Elfir 22.04.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 kamień:- jak wydłubać liście?- nie tworzy próchnicy i nie chroni przed mrozem- nie ma wiejskiego charakteru IMHO kamień nadaje się ale na żwirowe rabaty lub pod iglaki. Kora jest zwiewana jak jest jej mało, a rabaty zamiast znajdowac się ponizej poziomu trawnika, sa równo z trawnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 23.04.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 "A drugie pytanie, to czy takiej rabacie jak w tym wątku omawiałyśmy jestem w stanie uzyskać po kilku latach takie rozrośniecie się roślin zadarniających, że pokryje mi tę korę?Czy uważasz, że jest to dobry pomysł, czy raczej nie? " Odpowiedz mi proszę jeszcze na to pytanie i co mogę sadzić pod drzewami, drzewkami i krzakami?Czy to samo co pisałaś mi pod świerkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.04.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 ojej, no wpisz sobie do Google rośliny okrywowe/rośliny zadarniające. Rośliny musisz sobie dobrać do rodzaju gleby, jaka masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 29.04.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Po długim weekendzie zaczną się w końcu prace w moim ogrodzie.Założenie nawodnienia, założenie rabaty, oddzielenie warzywnika i założenie trawnika, już nie mogę się doczekać, bo teraz cały czas ziemia pod oknami i przed tarasem. Do tych czynności zatrudniliśmy fachowca, bo nie jesteśmy w stanie pracując zrobić tego. Rabatę ma mi przygotować, czyli odgraniczyć kostką granitową, przygotować ziemię i zasadzić rośliny (przy tej czynności zamierzam już aktywnie uczestniczyć ). Siedzę teraz i rozmyślam czy rozkładać włókninę czy nie? Przeczytałam wątek o folii pod korą i dalej się waham. Chciałabym jej uniknąć, ale czy dam radę z chwastami?Mam zamiar zasadzić rośliny zadarniające, ale one też nie rozrosną się od razu, czy w takim razie ma sens folia?Czy korę sypać na całości rabaty? Elfir, bardzo proszę Cię o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 kora stanowi ściółkę a jak jest jej gruba warstwa to w jakimś stopniu ogranicza rozwój chwastów. Jak połozysz włokinę (NIE FOLIĘ!) to byliny okrywowe nie będą miały jak się rozrastać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 29.04.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Czyli jeżeli chcę rośliny okrywowe to nie dawać włókniny? A co z korą, czy jest słuszne podsypanie roślin na rabacie korą? Czy dawać ją wszędzie?Czy dobrze myślę, że jak będę chciała zasadzić jakąś dodatkową roślinkę ( bo zakładam, że nie wszystko posadzę od razu, albo będę chciała coś zmienić) to wystarczy rozgarnąć korę?A co z roślinkami wysiewanymi z nasion? Przepraszam ,że zadaję banalne pytania, ale dopiero się uczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Jak napisałam, kora stanowi ściółkę, czyli chroni glebę przed wysuszaniem, ubijaniem przez krople deszczu i częściowo chroni przed wysiewaniem się chwastów. A rozkładając się wzbogaca glebę w próchnicę.Ściółką nie musi być kora, ale każdy inny rozdrobniony materiał organiczny - trociny, pokos trawy. Kora z czasem się rozkłada i powoli znika z rabaty, dlatego trzeba ją uzupełniac co jakiś czas. Nie ma problemu z dosadzaniem, możesz korę rozgarnąć, możesz wykopać wprost w korze dołek. Dla roślin z siewu trzeba rozgarnąć korę, bo wierzchnia warstwa kory jest sucha i rośliny nie miałyby jak wykiełkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 29.04.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Dzięki, czyli dobrze myślę.A z ciekawości, czy jak planujesz ogrody to dajesz włókninę na rabaty? Pisałaś o sianiu fiołka, czy chodziło Ci taki fiołek jak nasiona na tej aukcji:http://allegro.pl/fiolek-wonny-intensywnie-pachnacy-i2261163071.html Czy mogę go posiać wprost do gruntu, czy raczej sadzić sadzonki? http://allegro.pl/fiolek-wonny-bylina-za-zawsze-juz-w-ogrodzie-i2304016644.htmlCzy mogę to zrobić jeszcze teraz w maju? Czy mogę mieszać ze sobą rośliny okrywowe? np.fiołek, pragnię, barwinek, konwalię i np.paprocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 jak planuję to nie umieszczam w projekcie włókniny . To nie decyzja na etapie projektu tylko na etapie realizacji. W opisie do projektu piszę o wadach i zaletach włókniny, aby klient sam podjął decyzję. Co do fiołka to taki miałam na myśli. Sądzę, że dostaniesz w każdym sklepie ogrodniczym. Można też siać w cieniu orliki i naparstnicę. Pragni z barwinkiem i konwalią bym nie mieszała - oba gatunki są ekspansywne i będą dla siebie konkurencją. Lepiej posadzić je w różnych miejscach ogrodu. Co do konwalii to może z czasem być naprawdę uciążliwa, bardziej niż pragnia i barwinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 29.04.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Czy gdybyś robiła ogród dla siebie dałabyś włókninę? Czy oprócz konwalii pod jedną grupą drzew mogę coś jeszcze zasadzić między nimi, czy to już nie ma sensu?Chodzi mi o to, że jak konwalia przekwitnie to są same liście, chciałabym je czymś urozmaicić? Ile konwalii sadzi się na 1 m2? Czy jeszcze w maju mogę siać fiołka z nasion? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 29.04.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 konwalia rozrasta się niesamowicie , prawie jak barwinekale masz rację - piękna jest tylko jak kwitnie - w maju potem to już same liście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 (edytowane) Jakbym robiła dla siebie to dałabym geowłókninę pod niedokończone rabaty (takie, gdzie będę dosadzać okrywowe), a po docelowym wykończeniu bym ją usuwała. Byliny sieje się teraz. W naturze fiołek właśnie zawiązuje nasiona. Konwalia zagłuszy ci wszystko, więc nie ma sensu coś więcej dosadzać. Co do ilości sztuk na m2 zajrzyj do katalogu tu: http://www.dobrepole.pl Jest mnóstwo pięknych bylin okrywowych, aż ciężko pisać o wszystkich. A do tego dochodzą zadarniające turzyce i paprocie. Na przykład liriope spicata - ekspansywny, urośnie nawet w suchym miejscu podobno (na amerykańskim forum pisali ludzie, że mają go pod sosnami).Albo brunnera wielkolistna - ładne kwiaty i liście. Ułudka wiosenna (wygląda jak niezapominajka). Bodziszek korzeniasty (pięknie przebarwia się jesienią) Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 29.04.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Czy pod grupą 4 sosen zasadzić jeden rodzaj roślinki zadarniającej, czy wymieszać różne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Ja bym tam dała paprocie + coś zadarniającego + ewentualnie kokoryczka wonna albo kępy śmiałka. Wybierz paprocie lubiące kwaśne podłoże! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 29.04.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Dam paprocie , a czy do tego może być barwinek i bergenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Możesz też używać pnączy do zadarniania. Na przykład hortensji pnącej lub bluszczu. Może być barwinek i bergenia. Z ciekawych okrywowych: warto zainteresować się epimedium czerwonym. tez podobno radzi sobie w trudnych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 29.04.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Odnośnie zadarniania rabaty "głównej" czy między drzewami i krzewami mogę użyć fiołka, ułudki, barwinka, pragni, bergeni, brunnery w dużych grupach zlewających się ze sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 29.04.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Epimedium- bardzo ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 bergenia się dośc wolno rozrasta. Nie traktuj jej jak klasycznego zadarniacza tylko po prostu bylinę cienioznośną, jak np. funkie. Mozesz dosadzić serduszki, psizęby jako rośliny, które bedą wyrastać ponad okrywowe. Z okrywowych, na pierwszy plan polecam tez tawułke chińską "Pumila" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 29.04.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 A czy może być tak jak pisałam , żeby sadzić te zadarniacze w grupach zlewających się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts