Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki dekoder DVBT do odbioru cyfrowej tv naziemnej

adam23g

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 6 months później...

Wiwa hd-50 jest ok, jesli sie nie ma miejsca na pudelko (wpina sie np do gniazda scart bezposrednio, a nwet jesli kabelkiem hdmi to i tak rozmiary sa znikome).

Minus: gdybys chcial np podpinac czasem dysk, pendrive'a z filmami, to grzebanie za TV jest malo wygodne (ale zawsze mozna na stale wystawic przedluzke).

Oprocz Wiwy mam tez Avanti T200 (swoja droga mam wrazenie, ze soft powstaje w tym samym pokoju :-) ), bo ma on wiecej opcji wyjsc - ma np okragle video-out, dzieki czemu uzywajac jakiegos starego tunera tv udalo mi sie wskrzesic zwykly monitor LG Flatron, ktory w silowni pracuje teraz jako TV.

Wiec jesl wystarczy Ci zwykle wyjscie Scart + HDMI, to Wiwa jest chyba najlepsza opcja, ale czasem warto poszukac czegos z innymi gniazdami.

Pzdr

Ponieważ, na razie, sygnał nie jest kodowany, więc wystarczy zwykły tuner, a nie dekoder ;) Moi rodzice używają Wiwy 50 HD i są zadowoleni.

Nazwa dekoder jest jak najbardziej w porzadku, poniewaz dekoduje kodek MPEG4.

Dodatkowe kodowania pod dostep platny (CI, itd) to inna historia - pewnie rynek sie bedzie rozwijal w tym kierunku, ale poki co ma to tylko Polsat. Za 10-20zl/mcznie ma sie dostep do tak jakby "prywatnego" multipleksu, z kilkoma kanalami ekstra (dla dzieci chyba Nick Jr, poza tym jakies kanaly filmowe i info).

Pzdr

• 2 weeks później...
A jak to jest z tą naziemna tak naprawde, czy do 2013 roku już wszedzie bedzie mozna ja odbierac ? Czy to w kazdym województwie wyglada inaczej ?

Zalezy od regionu - informacje mozna znalezc m.in. tu http://www.emitel.pl/

Generalnie multipleks 1 i 2 jest juz prawie wszedzie. MUX3 tylko fragmentarycznie. Ja akurat mam szczescie i odbieram wszystko i to na dosc przypadkowo polozonej antenie na strychu (nie wystawiona na dach) - rejon na pd od Krakowa. Samego mnie to dziwi bo Choragwica MUX3 nadaje z mala moca 2kW (kierunkowo).

Pzdr

• 3 weeks później...
a oplaca sie wogole kupowac dekoder?Przeciez dzis telewizor z wbudowanym dekoderem mozna kupic juz za 400-500zl i do tego czesto maja funkcje monitora komputerowego ,wiec podlaczajac do niego bezprzewodowa klawiature i myszke moze tez sluzyc w domu jako montor komputerowy i telewizor jednoczesnie .Nie wspomne ,iz kineskopowe (w wiekszosc ludzi kupujacych dkodery ma raczej kineskopowe ,bo chyba nikt normalny nie kupowal telewizora plaskiego z mpeg-2 ,bo od lat bylo wiadomo ,ze docelowo po wprowadzeniu odbioru cyfrowego bedzie mpeg-4) zajmuja sporo ma bioarac pod uwage cene mieszkan bardziej sie dzis oplaca kupic nowy telewizor z dekoderem oszcezdzajac tym samym miejsce w domu niz dokupywac jakies dekodery ktore tez pobieraja prad i sie moga psuc .Pzdr

Telewizory z MPEG-2 schodziły jak ciepłe bułeczki nawet wtedy, gdy już było wiadomo, że standardem będzie MPEG-4. Powiedziałbym nawet, że znaczna większość płaskich telewizorów w Polsce ma dekoder MPEG-2, MPEG-4 to w zasadzie telewizory z ostatnich 3-4 lat, wcześniej były to wyjątki (np. niektóre SONY), takich telewizorów sprzedano pewnie miliony.

O MPEG-4 było wiadomo od lat, ale tylko garstce pasjonatów i jeszcze paru osobom, którym o tym powiedziano. Tak na prawdę większość ludzi nie miała i nie ma pojęcia o co chodzi z tym cyfrowym nadawaniem. 7 listopada już wyłączają w niektórych miejscach analog i jestem przekonany, że podniesie się lament, bo nikt nie wiedział...

oj nie zadnej garstece pasjonatow tylko kazdy racjonalnie myslacy czlowiek myslacy o wymianie sprzetu zaczynal od tego w jakim docelowo systemie bedzie nadawana tv w PL.No owszem fakt ,wielu ludzi zamieszkujacych te dziwna kraine kupowalo telewizory w mysl zasady :'sasiad ma 40 cali to ja kupie 50" i teraz maja problem , a przeciez o tym ,iz w Pl bedzie system MPEG-4 to bylo wiadomo z kilka lat wczesniej

a oplaca sie wogole kupowac dekoder?Przeciez dzis telewizor z wbudowanym dekoderem mozna kupic juz za 400-500zl i do tego czesto maja funkcje monitora komputerowego ,wiec podlaczajac do niego bezprzewodowa klawiature i myszke moze tez sluzyc w domu jako montor komputerowy i telewizor jednoczesnie .Nie wspomne ,iz kineskopowe (w wiekszosc ludzi kupujacych dkodery ma raczej kineskopowe ,bo chyba nikt normalny nie kupowal telewizora plaskiego z mpeg-2 ,bo od lat bylo wiadomo ,ze docelowo po wprowadzeniu odbioru cyfrowego bedzie mpeg-4) zajmuja sporo ma bioarac pod uwage cene mieszkan bardziej sie dzis oplaca kupic nowy telewizor z dekoderem oszcezdzajac tym samym miejsce w domu niz dokupywac jakies dekodery ktore tez pobieraja prad i sie moga psuc .Pzdr

Zalezy - ja kupuje dvb-t do pomiesczen dodatkowych. W "glownym" i tak mam satelitarna platforme.

Dvbt jest dobra opcja do silowni, sypialni itd - a tam czesto sa stare niezniszczalne kineskopiaki. A to jest tansze niz multiroom.

Pamietaj tez, ze nawet jesli TV ma MPEG4, to nie tak czesto ma opcje PVR (nagrywnaie na zewn. dysku).

Pzdr

Edytowane przez qqlio
typo