Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród Monik - pomoc w zaplanowaniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 6 months później...

Zbliża się wiosna i wracam "do korzeni". I znów pytania same się nasuwają.

1. Pisałaś Elfir, że pod drzewami można wysiewać fiołki bezpośrednio do ziemi, bez robienia sadzonek, kiedy można wysiewać i czy wystarczy tylko je rozrzucić czy trzeba przykrywać ziemią?

2. Chciałabym na wystającej części mojej rabaty zasadzić róże w połączeniu z lawendą. Czy takie połączenie sprawdzi się?

http://images37.fotosik.pl/1666/4c165cded64592f5m.jpg

To zdjęcie z ubiegłego sezonu, a róże z lawendą chciałabym zasadzić w tej wystającej części, gdzie na zdjęciu leżą żółte worki z korą.Dziś już na szczęście rośnie trawka i wygląda to ładniej.

Edytowane przez monik22

W chwili obecnej nie mam zrobionej ścieżki od tarasu do warzywnika. Tam jest po prostu trawa. Myślisz , że lepiej zrobić ścieżkę?

A co proponowałabyś w tej wystającej części rabaty?

Tam jest dosyć mokro, tzn w samym końcu tego języka nie, ale bliżej ogrodzenia właśnie w tym miejscu stoi woda gdy trochę więcej popada i bardzo wolno schnie.

Ten język jest na tle sosen, więc mozna byłoby go tak bardziej leśnie zagospodarować - np. na końcu jezyka kępa jakiś niewysokich drzew podsadzona krzewami lub trawami ozdobnymi. Wypisywałam ci już krzewy na podmakające grunty.

Z tym miejscem przy " języku" to było tak, że rok temu na wiosnę było tam bardzo mokro, ale wtedy jeszcze nic nie sadziłam, latem w czasie upałów było sucho jak wszędzie, więc mnie to nie zaniepokoiło, ale jesienią znów podczas deszczów woda tam stała.

Kombinowałam jak to zdrenować, odprowadzić wodę, miałam różne rady , między innymi taką aby rozłożyć tam włókninę to woda po niej spłynie do sąsiada, ale w sumie nic nie zrobiłam.

A mój mąż mi po prostu radzi, aby posadzić tam roślinność "bagienną" najlepiej szuwary (oczywiście żartuje), ale generalnie chodzi o to, aby zasadzić tam rośliny na gleby mokre. I to chyba jest najlepszy pomysł.

Elfir!

Co masz na myśli pisząc niewysokie drzewka? I ile ich zasadzić sztuk? Bardziej na środku czy bliżej środka języka?

Miskanty lubią wilgoć. Lawenda ci tam zgnije, przecież to sucholubna roślina.

Ile sztuk, jakie drzewka - do tego służy własnie projekt ogrodu.

Wilgociolubne masz wypisane we wątku "zestawienia roślin". Raczej widziałabym tu taką kępę wyrastającą z jedego miejsca, coś jak drzewko wielopniowe.

Edytowane przez Elfir

• 1 month później...