Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIE POLECAM AGRO-BUDREX Łukomska K. BYDGOSZCZ www.ogrody-ogrodki.pl

Recommended Posts

Witam,

niestety niektórych słów nie można użyć, więc delikatnie napiszę, iż nie polecam firmy:

Agro-Budrex. Łukomska K.

85-164 Bydgoszcz,

Czerwonego Krzyża 62

woj. Kujawsko-pomorskie, pow. Bydgoszcz, gm. Bydgoszcz

tel.: 605 842 288

http://www.ogrody-ogrodki.pl/

NOWA STRONA, NOWY ADRES

http://www.ogrodnikpawel.pl/firma

Bydgoszcz, ul. Kolbego 28

[email protected]

http://tablica.pl/oferta/ogrody-nawadnianie-obsluga-IDOe4W.html

firma po otrzymaniu całości gotówki (wiem, mój błąd) nie dokończyła podpisanych w umowie zobowiązań.

Wykonana praca, też pozostawia wiele do życzenia.

Edytowane przez _PiotR_

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. oczyszczenie, wyrównanie terenu i zasianie trawnika, położenie siatki na krety...

a) Wykonawca oczyścił teren, niestety pozostałości (gruz itp) pozostawił na sąsiedniej działce. <- o to najbardziej się rozchodzi

b) siatka na krety w wielu miejscach wystaje spod ziemi, a większości umieszczona jest 0.5cm-1cm po ziemia... czyli średnio spełnia swoją role.

c) teren został "średnio" wyrównany

d) a na wiosnę zobaczymy co w ogóle z tej trawy wyjdzie... bo siana była na koniec sierpnia...

2. ja nie oczerniam... bo nie można... ja tylko nie polecam... wezwanie było wysłane i to przez kancelarię adwokacką... sprawa najprawdopodobniej będzie skierowana do sądu, więc chyba powód jest?

Edytowane przez _PiotR_

Mnie chodzi tylko o to, że u Ciebie są tylko słowa. To nie problem zrobić fotki wystąjącej siatki i zamieścić je na jakimś serwerze wraz ze skanem wezwania czy jakiegoś innego papieru. Będzie to dużo wiarygodniejsze. Jesli podajesz cudze dane osobowe to nie możesz chować się za anonimowością nicka. Murator to jedyny serwis ogrodniczy, który pozwala na takie wpisy. I dobrze. Ale przez to może narazić się na proces. Więc w trosce o to aby taka "tuba" istniała wszystko to co się innym zarzuca powinno być udokumentowane.

murator nie bierze odpowiedzialności za wpisy. To jest jeden z punktów regulaminu.

I dlatego po ratyfikowaniu ACTA forum będzie najprawdopodobniej musiało zostać zamknięte. A na jego miejsce powstać nowe bez możliwości umieszczania zdjęć i linków.

zdjęcia gdzieś już mam w sieci, wiec później podepnę... co do skanu wezwania czy moich danych osobowych to raczej mało przydatne info, bo musiałbym zeskanować swój dowód osobisty... bo nazwisk do wyboru bez liku.. a nie o to chodzi...

jeśli chodzi o ewentualne procesy, to konsultowałem się z prawnikiem czy nie naruszę dóbr osobistych... dlatego nie piszę ŻADNYCH oszczerstw a jedynie moją opinie... kogoś można polecać lub nie polecać...

http://imageshack.us/photo/my-images/404/img0861x.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/15/img0859cu.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/254/img0862l.jpg/

EDIT: znalazłem

nie kwestionowałem tego czy ta siatka jest dobrze położona czy nie, czy trawa dobrze zasiana czy nie, bo się nie znam... głownie chodziło mi o punkt a)... nawet zgodziłem się pokryć połowę kosztów, żeby temat zakończyć... później musiałem bawić się w dzwonienie z rożnych telefonów, żeby odebrano ode mnie telefon. To był pierwszy raz kiedy całość zapłaciłem przed końcem roboty.. zaznaczając "Żebym później nie musiał Pana gonić po mieście"... najlepsze jest to, że firmie zależało, żeby pociągnąć ogród dalej, żeby polecać ich znajomym... kwestia dokończenia umowy to koszt ok. 400 zł... później chciałem podzielić się kosztami czyli po 200zł. I dla takiej kasy było warto psuć sobie opinie???

Edytowane przez _PiotR_

Piotrze jeżeli trawnik posieli w sierpniu to w listopadzie powinieneś mieć pełny wyrośnięty trawnik. To, co pokazałeś na zdjęciach nie jest trawnikiem, lecz kępowiskiem, ciężko ułożyć siatkę na 2cm pod ziemią dlatego część Ci wystaje. Wiedziesz weltykulatorem i po siatce.

Ile ta firma wzięła za usługę w m2?

Prawidłowo teraz by było dać ze 2-3cm ziemi po całości równać i odnowa siać.

Edytowane przez ArturPoniatowski

no takich odpowiedzi się nie spodziewałem...:( podlewany oczywiście ze był... z zoną lataliśmy z węzami, spryskiwaczami po całej działce. Każdy m2. Co do nawożenia... pytałem się... i powiedzieli, że za młoda trawa na nawożenie. Co do ceny... chyba nie była duża (tak mi się wydaje), ale znajdę umowę i podam. Co oznacza do zrobienia od nowa? A jakby psiknąć czymś na chwasty, dosiać trawy i nawozić?? Jakby co, to siatka jest tylko na 1/3 działki.

Hmm.. bo wygląd trawnika może też być powodem złej pielęgnacji. (Pomijam siatkę)

Ale powiedzmy, lanie z węza wody pod ciśnieniem mogło siatkę wypłukać.

Za mała ilość wody w sierpniu (była wówczas susza - w Poznaniu pierwsze deszcze i to skąpe spadły w listopadzie, a tak 3 miesiące bez deszczu), brak nawozu mogło wpłynąć na kiełkowanie i późniejszy wzrost trawy.

Jaka masz ziemię? Ile cm dali żyznej ziemi? Sami zaproponowali grubość warstwy, czy ty ograniczałeś ze względu na koszt? Kto kupował nasiona trawy? Jaka to mieszanka?

Herbicyd ci nic nie da, bo nie masz jakoś zachwaszczonej dwuliściennymi tej działki. Wydaje mi się, że tam rośnie trawa jednoroczna - chwastnica jednostronna, która jest uciążliwym chwastem, ale herbicydem jej nie załatwisz.

Tresc mojego ogloszenia:

Zlecę wyrównanie terenu wraz z zasianiem trawy. Z terenu nalezy rowniez zabrac gruz (cement, pustaki, plytki ceramiczne).

- teren popryskałem Roundap'em, wiec ta cześć juz zrobiona...

- trawa po całości czyli jakieś 420 m2

- mogę podesłać zdjęcia terenu (proszę wysłać PM z mailem)

- termin to jakoś końcówka sierpnia

Odpowiedź na ogloszenie:

- wywóz nieczystości 600zł

- wyrównanie terenu , nawiezienie ziemi 5,5 ph neutralna pod trawnik, siew

trawy (mieszanka gazonowa),

przewalcowanie , robocizna , = 2,500zł

łączna kwota wynosi 3,100zł z trawą sianą

dalsza wiadomosc:

uwzględniam 12m3 ziemi

ziemia ma wystarczające właściwości nawozowe dla młodej trawy

a pod siew trawy nie stosuje się nawozów sztucznych bo mogą spalić

nasiona

nawóz sypie się po3 koszeniu

a pierwszy raz mogę tą traę skosić w tej cenie

Zakończone w sumie było we wrześniu, chyba w polowie.

Ziemi w sumie takie dwie male wywrotki bylo.. nie wiem ile to m3.

Może źle określiłem z tym wężem... przekładaliśmy spryskiwacze.

Wszystko było pryskane ze spryskiwaczy. W tym jednym miejscu wyszło na wierzch po deszczach...

jest tam lekka górka. Ale faktycznie daje się tak płytko tę siatkę? jak miałem kreta to i tak ziemie wybiło razem z tą siatką.

z doświadczenia wiem, że nie zawsze cena idzie z jakością, więc sugeruje się ceną...

aha jakby co to w tej cenie co podałem, nie było uwzględnionej siatki. Pomysł na siatkę powstał później przy podpisywaniu umowy. Za siatkę wyszło 220m2 x 4zl= 880 zł.

Aha ceny, które podaję są cenami netto. Dodatkowo jeszcze "orurowaliśmy" teren(osobny aneks) pod przyszłe zraszacze, które zresztą ta firma też chciała się podjąć w przyszłym roku (czyli teraz na wiosnę).

Edytowane przez _PiotR_

6 zł za m2 trawnika (wraz z glebą) to tanio. Za tanio. Tanio robi poczatkujacy, po kosztach, bo zależy mu na realizacji. Jak wie co i jak się robi to nie sp...

Ja za mniej niz 7 zł (sama robocizna) takiego małego trawnika bym się nie podjął. Plus materiały. Niestety zazwyczaj cena nie idzie w parze z jakością :( "Zawodowiec" etap błędów ma już za sobą. Warto za to zapłacić kilkaset złoty więcej...

no takich odpowiedzi się nie spodziewałem...:( podlewany oczywiście ze był... z zoną lataliśmy z węzami, spryskiwaczami po całej działce. Każdy m2. Co do nawożenia... pytałem się... i powiedzieli, że za młoda trawa na nawożenie. Co do ceny... chyba nie była duża (tak mi się wydaje), ale znajdę umowę i podam. Co oznacza do zrobienia od nowa? A jakby psiknąć czymś na chwasty, dosiać trawy i nawozić?? Jakby co, to siatka jest tylko na 1/3 działki.

img0861x.jpg

Piotrze ja tylko wyraziłem swoją opinię, na tym zdjęciu nie ma trawnika, są kępki widoczna jest chwastnica trawa jednoroczna która się rozsiewa i trzeba pielić. A montaż siatki ewidentna amatorszczyzna tak płytko (na ziemi) to się montuje pod trawniki z rolki. A te rurki które Ci położyli to pod jakiś projekt?

Cena deweloperska za tyle to zakładają trawniki aby oddać budynek mieszkalny tam jakoś niema znaczenia aby coś zielonego było.