Liwko 30.01.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 To posiedź przy anemostacie nawiewnym i sprawdź jak często czy on w ogóle coś nawiewa Mam go w salonie niemal nad głową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 30.01.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Te dane masz skąd? Z panelu Brinka? Bo wydaje mi się, że ta druga temp. na panelu to jest temp. z pomieszczeń (dolot do reku), a nie temp. do pomieszczeń (z reku). Jedną jedyną temp odczytywaną z Brinka jest +3st na jego wejściu świeżego powietrza. Resztę mierzę swoimi termometrami (wszystkie identyczne=brak błędów spowodowanych różnicami samych termometrów). Liwko 1. Nie robiłem GWC dla generowania oszczędności w zimie. 2. Jak by mi wpadło -20st do reku to na 100% wymiennik zamarznie. I co wtedy się dzieje? Wiesz? 3. GWC to głównie zabezpieczenie reku. Ale jego duże zalety wyjdą też w lecie... 4. Gdybym ocieplił wszystkie rury w kotłowni lub podgrzał kotłownię do temp. pokojowej (teraz mam tam 15st, ale miałem tam swego czasu +20* więc wiem co to zmienia) to ze wspomnianego anemostatu leciałoby mi blisko 19st (z 21,5*)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Liwko: czy przy tych mrozach gdy reku musi sam rozmrażać swój wymiennik co jakiś czas odczuwasz jakąś zmianę na niekorzyść w powietrzu znajdującym się w domu? Chodzi mi czy pojawia się jakiś zaduch, niemiły zapach etc.? Nie odczuwam żadnych niekorzystnych zmian. Zaduch odczuwam tylko w sytuacji chwilowego braku prądu. Centrala sama nie startuje, trzeba ją wtedy ręcznie na sterowniku załączyć. Wiem przynajmniej że wentylacja się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 2. Jak by mi wpadło -20st do reku to na 100% wymiennik zamarznie. I co wtedy się dzieje? Wiesz? Wiem. Poprzednie dwie bardzo mroźne zimy mnie tylko upewniły, że nic złego się wtedy nie dzieje. Żadnych negatywnych skutków. 3. GWC to głównie zabezpieczenie reku. Ale jego duże zalety wyjdą też w lecie... Nie licz na to że zadziała jak klima. Jeżeli masz spore przeszklenia od południa i żadnych osłon, to GWC ci nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 30.01.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Nie liczę na klimę. Wiem jakie moce mogę uzyskać.Mam duże przeszklenia. Mam rolety zewnętrzne. GWC więc pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.01.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 No moja teraz nawiewa 12 st. Wywiew mam niecale 16 st. Na strychu 8 st. Na dworze -8 st. Fantomps. GWC to moze na wiosne odpale dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Nie liczę na klimę. Wiem jakie moce mogę uzyskać. Mam duże przeszklenia. Mam rolety zewnętrzne. GWC więc pomoże. 100 razy bardziej ci te rolety pomogą. Latem, przy działającym GWC podnieś je na chwilę to się przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.01.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Dzisiaj o 9-tej mamy -16 na Podlasiu. Polazłem do kotłowni(10stopni ciepła) zobaczyć temperaturę na wlocie z GWC. Wynik to 8 stopni i jest to chyba jakiś zajebisty rekord. Rura wystająca z podłogi to 0,5 odcinek pomarańczowej fi200. Jest po prostu chłodna, ale nie jakaś przerażliwie zimna, więc termometr raczej wskazuje dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 30.01.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ależ ja to doskonale wiem, że rolety bardziej pomogą.Ale wspólnymi siłami (GWC+rolety+chwilami chłód z PPC) - efekt powinien być ciekawy. Natomiast mnie bardziej zastanawia, dlaczego tobie nie zamarza wymiennik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Natomiast mnie bardziej zastanawia, dlaczego tobie nie zamarza wymiennik... Nie wiem. Po południu zajrzę do niego dla świętego spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 30.01.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (...)Brink z tego co pamiętam zwiększa strugę wywiewanego powietrza i w ten sposób zapobiega zamarzaniu wymiennikaTyle że, jak mówią, nie ma darmowych obiadów. W jakiś sposób ten deficyt będzie musiał być uzupełniony. Zimnym powietrzem, prosto z dworu, sączącym się nieszczelnościami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Tyle że, jak mówią, nie ma darmowych obiadów. W jakiś sposób ten deficyt będzie musiał być uzupełniony. Zimnym powietrzem, prosto z dworu, sączącym się nieszczelnościami? W takim wypadku po co w ogóle rekuperator? Czy nie lepszym rozwiązaniem byłby sam GWC? Z tego co piszą osoby na forum, które tak mają, mają tylko o kilka stopni mniejsze temperatury niż z rekuperatorem. Rekuperator tani nie jest, a czas jego zwrotu nie nastąpi nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 30.01.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ale Liwko chyba ma inny reku. Nie Brink.Ja opcję przeciwzamrożeniową właśnie dlatego wyłączyłem. Robi duże podciśnienie gdy zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 30.01.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Mistral Duo300 bez GWC - w tych warunkach (-10...-18 ) sporadycznie następuje rozmrażanie (kilkanaście minut, co parę godzin). Inna sprawa, że budynek jest już suchy jak pieprz. Na pewno żadnych niemiłych efektów w rodzaju zaduchu nie stwierdziłem. Po wyłączeniu prądu i jego powrocie pracuje na ustawionej wcześniej wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 30.01.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Czy jest ktoś, kto opomiarował rekuperator z wymiennikiem przeciwprądowymi robił pomiary ciągłe?Tu ciągle bijecie pianę.Opomiarowałem kiedyś reku Mistral 300duo,pomiary i wnioski przedstawiałem. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18098-KTO-MA-REKUPERATOR-KTÓRY-JU-DZIA-A!!&p=4580814&viewfull=1#post4580814http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18098-KTO-MA-REKUPERATOR-KTÓRY-JU-DZIA-A!!&p=5070151&viewfull=1#post5070151http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18098-KTO-MA-REKUPERATOR-KTÓRY-JU-DZIA-A!!&p=5023643&viewfull=1#post5023643 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Czy jest ktoś, kto opomiarował rekuperator z wymiennikiem przeciwprądowym i robił pomiary ciągłe? Tu ciągle bijecie pianę. Opomiarowałem kiedyś reku Mistral 300duo, pomiary i wnioski przedstawiałem. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18098-KTO-MA-REKUPERATOR-KTÓRY-JU-DZIA-A!!&p=4580814&viewfull=1#post4580814 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18098-KTO-MA-REKUPERATOR-KTÓRY-JU-DZIA-A!!&p=5070151&viewfull=1#post5070151 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18098-KTO-MA-REKUPERATOR-KTÓRY-JU-DZIA-A!!&p=5023643&viewfull=1#post5023643 To ja wam powiem tak. Rekuperator jest do dupy. Rekuperatora potrzebujemy zimą, a zimą mu się jakoś nie chce jak widać poprawnie pracować. Skoro do jego poprawnego działania trzeba wykonać GWC, to lepiej jest wykonać samo GWC i mieć w tyłku te kilkadziesiąt zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.01.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 No ja opomiarowalem swoj reku, ale .... 1) ostatni tydzien mnie nie bylo wiec wynikow nie ma za bardzo 2) nie mam pomiaru temp zewnetrznej jeszcze 3) nie mam publicznego IP aby wystawic w swiat wykresy on-line 4) Moj reku to krzyzowo-przeciwpradowy (ned-air). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Byłem dzisiaj przy reku ze 30min. Zmarzłem tylko i nic nie zaobserwowałem. Wiadro do połowy pełne.Ma ktoś jeszcze Daytonę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.01.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 To ja wam powiem tak. Rekuperator jest do dupy. Rekuperatora potrzebujemy zimą, a zimą mu się jakoś nie chce jak widać poprawnie pracować. Skoro do jego poprawnego działania trzeba wykonać GWC, to lepiej jest wykonać samo GWC i mieć w tyłku te kilkadziesiąt zł rocznie. co ty powiesz he he ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.01.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Tyle, że coby nie mówić o sposobie argumentowania Liwko, bilans energetyczny w takie mrozy może okazać się ujemny. Tym bardziej finansowy. To piszę ja, przyszły potencjalny nabywca reku z raczej górnej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts