaki sposób może to zaszkodzić nawiewanemu powietrzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.10.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 (edytowane) ...o ile zimą nie będzie problemu jeśli masz podłogówkę - jak nie masz to też będzie] o tyle latem na pewno będzie tracił chłód z GWC na chłodzenie stropu zamiast powietrza w pomieszczeniach. opisał chyba jasno Edytowane 24 Października 2010 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts