Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród Monik - pomoc w zaplanowaniu

Recommended Posts

Przeczytałam ten wątek z dużym zainteresowaniem bo też marzy mi się wiejski lub natruralistyczny ogród i mam podobne warunki glebowe z tym że nie chcę warzyw :) Coś sobie z tego zgapię, choć puki co tylko tanie drzewa w rogach działki powtykam (budowa w toku). Ciekawa jestem jaki będzie efekt tych internetowych konsultacji...latem proszę o zdjęcia.

Ps. Efir jesteś niesamowicie cierpliwą osobą. Pozdraiam

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Elfir!

Po dłuższej przerwie spowodowanej obowiązkami wracam do mojego przyszłego ogrodu i mam pytanie odnośnie tego miejsca w warzywniku gdzie będą drzewka owocowe.

Drzewka z rożnych względów zasadzę dopiero na jesieni, co mogę zasiać, czy zasadzić w tym miejscu na wiosnę, żeby nie stało puste?

Podobnie temat winorośli w warzywniku przy ogrodzeniu, też będzie dopiero na jesieni sadzona co mogę posadzić w to miejsce wcześniej?

Możesz siac fasolę tuż przy samym ogrodzeniu.

Co do odległości krzewów od ogrodzenia - po to należy je narysować w skali, by mniej wiecej widac było, na ile wystają poza działkę.

Ale winorośl nie może się wspinac na płot, bo go zniszczy.

• 2 weeks później...

w szkółce musiałabyś chyba kupić hurtowo, za większa kwotę.

IMHO najlepiej zrobić brzeg z kostki układanej na betonie równo z poziomem trawnika. Rabata musi być nieco niżej:

- nie wysypuje się wówczas kora na trawnika (jeśli jest)

- nie spływa woda przy podlewaniu na trawnik.

to był skrót myślowy - to nie ma byc fundament :)

Po prostu kostka jest krawężnikiem i beton ma za zadanie utrzymać kostkę w miejscu i ją stabilizować - podobnie jak skrajne kostki w chodnikach. Używa się betonu suchego lub w formie zaprawy.

Jak najbardziej może być kostka betonowa - jest najładniejsza, z tym, że 6 cm może być za mało, trzeba by użyć 8-11 cm. W wiejskim ogrodzie pasuje też bruk klinkierowy.

Ale to kwestia kosztów. Po kilku latach nawet tania, szara kostka betonowanie będzie rzucać się w oczy, bo pokryje się porostami i glonami.

• 2 weeks później...

Znowu po dłuższej przerwie wracam do tematu, na razie mam wyrównany teren i zaplanowane nawodnienie, po świętach coś się może w końcu zacznie dziać, bo jak patrzę na to co mam przed oknem, to wątpię, czy kiedykolwiek będę mieć coś więcej.

Zasiadłam do zmian w mojej rabacie przed tarasem po ostatnich radach Elfir i znowu mam pytanie:

w tylnym rzędzie zaplanowałam same drzewa i krzewy liściaste, bo nie chciałam iglaków, a teraz nie wiem czy to dobry pomysł, czy zostawić tak, czy nie wkomponować tam jakiegoś iglaka, oprócz trzech świerków z boku?

Czy to nie będzie takie pomieszane, czy odwrotnie bardziej to urozmaicić?

Można wkomponować, ale będzie to trudne, bo iglaki rzadko kiedy tolerują cień (wyjątek choina i cis), który na nie będą rzucać sąsiednie drzewka.

Możesz wkomponowac w rabatę, między krzewami kolumnowe cisy - zajmują mało miejsca, wszędzie je wciśniesz.

• 3 weeks później...

Elfir!

Mam pytanie dotyczące ściółkowania rabaty: do tej pory myślałam cały czas o korze, ale po spotkaniu z osobą, która będzie zakładać mi ogród już nie wiem, bo on doradza mi kamień zamiast kory.

Twierdzi, że kora może być zwiewana.

Jakoś nie mogę się przekonać do kamienia na rabacie, ale może się mylę i to jest właśnie dobre wyjście?

A drugie pytanie, to czy takiej rabacie jak w tym wątku omawiałyśmy jestem w stanie uzyskać po kilku latach takie rozrośniecie się roślin zadarniających, że pokryje mi tę korę?

Czy uważasz, że jest to dobry pomysł, czy raczej nie?