monik22 19.02.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Czy odległości między drzewkami w tylnym rzędzie są dobre (ok.3 metry) są nie za duże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 19.02.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Przy płotku warzywniaka nie sadziłabym nic wysokiego, jak budleja. Poza tym budleja ma inne wymagania glebowe niż hortensja. Budleja lubi stosunkowo suche stanowiska i glebą obojętną lub lekko zasadową (co prawda pochodzi z Chin, ale najlepiej wygląda w nasadzeniach o śródziemnomorskim charakterze). Tam można właśnie dać tawułę japońską, piwonie, ostróżki, astry. Czyli z tyłu przed piwoniami dać tylko hortensje? A czy mogą być też floksy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 19.02.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Pomiędzy grupami krzewów różnych gatunków możesz zostawić niewielkie przerwy, wypełnisz je wysokimi bylinami (np. sadziec konopiasty, słonecznik szorstki, rudbekia naga) i trawami ozdobnymi (np. miskant, obiedka). A czy na dole coś jeszcze sadzić, bo nie mogę sobie tego wyobrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.02.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Nie - ta rabata jest oddalona od tarasu. Niskie rośliny i tak nie będą specjalnie widoczne, bo rośliny na skarpie będą częściowo przesłaniać widok.Możesz dać rośliny osiągające od 2-3 m do 1,2-1,5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.02.2012 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 płotek - jak przed piwoniami dasz hortensje, to nie zobaczysz piwonii, bo hortensje są wyższe. Ja bym w tym miejscu hortensji też nie robiła, raczej w narożniku z rabatą krzewiastą pod płotem (tam gdzie płotek styka się z rabatą). Jabłonka ma ok 3-6 m średnicy korony, więc odległości nie są za duże, poza tym, jak napisałam, pod spodem posadzisz wysokie krzewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 20.02.2012 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 płotek - jak przed piwoniami dasz hortensje, to nie zobaczysz piwonii, bo hortensje są wyższe. Ja bym w tym miejscu hortensji też nie robiła, raczej w narożniku z rabatą krzewiastą pod płotem (tam gdzie płotek styka się z rabatą). Jabłonka ma ok 3-6 m średnicy korony, więc odległości nie są za duże, poza tym, jak napisałam, pod spodem posadzisz wysokie krzewy. źle się wyraziłam , hortensje chciałam dać pod płotkiem, a przed nimi piwonie, generalnie chodzi mi o to, czy dać same piwonie, czy nie będzie zbyt łyso jak będą same piwonie i przestana kwitnąc? Chciałabym, że było ładnie przez cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 20.02.2012 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 I jeszcze pytanie o rabatę na przeciw tarasu: Czy wysokie krzewy sadzić między tymi drzewami w tej samej linii czy nieco wysunąć je do przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Płotek - jak przestana kwitnąc piwonie, to zacznie groszek pachnący i nasturcja na płotku. Albo jakiś mały powojnik bylinowy. Ale oczywiście, jak masz ochotę, to posadź hortensję. Piwonia też lubi lekko kwaśną glebę, jak hortensja. Lekko kwaśną lubią też lilie orientalne i ich mieszańce: orienpenty Sadzenie - coś takiego: http://images49.fotosik.pl/1333/d19dccae3b94107a.jpg Pod drzewami gdzie nie ma krzewów wysiewać od razu fiołki lub sadzić pragnię syberyjską - szybko rosnącą roślinę zadarniającą, która osłoni glebę przez wysiewaniem się chwastów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 20.02.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Dzięki, teraz już to widzę i rozumiem, będzie bez hortensji tak jak piszesz, bardzo mi się to podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Staraj się unikać sadzenia od linijki, również drzew. Czyli jedna jabłoń, przerwa i dwa blisko siebie lilaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Jeszcze jedno - skoro planujesz dojście do warzywnika w linii prostej, to nie rób wejścia po skosie. Warzywnik chyba ci się trochę zmniejszył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 20.02.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 W tylnym rzędzie są drzewa i teraz poradź mi, czy krzewy sadzić między nimi w tej samej linii, czy nieco bardziej do przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 20.02.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 W tylnym rzędzie są drzewa i teraz poradź mi, czy krzewy sadzić między nimi w tej samej linii, czy nieco bardziej do przodu? Już mi napisałaś, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 20.02.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Jeszcze jedno - skoro planujesz dojście do warzywnika w linii prostej, to nie rób wejścia po skosie. Warzywnik chyba ci się trochę zmniejszył? Liczę kratki i warzywnik dalej jest 10x10, a jak mogę inaczej zrobić wejście, albo może przesunąć warzywnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 A jak daleko masz warzywnik od ogrodzenia na froncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 20.02.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 A jak daleko masz warzywnik od ogrodzenia na froncie? 3 metry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 20.02.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Staraj się unikać sadzenia od linijki, również drzew. Czyli jedna jabłoń, przerwa i dwa blisko siebie lilaki "blisko siebie" tzn ile pół metra wystarczy? Męczę Cie, bo to są podstawowe wiadomości, których mi brakuje. Jeżeli mam sadzić grupę krzewów lub bylin, po 6 -10 to w jaki sposób, w jakiej odległości od siebie, czy w 1 rzędzie, czy w zygzak, czy raczej nieregularnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) monik - na twoim miejscu zwiększyłabym odległość od frontu do 5 m. Zamiast warzywnika 10x10 , zrób np. 6x16, 7x15 W przypadku drzew, raczej co 1,5 m (skoro normalne odległości robisz co 3 m).Krzewy sadz w zygzaki lub w "piątkę" (jak na kostce od gry), zależnie od ilości sztuk. Ale możesz też w jakimś miejscu zrobić rząd z 3 wysokich jaśminowców (2 m) a pod nimi krzewuszki 1,5 m w trójkę (zygzak z 3 szt) i lilaka Palibin - 1 sztukę. Migdałka pojedynczego, w formie szczepionej można dać blisko narożnika warzywnika od strony tarasu. Edytowane 20 Lutego 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 20.02.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Rozrysuję sobie ten warzywnik w innych wymiarach i zobaczę jak to będzie wyglądać. Zrobię większą odległość od frontu do 5 metrów, tylko co radzisz tam zrobić oprócz 3 iglaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 pisałam o wysokich trawach. A pod samym ogrodzeniem możesz posadzić krzewy do 3 m wysokości (np. żywopłot z tawuły van Houttea lub pęcherznicy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts