Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie nietypowy układ dylemat

Martini_

Recommended Posts

Witam,

Mam w planach zakupić wschodnie mieszkanie 43,55 m2 ale o nietypowm układzie i to budzi moją watpliwość.

Prosiłbym o podpowiedz czy można coś z tego mieszkania stworzyć, narazie wpadłem na pomysł zrobienia drzwi do salonu na prosto nie zas na skos przedłużajać sciankę a tym samym robiać miejsce na narożnik.

rzut z wymiarami

http://images46.fotosik.pl/1297/a8d3a26924b18f90m.jpg

rzut bez wymiarów

http://images47.fotosik.pl/1340/b6ae68c131dfc39em.jpg

pozdrawiam

Marcin

Sorki, ale ja jak często piszę jestem dziecko bloku i nie bardzo wiem, co jest nietypowego w tym układzie Twojego mieszkania :) Nie jest za duże, ale to wszystko co mi się rzuca w oczy.

Pytam serio, może nie do końca sprawnie czytam plany...... Ściany nośne jak widzę proste (poważnie są inwestycje gdzie budynek ma skosy na elewacji i masz w pokoju np. ściany stykające się pod kątem innym niż 90 stopni), trzy pomieszczenia i przedpokój.

Rozumiem, że mieszkanie będziesz ewentualnie dla jednej osoby urządzał a nie dla rodziny 3 osoby + pies?

Wschodnie mieszkania ja osobiście lubię, jesli faktycznie słońce masz do południa. Zwłaszcza przy jednostronnym mieszaniu to jest kierunek IMHO korzystny, bo w lato nie nagrzewa Ci się całe mieszkanie po południu jak patelnia...

Napisz trochę jak widzisz to mieszkanie ewentualnie Ty. Będzie tez łatwiej coś zaproopnować.

wyprostowanie otworu na drzwi jak najbardziej, ale pomyśl też nad wygospodarowaniem szafy w przedpokoju.

Idiotyczna wnęka w salonie przy oknie. Ciekawe czym sugerował się architekt?

Możesz tam ewentualnie zrobić kącik do pracy, jak potrzebujesz.

@Aantenka

Moim zdaniem wnęka w pokoju to nie jest coś typowego chyba wolałbym jednak żeby jej nie było, może wstawiłbym tam biurko ale jakoś gryzie mi się to z pokojem dziennym i chyba wolałbym w sypialni.

Kuchnia też wydaje mi się mała i nie wiem czy da się tam coś zmyślnego zrobić.

Tak mieszkanie dla 1 osoby no może ewentualnie 2 ale raczej nie jest to docelowe mieszkanie.

@Elfir

Miejsce na szafe na przedpokoju jest chyba po prawej stronie od wejścia w tej wnęce. Co do salonu to juz wypowiedziałem się u góry że moim zdaniem wnęka to ślaby pomysł i chyba chodziło o to żeby sprzedać 1,5 m2 więcej :-)

Edytowane przez Martini_

@Aantenka

Moim zdaniem wnęka w pokoju to nie jest coś typowego chyba wolałbym jednak żeby jej nie było, może wstawiłbym tam biurko ale jakoś gryzie mi się to z pokojem dziennym i chyba wolałbym w sypialni.

Kuchnia też wydaje mi się mała i nie wiem czy da się tam coś zmyślnego zrobić.

Tak mieszkanie dla 1 osoby no może ewentualnie 2 ale raczej nie jest to docelowe mieszkanie.

@Elfir

Miejsce na szafe na przedpokoju jest chyba po prawej stronie od wejścia w tej wnęce. Co do salonu to juz wypowiedziałem się u góry że moim zdaniem wnęka to ślaby pomysł i chyba chodziło o to żeby sprzedać 1,5 m2 więcej :-)

Mnie się ta wnęka nie rzuciła w oczy bo sama mam podobną. Stoi tam lampa i na razie podręczny stolik Ikea LACK...

A gdzie masz zaplanowany aneks kuchenny, tzn. gdzie są przyłącza? Naprzeciw okien? Nie mogę wyczaić też wymiarów łazienki, ale chyba jest spora.

Cóż, mieszkanie możę kwintesencją ustawności nie jest, ale wydaje mi się, że ma potencjał. Na pewno żeby było funkcjonalniej wydaje mi się, że parę ścianek trzeb by przestawić, ale w takich kwestiach to Elfir jest naprawdę przemyślną osobą...

W międzyczasie spójrz może na te zdjęcia - realizacja mieszkania wykonana przez pewną firmę ;) i to sa zdjęcia z ich strony. Mieszkanie mężczyzny - układ pomieszczeń z tego co pamiętam (to mieszkanie było w której z gazet wnętrzarskich) bardzo przypomina Twoje potencjalne mieszkanie (łazienka po lewo od wejścia, potem sypialnia, a na prawo salon + aneks i mieszkanie jednostronne). Może jest trochę większe... Ale generalnie podobny IMHO rozkład pomieszczeń i trochę poprzestawianych drzwi.

Ale może jak popatrzysz na podobną zagospodarowaną przestrzeń, to puste mieszkanie na planie nabierze trochę życia i będziesz się mógł lepiej ustosunkować do zakupu (bo rozumiem potrzebujesz utwierdzenia w przekonaniu, że można to mieszkanie kupić i fajnie zagospodarować ;). Oczywiście zdjęcia tylko jako inspiracja nie do kopiowania 1:1 do Twojego mieszkania (tu jest mało szaf na przykład). No i nie muszą być też od razu w Twoim guście ;) Chodzi o pokazanie co można zrobić przy takim metrażu (a może ktoś będzie miał dostęp linka itd. do całego artykułu z tym mieszkaniem)

Widok na salon z aneksem kuchennym, po prawej stonie widać wejście do sypialni i łazienki albo garderoby (już nie pamięam), szafę i kawałeczek wejśćia do mieszkania

http://multipodlogi.nazwa.pl/grupa_kubik/img_studio_kubik/files/foto//G2_dd.jpg

To jest zdjęcie sypialni z tego mieszkania

http://multipodlogi.nazwa.pl/grupa_kubik/img_studio_kubik/files/foto//G6_dd.jpg

i zdjęcie łazienki

http://multipodlogi.nazwa.pl/grupa_kubik/img_studio_kubik/files/foto//G8_dd.jpg

Na stronie ich stronie można powiększyć zdjęcia http://www.studiokubik.pl/galeria/Nasze-realizacje/520/%C5%82azienka+przy+sypialni

2 pietro 100 m dalej inny blok tez 3 pietrowy.

Do tej pory mialem mieszkanie poludniowe i chronilem sie od slonca, tyle ze ochronic sie mozna zawsze a dodac slonce bedzie ciezko.

Do tej pory w swoim 25 letnim zyciu mialen jedno swoje mieszkanie w wielkiej plycie i smiem rzec ze bylo lepsze rozkladowo niz buduje teraz wiekszosc deweloperów.

Pozdrawiam

Marcin

Nie kupiłabym wschodniego jednostronnego mieszkania :( Widzę, jak ciemno mają moi sąsiedzi... Latem kilka godzin jest słońce, a przez pół roku niemal wcale go nie ma...

Które to piętro? Co stoi przed blokiem?

Kurdę, to może moje poprzednie mieszkanie nie było "czysto" wschodnie? Mnie się dobrze mieszkało, bo mi się nie nagrzewało... I słońce było przez połowę dnia przez cały własnie rok, a ja rannym ptakiem jestem więc lubię mieć słońce rano, Inna sprawa, że przed moim blokiem nie było żadnej innej zabudowy z żadnej strony w odległości ok. 300 metrów - a więc w ogóle dobre doświetlenie.

Cóż, Martini_ masz dwa głosy i dwa różne

Joliska a abstrahując od stron świata -- jak widzisz możliwości aranżacyjne?

Martini_ - rzekłeś prawdę - mieszkania w wielkiej płycie z mniejszych metraży przystosowane były do tego, żeby pomieścić większą ilość ludzi. Czy lepsze rozkładowo hm... pewnie zależy jaki blok i z kim rozmawiasz. Inną sprawą jest, że teraz deweloperzy w ekonomicznym segmencie tak budują bloki, żeby na swojej działce jak najwięcej mieszkań spełniających minimalne warunki użytkowania zbudować. No i rodzą się różne koszmarki i potworki mieszkaniowe. Ja nie mogę przeżyć na przykład tych nierównoległych ścian w mieszkaniach... W sumie płacisz za metry a potem musisz się głowić co z tym zrobić...

Cóż, może się ktoś jeszcze inny odezwie.

Aczkolwiek, hmmm, wydaje mi się, że jeśli masz wątpliwości to może warto jeszcze się rozejrzeć? Nie wiem jak rynek w Gdańsku, ale ja osobiście żałuję że kupiłam mieszkanie jakiś czas temu, bo aktualnie ceny poszły w dół i jeszcze wybór 100 razy większy...

Edytowane przez Aantenka

Układ jest ok., zwłaszcza dla jednej osoby :yes: Kuchnię można zrobić w L (na długą ścianę) - zobacz u Maszenki jak to wygląda: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174518-moje-ma%C5%82e-m lub zrobić układ równoległy. No chyba że nie jadasz w domu, to wtedy L w kierunku ściany przedpokojowej ;)

Ciekawe to M Maszenki choć styl zupełnie nie mój mnie krecą nowości gadzety ta cała nowoczesność (oprócz aneksow kuchennych) i z cala pewnoscia stołuje sie w domu.

Czy w tak malej kuchni przejdzie cala sciana zabudowana piekarnikiem i lodowka a w dluzszej czesci na dole same szuflady?

Marcin

Edytowane przez Martini_

A czy ja napisałam, że masz się na stylu Maszenki wzorować? Nie - miałeś obejrzeć układ funkcjonalny salono-kuchni, bo macie identyczny...

Na Twoje pytanie - którą to całą ścianę chcesz zabudować piekarnikiem i lodówką? Przecież na to potrzebujesz tylko 130-140 cm... Jeśli tę od przedpokoju, to musisz przenieść wodę i ścieki na ścianę obok.

A gdyby zaszaleć i zrobić zabudowę góra + dół + mała wyspa?

Przepraszam Joliska zle mnie zrozumialas w każdym poście przypominan sobie że o czymś nie napisalem stąd dygresja o stylu jaki lubie.

Scieki i woda ida na scianie obok chyba na tej z przedpokojem sa tylko przylacza kominowe.

Twoj pomysl ciekawy rozumiem ze wyspa tylko jako blat bez indukcji na niej?

Pozdrawiam

Marcin

Marcin,

Dziękuję za odzew, tak chyba potrzebuje utwierdzenia,

Cóż, w wyborze mieszkania dużą rolę, grają kwestie indywidualne. Tym bardziej nie usłyszysz - hurra - kupuj jutro ode mnie :) Jeśli natomiast chcesz usłyszeć jakieś opinie, to może napisz jakie masz przemyślenia na za i na przeciw to Ci może ktoś jakiś ciekawy komentarz przedstawi.

Ja się moge podzielić z Tobą swoim doświadczeniem z wyboru mieszkania. Dla mnie priorytetem przy wyborze mieszkania była cena prawie na równi z lokalizacją (dobre połączenie komunikacyjne i jak najdalej zabudowa wokół), strony świata obojętne byle nie północna (to są IMHO ciemne mieszkania) i dobry rozkład. No i cena na przykład zdeterminowała pójście na pewne kompromisy, bo zdecydowałam się na mieszkanie spełniające dwa pierwsze kryteria, ale które ma wokół zabudowę bliżej niżbym sobie życzyła, rozkład "znośny" i dodatkowo wymagało przestawiania ścianek i trochę przyłączy. Ale jak się ma ogranicznik finansowy, to niestety zawsze jest coś za coś.

Twoj pomysl ciekawy rozumiem ze wyspa tylko jako blat bez indukcji na niej?

Co do samej kuchni, to jeśli chcesz popróbować kilku wariantów kuchennych skorzystaj z plannera Ikea - proste i fajne narzędzie do planowania kuchni i choć oparte tylko na meblach ikea to ma stosunkowo dużo opcji przy łatwości planowania (na wątku o wizualizacjach kuchni możesz podziwiać jakie cuda można z tego robić). Niestety nie na każdej przeglądarce funkcjonuje, więć od razu ostrzegam, że może trzeba będzie spróbować kilka razy. :( (BTW - wczoraj wrzuciłam na wątek z kuchniami z Ikea zdjęcia z ekspozycji z wyspą z niedużego pomieszczenia - nie styl dla Ciebie ale kolejna inspiracja do układów kuchennych)

Jak się pobawisz w planerze i z wymiarami poszczególnych mebli to będziesz sam sobie mógł wiele kwesti co do ustawienia w kuchni wyjaśnić :) , np. czy na wyspie indukcja czy nie (to zależy od tego gdzie Ci się zmieści, a jeśli masz kilka miejsc do wyboru to tam gdzie najwygodniej), czy piekarnik podwieszany czy nie, czy przesuwać przyłacza czy nie i jak się w ogóle tę kuchnię da urządzić (salon od biedy też możesz sobie w tym planerze chyba ustawić) itd.

• 1 month później...

Gratulacje :D

Co w końcu zaważyło na Twojej decyzji?

A co do wanny i prysznica - trochę trudna sprawa. Ja często doradzam wanny z parawanami, bo wanna jest IMHO bardziej uniwersalna. Ale spróbować można, zwłaszcza, że u Ciebie łazienka mała nie jest i ma dość nietypowy kształt, który może pozwoli "upchnąć" te dwa sprzęty w akceptowalnych rozmiarach. Coś można pokombinować, teraz jest sporo rozwiązań w rozmiarze nano i róznych kombinacji pozwalających sprytnie zagospodarować przestrzeń.

Wrzuć rzut łazienki z wyraźnie widocznymi wymiarami, bo niesetety na dużym rysunku nie mogę się wszystkiego doczytać i spróbuję przedstawić Ci jakąś propozycję funcjonalną. Zaznacz koniecznie odpływ WC, bo jego najtrudniej przesunąć i żeby nie latać z nim po łazience.

Edytowane przez Aantenka

Witaj:)

Co zaważyło znaczna obniżka ceny:) ale dziś już sie niezle zdziwiłem jak kuchnie wyliczyli mi na 12 tys zl bez sprzętów

co do rzutu nie wiem czy tutaj będzie większy ale oznaczyłem wymiary literkami może to pomoże przepraszam za niezdarność i bardzo dziękuję za pomoc ;-)

http://tinypic.com/r/j0jzgg/5

Marcin

Martini

zzarło mi wielkiego posta z dlugimi wywoadami :mad:

Wiec w skrocie, a najwyzej bedziemy dogrywac.

Poniżej trzy propozycje zagospodarowania funkcjonalnego Twojej lazienki z wanna i prysznicem. Upchnelam wszystko, zobaczysz z jakim efektem.

Ksztalty i wymiary sa przypadkowe, mozesz dobierac sobie wymiary np. umywalki czy prysznica, ale za bardzo nie poszalejesz, bo nie ma miejsca. Z powodu ograniczonego miejsca dalam wanne asymetryczna i kabine polokragla.

Zmniejszylam tez otwor drzwiowy, żeby zwiększyć ilość miejsca na umwalkę i zabudowę pod nią.

Propozycja nr 1 - najwięcej miejsca do przechowywania Pralka ukryta za żaluzjową roletą, nad nią miejsce na środki czystości itd. itp.. Pralkę moża dać nawet na podwyższeniu - zajrzyj do wątku miron123 gdzie julianna16 wrzucała inspiracje.

http://images41.fotosik.pl/1377/bd927e456fd4ba24med.jpg

Propozycja nr 2 - ukryty kibelek. Płytka pralka pod blatem obok umywalki.

http://images45.fotosik.pl/1432/4b4533e5c2277dfbmed.jpg

Propozycja nr 3 - prysznic we wnęce

Najmniej miejsca do przechowywania, nei wiem czy może stać tak WC ale prysznic byłby fajny.

http://images49.fotosik.pl/1385/e57e0b3b9603070cmed.jpg

Więcej nic mi już nie przychodziło do głowy na te wymiary które są. :D

Co do kuchni - większośc osób jest zaskoczona przy pierwszej wycenie swojej kuchni :D:D:D Oczywiście wszystko zależy od materiału i mechanizmów zastosowanych, ale nawet przy niewielkim aneksie kuchennym 12 tys może być uzasadnione. Ja za punkt odniesienia przyjęłam wycenę swojej kuchni w IKEA - dla mnie koszt kuchni z IKEA to minimalna sensowna suma, którą trzeba zapłacić za kuchnię.