compi 29.02.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Miki, ucz się ; ) Dla klientów z forum 50% zniżki, reszta po 50 tysięcy : ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 29.02.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Miki, ucz się ; ) Dla klientów z forum 50% zniżki, reszta po 50 tysięcy : ))) A skąd ci wezmę te 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 29.02.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 No za 25 to jakieś reku z gwc zrobisz chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 29.02.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Zależy jaki domek i jakie gwc Ale pewnie że da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.03.2012 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 No za 25 to jakieś reku z gwc zrobisz chyba. Da radę, jeszcze na system dla sąsiada wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.03.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 i plazme :0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 07.03.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Wczoraj wieczorem poczuliśmy dosłownie co to znaczy "śmieciuch"... Smród z kominów zmusił mnie do wyłączenia na noc centrali. Czy ktoś instaluje czujniki przy czerpni, które automatycznie wyłączyłyby centralę w takich przypadkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.03.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 A ty masz czerpnie przy kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 07.03.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 To nie mój śmieciuch, tylko uliczne Czerpnia w ścianie na wysokości ok. 2,6 m nad ziemią. Dziwnie jakoś zawiewało wczoraj, że dym z kotłów ekogroszkowych dostał się jednak, mimo czerpni z "czapką", do domu. Dlatego pomyślałem o czujniku, który mógłby reagować w takich sytuacjach. Wiem, że jest to do zrobienia, tylko bardziej mnie intersuje czy ktoś ma takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.03.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 To nie mój śmieciuch, tylko uliczne Czerpnia w ścianie na wysokości ok. 2,6 m nad ziemią. Dziwnie jakoś zawiewało wczoraj, że dym z kotłów ekogroszkowych dostał się jednak, mimo czerpni z "czapką", do domu. Dlatego pomyślałem o czujniku, który mógłby reagować w takich sytuacjach. Wiem, że jest to do zrobienia, tylko bardziej mnie intersuje czy ktoś ma takie rozwiązanie. U mnie filtr klasy F5 skutecznie ochrania przed przedostawaniem się do domu dymu z palonych w okolicy ognisk [liści i śmieci], więc może załóż dokładniejsze filtry - są nawet EU9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 11.03.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Zastanawiam się, czy do wyboru pomiędzy czerpnią ścienną a GWC użyć przepustnicy trójdrożnej (np. DATVTL), czy przepustnicy pojedynczej (np. DSXS), zamontowanej na kanale prowadzącym od czerpni zewnętrznej?Znalazłem taką opinię: Rozumiem, że za 20 zł to jest przepustnica ręczna i potrzebne są dwie,aby swobodnie przełączać pomiędzy czerpnią ścienną a gwc.Nie powinny być dwie!!! To nie jest dobre rozwiązanie! Zawór robi się na czerpni powietrznej.Powodów jest kilka- powietrze i tak pójdzie po najmniejszej linii oporu,czyli jak otwarte będą dwie czerpnie to ruch w gwc będzie pomijalny.-100% odcięcie gwc spowoduje, że po powtórnym otwarciu będzie zapach stęchlizny-koszt i problemy z pojedynczym zaworem są mniejsze.Nie ma więc uzasadnienia dla stosowania zaworu trójdrożnego. Co o tym sądzicie? Druga sprawa.Podbitkę okapu będę miał pewnie z desek łączonych na pióro i wpust.Czy można umieścić czerpnię zewnętrzną nad podbitką, czyli w zamkniętej trójkątnej przestrzeni, pomiędzy podbitką a połacią dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.03.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Z tą przepustnicą jedną na ściennej to racja jest że powietrze pójdzie po najmniejszym oporze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.03.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 ze wszystkim tak jest, ale gdy rura do czerpni ma 18 matrów to sprawa już się komplikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.03.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Jakie czestotliowsci 'halasujace' generuje rekuperator ? Jakie tlumiki zastosowac w celu jego wyciszenia ? Czy glowna skladowa to predkosc obrotowa wentylatorow ? Czyli np z 3 kHz dla maksymalnych obrotow ? Bo nie wiem jakie tlumiki dobrac - w jakim pasmie maja miec najlepsze tlumienie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marconi_piaseczno 15.03.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Witam, Dzisiaj jestem po wizycie instalatora u siebie w domu, który zaproponował mi GGWC w studni głębinowej, którą mam na działce. Rekuperator z wymiennikiem papierowym (aby zwiększyć w zimie wilgoć), jeden kanał wywiewny w domu umieszczony w centralnym punkcie klatki schodowej i w każdym pokoju nawiewniki. Czy ma ktoś z Was takie rozwiązanie i czy ono się sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.03.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Co do GGWC w studni to chyba lipa - bylo omawiane kilka razy. Trzeba poszukac.A co do jednego wywiewu to tez dziwne. A co z WC itp ?? Nawiew ma tam byc ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marconi_piaseczno 15.03.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Co do GGWC w studni to chyba lipa - bylo omawiane kilka razy. Trzeba poszukac. A co do jednego wywiewu to tez dziwne. A co z WC itp ?? Nawiew ma tam byc ?? Fantom Tak podobno nawiew w każdym pomieszczeniu. ma się dzięki temu robić tam lekkie podciśnienie, które będzie wypychało powietrze dziurami (np. pod drzwiami czy innymi szczelinami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.03.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Czyli zapaszki z WC najpierw do sieni a dopiero później na zewnątrz? Genialne:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marconi_piaseczno 15.03.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Czyli zapaszki z WC najpierw do sieni a dopiero później na zewnątrz? Genialne:D No ja też tego nie widzę u siebie. Zaproponowałem jeszcze jako kanały wywiewne dwa kominy wentylacji grawitacyjnej, które wybudowałem jeszcze na etapie gdy nie wiedziałem nic WM. Kręcił nosem, że trzeba by coś do środka wsadzać, od góry zaślepić kominy, itp. Za dużo zachodu, lepiej zrobić jeden kanał a porządny:-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 15.03.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Tak podobno nawiew w każdym pomieszczeniu. ma się dzięki temu robić tam lekkie podciśnienie, które będzie wypychało powietrze dziurami (np. pod drzwiami czy innymi szczelinami). Nawiew w każdym pomieszczeniu ma generować podciśnienie wypychające powietrze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts