Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród Monik - pomoc w zaplanowaniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zwykle formy szczepione na pniu powinny wyglądać jak drzewko. Jak posadzić je bardzo blisko siebie to stracą ten charakter.

A tu zdjęcie dla ciebie:

http://msucares.com/news/print/sgnews/sg11/images/sg110329_200.jpg

Łan ciemiernika z funkiami i chyba liriope.

Dzięki za zdjęcie, pięknie to wygląda, ciekawe czy uda mi się osiągnąć coś podobnego choć.

Czy jak posadzę drzewa i krzewy to czy od razu sadzić roślinki zadarniające? I potem podsypywać je korą dopiero?

Czy 10 cm kory to nie będzie za dużo dla tych małych roślinek, czy może w pobliżu ich dawać mniej kory?

Czy ja zamierzam zasadzić od razu dużo roślin zadarniających pod drzewkami to rozkładać w ogóle włókninę na rabacie?

Elfir, nie wiem co bym bez Ciebie zrobiła!!

Jak posadzisz rośliny zadarniające to kora uniemożliwi im rozrastanie się, więc przeszkadza. Tylko sadź wg zalecanej gęstości (ok 12-16 szt/m2), żeby pokryły ziemię jak najszybciej.

Nie zostawiać ziemi wolnej, bo się wysieją chwasty.

• 2 weeks później...
Zwykle formy szczepione na pniu powinny wyglądać jak drzewko. Jak posadzić je bardzo blisko siebie to stracą ten charakter.

A tu zdjęcie dla ciebie:

http://msucares.com/news/print/sgnews/sg11/images/sg110329_200.jpg

Łan ciemiernika z funkiami i chyba liriope.

Na stronie "dobre pole" jest informacja, że ciemiernika sadzi się 5 roślinek na 1 m2, ale żeby osiągnąć taki kobierzec trzeba chyba więcej roślinek zasadzić?