Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka kasa na ten dom

Recommended Posts

Witam.

Jaka kwota Waszym zdaniem potrzebna bedzie na wybudowanie domku w/g tego projektu?

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=208

Dadam, że:

- ściany z Solbetu lub Ytonga,

- dach - dachówka cecnentowa lub ceramiczna,

- brak trzeciej łazienki,

- brak balkonika,

- brak dwóch kominków, co za tym idzie także jednego komina,

- redukcja okien dachowych do pięciu.

Wykończenie bez bajerów typu parkiety egzotyczne, deszczownie po 9 tyś zł, czy też meble kuchenne za 20 tyś. zł

Działka już jest, prąd, woda jest, projekt zakupiony, kasa na adaptację jest, potrzebne pieniążki TYLKO na realizację budowy.

Majster do budowy (fundament + ściany bez dachu) jest, cena ok. 15-17 tyś. zł. (robocizna).

Inwestycja w woj. lubuskim, bo jak czytam lokalizacja ma też duże znaczenie.

Prosze o rady już doświadczonych na polu bitwy.

Myślę że caly twój dom na gotowo systemem gospodarczym bez bajerow w środku to okolo 350-400tys zł nie licząc kostki ogrodu, działki itp. chyba że zrobisz wszystko samemu to 100tys taniej wyjdzie

Ja buduje swój systemem gospodarczym częściowo samemu i wiem że stan deweloperski wyjdzie około 220tys

Elfir jest pewnie lekko zniecierpliwiona kolejnym pytaniem z serii "Czy dam radę wybudować dom X za Y zł." / "Ile będzie kosztować ten dom"... Bo takich tu pełno. Ma jednak rację, że nie znajdziesz tu nikogo, kto będzie Ci tu przeliczać ile za co zapłacisz. Nawet jak napiszesz, że nie masz wygórowanych wymagań...

Jednak raczej na pewno, jeśli się mocno przyłożysz do kontroli wydatków, to w systemie gospodarczym zmieścisz się w kosztorysowych 400 tys. ale tak jak byś chciał, czyli brutto.

Dom wcale nie jest mały i nie ma podanej powierzchni netto, co przy skośnym dachu oznacza, że powierzchnia domu tak naprawdę jest jeszcze większa. Cena ok. 2000 za m2 pow. użytkowej jest całkiem łatwy do osiągnięcia, co dla powierzchni netto (którą tak naprawdę powinno się używać do wyliczania kosztów za m2) oznacza, że dom wyjdzie Ci może w okolicach 1600 za metr (bez frykasów oczywiście!).

Co mi się rzuciło w oczy, to dom ma z lekka kiepską charakterystykę energetyczną...

:bye:

Dzięki za odpowiedzi w tym temacie, wiem, że są to tematy irytujace, za ile, czy dam radę.....

Ale pewnie Wy też kiedyś zadawaliście sobie i innym takie pytania.

Co do garażu to rzeczywiście szerokośc nie powala, ale jest to wymiar standardowego garaży "blaszaka" taki obecnie użytkuje, garażu na dwa auta mi nie potrzeba, gdyż dolne mniejsze mieszkanie bedzie dla rodziców, a oni nie posiadają i posiadać nie będą pojazdu.

Jeżeli chodzi o powierzchnię domu to rzeczywiście mała nie jest, ale ja zwracam także uwagę na pow. zabudowy (chyba 151 m2 oraz kubaturę ok. 800 m3), takie dane występują w projektach o pu ok. 130 - 170 m2, czyli jak widać w rzutach bryła tego domu jest prosta i poierzchnia wykorzystana.