Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Popękana piana PUR - zamknięto komórkowa BASF

BlakPiter

Recommended Posts

podbijam temat dla entuzjastów piany

Podbijasz, bo nie czytasz ze zrozumieniem.

Temat dotyczy piany ZAMKNIĘTOKOMÓRKOWEJ a nie takiej , jaką stosuje się na poddasza...

Wałkowaliśmy już ten temat wielokrotnie.

Znajdź taki temat dotyczący piany otwartokomórkowej ...

Podpowiem Ci - nie będzie łatwo. Natomiast można znaleźć MASĘ ciekawych artykułów dotyczących osunięcia się czy zawilgocenia słabo położonej wełny.

Przestań już siać defetyzm i doczytaj troszkę.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

pęknięcia są wszędzie. Natrysk miałem robiony na membranę pomiędzy krokwie. U znajomego gdzie natrysk był robiony na deski, nic się nie dzieje.

Jak dobrze rozumiem piana zamknięto-komorowa? Klasyka. na tak wiotkim materiale jak membrana skurcz piany 2-5% wystąpił w trakcie utwardzania materiału i musiało popękać.

Moim zdaniem takie zjawisko jak u Ciebie jest wynikiem położenia zbyt grubej wartwy piany i jej skurczu podczas procesu utwardzania. Jeśli to oczywiście zamkniętokomorowa piana.

Teraz albo gwarancja wykonawcy i będzie dotryskiwał pianę albo złapiesz na pianki montazowe i samemu uzupelnisz ubytki.

Pisałem wcześniej o tym. Jesli ktoś nie wierzy, wykonajcie proste doświadczenie natryskując pianę (wystarczy kilka cm) na płytę OSB, zobaczycie jak piana kurcząc się ją powygina. Zamkniętokomorowa jest sztywna, twarda i nie do końca nadaje się na pracujący pod ciężarem śniegu czy naporem wiatru dach. (co innego oczywiście mówią wykonawcy).

A dach deskowany w całości zupełnie inaczej się zachowuje, jest sztywniejszy a poza tym deski przynajmniej 25mm dużo lepiej trzymają pianę współpracując z krokwiami niż szmata-membrana.

Edytowane przez ElwoodWroclaw

Podbijasz, bo nie czytasz ze zrozumieniem.

Temat dotyczy piany ZAMKNIĘTOKOMÓRKOWEJ a nie takiej , jaką stosuje się na poddasza...

Wałkowaliśmy już ten temat wielokrotnie.

Znajdź taki temat dotyczący piany otwartokomórkowej ...

Podpowiem Ci - nie będzie łatwo. Natomiast można znaleźć MASĘ ciekawych artykułów dotyczących osunięcia się czy zawilgocenia słabo położonej wełny.

Przestań już siać defetyzm i doczytaj troszkę.

wiesz dlaczego jest tak mało artykułów dotyczących wad pianki???? - bo piankę stosuje średnio 1 na 100 albo nawet 1 na 200 budowanych domów. można powiedzieć śmiało że każdy ociepla wełną i jakoś nie słychać mega-fali krytyki wełny oprócz tej którą wygłaszają piankowcy.... poczytaj sobie wątki o domach energooszczędnych, tam prawie każdy ma wełne i płacą rachunki poniżej 2000zł na ogrzewanie, pasywne budownictwo też opiera się na wełnie bo nikt jeszcze nie sprawdził jak zachowa się 50cm pianki - bo tyle jest potrzebne żeby dom można było nazwać pasywnym. Może i pianka jest bardziej szczelna, i to nie ulega wątpliwości, ale jej parametry przenikania ciepła są takie same jak wełny a nie każdego stać na natrysk 35-45cm, żeby uzyskać dom energooszczędny. Poza tym przed natryskiem pianki więźba powinna schnąć przynajmniej rok-dwa bo jak wiadomo drzewo się kurczy i powstaną mostki większe niż przy wełnie.

wiesz dlaczego jest tak mało artykułów dotyczących wad pianki???? - bo piankę stosuje średnio 1 na 100 albo nawet 1 na 200 budowanych domów.
Racja mało domów jednorodzinnych jest izolowanych przy pomocy poliuretanu ale tylko dlatego, że ludzie nie wiedzą iż jest tak możliwość. Poliuretany głównie stosowane są przy izolacji przemysłowych rurociągi chłodnie itp. tam gdzie jest wymagana najlepsza izolacyjność przy jak najmniejszej grubości.

można powiedzieć śmiało że każdy ociepla wełną i jakoś nie słychać mega-fali krytyki wełny oprócz tej którą wygłaszają piankowcy....

Nie słychać bo każdy kto zainwestował w wełnę jest przygotowany na to, że mogą się pojawić takie problemy. I po co ma o tym pisać na forum.

poczytaj sobie wątki o domach energooszczędnych, tam prawie każdy ma wełne i płacą rachunki poniżej 2000zł na ogrzewanie, pasywne budownictwo też opiera się na wełnie bo nikt jeszcze nie sprawdził jak zachowa się 50cm pianki - bo tyle jest potrzebne żeby dom można było nazwać pasywnym.

Domy pasywne to szersza dziedzina budownictwa i na wysokość rachunków nie ma wpływu jedynie grubość izolacji ale i szczelność, ograniczona ilość przeszkleń, prosta bryła budynku, specjalnie rozwiąznia konstrukcyjne ścian przy których ogranicza się maksymalnie występowanie mostków termicznych itd. poczytajcie sobie o tym w googlach jak chcecie.

Mówisz, że 50cm pianki zamkniętokomórkowej = 50cm wełny :D

Może i pianka jest bardziej szczelna, i to nie ulega wątpliwości, ale jej parametry przenikania ciepła są takie same jak wełny a nie każdego stać na natrysk 35-45cm, żeby uzyskać dom energooszczędny.

Żucę cień światła na to:

-Piana otwartokomórkowa lmbda od 0,033-0,040 w zależności od gęstości im cięższa tym lepszy współczynnik a ciężar od 9-25kg/m3. Ceny za 15cm od 45-55zł netto

-Piana zamkniętokomórkowa średniej gęstości do izolacji wewnętrznej budynków lambda od 0,022-0,025 ciężar od 35-45kg/m3. Ceny za 5cm od 40-60zł netto

-Piana zamkniętokomórkowa ciężkie od 45-60kg/m3 do izolacji stropodachów, posadzek o zwiększonej wytrzymałości na ściskanie lmbda od 0,023-0,025. Tutaj cen nie znam.

Poza tym przed natryskiem pianki więźba powinna schnąć przynajmniej rok-dwa bo jak wiadomo drzewo się kurczy i powstaną mostki większe niż przy wełnie.

Wszystko zależy od tego jakie drewno zastosowano jeśli suszone komorowo to przeschnie podczas budowy z 18% do 14% - przy tej wilgotności uznaje się, że drewno nie podlega już skurczowi. Jeśli zostało użyte prosto z tartaku to tak jak piszesz musi byś wysezonowane a jeśli zostało zamontowane prosto z tartaku to nie radzę nawet kłaść wełny i paroizolacji bo pojawi się grzyb.

Jeszcze uwaga do autora tematu. Wykonawca pewnie wiedział o możliwości popękania pianki jednak pewnie Inwestor przyszedł do niego i powiedział, że chce mieć zamkniętokomórkową bo cieplejsza. I wyszło jak wyszło.

Edytowane przez TAGBA

Jest dokładnie tak jak pisze mpoplaw, ja też swego czasu rozglądałem się za pianką do puki nie zorientowałem się ile to kosztuje. Poza tym najlepsza pianka ma 0,038 tyle co kiepskiej jakości wełna, moja wełna ma 0,032 czyli sporo cieplejsza i parę razy tańsza, no ale jak ktoś wierzy bełkotowi że piana otwartokom. jest dwa razy cieplejsza to proszę przedstawcie mi jakieś konkretne dane a nie gadanie o tym że piana pięknie wypełnia przestrzenie więźby bo kładąc wełnę na ścisk, na mijankę, w kilku warstwach osiąga sie to samo.

TAGABA napisał że 15cm piany to koszt 45-55zł za m2, przy tej grubości współczynnik U=0,27 (Min. dla dachu to 0,25)

Ja na wełnę wydałem około 40zł - 50zł za m2, mój współczynnik to U=0,11(skosy) i U=0,09(sujit)

Czyli u mnie wyszło trzy razy cieplej za mniejszą kwotę.

Edytowane przez mar1982kaz

Dziwne by było jak byście się nie rozglądali inaczej byście tutaj nie pisali.

Kto tu pisze, że pianka otwartokomórkowa=2x cieplejsza izolacja jeśli ktoś tak rozumuje to jest w wielkim błędzie. Można tak mówić przy zamkniętokomórkowej do grubości 10cm a przy większych grubościach już powinna być redukcja do 1,7.

Co do wsp. pian otwart. wg. kar techniczny producentów to PURINOVA Izopianol 0310 lambda 0,034; POLYCHEM WG-2017NF lambda 0,033; PCCprdex S0310 lambda 0,035. Macie jedynie wiedzę na temat zagranicznych pian typu DEMILEC a nawet nie wiecie co mogą wam zaoferować rodzimi producenci.

TAGABA napisał że 15cm piany to koszt 45-55zł za m2, przy tej grubości współczynnik U=0,27 (Min. dla dachu to 0,25)

Wiesz jak obliczasz to dla lambdy 0,04 to tak wychodzi, oblicz dla 0,035

A mógłbyś się podzielić nazwą producenta tej wełny 0,032

Ja na wełnę wydałem około 40zł - 50zł za m2, mój współczynnik to U=0,11(skosy) i U=0,09(sujit)

Czyli u mnie wyszło trzy razy cieplej za mniejszą kwotę.

A robocizna? Zapewne drugie tyle?

mpoplaw

Czy ja gdzieś napisałem, że masz źle położoną wełnę? Akurat nie raz wymieniałem wełnę i co mam zaraz wchodzić na forum i rozpisywać swoje żela jak to źle się z tym czuje.

mpoplaw

A gdzie wyczytałeś, że mar1982kaz pisał o owartokomórkowej? Chciałem w ten sposób wskazać, że brakuje tutaj konkretu o jaką piane chodzi autorowi.

mpoplaw

Co do trwałości lambdy w zamkniętokomórkowej to są badania chyba 30 letnie albo coś około tego w których nie odnotowano zmiany współczynnika przenikania ciepła.

Edytowane przez TAGBA

Racja mało domów jednorodzinnych jest izolowanych przy pomocy poliuretanu ale tylko dlatego, że ludzie nie wiedzą iż jest tak możliwość.

Oczywiście że ludzie wiedzą. Chodzą na targi budowlane, czytają w internecie. Ale odstrasza cena oraz palność materiału. Sam przy okazji prac w mojej firmie, bawiłem się pianą i jej palnością. Nie dość że łatwo się zapala to jeszcze pomimo zapewnień wykonawcy, delikatnie kapie i rozprzestrzenia ogień. Co z tego że sama gaśnie??? Jeśli wystarczy nieduży płomień by podtrzymywał proces palenia??

-Piana otwartokomórkowa lmbda od 0,033-0,040 w zależności od gęstości im cięższa tym lepszy współczynnik a ciężar od 9-25kg/m3. Ceny za 15cm od 45-55zł netto

Powiedz gdzie znalazłeś takie ceny??? Ostatnio dostałem oferty dwóch firm na pianę, oto one:

cyt: "Koszta wykonania izolacji pianką SkutecznaIZOLACJA Icynene są następujące:

Cena m2 materiału z robocizną: 89 zł – średnia grubość 18 cm z zamknięciem pod

krokwiowym.

Cena m2 materiału z robocizną: 94 zł – średnia grubość 20 cm z zamknięciem pod

krokwiowym."

Wykonawca Twierdzi:

cyt: "Pod względem skuteczności i efektywności izolacyjnej :

- 15 cm pianki zastępujemy 25 cm wełny."

Dane techniczne tej piany:

cyt: "Gęstość [km/m3]: 8,3

Współczynnik przewodności cieplnej λ[W/mk]: 0,038

Wchłanianie wody [kg/m2]: 0,3

To ja się pytam gdzie tu konkurencja?? Najtańsza oferta jaką znalazłem to 75zł za 15cm piany. To w tej cenie położę ze 35cm dobrej wełny i jeszcze mi kasy zostanie połowa.

Co do drewna na więźbę, to większość tartaków nie ma czasu na suszenie drewna, albo możliwośći. Sprzedaje drewno które 'jeszcze żyje'. A ceny suszonego są abstrakcyjne.

Sam byłem 'zapalony' na pianę jak szczerbaty na suchary ... ale po paru eksperymentach daję sobie spokój, bo jedyny plus piany jaki widzę, to możliwość położenia całego dachu w jeden dzień i tylko to.

Edytowane przez ElwoodWroclaw

Oczywiście że ludzie wiedzą. Chodzą na targi budowlane, czytają w internecie. Ale odstrasza cena oraz palność materiału. Sam przy okazji prac w mojej firmie, bawiłem się pianą i jej palnością. Nie dość że łatwo się zapala to jeszcze kapie i rozprzestrzenia ogień. Co z tego że sama gaśnie??? Jeśli wystarczy nieduży płomińć by podtrzymywał proces palenia.

Są piany otwartokomórkowe palne i samogasnące pewnie bawiłeś się palną nie wiem jakiej firmy ale te co ja sprawdzałem wszystkie były samogasnące i nic nie kapało. Zamkniętokomórkowe wszystkie są samogasnące.

Powiedz gdzie znalazłeś takie ceny??? Ostatnio dostałem oferty dwóch firm na pianę, oto one:

cyt: "Koszta wykonania izolacji pianką SkutecznaIZOLACJA Icynene są następujące:

Cena m2 materiału z robocizną: 89 zł – średnia grubość 18 cm z zamknięciem pod

krokwiowym.

Cena m2 materiału z robocizną: 94 zł – średnia grubość 20 cm z zamknięciem pod

krokwiowym."

To gdzie tu konkurencja?? Najtańsza oferta jaką znalazłem to 75zł za 15cm piany. To w tej cenie położę ze 35cm dobrej wełny i jeszcze mi kasy zostanie połowa.

Najwyraźniej słabo szukałeś. Mogę najwyżej podać na priv, nikogo nie zamierzam tutaj na forum za darmo reklamować:D Za tem 75 zł to miałem 15 otwartokomórkowej miedzy krokwie + 5cm zamkniętkomórkowej na krokwie i na otwartokomórkową.

Wykonawca Twierdzi:

cyt: "Pod względem skuteczności i efektywności izolacyjnej :

- 15 cm pianki zastępujemy 25 cm wełny."

Dane techniczne tej piany:

cyt: "Gęstość [km/m3]: 8,3

Współczynnik przewodności cieplnej λ[W/mk]: 0,038

Wchłanianie wody [kg/m2]: 0,3

Robi cie w Bambuko. Ja znalazłem takiego który mi wszystko wyjaśnił co i jak.

AD dot. ogólnie izolacji:

Izolacje w których czynnikiem izolującym jest powietrze wełna, styropian, piana otwartokomórkow nigdy nie zejdą poniżej 0,030 współczynnika przenikania powietrza jest to porostu nie możliwe. Natomiast w zamkniętokomórkowej izolatorem jest mieszanina gazów których współczynnik przenikania ciepła jest na poziomie 0,011-0,014 dlatego też jest możliwe uzyskanie izolacji o wsp. labda 0,022 dla pianek zamkniętokomórkowych.

Edytowane przez TAGBA

Izolacje w których czynnikiem izolującym jest powietrze wełna, styropian, piana otwartokomórkow nigdy nie zejdą poniżej 0,030 współczynnika przenikania powietrza jest to porostu nie możliwe. Natomiast w zamkniętokomórkowej izolatorem jest mieszanina gazów których współczynnik przenikania ciepła jest na poziomie 0,011-0,014 dlatego też jest możliwe uzyskanie izolacji o wsp. labda 0,022 dla pianek zamkniętokomórkowych.

Bardzo możliwe, zwyczajnie się na tym nie znam. Wiem jednak jedno, po doświadczeniach z trzema wykonawcami piany zamknięto komórkowej, biorąc pod uwagę jej właściwości, każdemu a sobie na początku, szczerze i gorąco odradzam natrysk tejże na dach drewniany. Zamkniętokomorowa nadaje się na metalowe konstrukcje, dachy hal, metalowe ściany i dachy chłodni itp. Nie nadaje się z pewnością na drewniane konstrukcje chociażby ze względu na jej sztywność i kilkuprocentowy przykurcz po aplikacji. I jeszcze raz podkreślę, dla mnie, jedynym plusem piany jest możliwość pokrycia całego poddasza w jeden dzień, i tylko to. Ani cena ani walory termiczne nie przemawiają już do mnie. Kiedyś podniecałem się filmikami, obserwowaniem jak to zaj...cie rośnie i jakie to cudowne, ale porównując własności palne oraz problemy z przykurczami piany oraz jej niewygórowane właściwości termiczne uważam iż dla mnie, nie jest alternatywą dla klasycznych ociepleń budynków. Ceny również odstraszają.

Dziwne by było jak byście się nie rozglądali inaczej byście tutaj nie pisali.

Kto tu pisze, że pianka otwartokomórkowa=2x cieplejsza izolacja jeśli ktoś tak rozumuje to jest w wielkim błędzie. Można tak mówić przy zamkniętokomórkowej do grubości 10cm a przy większych grubościach już powinna być redukcja do 1,7.

Co do wsp. pian otwart. wg. kar techniczny producentów to PURINOVA Izopianol 0310 lambda 0,034; POLYCHEM WG-2017NF lambda 0,033; PCCprdex S0310 lambda 0,035. Macie jedynie wiedzę na temat zagranicznych pian typu DEMILEC a nawet nie wiecie co mogą wam zaoferować rodzimi producenci.

Wiesz jak obliczasz to dla lambdy 0,04 to tak wychodzi, oblicz dla 0,035

A mógłbyś się podzielić nazwą producenta tej wełny 0,032

A robocizna? Zapewne drugie tyle?

mpoplaw

Czy ja gdzieś napisałem, że masz źle położoną wełnę? Akurat nie raz wymieniałem wełnę i co mam zaraz wchodzić na forum i rozpisywać swoje żela jak to źle się z tym czuje.

mpoplaw

A gdzie wyczytałeś, że mar1982kaz pisał o owartokomórkowej? Chciałem w ten sposób wskazać, że brakuje tutaj konkretu o jaką piane chodzi autorowi.

mpoplaw

Co do trwałości lambdy w zamkniętokomórkowej to są badania chyba 30 letnie albo coś około tego w których nie odnotowano zmiany współczynnika przenikania ciepła.

nawet te 034 dla pianki jest mniejszym rezultatam niż mojej wełny - ursa platinum. Firma schwenk też ma w swojej ofercie wełnę 032, natomiast wełen 033 jest już spory wybór.

Jeżeli chcesz obliczyć współczynnik U to wejdź w pierwszy lepszy kalkulator ciepła i wpisz te 035 dla pianki zawsze ci wyjdzie powyżej 0,02.... za tą kasę można mieć wełny tyle że U wyjdzie 0,01

Wełnę układałem sam z teściem w dwa dni, wyceny z firm miałem do 10zł za m2 ze sznurkowaniem.

Są piany otwartokomórkowe palne i samogasnące pewnie bawiłeś się palną nie wiem jakiej firmy ale te co ja sprawdzałem wszystkie były samogasnące i nic nie kapało. Zamkniętokomórkowe wszystkie są samogasnące.

Dla wyjaśnienia, bo to co piszesz może wprowadzać w błąd. Pojęcie samogasnące to pojęcie używane w dokumentach (m.in. Warunkach technicznych). Natomiast pojęcie planości/nieplanośc wynika z normy PN EN 13501-1 według której klasyfikuje się materiały ze wzgledu na rekację na ogien od A1 (niepalne) do F (nieklasyfikowane) - http://www.rockwool.pl/welna-mineralna/zabezpieczenia-przeciwpozarowe/ogien/reakcja-na-ogien

Aby odnieść pojęcie samogasnącego materiału do klas reakcji na ogień (obowiązującej klasyfikacji) należy spojrzeć w załącznik nr 3 Warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Materiały samogasnące to materiały o klasie minimum E. (http://www.rockwool.pl/files/RW-PL-Group/Why%20Rockwool/Energy%20efficiency/Energy%20efficient%20regulations/RW-PL-rozporzadzenie-warunki-techniczne.pdf strona 146)

Przy okazji - czy możesz podać klasę reakcji na ogień pianki?

• 3 weeks później...
Dla wyjaśnienia, bo to co piszesz może wprowadzać w błąd. Pojęcie samogasnące to pojęcie używane w dokumentach (m.in. Warunkach technicznych). Natomiast pojęcie planości/nieplanośc wynika z normy PN EN 13501-1 według której klasyfikuje się materiały ze wzgledu na rekację na ogien od A1 (niepalne) do F (nieklasyfikowane) - http://www.rockwool.pl/welna-mineralna/zabezpieczenia-przeciwpozarowe/ogien/reakcja-na-ogien

Aby odnieść pojęcie samogasnącego materiału do klas reakcji na ogień (obowiązującej klasyfikacji) należy spojrzeć w załącznik nr 3 Warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Materiały samogasnące to materiały o klasie minimum E. (http://www.rockwool.pl/files/RW-PL-Group/Why%20Rockwool/Energy%20efficiency/Energy%20efficient%20regulations/RW-PL-rozporzadzenie-warunki-techniczne.pdf strona 146)

Przy okazji - czy możesz podać klasę reakcji na ogień pianki?

Masz rację. Chodziło mi oczywiście o to, że pianki są samogasnące tzn. że nie podtrzymują spalania ale jak najbardziej są palne jak każdy materiał organiczny.

Jednak trzeba brać tutaj również pod uwagę fakt, że pianka jest osłaniana materiałami niepalnymi takimi jak płyta GK. Dzięki temu można zwiększyć klasę palności przegrody przy zastosowaniu pianki otwartokomórkowej i płyty GK do klasy "B-s1,d0"

Słuszna uwaga - materiały palne zawsze powinny być osłaniane materiałami niepalnymi.

Ale i wtedy trzeba uważać, żeby już po zbudowaniu ścianki, nigdy nie dziurawić płyty, bo otwory, nieszczelności np. również takie na puszkę elektryczną mogą zmienić klasyfikację takiej ściany z B na niższą.

I jednak, struktura zamknięto-, czy otwartokomórkowa nie decyduje o tym, czy pianka jest samogasnaca (co najmniej E) tylko jej skład chemiczny, środek spieniający , zawartość retardantu czyli srodka opóźniającego zapalenie. Więc zawsze warto sprawdzić, jaką ma klasę. To powinno być napisane na opakowaniu.

• 11 months później...
Poważnie??? :):):)

To taki super ciepły niepalny materiał i jaki szczelny no sam miód, tylko dać 15 cm i sie cieszyć :)

Ciekawe jak się zachowa po 10 czy 15 latach od montarzu :)

Kilka razy zabierałem głos w tematach piany, (kilku osobom tez przeliczałem U przegrody, piany na pw i jakoś nie wychodziło to super jak piszą :) ) ale ocieplajcie tym dalej,

poważnie?!

Nie chcę Cię obrażać, ale oprócz matematyki powinieneś poćwiczyć również polski

montarzu

Tak się składa, że trzeba mieć pojęcie o tym co się robi. Wystarczy korzystając z programu np. builddesk przeliczyc przegrodę co i jak, i wtedy nic nie ma prawa się pojawić. Niestety w budowlance nie każdy ma wiedzę, na temat tego co robi. Piana poliuretanowa, zwłaszcza stosowana w tzw. sandwitchu to obecnie najlepsze rozwiązanie: zamkniętokomórkowa - a nastepnie otwarokomórkowa. Uzyskujesz opór cieplny przy zamkniętej komórce praktycznie dwa razy lepszy niż przy styropianie, a otwartokomórkowa dodatkowo poprawia ten efekt (ale bez szału - parapetry podobne do wełny, za to skutecznie wycisza pomieszczenie).

Co ważniejsze jest to bezspoinowa technologia, brak mostków termiczny sprawia, że nie ogrzewasz całej miejscowości w ktorej mieszkasz.

BASF, Polychem, Bayer, czy inni. To bez znaczenia. Każdy posiada swoje parametry, ale piana musi zostać dobrze aplikowana (zgodnie z zaleceniem producenta), jeśli tak nie jest (np. brak wiedzy wykonawcy)

Edytowane przez Elfir
usunięto link do strony komercyjnej

• 1 year później...
Sorki Elfir ale do kogo to napisałaś

do forumowicza moncka, który w innym wątku pisał o problemie z paleniem w piecu a jednoczesnie jest wykonawcą piankowania: "Co ważniejsze jest to bezspoinowa technologia, brak mostków termiczny sprawia, że nie ogrzewasz całej miejscowości w ktorej mieszkasz."

• 4 months później...
  • 2 weeks później...