szczukot 24.06.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Pytanko : zawsze jest mowa o doceplaniu rur czy rekuperatora welna. Z czego to wynika ? Czy moge to wykonac styropiname czy bedzie z tego powodu jakis problem ? Pomijam temat ukladania - akurat mam tak rury, ze wlasnie tylko je musze przykryc na plasko, wiec styropian mi pasuje. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 24.06.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Skoro bardziej Ci pasuje styropian to jak najbardziej, tylko szczelnie ma być ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.06.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Jak WM to pewnie na stryszku, ale wówczas ocieplanie styropianem może rodzić problemy z wilgocią. Jest to pierwszy powód dla którego ociepla się rury wełną. Jest też jeszcze jeden o którym niektórzy miłośnicy styropianu przekonają się po uruchomieniu wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.06.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Jaki jest ten drugi ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.06.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 wełna tłumi hałas - styropian jakoś nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.06.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Ale gdzie ma tlumic ten halas ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.06.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 To co hałasuje niestety słychać dopiero po uruchomieniu instalacji. Na ogól są to wentylatory ale mogą to być też rezonujące rury czy też odgłosy z sąsiedniej ulicy . Tak czy inaczej hałas propaguje się rurami. Więc lepiej nie żałować wełny niż być posiadaczem zabytku muzealnego jakim staje się WM, której nie uruchamia się ze względu na hałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.06.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Ale welna ktora owiniete sa rury halasu raczej nie tlumi ?!? Chyba, ze w jakims minimalnym stopniu. Tak naprawde, wazny jest pierwszy tlumik za reku. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 27.06.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 A propos wełny na rurach i owiniętej folią. Czy wtedy w wełnie nie wykrapla się para? Pytam bo nie wiem zakładając że jest szczelnie owinięta to nie bo nie ma dostępu powietrza i wilgoć (para wodna) nie ma sie z czego wykroplić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.06.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Nie traci zwłaszcza jak przykryjesz instalację półmetrową warstwą wełny. - Ja wełny nie żałowałem mam jej po 50 cm nad instalacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.06.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Zwłaszcza rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.06.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 No nieźle, nieźle. Daytona nie tylko sprzedawana jest pod marką Dospelhttp://www.berluf.com/hat_pl.phpCiekawe o co tu lotto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.06.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Ale czy wełna ściśnięta folią nie traci swych właściwości izolujących. Nie ściśnięta, szczelnie owinięta. A to nie to samo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 28.06.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Witam. Czy ktos ma może u siebie zainstalowaną centralę Berluff Selen 500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lottta 30.06.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 witam wszystkich - bduję teraz dom z124 - 140 m2 użytkowej i 190 całkowitej, chciałabym rekuperator tani a dobry - może ktoś by mi coś polecił?bo ni mam nawet punktu zaczepienia - z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmix 30.06.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Napisz może ile masz zamiar przeznaczyć na reku i instalację wtedy napewno coś się wybierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 30.06.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 witam wszystkich - bduję teraz dom z124 - 140 m2 użytkowej i 190 całkowitej, chciałabym rekuperator tani a dobry - może ktoś by mi coś polecił?bo ni mam nawet punktu zaczepienia - z góry dziękuję Jak tanio to Luna, ale czy to dobry reku? Jak każda zabawka ma swoich fanów. Sporo lepsze mogą być samoróbki, ale jeśli twój partner raczej nie para się majsterkowaniem to opcja ta odpada. A wtedy pozostaje płakać i płacić tak 10-15 tys za całość WM bo jak sądzę chcesz instalować całą WM a nie jedynie reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.06.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 witam wszystkich - bduję teraz dom z124 - 140 m2 użytkowej i 190 całkowitej, chciałabym rekuperator tani a dobry - może ktoś by mi coś polecił?bo ni mam nawet punktu zaczepienia - z góry dziękuję Jan-gaz ma bardzo dobre urządzenia w średnich cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.06.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Gdyby jeszcze ten sterownik był atrakcyjniejszy Chodzi Ci o ten z wyświetlaczem i programatorem ? Mam chyba podobny w Nikol i faktycznie trochę uciążliwe jest regulowanie stref czasowych, na szczęście bardzo rzadko się to robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 30.06.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 No nieźle, nieźle. Daytona nie tylko sprzedawana jest pod marką Dospel http://www.berluf.com/hat_pl.php Ciekawe o co tu lotto... Bo to jest to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts