szczukot 31.01.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Jakbym wzial drozsza elektronike do swojego to te by sie dalo Ale to bez sensu. Samemu mozna to samo zrealizowac o wiele taniej niz proponuje te sterowniki (mam ned-aira) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 31.01.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 a ja bym olał, działanie owszem zakłóca ale ile % czasu w skali tygodnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.01.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Na pewno nie duzo - moze lacznie z 3 godzny tygodniowo ? Jezlei mozna by to zrobic tanio to zrobie - jak bede komplikacje to pomine temat. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 02.02.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Wariant dla matematyków Jeśli strugi są podobne to wyciągnąć średnią temperaturę wywiewu (około18 st). Jeśli diametralnie różne to dochodzi zabawa z procentami dla średniej temp. wywiewu jak ma być bardzo dokładnie Wariant dla leniwych Najprościej zmierzyć temperaturę na wejściu do reku. Reszta ze wzoru n = (Tn-Tz)/(Tw-Tz) x100 [%] Tw- temp. wewnętrzna Tn - temp. powietrza nawiewanego do pomieszczenia Tz - temp. zewnętrzna Jak będziesz mierzył temperatury zaraz za rekuperatorem wyjdzie Ci sprawność samej rekuperacji, jak na anemostatach, uzyskasz sprawność dla układu wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 02.02.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Ty sobie zrób dobrego drinka i zapal cygaro zwycięstwa. Sprawność dla całego układu na poziomie 80-88% to wynik bardzo, ale to bardzo przyzwoity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 02.02.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 tak mierzysz sprawność całego układu a nie tylko reku, chyba masz dobrze zaizolowane kanały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Podolak 10.02.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Ja dysze Lechler kupowałem w http://www.makprojekt.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 13.02.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 (edytowane) Zainstalowano u mnie Renovent Brink HR 300 Medium. Mam GWC glikolowe 75m rury wodnej 32mm z nagrzewnicą Promont 40cmx40cm 4-rzędową. Do GWC podpięta pompka WILO 4W.Wczoraj zaobserwowałem na folii paroizolacyjnej na suficie podciśnienie (dom parterowy - folia mocowana zszywkami i taśmami butylowymi do stężenia z płyt OSB). Ku memu przerażeniu okazało się, że podciśnienie spowodowało rozszczelnienie i oderwanie w wielu miejscach folii. Dziś rano wczytałem się w instrukcję i poniżej wyniki z odczytu:- nawiew 174 m3/h- wywiew 260 m3/h- ciśnienie wentylatora nawiewnego 47Pa- ciśnienie went. wywiewnego 321Pa (!) Instalator po wczytaniu się w instrukcję, stwierdził, że przyczyną różnicy w wydajnościach wentylatorów jest zadziałanie zabezpieczenia przeciwzamrożeniowego, które zmniejszyło nawiew (do 174 m3/h) - stąd podciśnienie. Po ustawieniu opcji, że zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe nie będzie wpływać na zmniejszenie nawiewu, podciśnienia brak, a odczyty jak poniżej (ustawiona dysproporcja +30 m3/h):- nawiew 150 m3/h- wywiew 120 m3/h- ciśnienie wentylatora nawiewnego 35Pa- ciśnienie went. wywiewnego 36Pa albo - nawiew 250 m3/h- wywiew 220 m3/h- ciśnienie wentylatora nawiewnego 62Pa- ciśnienie went. wywiewnego 96Pa 1. Jak zinterpretować początkowe ciśnienie 321Pa?2. Jakie Wy macie przykładowe wartości ciśnień i jak one są w ogole mierzone (jaka jest ich interpretacja - czy jako opór na instalacji?)3. Skoro załączyło się zabezpieczenie p-zamrożeniowe, to GWC nie daje rady? Jak prosto ocenić jego wydajność? Czy ta pompka 4W może w ogole dawać radę? Czujniki temperatury za nagrzewnicą i na czerpni dają niestety zafalszowane wyniki (potrzeba kalibracji). Edytowane 13 Lutego 2011 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.02.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 gwc może dawać rade, tylko nagrzewnica nie musi, to jest najsłabszy punkt glikolowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.02.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 No bez pomiarow temp przed i za nagrzewica to nie da sie tego stwierdzic. Dopiero majac spadek temp na nagrzewnicy mozna wyliczyc ile daje mocy i czy jest to wystarczajace do podgrzania aktualnej strugi. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 14.02.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Albo masz bardzo dobre warunki gruntowe dla swojego glkolowca, albo ta rura jest zdecydowanie za krótka, choć uważam że i tak jest za krótka, chyba że leży w praktycznie samej wodzie. No i moc pompki. Ile takie "maleństwo" może przetłoczyć tego glikolu?Nie ma odpowiedniego przepływu, nie będzie też odpowiedniego oddawania ciepła przez nagrzewnicę.Dla III strefy klimatycznej przy obecnym poziomie wentylacji (150m3/h), obliczeniowo nagrzewnica powinna móc przekazać 1,1kW energii cieplnej.Jak spadnie temperatura zmierz jakimś termometrem temperaturę zasilania i powrotu nagrzewnicy.Tu różnice powinny być na poziomie 2-3K, a coś mi się wydaje że ten warunek u Ciebie nie jste spełniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 14.02.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 (edytowane) Charakterystyka pracy mojej pompki: http://www.wilo.pl/cps/p/productsImages/00314657_0_rdax_300x192.jpg GWC w gruncie gliniastym z domieszką piasku. Projektowana moc do wyciągnięcia: 15W/mb. 75m GWC x 15W/mb=1,12 kW (w teorii). Jutro być może pomierzę temperatury. Edytowane 14 Lutego 2011 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 14.02.2011 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Zanim podasz wyniki pomiarów temperatury wejście/wyjście już można powiedzieć że trochę za bardzo przyoszczędziłeś. Pompa cyrkulacyjna, choć oszczędnością w poborze prądu może kusić, kompletnie się nie nadaje. Zdecydowanie za mały przepływ. Wstaw normalną, obiegową 25-40. Moc Twojego GWC obliczeniowo teoretycznie pokrywa zapotrzebowanie na energię, ale przy pracy ciągłej (sezonowej) grunt nie wydoli. Przepływ strumienia ciepła w gruncie nie jest aż tak szybki Dla ratowania tego układu, najmniej inwazyjne wydaje się dołożenie drugiej pętli o podobnej długości i spięcie tego jakimś "rozdzielaczem" z możliwością odcięcia poszczególnych pętli celem prawidłowego odpowietrzenia. Na obecna chwilę jedynie dobrze dobranym elementem jest nagrzewnica, która jako czterorzędowa 40x40 jest wstanie przekazać odpowiednią ilość ciepła powietrzu, pod warunkiem że ma skąd je wziąć. A za ten fragment gry odpowiada pospołu pompa obiegowa i wymiennik gruntowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 15.02.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Jani_63, dobrze prawisz Spadek temperatury glikolu przed i za nagrzewnicą: 6-7 K Temperatura powietrza za nagrzewnicą: -2 st. C przy -12 st. C na zewnątrz i przepływie ok. 120 m3/h Pompka była na próbę (zakupiona do cyrkulacji), ale jak widać powyzej - nie przeszla jej. Wepnę w uklad obiegową 25-40. Ale kopać i dokladać kolejną pętlę - za bardzo nie uśmiecha mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.02.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Pytanko : czy w rekuperatorach sa montowane przepustnice zwrotne ? Nie moge nic znalezc na ten temat w swoim (nedair) chyba, ze go rozbiore.Zastanawaim sie tylko. Czy jak rekuperator jest calkowicie wylaczony, to "wlacza sie" wentylacja grawitacyjna przez niego czy jest to w 99% szczelne. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.02.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Pytanko : czy w rekuperatorach sa montowane przepustnice zwrotne ? Nie, nie są montowane przynajmniej ja nigdy się nie spotkałem z takim przypadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 27.02.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Aleś pazerny. Chciałbyś mieć w jednej cenie dwie wentylacje A poważnie. Grawitacja tu nic nie pociągnie. Sam wymiennik stawia zbyt duże opory, o reszcie instalacji nie wspominając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.02.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 To cos mi dom za duzo wigloci ciagnie. Chcialem go troche nawilzyc i wylewam litry wody na podloge (ogrzewanie), ona paruje a wilgotnosc ciagle 25 % nie mieszkam wiec sam wody nie generuje. BAlem sie wiec, ze moze mi duzo ucieka przez te kanaly z reku. Ale jak sa one faktycznie zbyt dlugi itp aby dzialaly jak grawitacja, wynika, ze sciany itp chlona mi ta wilgoc. Musza byc niezle wysuszone. Dla pewnosci zrobie jeszcze "test gromnicowy" przy anemostatach Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 To cos mi dom za duzo wigloci ciagnie. Chcialem go troche nawilzyc i wylewam litry wody na podloge (ogrzewanie), ona paruje a wilgotnosc ciagle 25 % nie mieszkam wiec sam wody nie generuje. BAlem sie wiec, ze moze mi duzo ucieka przez te kanaly z reku. Ale jak sa one faktycznie zbyt dlugi itp aby dzialaly jak grawitacja, wynika, ze sciany itp chlona mi ta wilgoc. Musza byc niezle wysuszone. Dla pewnosci zrobie jeszcze "test gromnicowy" przy anemostatach Fantom Czy masz kominek albo okap z wyrzutem na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.02.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 kominek mam, ale jeszcze bez wycietych dziur na kratki. Rura od okapu sterczy, ale przykladjac reke nie czulem tam ruchu powietrza. Wlasnie dlatego musze jakas swieczke uzyc aby zobaczyc dokladnie ile tam mi tego ucieka. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts