Elfir 09.08.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Trzemilina płożąća przy palikach? Poszukaj może sama szkółki leśnej - proponowałam nasze rodzime gatunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 12.08.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Trzmieliny europejskiej niestety nie mogę znaleźć. Kupiłam dwa tygodnie temu trzmielinę europejska tutaj http://allegro.pl/trzmielina-europejska-ukorzeniona-w-doniczkach-i2493685636.html przysłali dobrze zapakowane roślinki w ciągu dwóch dni Pozdrawiam Ś-ś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 06.03.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Zbliża się wiosna i wracam "do korzeni". I znów pytania same się nasuwają. 1. Pisałaś Elfir, że pod drzewami można wysiewać fiołki bezpośrednio do ziemi, bez robienia sadzonek, kiedy można wysiewać i czy wystarczy tylko je rozrzucić czy trzeba przykrywać ziemią? 2. Chciałabym na wystającej części mojej rabaty zasadzić róże w połączeniu z lawendą. Czy takie połączenie sprawdzi się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 1. starczy rozrzucić i wklepać w ziemię.2. to klasyczne połączenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 07.03.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 1. starczy rozrzucić i wklepać w ziemię. 2. to klasyczne połączenie A kiedy zasiać fiołka? Jak sadzić najlepiej róże i lawendę czy grupami obok siebie , czy np. róże w środku a lawenda wokół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.03.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 najlepiej wówczas, gdy fiołki w naturze się rozsiewają powiedzmy na początku maja. Co do róż - mozna i tak i tak. Zalezy jaki masz pomysł na rabatę. Chcesz mieć projekt ogrodu, będziesz to potem przesadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 07.03.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Tego już raczej nie będę przesadzać,jest to ich miejsce doceloweZrobię w sobotę zdjęcie, to pokażę o jaki fragment rabaty chodzi, jest to taka część wysunięta do przodu.Na razie moja rabata po zimie wygląda jak obraz nędzy i rozpaczy, zobaczymy co z tego zakwitnie na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 07.03.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) http://images37.fotosik.pl/1666/4c165cded64592f5m.jpg To zdjęcie z ubiegłego sezonu, a róże z lawendą chciałabym zasadzić w tej wystającej części, gdzie na zdjęciu leżą żółte worki z korą.Dziś już na szczęście rośnie trawka i wygląda to ładniej. Edytowane 7 Marca 2013 przez monik22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 08.03.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Znalazłam zdjęcia z końca lata:http://images33.fotosik.pl/590/f13e9a956944d1ddm.jpg Tam gdzie widać żółte worki to właśnie ta wystająca część rabaty gdzie planuję róże z lawendą. I jeszcze jedno ujęcie: http://images44.fotosik.pl/622/8d89c5eb18f0f263m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.03.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Moim zdaniem to nie jest dobre miejsce na róże. Lepiej bliżej miejsca wypoczynkowego. Na przykład przejście od tarasu do warzywnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 08.03.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 W chwili obecnej nie mam zrobionej ścieżki od tarasu do warzywnika. Tam jest po prostu trawa. Myślisz , że lepiej zrobić ścieżkę? A co proponowałabyś w tej wystającej części rabaty? Tam jest dosyć mokro, tzn w samym końcu tego języka nie, ale bliżej ogrodzenia właśnie w tym miejscu stoi woda gdy trochę więcej popada i bardzo wolno schnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.03.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Ten język jest na tle sosen, więc mozna byłoby go tak bardziej leśnie zagospodarować - np. na końcu jezyka kępa jakiś niewysokich drzew podsadzona krzewami lub trawami ozdobnymi. Wypisywałam ci już krzewy na podmakające grunty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 08.03.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Z tym miejscem przy " języku" to było tak, że rok temu na wiosnę było tam bardzo mokro, ale wtedy jeszcze nic nie sadziłam, latem w czasie upałów było sucho jak wszędzie, więc mnie to nie zaniepokoiło, ale jesienią znów podczas deszczów woda tam stała.Kombinowałam jak to zdrenować, odprowadzić wodę, miałam różne rady , między innymi taką aby rozłożyć tam włókninę to woda po niej spłynie do sąsiada, ale w sumie nic nie zrobiłam.A mój mąż mi po prostu radzi, aby posadzić tam roślinność "bagienną" najlepiej szuwary (oczywiście żartuje), ale generalnie chodzi o to, aby zasadzić tam rośliny na gleby mokre. I to chyba jest najlepszy pomysł. Elfir!Co masz na myśli pisząc niewysokie drzewka? I ile ich zasadzić sztuk? Bardziej na środku czy bliżej środka języka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.03.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) Miskanty lubią wilgoć. Lawenda ci tam zgnije, przecież to sucholubna roślina.Ile sztuk, jakie drzewka - do tego służy własnie projekt ogrodu. Wilgociolubne masz wypisane we wątku "zestawienia roślin". Raczej widziałabym tu taką kępę wyrastającą z jedego miejsca, coś jak drzewko wielopniowe. Edytowane 8 Marca 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 08.03.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 A jakie drzewka posadzić w proponowanej przez Ciebie kępie ?Iglaki, czy raczej liściaste? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 08.03.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 napisałam na pocztę muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.03.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 liściaste.Do takich kęp iglaki się nie nadają raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 09.03.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Mam pytanie odnośnie żywopłotu od strony sąsiada , tam gdzie zasadzone są leszczyny, derenie, bez czarny, czeremcha itd. Czy trzeba te drzewa przycinać teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Nie, nie trzeba ich ciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 24.04.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Elfir!W jaki sposób można wyprowadzi kalinę na drzewko kilkupniowe?Czy po prostu odcinać inne przyrosty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts