Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród Monik - pomoc w zaplanowaniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy płotku warzywniaka nie sadziłabym nic wysokiego, jak budleja. Poza tym budleja ma inne wymagania glebowe niż hortensja. Budleja lubi stosunkowo suche stanowiska i glebą obojętną lub lekko zasadową (co prawda pochodzi z Chin, ale najlepiej wygląda w nasadzeniach o śródziemnomorskim charakterze).

Tam można właśnie dać tawułę japońską, piwonie, ostróżki, astry.

Czyli z tyłu przed piwoniami dać tylko hortensje?

A czy mogą być też floksy?

płotek - jak przed piwoniami dasz hortensje, to nie zobaczysz piwonii, bo hortensje są wyższe. Ja bym w tym miejscu hortensji też nie robiła, raczej w narożniku z rabatą krzewiastą pod płotem (tam gdzie płotek styka się z rabatą).

Jabłonka ma ok 3-6 m średnicy korony, więc odległości nie są za duże, poza tym, jak napisałam, pod spodem posadzisz wysokie krzewy.

płotek - jak przed piwoniami dasz hortensje, to nie zobaczysz piwonii, bo hortensje są wyższe. Ja bym w tym miejscu hortensji też nie robiła, raczej w narożniku z rabatą krzewiastą pod płotem (tam gdzie płotek styka się z rabatą).

Jabłonka ma ok 3-6 m średnicy korony, więc odległości nie są za duże, poza tym, jak napisałam, pod spodem posadzisz wysokie krzewy.

źle się wyraziłam , hortensje chciałam dać pod płotkiem, a przed nimi piwonie, generalnie chodzi mi o to, czy dać same piwonie, czy nie będzie zbyt łyso jak będą same piwonie i przestana kwitnąc?

Chciałabym, że było ładnie przez cały rok.

Płotek - jak przestana kwitnąc piwonie, to zacznie groszek pachnący i nasturcja na płotku. Albo jakiś mały powojnik bylinowy. :)

Ale oczywiście, jak masz ochotę, to posadź hortensję. Piwonia też lubi lekko kwaśną glebę, jak hortensja. Lekko kwaśną lubią też lilie orientalne i ich mieszańce: orienpenty

Sadzenie - coś takiego:

http://images49.fotosik.pl/1333/d19dccae3b94107a.jpg

Pod drzewami gdzie nie ma krzewów wysiewać od razu fiołki lub sadzić pragnię syberyjską - szybko rosnącą roślinę zadarniającą, która osłoni glebę przez wysiewaniem się chwastów.

Staraj się unikać sadzenia od linijki, również drzew. Czyli jedna jabłoń, przerwa i dwa blisko siebie lilaki

"blisko siebie" tzn ile pół metra wystarczy?

Męczę Cie, bo to są podstawowe wiadomości, których mi brakuje.

Jeżeli mam sadzić grupę krzewów lub bylin, po 6 -10 to w jaki sposób, w jakiej odległości od siebie, czy w 1 rzędzie, czy w zygzak, czy raczej nieregularnie?

monik - na twoim miejscu zwiększyłabym odległość od frontu do 5 m. Zamiast warzywnika 10x10 , zrób np. 6x16, 7x15

W przypadku drzew, raczej co 1,5 m (skoro normalne odległości robisz co 3 m).

Krzewy sadz w zygzaki lub w "piątkę" (jak na kostce od gry), zależnie od ilości sztuk. Ale możesz też w jakimś miejscu zrobić rząd z 3 wysokich jaśminowców (2 m) a pod nimi krzewuszki 1,5 m w trójkę (zygzak z 3 szt) i lilaka Palibin - 1 sztukę.

Migdałka pojedynczego, w formie szczepionej można dać blisko narożnika warzywnika od strony tarasu.

Edytowane przez Elfir