szczukot 08.08.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Witam po urlopie.Po przeczytaniu zaleglych postow, widze, ze zapomnailem o kolejnym "problemie" : WM + centralny odkurzacz. A ze wczesniej juz zastanawialem sie jak pogodzic WM + okap, tym bardziej jestem sklonny to jakos dokonczyc. Czyli po wlaczeniu okapu lub odkurzacza, cos tam sie zmieni w pracy rekuperatora. Biorac pod uwage wydajnosci odkurzacza czy okapu, najsensowniej to by bylo wlaczyc na maks nawiewew WM i odlaczyc wywiew. Ale w takim przypadku, bedzie sie do pomieszczen ciagnelo "niechciane" powietrze np z WC czy kuchni. To na start zrobie chyba maly wyciag i nawiew na maksa. JAk wymysle jak to poldaczyc i to zrealizuje to dam znac. Oczywiscie koszt wykonania musi byc minimalny aby mialo to sens. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 08.08.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Skoro chcesz koszt minimalny to można to zrobić w 4 krokach:1) Otwierasz, (rozszczelniasz) okno 2) Włączasz odkurzacz,3) Wyłączasz odkurzacz,4) Zamykasz okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.08.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Programista to nie jestes Zapomnailes o jednym pinkcie : petla na poczatku obejmujaca calosc. Czyli za kazdym razem jak chce cos gotowac lub odkurzac musze otwierac okno. Wole troche "techniki" zrobic. a biorac pod uwage, ze okap docelowo przepuszcze przez reku, to dodatkowe straty energii. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 08.08.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Skoro uważasz się za programistę to pewnie słyszałeś o czymś takim, jak podprogram lub funkcja - a zatem pętla zbędna. Chcesz odkurzać - włączasz podprogram czyli posyłasz żonę aby rozszczelniła okno Następnie dziecko aby odkurzyło W międzyczasie żona przygotowuje pozew rozwodowy i czeka na kolejne polecenie zamknięcia okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.08.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 No wlasnie. I jako programista wiem, ze w czesto wywolyanej funkcji trzeba pokasowac zbedny kod A taki jest otwarcie i zamkniecie okna Do tego mozliwe bledy w tym kawalku kodu (nie wykonanie czasami tych czynnosci) moga skutkowac roznymi "access violation" Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 11.08.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 I jak wszędzie gdzie elektroniki jest za dużo twoje cudo pochodzi bezawaryjnie z tydzień a żona przy sprzątaniu i tak otworzy okno bo tak będzie jej wygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.08.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Ale jakiej elektroniki. Jeszcze tego nie przemyslalem, ale da sie ro zrealizowac chyba tylko na jednym lub dwoch przekaznikach. Czyli mega prosty system elektryczno/mechaniczny. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owoc 12.08.2011 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 słyszałem, że wymienniki Barbor są dobre,można go podlączyc do kanałów, sprzedają wersje w obudowie z filtrami i z krućcami przyłaczeniowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.08.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 słyszałem, że wymienniki Barbor są dobre, można go podlączyc do kanałów, sprzedają wersje w obudowie z filtrami i z krućcami przyłaczeniowymi I dziwnym trafem produkują je koło ciebie, i dziwnym trafem to jest twój pierwszy post. Takie reklamy to my wyczuwamy z daleka:D Zapewne jest to badziewie jakich mało skoro nie stać was na reklamę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.08.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Dokaldnie tak samo to odczytalem Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 15.08.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Planuje sam wykonać swoją instalację WM, chciałbym ocieplić kanały wentylacyjne taką piankę http://allegro.pl/super-termoizolacja-alu-pianka-alu-super-izolacja-i1769225886.html. Czy ktoś się może z nią spotkał, zastanwaiam się czy to prawda co piszą,że 0,5 cm zastępuje 7 cm wełny mineralnej. Może ktoś ma pomysł jak to sprawdzić, kupilbym jedną rolkę na próbę. Żeby się później nie okazało,że ocieplilem sobie kanaly 0,5 cm badziewia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 15.08.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Ta pianka to alufoxhttp://www.alufox.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 16.08.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 No tak to alufox,ale na stronie podają współczynnik przewodzenia ciepła (NBN B62-201) 0,034 W/mK, czyli mniej więcej tyle samo co wełna mineralna. Więc jak to możliwe,że jest kilkakrotnie cieplejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 16.08.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Poczytaj o podobnej "folii"http://isobooster.pl/ Tu przynajmniej podają wyniki badań http://isobooster.pl/certyfikaty.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 16.08.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Trzeba bardzo ostrożnie podchodzić do takich nowinek, niedawno uczeni z Politechniki Poznańska prowadzili badania na swoim doświadczalnym domku pasywnym z zastosowaniem super nowoczesnej izolacji próżniowej, o współczynniku lambda (rzeczywistym, potwierdzonym w badaniach) = 0,004 W/mK (czyli 10x mniej niż wełna czy styropian). Ale okazało się, że po roku, mimo starannego montażu izolacja utraciła swoje parametry. Ten materiał na Allegro jest opisany takim stekiem bzdur, że nawet nie doczytałem do końca - oczywistą oczywistością jest, że szukają frajerów. Na logikę - jeśli coś jest spienionym polietylenem, który ma lambdę w okolicach 0,04, to jakim cudem na Allegro robi się z tego 10 x mniej Dzięki dołożeniu folii aluminiowej, która kilkaset razy lepiej przewodzi ciepło Bzdety o "odbijaniu promieniowania" to można między bajki włożyć, ciekawe jakie promieniowanie działa jeśli warstwa takiej "superfolii" leży bezpośrednio na wełnie czy płycie g-k? W tym momencie całe ciepło idzie przez przewodzenie i konwekcję. Taka pianka z folią teoretycznie miałaby lepsze parametry izolacyjne jedynie w pewnych specyficznych zastosowaniach - np. oddalonej od kominka osłony termicznej - przy wysokich temperaturach i braku styku rzeczywiście większość ciepła przenosi się przez promieniowanie (które folia dobrze odbija), ale znowu pianka polietylenowa topi się w około 100"C - więc nie da się jej zastosować tam, gdzie folia aluminiowa mogłaby się wykazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 18.08.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 bajerek, ale ładniej wygląda niż jakieś żółte wełniane kołtuny no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepix 11.10.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Witam Panowie mam mały problem z reku Brink renovent 300. Mianowicie rok temu gdy podłączyłem reku przy ustawieniu 100m3 nic nie było słychać a teraz od jakiegoś czasu nawet przy ustawieniu na 50m3 dość wyraźnie słychać szum. Dzisiaj poszedłem do centrali i odczytałem prędkości i ciśnienia, a wiec przy ustawieniu na 50m3 wentylatory dmuchają 69m3 ,ciśnienie wyciągu 30Pa ,a nadmuchu 640 !!. Czego może być to wina filtry niedawno prane, a nawet jak wyjąłem całkowicie filtry to ciśnienie niewiele spadło. Proszę o pomoc dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioos 03.11.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Proponuje wyczyścić czerpnie na pewno jest cała zaklejona !!Ja czyszczę dwa razy do roku i jest z czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 03.11.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Trzeba bardzo ostrożnie podchodzić do takich nowinek, niedawno uczeni z Politechniki Poznańska prowadzili badania na swoim doświadczalnym domku pasywnym z zastosowaniem super nowoczesnej izolacji próżniowej, o współczynniku lambda (rzeczywistym, potwierdzonym w badaniach) = 0,004 W/mK (czyli 10x mniej niż wełna czy styropian). Ale okazało się, że po roku, mimo starannego montażu izolacja utraciła swoje parametryIndiana, wiesz może, czy istnieje jakaś strona opisująca eksperymenty prowadzone w ramach owego domu? Google nic ciekawego nie wypluwa. Zawsze ciekawiło mnie, jakie nowinki oni tam testują. Warto uczyć się od lepszych, czyli - wzorem Chińczyków - kopiować sprawdzone rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 03.11.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 O wynikach tych badań czytałem w którymś z numerów Energia i Budynek, na necie tego raczej nie będzie, bo prawa autorskie itd. Około rok temu był taki artykuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts