Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wg mnie komplikujecie sobie życie. Tak na szybko to sprawę załatwiłby chyba łącznik schodowy plus wentylator z czasówką, ewentualnie z czujnikiem wilgoci. Jeden styk łączy oświetlenie, po kliku drugi styk łączy wentylator.
  • 2 weeks później...
Żadne sztuczki i konsultacje z działem technicznym nie poamagały. Dopiero dodanie przekaźnika pośredniczącego rozwiązało problem. Ten przekaźnik jest ... nadpobudliwy.

szkoda, że już kupiłeś przekaźnik.

jest na rynku wentylator polskiego producenta, który ma fajną elektronikę między innymi z takim ustawieniem jakiego szukasz.

Nazywa się PRIMO i można go kupić także z automatyczną żaluzją.

np. w tym sklepie : http://www.300energia.com/sklep/wentylatory_lazienkowe/wentylatory_lazienkowe_osiowe/rid,12725.html

Aby wentylator działał tak jak sobie życzysz, czyli rozpoczynał pracę dopiero po Twoim wyjsciu z łazienki [ i zgaszeniu światła]

wystarczy zdjąc zworkę .... i gotowe.

Wentylator ma 5 lat gwarancji i co ciekawe także wbudowaną regulację wydajności.

tutaj znajdziesz instrukcję: http://www.klimatom.com/PL/PL_manual/PRIMO_manual_PL.pdf

• 6 years później...
Nazywa się PRIMO i można go kupić także z automatyczną żaluzją.

No i padła moja automatyka z przekaźnikiem czasowy f-my F&F (drugi raz !!!!). Pochylam się nad wentylatorem PRIMO 100 AT.

Pochylam się nad wentylatorem PRIMO 100 AT.

Tylko kurna nigdzie tego w sklepie nie można kupić - brak oferty tych wentylatorów.

I następne pytanie ... kto jest producentem tych wentylatorów ? Bo jakby co to najwięcej informacji, filmów jest u Czechów.

W łazience wentylacja powinna byc zapewniona zawsze. Podczas korzystania z wc - intensywnie, podczas kąpieli też intensywnie. Jak komuś wieje to intensywnie po kąpieli. Potem wychodzicie, lecz ręczniki schną (powinny schnąć) dalej i wilgoć powinna być usuwana, dlatego wentylator z żaluzja jest złym pomysłem. Przerabiałem takie nietrafione pomysły. Pierwszy objaw to niewysychające ręczniki. Potem smrodek wilgoci w łazience, znany mi z wielu odwiedzanych domów. A wystarczy intensywne wietrzenie (wentylator właczony) podczas korzystania i stała wentylacja zawsze czyli grawitacyjna. Zero problemów.