piwopijca 12.02.2010 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Pod Karkowem jest ASK z Brinkiem, moze zadzwon i niech przygotuja Ci jakas oferte. Ja mam od nich centrale Renovent HR Large ale montowala mi instalacje firma Gomar z Radomia. Mysle ze u Ciebie tez beda miec jakiegos wykonawce.Warto wziac oferty z kilku firm i porownac sobie na spokojnie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EK1719503426 12.02.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam, Dzieki a jak ten Renovent sie sprawuje? On jest na prad staly? Jak z halasem i komfortem powietrza? Jest GWC? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 12.02.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Ja jeszcze nie mieszkam ale reku pracuje na I biegu 110m3 i z GWC zwirowym pod garazem. Nie mam jeszcze drzwi wewnetrznych ale na III biegu slychac lekki szum w domu z anemostatow, no ale to jest przy 340m3 wydajnosci Jest na prad staly, wszystkie trzy biegi sa ustawialne pod wzgledem wydajnosci. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.02.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Zaoszczędził bym 1 tyś zł, za to mógłbym sobie kupić większą nagrzewnicę do GWC lub drugiego kota Hmm a co to jest nagrzewnica do GWC ? sepix - ja mam centralę Nikol i jestem z niej bardzo zadowolony (zwłaszcza, że mam GWC) - zero skroplin, zamrożeń itp. atrakcji. Piczman - jest skąd - ze strychu (poddasza) skoro jest nieużytkowy - pomimo odizolowania go wełną od dołu i tak sporo ciepła tam ucieka, więc warto z niego skorzystać Za darmo nie będzie jak przy GWC, ale zawsze to jakieś rozwiązanie. Nagrzewnica do GWC, to pompa woda--powietrze (do glikolowych) chyba. Co do tego ciepla ze strychu to sie zastanow - to nie perpetummobile - nie bedzie tam zadnej energii ktora mozesz wykorzystac. Fantom Dlatego napisałem, że nie będzie darmowego ciepła jak przy GWC - będzie tylko to, które ucieka z domu do góry. Jednak pewnie taniej i prościej będzie zrobić układ nagrzewnicy wodnej do wlotu powietrza z czerpni ściennej. Zabierajac cieplo ze stryvchu automatycznie musisz to czzyms wypelnic. Roznica temp miedzy strychem a domem bedzie powodowala szybszy ubytek ciepla z domu na stryc - i tak w kolko. Fantom O coś w tym stylu mi chodziło - jednak nie "całe" ciepło będzie trzeba uzupełniać, a tylko jego część (bo na strychu będzie chłodniej niż gdyby nie było tej instalacji - prawda ?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepix 12.02.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 dzięki panowie za odpowiedzi A jaka może być na takim strychu temp po ociepleniu 15cm wełny przy -20. Gwc nie ma opcji za wysoko od ziemi, dodam jeszcze że przez strych przechodzi komi z piętra niżej i mój od kominka więc też jakoś będą oddawały ciepło. Ps. Przy jakiej temp. na zewnątrz wymiennik zamarza, chodzi mi czy jest to -10 czy już przy -1 będzie się wentylator nawiewny wyłączał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 13.02.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 dzięki panowie za odpowiedzi A jaka może być na takim strychu temp po ociepleniu 15cm wełny przy -20. Gwc nie ma opcji za wysoko od ziemi, dodam jeszcze że przez strych przechodzi komi z piętra niżej i mój od kominka więc też jakoś będą oddawały ciepło. W zależności od strat z piętra przez strop może być 4-6stC.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepix 14.02.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Panowie a co powiece na takie urządzenie http://sklepeko.ultehost.net/product_info.php?products_id=23&osCsid=833bcc5e90cbaf49f31c0546279b5fe5 cena zachęcająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.02.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Panowie a co powiece na takie urządzenie http://sklepeko.ultehost.net/product_info.php?products_id=23&osCsid=833bcc5e90cbaf49f31c0546279b5fe5 cena zachęcająca. 25 tys?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 14.02.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Panowie a co powiece na takie urządzenie http://sklepeko.ultehost.net/product_info.php?products_id=23&osCsid=833bcc5e90cbaf49f31c0546279b5fe5 cena zachęcająca. Ty dla nich pracujesz i chcesz kogoś zachęcić ? 25 tyś za reku + elementy montażowe Dodam, że to cudo wg producenta ma wydajność do 180m3, jak sobie podzielisz przez wysokość pomieszczeń to otrzymasz dla jakiej powierzchni masz 1x wymianę ... 72m2 Nie wiem czy bardziej śmieszno czy straszno. Do tego nie wiadomo czy to przeciwprądowiec co sugeruje 90% odzysku czy jakieś inne cudo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepix 14.02.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 ło matko ja zobaczyłem że za urządzenie 2,5tysia a nie 25. Sorki nie było pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.02.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Panowie a co powiece na takie urządzenie http://sklepeko.ultehost.net/product_info.php?products_id=23&osCsid=833bcc5e90cbaf49f31c0546279b5fe5 cena zachęcająca. Do czego ? Chyba do ucieczki z ich strony U mnie całkowity koszt (projekt, materiały, robocizna) wentylacji opartej na Nikol 320 bez GWC wynosił 15 tys brutto (dom 150 m2 wentylowanych) + 1 tys sterowanie rozszerzone + 3 tys GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.02.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 dzięki panowie za odpowiedzi A jaka może być na takim strychu temp po ociepleniu 15cm wełny przy -20. Gwc nie ma opcji za wysoko od ziemi, dodam jeszcze że przez strych przechodzi komi z piętra niżej i mój od kominka więc też jakoś będą oddawały ciepło. W zależności od strat z piętra przez strop może być 4-6stC.[/url] Jeśli jest 4-6 st C to albo masz super hiper izolację albo spore mostki termiczne na strychu. Ja to kiedyś zmierzyłem i u mnie na strychu było +12 stopni przy -20 na zewnątrz. Na poddaszu użytkowym +22, izolacja stropu drewnianego 15+5 cm wełny, sufit z rigipsów, podłoga strychu OSB. Skosy dachu, wyłaz na dach i ściany szczytowe strychu docieplone 15 cm wełną. Najwięcej ciepła z domu na strych wylatuje wyłazem na strych pomimo, że jest ocieplony, ale co to jest 3 cm pianki - kpina - tam powinno być z 10 cm, ale nikt takich nie robi Podobnie widzę, że większość nie zasłania wełną wyłazu na dach, a tam najczęściej jest pojedyncza szyba którą ciepło leeeci sobie w dal - ja wyciąłem wkładkę z 15 cm wełny, którą wyciągam gdy chcę wyjść na dach, a potem zakładam (trzyma się na wcisk i na sznurkach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 14.02.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 dzięki panowie za odpowiedzi A jaka może być na takim strychu temp po ociepleniu 15cm wełny przy -20. Gwc nie ma opcji za wysoko od ziemi, dodam jeszcze że przez strych przechodzi komi z piętra niżej i mój od kominka więc też jakoś będą oddawały ciepło. W zależności od strat z piętra przez strop może być 4-6stC.[/url] Jeśli jest 4-6 st C to albo masz super hiper izolację albo spore mostki termiczne na strychu. Ja to kiedyś zmierzyłem i u mnie na strychu było +12 stopni przy -20 na zewnątrz. Toć napisałem o stratach, dach na strychu mam ocieplony 20cm wełny + paroizolacja, ściany szczytowe 15cm styropianiu. nic nie pisałem o +12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.02.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 witam, mam pytanie do użytkowników rekuperatora, chodzi mi o różnicę temp powietrza wchodzącego z zewnątrz (świeżego) oraz wyrzucanego na zewnątrz (z wentylacji),zwłaszcza jaka jest temp powietrza wyrzucanego z rekuperatora??? Takich danych nigdzie nie znalazłem.Za odpowiedź z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.02.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 dzięki panowie za odpowiedzi A jaka może być na takim strychu temp po ociepleniu 15cm wełny przy -20. Gwc nie ma opcji za wysoko od ziemi, dodam jeszcze że przez strych przechodzi komi z piętra niżej i mój od kominka więc też jakoś będą oddawały ciepło. W zależności od strat z piętra przez strop może być 4-6stC.[/url] Jeśli jest 4-6 st C to albo masz super hiper izolację albo spore mostki termiczne na strychu. Ja to kiedyś zmierzyłem i u mnie na strychu było +12 stopni przy -20 na zewnątrz. Toć napisałem o stratach, dach na strychu mam ocieplony 20cm wełny + paroizolacja, ściany szczytowe 15cm styropianiu. nic nie pisałem o +12 No to żeśmy się nie zrozumieli. To jaką tam masz temperaturę przy -20 na zewnątrz i +22 w domu - czyżby +17 ? Czy ja napisałem, że Ty pisałeś o +12 ??? U mnie dodatkowo (poza 15 cm styro na zewnątrz) w szczytowych 15 cm wełny wewnątrz (zostało mi trochę po ocieplaniu skosów to wykorzystałem). kbab - u mnie wlot z GWC przy -20 na zewnątrz to około +5, a z reku wylatuje na zewnątrz około +7 (przy 22-23 wewnątrz domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.02.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 kbab - u mnie wlot z GWC przy -20 na zewnątrz to około +5, a z reku wylatuje na zewnątrz około +7 (przy 22-23 wewnątrz domu). dzięki, czyli reku dodaje 2stC na wylocie, ciekawe jak to wygląda bez GWC, może ktoś tak ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 14.02.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Jeszcze jedno pytanko : jak rozwiazuje sie idee nawiewow i wyciagow na pietrze ? Najczesciej sa tam same sypialnie i lazienka. Wiec na logike np 4 nawiewy i jeden wyciag Fantom podbijam to pytanie. Nigdzie się nie doczytałem, w żadnym temacie, co z pietrem w domu? Jak pogodzić parter i piętro aby niczego "nie skrzywdzić" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.02.2010 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Jeszcze jedno pytanko : jak rozwiazuje sie idee nawiewow i wyciagow na pietrze ? Najczesciej sa tam same sypialnie i lazienka. Wiec na logike np 4 nawiewy i jeden wyciag Fantom podbijam to pytanie. Nigdzie się nie doczytałem, w żadnym temacie, co z pietrem w domu? Jak pogodzić parter i piętro aby niczego "nie skrzywdzić" ?? U mnie na piętrze wyciągi są 2 - jeden w łazience, a drugi na korytarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 15.02.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Jeszcze jedno pytanko : jak rozwiazuje sie idee nawiewow i wyciagow na pietrze ? Najczesciej sa tam same sypialnie i lazienka. Wiec na logike np 4 nawiewy i jeden wyciag Fantom podbijam to pytanie. Nigdzie się nie doczytałem, w żadnym temacie, co z pietrem w domu? Jak pogodzić parter i piętro aby niczego "nie skrzywdzić" ?? Najpierw obliczasz zapotrzebowanie wywiewu dla lazienek, pralni a jesli masz jeszcze nadcisnienie (nadmiar nawiewu) to "kombinujesz" dodatkowe anemostaty wywiewne np. w korytarzu, garderobie itp. zeby doprowadzic do rownowagi nawiew i wywiew, czasami robi sie lekkie nadcisnienie, szczegolnie jesli wiemy o nieszczelnosciach domu -zebu nie zaciagala nam centrala powietrza z zewnatrz. Ja mam ustawione lekkie nadcisnienie na parterze ze wzgledu na kominek -nie jest idealnie szczelny. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 15.02.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 dzięki panowie za odpowiedzi A jaka może być na takim strychu temp po ociepleniu 15cm wełny przy -20. Gwc nie ma opcji za wysoko od ziemi, dodam jeszcze że przez strych przechodzi komi z piętra niżej i mój od kominka więc też jakoś będą oddawały ciepło. W zależności od strat z piętra przez strop może być 4-6stC.[/url] Jeśli jest 4-6 st C to albo masz super hiper izolację albo spore mostki termiczne na strychu. Ja to kiedyś zmierzyłem i u mnie na strychu było +12 stopni przy -20 na zewnątrz. Toć napisałem o stratach, dach na strychu mam ocieplony 20cm wełny + paroizolacja, ściany szczytowe 15cm styropianiu. nic nie pisałem o +12 No to żeśmy się nie zrozumieli. To jaką tam masz temperaturę przy -20 na zewnątrz i +22 w domu - czyżby +17 ? nie rozumiem co chcesz osiągnąć ... przecież tych 4-6stC nie brałem z kapelusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts