Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie mój śmieciuch, tylko uliczne :)

Czerpnia w ścianie na wysokości ok. 2,6 m nad ziemią. Dziwnie jakoś zawiewało wczoraj, że dym z kotłów ekogroszkowych dostał się jednak, mimo czerpni z "czapką", do domu. Dlatego pomyślałem o czujniku, który mógłby reagować w takich sytuacjach. Wiem, że jest to do zrobienia, tylko bardziej mnie intersuje czy ktoś ma takie rozwiązanie.

To nie mój śmieciuch, tylko uliczne :)

Czerpnia w ścianie na wysokości ok. 2,6 m nad ziemią. Dziwnie jakoś zawiewało wczoraj, że dym z kotłów ekogroszkowych dostał się jednak, mimo czerpni z "czapką", do domu. Dlatego pomyślałem o czujniku, który mógłby reagować w takich sytuacjach. Wiem, że jest to do zrobienia, tylko bardziej mnie intersuje czy ktoś ma takie rozwiązanie.

U mnie filtr klasy F5 skutecznie ochrania przed przedostawaniem się do domu dymu z palonych w okolicy ognisk [liści i śmieci], więc może załóż dokładniejsze filtry - są nawet EU9.

Zastanawiam się, czy do wyboru pomiędzy czerpnią ścienną a GWC użyć przepustnicy trójdrożnej (np. DATVTL), czy przepustnicy pojedynczej (np. DSXS), zamontowanej na kanale prowadzącym od czerpni zewnętrznej?

Znalazłem taką opinię:

Rozumiem, że za 20 zł to jest przepustnica ręczna i potrzebne są dwie,aby swobodnie przełączać pomiędzy czerpnią ścienną a gwc.Nie powinny być dwie!!! To nie jest dobre rozwiązanie! Zawór robi się na czerpni powietrznej.Powodów jest kilka- powietrze i tak pójdzie po najmniejszej linii oporu,czyli jak otwarte będą dwie czerpnie to ruch w gwc będzie pomijalny.-100% odcięcie gwc spowoduje, że po powtórnym otwarciu będzie zapach stęchlizny-koszt i problemy z pojedynczym zaworem są mniejsze.Nie ma więc uzasadnienia dla stosowania zaworu trójdrożnego. 

Co o tym sądzicie?

Druga sprawa.

Podbitkę okapu będę miał pewnie z desek łączonych na pióro i wpust.

Czy można umieścić czerpnię zewnętrzną nad podbitką, czyli w zamkniętej trójkątnej przestrzeni, pomiędzy podbitką a połacią dachu?

Witam,

Dzisiaj jestem po wizycie instalatora u siebie w domu, który zaproponował mi GGWC w studni głębinowej, którą mam na działce. Rekuperator z wymiennikiem papierowym (aby zwiększyć w zimie wilgoć), jeden kanał wywiewny w domu umieszczony w centralnym punkcie klatki schodowej i w każdym pokoju nawiewniki. Czy ma ktoś z Was takie rozwiązanie i czy ono się sprawdza?

Co do GGWC w studni to chyba lipa - bylo omawiane kilka razy. Trzeba poszukac.

A co do jednego wywiewu to tez dziwne. A co z WC itp ?? Nawiew ma tam byc ??

Fantom

Tak podobno nawiew w każdym pomieszczeniu. ma się dzięki temu robić tam lekkie podciśnienie, które będzie wypychało powietrze dziurami (np. pod drzwiami czy innymi szczelinami).

Czyli zapaszki z WC najpierw do sieni a dopiero później na zewnątrz? Genialne:D

No ja też tego nie widzę u siebie. Zaproponowałem jeszcze jako kanały wywiewne dwa kominy wentylacji grawitacyjnej, które wybudowałem jeszcze na etapie gdy nie wiedziałem nic WM. Kręcił nosem, że trzeba by coś do środka wsadzać, od góry zaślepić kominy, itp. Za dużo zachodu, lepiej zrobić jeden kanał a porządny:-D