Liwko 28.02.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Taki jak chcę 1500 zł, na razie mnie nie stać Żeby moja czasem tego nie przeczytała, ona wie o sumie 150zł Fajną obudowę sam sobie zmajstruje ze starego wyciągowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.02.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 W sumie można by to zrobić jako szafkę , obudować ładnie itd. Pomysł dobry, godny zastanowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 28.02.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Też się czaję na taki pochłaniacz, czy te tańsze mają ciche wentylatory ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Też się czaję na taki pochłaniacz, czy te tańsze mają ciche wentylatory ? pozdr adam Poszukałem kilku i większość tych tanich i drogich ma w okolicach 50dB na najwyższym biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.02.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Ten co kupilem ma 52dB przy wydajnosci 700m3/h i pozera 100 W Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 28.02.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 panowie, dzisiaj zdemontowałem okap w kuchni bo mi tam silnik padł, okap był podpięty do wm ze wspomaganiem tymże silniczkiem przez jakieś 2 lata, filtry w okapie myłem 2 razy woku, wentylatora ani kanału nie dotykałem, zrobiłem fotki aby rozwiać wątpliwości tylko jak je tu wkleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Musisz je przenieść do internetu. Do np. takiego albumu jak ten drugi link pod spodem albo fotosik.plDalej już pójdzie łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 28.02.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Możesz wklejać prosto z kompa. Nad polem w którym piszesz jest pasek narzędziowy. Klikasz na "kwadracik z drzewkiem" i później w/g instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Możesz wklejać prosto z kompa. Nad polem w którym piszesz jest pasek narzędziowy. Klikasz na "kwadracik z drzewkiem" i później w/g instrukcji No tak, o tym zapomniałem. Musisz mieć jednak odpowiedni rozmiar zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.02.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Ciekaw jestem co powiecie o sytuacji u mnie: - wilgotność spada nawet do 20% i często włączam nawilżacz ultradźwiękowy na cały dzień (aż jest mgła w domu) - wtedy pogodynka pokazuje wzrost do 30% - nie mam kominka, went. mech włączam rotacyjnie na minimum (Nikol 320, kubatura budynku 600 m3) - tzn. w godz. 8-16 nie działa w ogóle - powietrze minimalnie może się wymieniać z garażem przez niedomknięte drzwi Co do pochłaniacza to mam taki tani (Gorenje) z siatką która wyłapuje tłuszcz i filtrem węglowym - działa jak trzeba, tylko głośne cholerstwo przez co jest rzadko używany, póki co po 2,5 roku mieszkania jeszcze nie wymagał czyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.03.2011 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 strasznie sucho u ciebie, ja mam jakieś 500m3 i vene 4, chodzi na 20% non stop, dwa razy na dobę rano i wieczorem przez godzinę na 80%, nie jest sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.03.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 strasznie sucho u ciebie, ja mam jakieś 500m3 i vene 4, chodzi na 20% non stop, dwa razy na dobę rano i wieczorem przez godzinę na 80%, nie jest sucho No właśnie nie wiem dlaczego - aż mi się porobiły szczeliny w elementach drewnianych (drzwi, stolik z blatem z desek, a nawet na łączeniach paneli). A może ten higrometr w pogodynce jest jakiś do kitu ? PS mieszkamy w 2 osoby, więc mało jest "naturalnych emiterów wilgoci". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.03.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 No właśnie nie wiem dlaczego - aż mi się porobiły szczeliny w elementach drewnianych (drzwi, stolik z blatem z desek, a nawet na łączeniach paneli). A może ten higrometr w pogodynce jest jakiś do kitu ? PS mieszkamy w 2 osoby, więc mało jest "naturalnych emiterów wilgoci". Skoro ci się porobiły szczeliny w drewnie to raczej ta pogodynka nie kłamie. Ja na twoim miejscu zrobił bym badanie kamerą termowizyjną bo ewidentnie gdzieś masz ucieczkę powietrza z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.03.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 suspenser, a weź ty wyłącz tego nikola w ogóle na jakiś czas i zobacz co sie bedzie działo z powietrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.03.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Jak wyłączy to wilgotność wzrośnie ale woda z okien popłynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.03.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 suspenser, a weź ty wyłącz tego nikola w ogóle na jakiś czas i zobacz co sie bedzie działo z powietrzem Już próbowałem kiedyś i żona otworzyła okno w sypialni, bo jej się duszno zrobiło (za dużo CO2 w powietrzu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.03.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Skoro ci się porobiły szczeliny w drewnie to raczej ta pogodynka nie kłamie. Ja na twoim miejscu zrobił bym badanie kamerą termowizyjną bo ewidentnie gdzieś masz ucieczkę powietrza z domu. Zrobiłem "obrzęd gromniczny" wg wskazówek Adama_mk i nic poważnego nie wykryłem Chyba czas zrobić ponownie, dokładny. Termowizja jednak sporo kosztuje i nie wiem czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.03.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 jesli duszno to i szczelnie ot zagadka upierdliwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.03.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Już próbowałem kiedyś i żona otworzyła okno w sypialni, bo jej się duszno zrobiło (za dużo CO2 w powietrzu). To chyba nie za duzo CO w powietrzu tylko w glowie. Czlowiek w nocy "zuzywa" moze 3 litry na minute. Na godzine jest to wiec powiedzmy 0,2 m3. Dwie osoby to bedzie 0,4 m3. 8 godzin w nocy to bedzie 3,2 m3........ jaka masz kubature domu ? Starczy ci tego powietrza na 200 nocy. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 01.03.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 A może warto pomyśleć o zmianie reku na obrotówkę z odzyskiem wilgoci? Dom jest szczelny, skoro robi się duszno.Używanego Nikola możesz sprzedać za dobre pieniądze, dopłacić ze 2k i wstawić lepiej dostosowany rekuperator. W dużym domu przy dwóch osobach jakakolwiek sensownie działająca wentylacja z krzyżówką lub przeciwprądem spowoduje przesuszenie powietrza. A ciągłe nawilżanie przy jednoczesnym osuszaniem reku jest niekorzystne dla zdrowia i portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts