Elfir 09.07.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 nie odpowiem na 100%Jest choroba, która powoduje usychanie końcówek. Ale równie dobrze może to być przyczyna fizologiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 09.07.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Dzięki, jestem spokojniejsza. Czy mogłabyś mi poradzić, jaką zadarniającą roślinkę posadzić za świerkami, tak, żeby była troszkę wyższa niż barwinek, golteria i żurawka, które są bardziej z przodu, a od strony siatki pomyślałam, że może być coś wyższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.07.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 paprocie - np. zimozielony paprotnik (Polystichum) albo bergenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 17.07.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Elfir!Od strony sąsiada ma już zasadzony prawie w całości żywopłot z leszczyny, derenia, tawuły, kaliny,bzu czarnego.Brakuje mi jeszcze k4 sadzonek i wczoraj zobaczyłam, że ogrodnik posadził tam budleję, czy ona się tam nadaje, bo mam wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.07.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 nie, nie nadaje się na miejsca z wysokim poziomem wód gruntowych, w półcieniu. Lubi bardziej sucho i słonecznie. Prawdopodobnie przemarznie zimą. Poza tym zostanie zagłuszona, bowiem jest o wiele mniesza od pozostałych, no poza tawułą. Bez czarny, leszczyna, dereń będą miały do 4 m wysokosci i 5 m szerokosci. Zagłuszą tawułę i budleję. Radziłam czeremchę a nie tawułę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 17.07.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Tak, wiem, że miała być czeremcha, ale niestety czeremchy nie mógł znaleźć, a ja też szukając jej w okolicznych szkółkach nie znalazłam. Niestety u nas w okolicy nie ma zbyt dużego wyboru. No więc pewnego dnia, gdy przyszłam zobaczyłam posadzoną budleję i tak myślałam, że ona nie bardzo tam pasuje.\tawułę zaś dostałam dość duże sadzonki i posadziłam 4 sztuki, tam gdzie mi brakowało krzaczków, ale jak to nie najlepszy pomysł, to przeniosę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.07.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 czeremchę można wykopać na nieużytkach lub spróbowąc kupić w szkółce leśnej a nie ogrodnicznej. Albo posadzić któryś z krzewów, który tam jest.Można też posadzić (podobny typ wzrostu) trzmielinę europejską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 18.07.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Dzisiaj byłam gdzie tylko mogłam,czeremchy nie ma, trzmielina też nieosiągalna, tylko takie szczepione na pniu albo małe, dzikiej niet.A Ogrodnik na moją uwagę, że budleja nie pasuje do tego żywopłotu i nie da rady odpowiedział, że nie mam racji, bo ona też urośnie wysoka.Ja na to, że inne ją zagłuszą (czyli przytaczam argumenty Elfir), ale bez skutku. To nic, sama ją przesadzę w inne miejsce. Elfir! Czy nie wiesz gdzie w sieci można zakupić czeremchę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 monik - budleje co roku ścina sie przy ziemi (a tej zimi to mi wymarzły w 100%). Ci sie deklarują, że produkują dziką:http://www.zszp.pl/?id=199&sco=&rco=Prunus%20padus&pco1=0&pco2=0&pco3=0&pco4=0&lang=1oraz odmianę:http://www.zszp.pl/?id=199&sco=&rco=Prunus%20padus%20'Colorata'&pco1=0&pco2=0&pco3=0&pco4=0&lang=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 18.07.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 A ta dostępna na allegro? http://allegro.pl/czeremcha-miododajna-sadzonki-50cm-na-nalewki-i2471246367.html Czy to taka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 dokładnie taka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 18.07.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 ta na aukcji ma ok.50 cm, jak szybko rośnie czeremcha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 19.07.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Uważasz, że mogę takie zakupić do żywopłotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Będziesz czekać ciut dłużej na efekt i trzeba będzie je staranniej pielęgnowac z początku, by ich nie zagłuszyły chwasty albo by sadzonek przez przypadek nie skosić. Wysyłkowo nie kupisz zbyt dużych egzemplarzy, bo nie ma ich jak zapakowac i wysłać bez groźby połamania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 08.08.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Elfir!Zobaczyłam,że w żywopłocie od strony sąsiada Ogrodnik posadził mi jeszcze 2 pęcherznice (zieloną i o fioletowych liściach) czy to się nadaje?Czy myśleć raczej o zmianie miejsca dla nich?Miał mi zakupić kilka sadzonek derenia, leszczyny i bzu czarnego, zakupił i owszem, ale nie tylko. Dereń nie tylko jadalny, ale też taki o czerwonej łodydze (może być?)Zasadził też zwykły lilak. Stąd moje pytanie, żeby nie było tak jak z budleją, że na zupełnie tam nie pasuje. Ale jak mu zwróciłąm uwagę, to powiedział, że nie mam racji, bo budleja tez urośnie wysoka i gadaj tu z takim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Rany - co to jest za ogrodnik! Jak ma własne pomysły, to niech kurna sam projektuje. Na tyłach sąsiadów zaproponowane są DUŻE, wilgociolubne krzewy. Takie, co porastają do 4 m wszerz i na wysokość. A on pcha tam budleje, pęcherznice i derenia białego. Po co to ci wciska? Ma w tym jakiś interes? Budleje przy tych krzewach zostaną zaduszone. A pęcherznice i derenie białe beda stanowiły niepotrzebne niskie przerwy w wysokiej ścianie zieleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 08.08.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Interes ma taki, że on mi je przywiózł, a ja mu zapłaciłam więc coś na pewno na tym zarobił. To było na początku naszej współpracy, kiedy byłam pełna zapału i zaufania do niego i poprosiłam go, aby dokupił derenia jadalnego, leszczynę i bez czarny,czeremchę i trzmielinę, albo ewentualnie coś co będzie rosło tak jak te krzewy, bo doskonale mu powiedziałam o co chodzi w tym żywopłocie.Nie miałam wtedy w ogóle czasu, żeby jeździć i szukać. No i jest taki efekt.Trzmielinę też mi przywiózł taką malutką i twierdził, że jak się da paliki, to ona urośnie w tym żywopłocie, nawet ją zasadził, ale to już sama wyrzuciłam.Bardzo ciężko z nim rozmawiać bo w ogóle nie przyjmuje argumentów sprzecznych z jego poglądami. Czyli nawet ten dereń jest do niczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 dereń BIAŁY jest fajny na mokre gleby, ale nie w tym żywopłocie, bo jest za niski. Mógłby być ewentualnie w jakiejś grupie przed tym żywopłotem.Dlaczego wywaliłaś trzmielinę? Ja ci wypisałam wszystkie krzewy, które się nadają, więc sama pozwoliłaś mu dokupywać co mu się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 09.08.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Tak w sumie tak to wygląda, że sama pozwoliłam mu wybrać, bo myślałam, że skoro nie mam trzmieliny i czeremchy, to może jeszcze coś innego będzie się nadawać, nie miałąm niestety pojęcia, że wszystkie, które się nadają Ty mi już wypisałaś.Na początku naszej współpracy miałam go za osobę, która jest fachowcem w swojej dziedzinie i on mi powiedział, że to nic, że nie ma czeremchy i trzmieliny, ale co innego też się będzie nadawać. Zwątpiłam w jego słowa, gdy zobaczyłam budleję.Ale wszystko jeszcze przede mną, bo zamierzam to naprawić.Trzmielinę zaś wyrzuciłam, bo to była trzmielina płożąca, do której Pan radził mi dać paliki i wtedy będzie się piąć do góry, uznałam, że się nie nadaje, ale może nie miałam racji.Czeremchę znalazłam na naszych polach, rośnie jej wiele, więc na jesieni zamierzam przesadzić.Trzmieliny europejskiej niestety nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts