Elfir 04.02.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 tutaj masz okrągłe schody:http://www.flixya.com/files-photo/l/e/x/lexloeb2225594.jpghttp://www.finegardening.com/assets/uploads/posts/20665/8-31-2011-Cabot5-VS.JPG A tu płyty kamienia poprzerastane macierzanką:http://2.bp.blogspot.com/_pPd_Zl6UxAI/SjvIk3hN4tI/AAAAAAAAB4Q/-v3Tymc6tRk/s400/005.JPGhttp://www.finegardening.com/CMS/uploadedImages/Images/Gardening/Issues_51-60/041053032-02_med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.02.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Skarpa z przodu - najchętniej rozplantowałabym ją w łagodne wzniesienie - przynajmniej z jednej strony dobrze by było, by na werandę dało się wjechać wózkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 04.02.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 A czy takie kamienie z macierzanką są bardzo kłopotliwe w utrzymaniu? Czy wystarczy zasadzić i rośnie samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.02.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 czasem trzeba przyciąć macierzankę - co kilka lat.No i mogą się wysiewać chwasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 05.02.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Elfir, pytałaś o ziemię, więc jest raczej gliniasta, mokra, piasek jest głębiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 05.02.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 "Wzdłuż granicy od strony sąsiada można posadzić żywopłot nieformowany z dużymi krzewami dostosowanymi do gleby (np. dereń jadalny, leszczyna, kalina)" Koniecznie zrobię taki żywopłot, tylko czy mogę mieszać gatunki, bo z jednego rodzaju wydaje mi się monotonny?Myślałam jeszcze wstępnie o głogu i tarninie. czy mogę to tak skomponować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Od strony sąsiada (za sosnami) można posadzić normalny, szeroki żywopłot dla ptaków, z różnych gatunków. tarnina na takiej glebie (ciężka i mokra) będzie źle rosła. Ale to dobre miejsce dla derenia, kaliny koralowej, leszczyny, bzu czarnego, czeremchy i trzmieliny europejskiej. Sadź losowo co 1 m w zygzak. Edytowane 5 Lutego 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 05.02.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Elfir!Nie umiem sobie tego wyobrazić, więc zadam pytanie, choć może głupie, z góry przepraszam....Teraz jak patrzę przez okno widzę dużo miejsca, czy jeżeli z jednej strony zamknę to warzywnikiem, a z drugiej strony zasadzę wysokie drzewa i krzewy , a potem tak jak zaznaczyłaś na rysunku trawy i byliny, to czy zrobi się taka zamknięta przestrzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 warzywnik przecież jest niski. A trawy od strony lasku nie muszą być wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 05.02.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 No właśnie, masz rację.Wczoraj pokazałam Twój rysunek mężowi, podoba mu się, zwłaszcza, że zrobiłaś zejście z werandy do warzywnika, on je chciał tam od początku, a ja nie.Schody zrobię na pewno rozszerzające się ku trawnikowi, ale nie wiem jeszcze czy z okrągłym podestem, bo nie wiem, czy tam będzie na to miejsce.Jakie rośliny mogę zasadzić na tych dwóch rabatach, które powstały przy schodach z tarasu? Czy znajdzie się tam miejsce na lawendę, czy to nie ma sensu?Bo nie chcę robić na siłę, ale bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 lawenda potrzebuje gleby piaszczystej, więc musiałabyś nieco tę glinę ze skarpy z piaskiem wymieszać. Jeśli chcesz utrzymać wiejski charakter, to pasować będą róże okrywowe. A po obu stronach zejścia np. strzyżone w kulki bukszpany. Do tego na stoku można posadzić szałwie, bodziszki, nachyłki, goździki, liliowce, karłowe budleje "Blue Chip", dla zapachu gdzieś z boku kalinę koreańską, lilak Meyera "Palibin", tawuła japońska, z murka mogą zwieszać się dzwonki dalmatyńskie A ta trawiasto-bylinowa rabata w kierunku grilla mogłaby wyglądać tak:http://www.vulgare.net/wp-content/uploads/2505947188_6e2285d8b4_b.jpgza: http://www.vulgare.net/hermannshof-garten/Świetnie wyglądałaby też rabata z łubinu poprzerastanego prosem rózgowatym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 05.02.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Dzięki za zdjęcie, coraz bardziej to widzę, tylko napisz mi proszę jakie to są rośliny, bo ja jeszcze zupełny laik jestem.Czy takie rabaty wymagają wiele pracy w ciągu roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 akurat na tym zdjęciu jest wilczomlecz (chyba złocisty?), rdest pokrewny lub wężownik, liliowiec i przywrotnik - z tych, co rozpoznałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 05.02.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 A jak wygląda pielęgnacja takiej rabaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 jak rośliny sa małe to nie ma cudów, chwasty trzeba wypielić. Jak się rozrosną to koszenie na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 05.02.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 W jakiej odległości sadzimy roślinki? Czy zostawiamy ziemię i pielimy? Czy podsypujemy czymś np. korą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 ściółkowanie gleby powinno być obowiązkiem w każdym ogrodzie. Jak tylko zostawisz ziemię gołą, zawsze ci się tam nasieją chwasty. Gęstości sadzenia bylin znajdziesz np. tu:http://www.dobrepole.pl/?id=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 05.02.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Super stronka, dzięki. I znowu pytanie, czy ściółkować korą? Czy potem jak się rozrosną sadzonki można już bez kory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 tak, można korą. Jak się rośliny rozrosną ściółką będą ich uschnięte liście, pędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 05.02.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Super, zawsze wolałam rabaty bez kory, jeżeli mogę potem uniknąć to bardzo się cieszę.Ile czasu zajmuje roślinkom rozrośnięcie się rok, dwa? czy więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts