Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

JejoX napisał:
Witam

Bardzo prosze o pomoc w doborze centrali wentylacyjnej do do domu rodzinnego o powierzchni uzytkowej 160m2 i zapotrzebowaniu min 360m3/h. Vmin to 300m3 a Vpom 464m3 . Jest 14 punktow+wyrzutnia i czerpnia.

Instalacja na peflexach

Pomijajac powyzsze wyliczenie jednej z firm i kierujac sie głownie wzgledem finansowym chcialbym wydac max 6500zl brutto za centrale.W tej cenie rozwazam:

Frapol Onyx Dream 400

Vents Vut 360 VB EC

i w cenie znacznie nizszej ok 4500zl

HRU-MinistAir-W-450

Przyznam ze cena za tego Alnora jest dosc kuszaca.Czytajac specyfikacje jako laik nie wiele jestem w stanie wyczytac ale na moje laickie oko nie prezentuje sie chyba zle.

Witam,

W sprawie pomocy w doborze odpowiedniej centrali wentylacyjnej z rekuperatorem, zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Buderus. Posiadamy w swojej ofercie centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła Logavent HRV2, którą cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła, wynosząca nawet do 90% oraz bardzo cicha praca. Najważniejszy element rekuperatora, czyli wymiennik ciepła, wykonany jest w całości z aluminium. Centrala wentylacyjna dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h.

Wyszukiwarkę naszych instalatorów można znaleźć na stronie moderowano

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
Reklqma niezgodna z regulaminem PP.

Konsultant marki Buderus napisał:
, czyli wymiennik ciepła, wykonany jest w całości z aluminium. Centrala wentylacyjna dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h.

Przeciętny rekuperator o nieprzeciętnej cenie 14000 zł. Co on takiego ma że tyle kosztuje?

kulibob napisał:
@Suspenser potrzebne takie zabawki?? Ja mam stałą wymianę cały dzień jedynie jak trzeba przewietrzyć to przekręca się potencjometr w salonie.

Przydałyby się na lato gdy PPC do CWU chłodzi dom bo wtedy te 4 strefy to mało.

Zimą wystarczy bo i tak im zimniej tym częściej będę musiał go okresowo wyłączać żeby wilgotność w domu nie spadła poniżej 40%.

aksamitka napisał:
witam :) posiadamy otwory przygotowane pod rekupercje, jednak z pewnych wzgldów narazie nie bedziemy jej zakladamc w jaki sposob zabezpieczyc otwory zeby ciepło w zimie nie uciekalo? jest to parterówka z nieuzytkowym poddaszem

Nie ma takich okoliczności żeby wentylacji mechanicznej nie robić.

Zróbcie całą instalację i podepnijcie najwyżej najtańsze możliwe reku (albo wrzucić do gruntu trochę rury żeby mieć wstępnie powietrze podgrzane zimą).

Kaizen napisał:
Zakladacie hodowlę plesni i grzybów? Ja teraz kombinuję jak wentylować bez rekuperatora - uszczelnianie mi do glowy nie przyszlo.

grzyba i plesni brak, wietrze mieszkanie czesto wiec nie mam tego problemu, pomimo ze w 3 pomieszczeniach sa przykryte otwory ale to na zime nie jest rozwiazanie

edit: a jak wentylują dom ludzie bez reku?

sklaniamy sie coraz bardziej do rezygnacji z reku zwlaszcza ze w kuchni mamy zwykly komin

Edytowane przez aksamitka

• 3 weeks później...

Witam,

Dokładnie! Tradycyjny system wentylacji grawitacyjnej wiąże się ze znacznie większymi stratami ciepła w porównaniu do wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Dzięki odzyskowi ciepła z powietrza wywiewanego i przekazywaniu go do ogrzania powietrza nawiewanego ograniczona będzie wentylacyjna strata ciepła jednocześnie przy stałym dostarczaniu odpowiedniej ilości świeżego powietrza. Przy okazji polecam zapoznać się z produktami marki Buderus, moderowano.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama niezgodna z regulaminem PP.

• 1 month później...

Panowie pytanie do tych co mają rekuperator bo to chyba miedzy innymi jego wina.

Czy u Was również jest taka mała wilgotność powietrza w domu?

Na przykład dzisiaj na zewnątrz wilgotność 95% a ja mam w domu 26%.

Przewietrzyłem dom i skoczyła na 31% więc i tak słabo.

Generalnie od początku jest z tym problem w okresie grzewczym.

Edytowane przez jvc

jvc napisał:
Panowie pytanie do tych co mają rekuperator bo to chyba miedzy innymi jego wina.

Może spróbuj innym higrometrem? Generalnie zmniejsz reku do minimum, zmierz wilgotność czymś innym a na końcu dorzuć nawilżacz.

Zimą niewiele da się zrobić, wyłączysz wentylację będzie zaduch.

jvc napisał:

Mieszkasz już, czy może jesteś w trakcie wykańczania domu?

Ustaw prędkości wentylatorów czerpni i wyrzutni na tym samym poziomie.

jvc napisał:

46%

Edytowane przez fotohobby