Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w regionie znalazłem najtaniej od 300-500zł - podstawowe bez wykonywania raportu...

W moim regionie można znaleźć za 300zł z raportem. Raport się przydaje - niektóre zdjęcia trzeba umieć zinterpretować (to prawie tak jak ze zdjęciem rentgenowskim - trzeba wiedzieć jak je odczytać :)).

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

szkoda że kamera tyle kosztuje...

To może warto ja kupić i świadczyć usługi.

Ponieważ kamera najlepiej sprawdza się wieczorem i wczesnym rankiem i to dodatkowo w zimie, może to być sposób na dodatkowy zarobek (nie będzie kolidował z pracą na etacie) :).

Link do tego co cytuje podawałem wcześniej.

Po 8h poziom CO2 osiągnie 3200ppm.

Aha. Ja liczylem dla "sobie znanych" danych. Czyli, ze czlowiek wydycha 2 % CO2 i zuzywa podczas snu 6 l powietrza. Z tego wychodzi niecale 2000ppm. Ale faktycznie wg danych, to jest i tak za duzo. A mi sie wydawalo, ze to takie male liczby .... Choc zakladam, ze nikt nie spi w sypialni po 12 m2 w domku :) No i do tego trzeba by sprawdzic jak wyglada "mieszalnosc" tego CO2 z pozostalym powietrzem w domu (przez szczeliny pod drzwiami itp)

Fantom

Aha. Ja liczylem dla "sobie znanych" danych. Czyli, ze czlowiek wydycha 2 % CO2 i zuzywa podczas snu 6 l powietrza. Z tego wychodzi niecale 2000ppm. Ale faktycznie wg danych, to jest i tak za duzo. A mi sie wydawalo, ze to takie male liczby .... Choc zakladam, ze nikt nie spi w sypialni po 12 m2 w domku :) No i do tego trzeba by sprawdzic jak wyglada "mieszalnosc" tego CO2 z pozostalym powietrzem w domu (przez szczeliny pod drzwiami itp)

Fantom

Z danych wklejonych przez HenoK wynika, że przy 50m3 (tyle w przybliżeniu ma moja sypialnia 18m2 użytkowej po odliczeniu skosu, po podłogach 21,1 m2) i 2 osobach wygląda to tak:

2x200cm3 CO2 na minutę, to 24 000cm3 na godzinę. 24 000 cm3 = 0,024m3.

0,024 m3 / 50m3 = 0,00048 = 480 ppm/godz x 6,5 godz = 3 120 ppm

Czyli w moim przypadku wypadałoby mieć w nocy wentylację co najmniej na poziomie 1 wymiany co 2 godziny.

Gdy dołożę do tego jeszcze "fikołki" to już w ogóle robi się ciekawie.

Chyba czas przyznać rację żonie, kupić miernik zawartości CO2 i wyregulować wentylację.

• 1 month później...
witam, obecnie jestem na etapie koncepcji budynku - zamierzam zainstalować wentylację mechaniczna czy ktoś mógłby polecić przywzoitą firmę z wrocławia lub okolic?

Pozdrawiam!

Witaj,

Spróbuj tu:

http://www.elmech-nikol.pl/przedstawiciele/dolnoslaskie

Jak mechaniczna to polecam także GWC rurowy ;)

Niedawno przywieźli do mnie rekuperator Viessmann. Jak to Polak...ja tez jestem ciekawy...otworzyłem boczne drzwiczki i moim oczom ukazał się środek urządzenia. A mówiąc dokładniej kilka wyprofilowanych płyt styropianowych, dwie turbinki, jakaś płytka elektroniczna, 3 filtry i wymiennik. Tak się zastanawiam Dlaczego to kosztuje takie ciężkie pieniądze. Już nie ważne czy to Bartosz Viessmann, Luna itd. Przecież to wszystko zebrane do kupy nie zasługuje na cenę powyżej 1 tys zł. Chyba za pomysł się płaci. No u mnie jest jeszcze sterownik na ścianę z tygodniowym programem, silniczek i klapka czyli tzw automatyczny bypass - profesjonalniej brzmi więc trzeba zapłacić za bypass a nie za silniczek i klapkę :)

Za tauzend na dobrych komponentach tego nie poskładasz. Tak bliżej 4-5tyś

Z elektronika zaś jest tak że potrafi być cenniejsza niż złoto ze względu na to co eferuje odpowiednio skonfigurowana.

W rzeczach użytkowych jej wartość jest z kolei wprost proporcjonalna do tego ile rynek jest wstanie zapłacić za to co oferuje.

Witam,

mam pytanie do uzytkowników wentylacji mechanicznej z rekuperacją. Czy posiadacie też klimatyzację. Zastanawiam sie nad jej zainstalowaniem. Dom mam dobrze ocieplony 20, a miejscami i 30cm styro plus 35cm wełny na dachu - dach płaski, wiec ciepło też tak szybko do środka nie wtargnie. Jednak od południa i zachodu mam znaczne przszklenia, ale może wystarczą żaluzje... co o tym sądzicie?

Witam,

mam pytanie do uzytkowników wentylacji mechanicznej z rekuperacją. Czy posiadacie też klimatyzację. Zastanawiam sie nad jej zainstalowaniem. Dom mam dobrze ocieplony 20, a miejscami i 30cm styro plus 35cm wełny na dachu - dach płaski, wiec ciepło też tak szybko do środka nie wtargnie. Jednak od południa i zachodu mam znaczne przszklenia, ale może wystarczą żaluzje... co o tym sądzicie?

W zeszłym roku zastanawiałem się nad klimatyzacją, ale okazało się, że wystarczyło włączyć wentylację na maksa i w połączeniu z GWC spokojnie dała radę wychładzać dom [a prądu bierze dużo mniej od klimy].

Okna też przesłaniałem zasłonami bo mam ich sporo.

Sama wentylacja na pewno nie pomoże, ale z dobrym GWC da radę i nie będziesz potrzebować klimatyzacji która jest dużo droższa w montażu i użytkowaniu.

żaluzje jak najbardziej, na lato lepsze zewnętrzne,

klimę kanałową odradzam, będzie śmierdziało po jakimś czasie, chyba że zamontuje ci całość ktoś kto ma pojęcie jak to zrobić, lepiej zainstaluj sobie odrębne jednostki, działają inaczej i sprawiają mniej kłopotu,

co do gwc to święta prawda co suspenser napisał, w przeciwieństwie do zimy to latem cała jego moc trafia nam do domu więc nawet za duży nie jest za duży :)