Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale masz piękne wylewki! Mnie się podoba tak jak jest, mogłoby zostać ;) Ale ja lubię pożerać chałupę na surowo, bez przyprawiania :D

Co do podłogówki, święta racja - ja też mam ten sam zestaw materiałów przecież plus robocizna własna i jestem niezmiernie zadowolona z kosztów - projektu nie miałam, ale gdybym posłuchała faceta ze sklepu instalacyjnego (czytaj: byłabym zielona w temacie), to też piorunem musiałabym wyskakiwać z grubej kasy. A tak, on popukał się w głowę, że nie mam pojęcia, czego mi trzeba, ja się popukałam wzajemnie, że chyba oszalał - i na razie wychodzi na moje. Czyli u Ciebie też wyjdzie, bo według tego samego klucza leciałyśmy :)

Byłam dziś z rana na budowie z mocnym postanowieniem rozpoczęcia walki z pokrzywami, ale pokonały mnie upał i ziemia twarda jak kamień, po półtorej godzinie wymiękłam i uciekłam. Oczywiście przy okazji obmacałam delikatnie wylewki, juz twarde ale jeszcze nie na tyle żebym na nie weszła.

No i miałam rano spotkanie z panami od tarasów, mają wycenić taras i podcień w drewnie (bo jednak kostka chyba odpada). Nie mam zielonego pojęcia ile to może kosztować, jakieś sugestie żebym nie zeszła na zawał? Oczywiście wyceniają w 2 opcjach: nisko- i bardzonisko- budżetowej :) Wieczorem mają coś przysłać.

Przymierzamy się też do bramy, nasza obecna kolejnej zimy juz raczej nie przetrzyma, a dodatkowo musimy w świetle bramy musimy ustawić słup żeby elektrycy wstawili tam skrzynkę. Podobno to jedyne miejsce gdzie mogą zrobić przyłącze, bo w paradę im weszła kanalizacja i woda. Gaz, gdybym jednak chciała robić, to już chyba po gałęziach drzew musiałby iść, bo miejsca zgodnego z przepisami już nie ma.

Wracając do bramy , ma być murowany i otynkowany słupek 25x25 , potem furtka, potem słup 25x50 ze skrzynką, potem brama - całe 300 cm, i kończący słupek 25x25. Ciasno ale cóż. Czekam na wycenę, i szukam kilku innych firm w pobliżu (ale niemrawo mi to idzie :( )

Cronin nas kostka na taras wyniosła 2800 (zostało max 2 m2) taras wielkości około 41-42m2, do tego na podsypkę poszło około 15 ton kamienia i około pół wywrotki piachu - mieliśmy ten szary ostry. Kostkę za tanią nie braliśmy, bo metr kosztował 64zł z hakiem.

Ogólnie mieliśmy już pospółkę w trakcie budowy wysypaną w miejsce tarasu, potem musieliśmy trochę jej ubrać, ale poszła do obsypania terenu wokół tarasu.

Kostkę mogliśmy mieć także w cenie 50zł/m2 ale ta nam się bardzo spodobała i tak zostało.. teraz tworzą się chodniki

suma sumarum można policzyć (bez tego co zostało) 2700 kostka + 750 kamień + 250 zł piach czyli m2 wyszedł 88zł plus do tego robocizna.. mój kuzyn płacił z robocizną chyba 100zł (koszt kostki około 40-45zł) i 120zł (koszt kostki około 50-55zł) i to było jakoś po znajomości. Całą ziemię wywozili taczkami około 60m dalej

Dzięki Elfir, wiedziałam że ta firma jest ze zbyt dobrej strony Warszawy :) muszę poszukać po swojej ;)

Połaziłam dzisiaj po wylewkach (pootwierałam okna żeby się już wietrzyło). Niesamowite uczucie, tak wysoko się zrobiło, czułam się jakbym na wysokich koturnach chodziła :)