Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród Monik - pomoc w zaplanowaniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Wzdłuż granicy od strony sąsiada można posadzić żywopłot nieformowany z dużymi krzewami dostosowanymi do gleby (np. dereń jadalny, leszczyna, kalina)"

Koniecznie zrobię taki żywopłot, tylko czy mogę mieszać gatunki, bo z jednego rodzaju wydaje mi się monotonny?

Myślałam jeszcze wstępnie o głogu i tarninie. czy mogę to tak skomponować?

Od strony sąsiada (za sosnami) można posadzić normalny, szeroki żywopłot dla ptaków, z różnych gatunków.

tarnina na takiej glebie (ciężka i mokra) będzie źle rosła. Ale to dobre miejsce dla derenia, kaliny koralowej, leszczyny, bzu czarnego, czeremchy i trzmieliny europejskiej. Sadź losowo co 1 m w zygzak.

Edytowane przez Elfir

Elfir!

Nie umiem sobie tego wyobrazić, więc zadam pytanie, choć może głupie, z góry przepraszam....

Teraz jak patrzę przez okno widzę dużo miejsca, czy jeżeli z jednej strony zamknę to warzywnikiem, a z drugiej strony zasadzę wysokie drzewa i krzewy , a potem tak jak zaznaczyłaś na rysunku trawy i byliny, to czy zrobi się taka zamknięta przestrzeń?

No właśnie, masz rację.

Wczoraj pokazałam Twój rysunek mężowi, podoba mu się, zwłaszcza, że zrobiłaś zejście z werandy do warzywnika, on je chciał tam od początku, a ja nie.

Schody zrobię na pewno rozszerzające się ku trawnikowi, ale nie wiem jeszcze czy z okrągłym podestem, bo nie wiem, czy tam będzie na to miejsce.

Jakie rośliny mogę zasadzić na tych dwóch rabatach, które powstały przy schodach z tarasu? Czy znajdzie się tam miejsce na lawendę, czy to nie ma sensu?

Bo nie chcę robić na siłę, ale bardzo mi się podoba.

lawenda potrzebuje gleby piaszczystej, więc musiałabyś nieco tę glinę ze skarpy z piaskiem wymieszać.

Jeśli chcesz utrzymać wiejski charakter, to pasować będą róże okrywowe. A po obu stronach zejścia np. strzyżone w kulki bukszpany.

Do tego na stoku można posadzić szałwie, bodziszki, nachyłki, goździki, liliowce, karłowe budleje "Blue Chip", dla zapachu gdzieś z boku kalinę koreańską, lilak Meyera "Palibin", tawuła japońska, z murka mogą zwieszać się dzwonki dalmatyńskie

A ta trawiasto-bylinowa rabata w kierunku grilla mogłaby wyglądać tak:

http://www.vulgare.net/wp-content/uploads/2505947188_6e2285d8b4_b.jpg

za: http://www.vulgare.net/hermannshof-garten/

Świetnie wyglądałaby też rabata z łubinu poprzerastanego prosem rózgowatym