szczukot 15.12.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 No ja wlasnie sie szykuje, aby ja czasowo wylaczac Bledem to raczej nie jest. Syf z tego tytulu tez nie powinien wlazic do kanalow. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.12.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Podaj jeden sensowny powód wyłączania centrali ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 15.12.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Ciekawd spostrzeżenie. Rozważam sztywne tylko na strychu, czyli tam gdzie można je zdeptać, bo ich nie widać pod warstwą ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Podaj jeden sensowny powód wyłączania centrali ! Zbyt mala wilgotnosc w domu ? Dlugi wyjazd ? Oba powyzsze smailo kwalifikuja do czasowych wylaczen (niekoniecznie na caly okres ale z przerwami) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.12.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Na czas wyjazdu możesz zmniejszyć wydajność centrali, ruch powietrza w kanałach i w domu jest wskazany niezależne od sytuacji !!! Problem z niską wilgotnością - ograniczyć wentylację Problem ze zbyt wysoką wilgotnością - zwiększyć wentylację To takie proste a wciąż wiele osób ma z tym problem ! O ile rozumiem problem w domu "dziurawym" z kominami wysokimi na 8 m to w przypadku WM już nie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 No ale co znaczy 'zmniejszyc' ?? Ja na min moge sutawic jakies 100 m3/h a to juz duzo. Wiec czasowe wyalczenie to jedyne sluszne rozwiazanie. Kombinuje cos z nowym sterownikiem ale nie wiem czy mi cos wyjdzie. Nie wiem jeszcze ile te wentylatory wogole moga pracowac najwolniej. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.12.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Jaki masz dom - kubatura ?Ilu mieszkańców ?Jaką centralę postawiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 jakies 500m3, 4 userow, nedair350. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.12.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 OK.Gdzie masz czerpnie i wyrzutnię ? Gdzie stoi centrala ? Parterówka, poddasze użytkowe czy piętrowy ? Wyłącz centralę i sprawdź czy Ci grawitacyjnie kanały nie pomagają .Jeśli tak to centrala ma lżej i możesz mieć znacznie większe wydatki . Przy 100 m3 wilgotność i 4 osobach teraz powinieneś mieć w okolicy 50 % a w mrozy 40 % . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 No a czasami spada ponizej 40 i juz nie jest fajnie.Grawitayjne kanaly mam tylko w garazu i w kotlowni (gaz). Wiec nie ma na co liczyc. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.12.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 No a czasami spada ponizej 40 i juz nie jest fajnie. Grawitayjne kanaly mam tylko w garazu i w kotlowni (gaz). Wiec nie ma na co liczyc. Fantom Ja bym nie przesadzal ze lekkko ponizej 40 to "zle". Mierze w ieszkaniu w bloku i tam 40 to sie pojawia od swieta, z reguly jest miedzy 26-35%, a przeciag jest totalny (okna pouchylane). Zawsz lepiej jak juz troche za sucho niz za wilgotno, ale niewielkich wachniec bym nie demonizowal. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Ale to nie chodzi o cyfry, a o samo odczucie. Powiesilem sobie wilgotnosciomierz tylko po to, bo zastanawialem sie czemu czasami jest 'nieprzyjemnie sucho'. No i sie dowiedzialem. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.12.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Grawitayjne kanaly mam tylko w garazu i w kotlowni (gaz). Wiec nie ma na co liczyc. Mnie chodzi o ciąg grawitacyjny w kanałach WM . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Tu chyba tez nei ma co liczyc. Duzo lezy w poziomie, dlugie odcinki, fi 80mm, male wloty na anemostatatch, opory na rekuperacji. Mysle, ze taki ruch jest prkatycznie zerowy. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 No jedyny anenometr jaki mam to swieczka Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.12.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 No jedyny anenometr jaki mam to swieczka Fantom wystarczy zbliżyć rękę lub twarz, na pewno wyczujesz... u mnie GWC rurowe robi tak duży ciąg że czuć we wszystkich nawiewach, kombinuję jak zamykać ten kanał kiedy centrala nie pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.12.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Jaki masz dom - kubatura ? Ilu mieszkańców ? Jaką centralę postawiłeś ? Ja od dawna wyłączam okresowo [aktualnie pracuje na minimum w sumie z 10 godzin/dobę], ponieważ wilgotność spadała poniżej 40% pomimo codziennego używania nawilżacza. Dom mam taki: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-paprociach-2/m410794850837b Kubatura wentylowana ok. 600 m3, mieszkańców 2 + niemowlak, centrala Nikol 320 + gwc rurowy [6 rur fi 125 po 25 mb każda]. Co proponujesz zamiast okresowego wyłączania wentylacji - może nawilżacz przemysłowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 15.12.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Podaj jeden sensowny powód wyłączania centrali ! Akurat parę dni temu wpadł mi w ręce artykuł opisujący badanie skuteczności wentylacji z porównaniem: ciągła wentylacja przy małej mocy vs. okresowa wentylacja o większej mocy. W przypadku gdy w pomieszczeniu istnieją strefy martwe, w których przy działającej przy małej mocy wentylacji występuje mała lub żadna wymiana powietrza z badań wynikło iż korzystniej jest wentylować okresowo z większą mocą - w czasie przerwy w wentylacji powietrze ze stref martwych miesza się ze świeżym. Niestety po przeczytaniu skasowałem plik, ale był to artykuł z bazy Science Direct, jeśli ktoś ma ochotę poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.12.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 wystarczy zbliżyć rękę lub twarz, na pewno wyczujesz... u mnie GWC rurowe robi tak duży ciąg że czuć we wszystkich nawiewach, kombinuję jak zamykać ten kanał kiedy centrala nie pracuje Może zastosuj to http://www.insbud.org/pl/produkty-8808744672819012608-1/Przepustnice-z-silownikiem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.12.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 być może było ale nie znalazłem. Co z pionami kanalizacyjnymi? Nie chciałbym mieć kupę małych rurek na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts