jasiek71 06.07.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Jedyna korzyść zimą z GWC to filtrowanie powietrza oraz brak problemów z zamarzającym wymiennikiem gorszej jakości (te lepsze radzą sobie ze szronem) Do reku co prawda nawiewa cieplejsze powietrze ale co z tego skoro reku ma wówczas gorszą sprawność - suma sumarum zysku energetycznego brak. witam, jeżeli reku będzie miało dużą sprawność... to to co tu jest napisane jest samą prawdą GWC wbrew wszystkim pozorom ma bardzo niewielką moc:( przy kiepskiej sprawności rekuperatora podbije nam kilka stopni i podniesie sprawność całego układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.07.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Dla mnie najważniejsze było gdy myślałem o GWC aby mi nie zamarzał reku. I dla tego zrezygnowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malachio 06.07.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Większość firm stosuje kanały sztywne, więc wycena za całą instalację wraz z rekuperatorem na poziomie 10k, jest niemożliwa... skoro sam rekuperator np. Brink kosztuje ok. 7,3k. z 8% Vatem, koszt kanałów sztywnych, kalan itp to ok. 5,5k-6,5k Taa, Brink medium 5300 z 8% vat, kanały sztywne spiro, nieocieplane + kolana na uszczelkach, przepustnice i dwie skrzynki rozprężne/rozdzielcze, + czerpnia + wyrzutnia + anemostaty około 3500 zł, robocizna ( instalacja zrobiona przez człowieka który w tym robi, z moją pomocą) 350 zł dom 130 m2 powierzchni użytkowej Parter+poddasze. Zrobiliśmy instalację w kilka popołudni, więcej czasu zajęło kompletowanie materiałów i przymiarki. Firma to powinna zrobić w jeden dzień i nie powinno to kosztować więcej jak 2-3 tys zł (koszt bez wykonania otworów w stropie i ścianach) Ocieplenie kanałów wełną i styropianem co mi zostały po ociepleniu reszty domu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.07.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 W sumie się zgadzam ale jak to w zyciu bywa zawsze się znajdzie na budowie coś nieoczekiwanie i sie robota przeciąga Kolega z poprzedniego wątku pewnie myślał o brink large. Ja tez się właśnie nad nim zastanawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 06.07.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 (edytowane) Zacznijmy od tego w jaki to sposób te niby nowsze i doskonalsze rekuperatory radzą sobie z mrozem. Z chwilą, gdy temperatura na wymienniku spada do 0 i zaczyna pojawiać się szron, czujnik zwalnia obroty wentylatora nawiewnego utrzymując niezmienione obroty wentylatora wywiewnego, ciepło z powietrza wywiewanego zamiast odzysku jest tracone na wymienniku ( aby utrzymać go w temperaturze powyżej zera). Tak naprawdę tak rozwiązany problem zakłóca tylko wentylację zrównoważoną. Straty, których nie potrafimy określić zaniżają nam dodatkowo sprawność rekuperatora, z testowych 95% sprawność spada do 50%.Do rekuperatora nie może wpadać powietrze poniżej 0 st.Naszym zdaniem rekuperator pracuje świetnie ale nie wiemy nic o tym w jakich proporcjach dobiera sobie powietrze, robi to tak aby pracował jak najlepiej....kosztem powietrza ogrzanego przez źródło ciepła.Zakłócenie wentylacji zrównoważonej skutkuje efektem niedociśnienia w budynku, które wiadomymi prawami musi się wyrównać, chociażby zwykłym otwarciem drzwi wejściowych.W początkach ery wentylacji mechanicznej z rekuperacją w domach jednorodzinnych stosowano wstępne nagrzewnice elektryczne o mocach rzędu 2000W, stosowano wtedy tylko wymienniki krzyżowe o sprawnościach 60%; brak takiej nagrzewnicy skutkował brakiem sensu stosowania takiego rekuperatora. Okazało sie potem, że dogrzewanie grzałką elektryczną mija sie z celem ekonomicznym przede wszystkim i zaczęto kombinować z nagrzewnicami wodnymi wpiętymi w obieg c.o., aż w końcu pojawiły się rekuperatory z wymiennikami przeciwprądowymi i obrotowymi i zaczęto majstrować przy prędkościach przepływu powietrza. Edytowane 6 Lipca 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.07.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 U mnie w salonie 20oC na poddaszu 21 WM działa w dzień bez baypasu bez GWC w nocy uchylam okna. Ja wolałem opcję bez otwierania okien na całą noc. Każdy ma to co lubi ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.07.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Hmmm - wymieklem Czyl wg Ciebie , jak dasz na wlocie do reku - 20 st, lub 0 st, to do domu bedzie nawiane tyle samo ? W praktyce tak o ile mówimy o wymiennikach przeciwprądowych jak u bartosza czy nikola. A skoro lubisz liczyć i masz WM to sprawdź może jaką sprawność ma wymiennik przeciwprądowy przy 30oC na zewnątrz i 20-22 wewnątrz Sprawnosc REKUPERATORA sie obnizy, ale sprawnosc CALEGO UKLADU (reku + gwc) wzrosnie. Fantom Możesz mieć rację ale tylko przy np. krzyżowych wymiennikach, przy przeciwprądowych jest dużo gorzej niż ci się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.07.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Do rekuperatora nie może wpadać powietrze poniżej 0 st. Do kiepskiego np z wymiennikiem krzyżowym a i owszem. Tyle,że ja mówię o dobrych wymiennikach a więc przeciwprądowych takich jak u bartosza czy siwickiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 06.07.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Do kiepskiego np z wymiennikiem krzyżowym a i owszem. Tyle,że ja mówię o dobrych wymiennikach a więc przeciwprądowych takich jak u bartosza czy siwickiego. To poczytaj poniższy wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170050-Rekuperator-BARTOSZ-opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.07.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 W praktyce tak o ile mówimy o wymiennikach przeciwprądowych jak u bartosza czy nikola. A skoro lubisz liczyć i masz WM to sprawdź może jaką sprawność ma wymiennik przeciwprądowy przy 30oC na zewnątrz i 20-22 wewnątrz Możesz mieć rację ale tylko przy np. krzyżowych wymiennikach, przy przeciwprądowych jest dużo gorzej niż ci się wydaje. Posiadam krzyzowo-przeciwpradowy Co do samych uzyskow, to dam znac w trakcie zimy - pracuje u mnie dopiero 2 miechy. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 06.07.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Zacznijmy od tego w jaki to sposób te niby nowsze i doskonalsze rekuperatory radzą sobie z mrozem. (...) Okazało sie potem, że dogrzewanie grzałką elektryczną mija sie z celem ekonomicznym przede wszystkim i zaczęto kombinować z nagrzewnicami wodnymi wpiętymi w obieg c.o., aż w końcu pojawiły się rekuperatory z wymiennikami przeciwprądowymi i obrotowymi i zaczęto majstrować przy prędkościach przepływu powietrza. Nic dodać. Przy równoległych stałych przepływach nie ma mozliwości żeby nie przymarzał Do kiepskiego np z wymiennikiem krzyżowym a i owszem. Tyle,że ja mówię o dobrych wymiennikach a więc przeciwprądowych takich jak u bartosza czy siwickiego. Czy ten Siwickiego taki doskonały? Sprawdzałeś kartę katalogową? Dużo ludzi z niego zrezygnowało przy konstrukcjach "tymi recami" ze względu na opory wewnętrzne. Co z tego że parametry odzysku ma wysokie, jak generuje duże zużycie prądu na wentylach żeby to powietrze przez niego przepchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 06.07.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 (edytowane) Najfajniejsze jest kiedy słyszę: ''u mnie dziś -20 ale reku świetnie sobie radzi, nawiew na anemostatach 18 stopni"Czy to cuda jakieś?Wpada tyle samo powietrza ile wylatuje.Gradient wynosi 38 stopniOd powietrza wywiewanego o temperaturze 21 st, powietrze zewnętrzne o temp. -20 st nagrzewa się do 18 st. Przy 100% odzysku rekuperatora, nie wychodzi mniej ani więcej jak 1 stopień, skąd aż 18 na nawiewie?A łyżka na to niemożliwe? Edytowane 6 Lipca 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.07.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Najfajniejsze jest kiedy słyszę: ''u mnie dziś -20 ale reku świetnie sobie radzi, nawiew na anemostatach 18 stopni" Czy to cuda jakieś? Wpada tyle samo powietrza ile wylatuje. Gradient wynosi 38 stopni Od powietrza wywiewanego o temperaturze 21 st, powietrze zewnętrzne o temp. -20 st nagrzewa się do 18 st. Przy 100% odzysku rekuperatora, nie wychodzi mniej ani więcej jak 1 stopień, skąd aż 18 na nawiewie? A łyżka na to niemożliwe? witam, czy ty wiesz co to są uzyski i co to są straty? rura z ciepłym powietrzem idzie przez zimny strych, to są... rura z zimnym powietrzem idzie przez ciepły strych, to są... średnio mamy 18*, nic ci to nie mówi? w dzień mamy 32*, w nocy mamy 20*, w domu mamy 26*, dalej nic ci to nie mówi ? mniej teorii a więcej praktyki proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 06.07.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 witam, czy ty wiesz co to są uzyski i co to są straty? rura z ciepłym powietrzem idzie przez zimny strych, to są... rura z zimnym powietrzem idzie przez ciepły strych, to są... średnio mamy 18*, nic ci to nie mówi? w dzień mamy 32*, w nocy mamy 20*, w domu mamy 26*, dalej nic ci to nie mówi ? mniej teorii a więcej praktyki proszę Powietrze poniżej 0 st. wpada do rekuperatora, co dzieje się dalej ?.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.07.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Powietrze poniżej 0 st. wpada do rekuperatora, co dzieje się dalej ?.... jak znacznie poniżej to sobie zamarza , no chyba że sobie zainstalujesz "tanią" odmrażarkę... GWC lub grzałkę kanałową jest jeszcze grawitacja, ta nie zamarznie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 06.07.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 (edytowane) jak znacznie poniżej to sobie zamarza , no chyba że sobie zainstalujesz "tanią" odmrażarkę... GWC lub grzałkę kanałową jest jeszcze grawitacja, ta nie zamarznie:D Więc jedziemy dalej....co dzieje się kiedy nie ma tej odmrażarki. Zamarza i co dzieje się dalej? Wymiennik zaszroniony. Patrzymy w karcie katalogowej naszego rekuperatora jaką powierzchnię ma nasz wymiennik, 15m2 (skromnie)? Ile potrzebujemy dostarczyć energii aby pozbyć się szronu z 15m2? Edytowane 6 Lipca 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 06.07.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Nikt nie pisałem, że WM jest lekarstwem na wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.07.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Więc jedziemy dalej....co dzieje się kiedy nie ma tej odmrażarki. Zamarza i co dzieje się dalej? Wymiennik zaszroniony. Patrzymy w karcie katalogowej naszego rekuperatora jaką powierzchnię ma nasz wymiennik, 15m2 (skromnie)? Ile potrzebujemy dostarczyć energii aby pozbyć się szronu z 15m2? trochę wcześniej w twoim "referacie" jest odpowiedź co zrobić aby nie zamarzał jak chcesz wykład na temat zmiany skupienia to męcz adama:yes: pewnie jak by dobrze policzyć to większość rekuperatorów robi więcej straty niż zysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 06.07.2011 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 trochę wcześniej w twoim "referacie" jest odpowiedź co zrobić aby nie zamarzał jak chcesz wykład na temat zmiany skupienia to męcz adama:yes: pewnie jak by dobrze policzyć to większość rekuperatorów robi więcej straty niż zysku. Zdrowa wymiana powietrza przynosi przede wszystkim zysk dla mieszkańców. Nie możemy tylko patrzeć w aspektach ekonomicznych, które tak czy inaczej są wymierne. P.S. Cały czas intryguje mnie powietrzny kolektor słoneczny:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 07.07.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 (edytowane) Czy ten Siwickiego taki doskonały? Sprawdzałeś kartę katalogową? Dużo ludzi z niego zrezygnowało przy konstrukcjach "tymi recami" ze względu na opory wewnętrzne. Co z tego że parametry odzysku ma wysokie, jak generuje duże zużycie prądu na wentylach żeby to powietrze przez niego przepchać. Czy Siwicki dobry jeszcze nie wiem - pierwsza zima przede mną. Mogę wypowiedzieć się w temacie zużycia energii. Wówczas gdy przymierzałem się do zakupu wymiennika za Bartosza dla 300 m^3 chcieli 5000, podwójnego Siwickiego (w sumie na 600 m^3) mam za 3400. Gabarytowo podejrzewam, że podwójny Siwicki jest jednak większy. A teraz o zużyciu energii. Zainstalowałem dwa EBMy 175AF19. Na potencjometrach mam podziałki 1-10. Wentylatory startują od 4 Zużycie energii obydwóch wentylatorów w funkcji ustawienia na potencjometrach: 4-8W 5-11W 6-16W 7-25W 8-55W Obecnie wykorzystuję 7. Wczesną wiosną korzystałem z 4. Było trochę za głośno na innych biegach. Teraz nawet przy 7 można spać Jak widać z tymi oporami nie jest tak źle Jakie wydajności odpowiadają ustawieniom 1-10 na potencjometrach. Niestety nie wiem. Coś jednakże już wiem: Przy 4 i temperaturach z marca wilgoć w łazienkach znikała po paru godzinach. Higrometry wskazywały 55% wilgotności przy 2 dorosłych osobach i dziecku. Mam wrażenie,że powyższe dość skromne informacje mogą wystarczyć do oszacowania wydajności, ale z obliczeniami poczekam do zimy. Edytowane 7 Lipca 2011 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts