Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton wodoszczelny... czy działa?

matmateusz

Recommended Posts

Witam!

Będę budował dom na dosyć niepewnym gruncie jeżeli chodzi o wodę. A zależy mi na wybudowaniu piwnicy. Słyszałem że jest coś takiego jak beton wodoszczelny. Więc pomyślałem sobie czy nie wylać pod piwnicą płyty z tego betonu i zrobić chociaż 60 cm ściany fundamentowej również z tego betonu... Wdzięczny będę za każdą opinię w tym temacie. Zasadniczo chodzi mi o to czy takie rozwiązanie ma w ogóle jakiś sens (czy zabezpieczy przed wodą) oraz jak to się przekłada na koszty.

Wodoszczelnośc betonu to jedno ale bez izolacji sam beton wodoszczelny nie da rady, bynajmniej nikt z wykonawców nie chce dac mi na to pisemnej gwarancji. Ja mam u siebie do wykonania podpiwniczenie gdzie w okresach mokrych woda zaczyna się na głębokości łydek. U mnie jest ustalona taka kolejnośc, piwnica jest żelbetowa z betonu wodoszczelnego który jest ubijany a potem izilacja voltex czy cus takiego. Jeżeli będzie stała woda podczas robót to dochodzi jej pompowanie igłofiltrami. Koszt wykonania 100tys. Gwarancja pisemna na wodoszczelnośc.

Gość elka51

Beton B25 sam w sobie jest "wodoszczelny" - w Pańskim przypadku bardziej skupiłabym się na zamówieniu projektu uwzględniającego warunki wodne - co skutkuje odpowiednią konstrukcją fundamentu, uszczelnień, izolacji etc etc...

"adaptując" na własną rękę katalogowca (na podstawie rad z forum) - skończy się tak jak zawsze. Jeziorem :)

Znalazłem w dzienniku jednego z forumowiczów opis tej technologii

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181546-Dom-tancerki-i-fotografa-(i-ma%C5%82ego-szkodnika)-pod-Krakowem&p=4867574&viewfull=1#post4867574

i na drugiej stronie tego samego dziennika

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181546-Dom-tancerki-i-fotografa-(i-ma%C5%82ego-szkodnika)-pod-Krakowem&p=5021845&viewfull=1#post5021845

Edytowane przez Dareckyy

Teoretycznie beton nie powinien przepuszczać wody.

Tylko budyne z betonu wodoszczelnego musi być dobrze zaprojektowany. Taki beton nie może pękać co się wiąże, z duza ilością zbrojenia, odpowinimy taśmami dylatacjami na stykach płaszczyzn. Takie betony działają ale raczej w dużych budynkach, dobrze zaprojektowanych, za zbadanymi gruntami...

Myślę że w przypadku domków jednorodzinnych, lepiej poprostu nałożyć hydroizolację: albo KMB albo samoprzylepne taśmy bitumiczne.

• 4 years później...

B20 to nie beton.. to beton zupka - pół kruszywa w litrze wody, nie ma i nie będzie betonu wodoszczelnego, chyba że będzie nie na cemencie, a czymś innym i

nie będzie wody, a coś innego .. wujek skurcz przyjdzie i powie - ej ty beton wodoszczelny W8 .. to jak.. musisz pękać..

B20 to jest beton lichy - wykonany z nadmiarem wody .. bo inaczej być nie może.. jak się robi zaczyn w proporcjach 40 L na 100kg cemnetu.. to na pewno taki lichy beton nie wyjdzie.. bliżej mu do C30/37.. A rysy są związane z wieloma czynnikami, a ulubione zarysowania - to wuj skurcz powoduje ..

Wuj termika wtóruje i = szas pras woda wychodzi .. bo jeszcze jak jest pod ciśnieniem hydrostatyczny.. to nie ma bata.. 0,1 bara na 1mb wysokości słupa.. zobowiązuje..

B20 to nie beton.. to beton zupka - pół kruszywa w litrze wody, nie ma i nie będzie betonu wodoszczelnego, chyba że będzie nie na cemencie, a czymś innym

Tak, już kilkukrotnie pisano na forum, że beton "wodoszczelny" też przepuszcza wodę. Może to trochę niefortunna nazwa. Może "hydrotechniczny" to lepsze określenie.

Ja w projekcie ścian piwnic mam "beton zbrojony wylewany gr. 24cm".

Jestem na etapie adaptacji i będę chciał zastosować C30/37 W8. Zdaję sobie sprawę, że wymaga to właściwego wibrowania i betonu z renomowanego źródła.

Oczywiście na ten beton ścian piwnicy pójdzie jeszcze izolacja, ale na razie nie wiem co - papa, powłoki Remmersa itp.

Szukam inspiracji. :D