Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy - Jak zrobić 4 pokoje na 71 m2 ?

gregorio_g

Recommended Posts

Kupiliśmy mieszkanie 71 m2, 3 pokoje. Nasza córcia choruje na epilepsję, dlatego chcieliśmy, aby jej sypialnia graniczyła z naszą, abyśmy mogli mieć blisko do dziecka w nocy. Myślimy też o powiększeniu rodziny i przydałaby się nam jeszcze jedna nawet maleńka sypialnia. Niepotrzebne jest nam oddzielne WC i chcielibyśmy zrobić tam pomieszczenie gospodarcze, ponieważ nie będziemy mieć piwnicy. Do łazienki chcielibyśmy wstawić bidet – wtedy pralka byłaby po przeciwnej stronie lub w pomieszczeniu pierwotnie przeznaczonym na WC. Połączenie salonu z kuchnią, dawałoby możliwość wygospodarowania trzeciej sypialni, jednak nie chcielibyśmy rezygnować z ilości szafek przewidzianych przez dewelopera. Obok lodówki chcielibyśmy wstawić wysoką szafkę spiżarnianą a w następnej szafce zabudowany piekarnik. Mieszkanie jest wysokie 2,65, na parterze z ogródkiem, do którego planujemy wstawić sprzęt do rehabilitacji (trampolina, drabinka z huśtawką).

Na razie przychodzi nam do głowy tylko oddzielenie ścianką z luksfer lub matowego szkła kuchni od jadalni i przekształcenie jadalni w dodatkową sypialnię.

Wszelkie propozycje zmian mile widziane. Bardzo prosimy o pomoc w wygospodarowaniu na tej powierzchni jeszcze jednego pokoju. Liczymy na Wasze doświadczenie.

mieszkanie.jpg

Twój pomysł wydaje się być jedynym możliwym przy przedstawionych założeniach, choć i tak trzeba tu iść na kompromis.

Weźcie pod uwagę, że pokój, który powstanie będzie naprawdę maleńki i mało komfortowy. Żeby wstawić wąską szafę na ubrania i tak trzeba wejść nieco w kuchnię. Naniosłam mniej więcej układ takiego pokoju - w zasadzie nic więcej nie da się w nim wymyślić - łóżko, za nim wąska szafa, po drugiej stronie szafka, biurko i wąskie regały.

Może Elfir podpowie sensowne rozwiązania :)

mieszkanie.jpg

mieszkanie.jpg

ja wprawdzie nie Elfir (która mam nadzieję, jak znajdzie czas to się wypowie, bo może wpadnie na jeszcze jakiś pomysł przestawienia ścianek), ale jak pomysł mam to nie trzymam dla siebie, tylko podrzucam :)

Pomysł oparty jest na przeniesieniu kuchni na teren salonu. Dzięki temu zyskujemy duży pokój z oddzielnym wejściem z korytarza. Nie ma pokojów przechodnich.

Zamiast WC szafa, w zależności od wymiarów dostepna z obydwu stron Albo połowa z jednej, połowa z drugiej strony). Na upartego można tak tę szafę ustawić, żeby można było zamknąć przestrzeń kuchni z salonem od korytarza.

Minusem jest zmniejszenie przestrzeni kuchennej (choć nadal lodówka i wysoki słupek obok są możliwe do wstawienia, zabudowę kuchenną można dopasować - zależy jaka ma być przestrzeń "salonu", ja zaznaczyłam wąską szafkę na ksiązki i TV i bibeloty.), gorsze wykorzystanie korytarza, no i malutki pokój

A wygląda to tak (wymiarowo trzeba byłoby dopracować wsystko)

http://images43.fotosik.pl/1352/cd13d78c0ae75d7dmed.jpg

Jeśli jeden pokój może byc przechodni, to jest jeszcze taka opcja - wtedy pokój przechodni będzie przestronniejszy, nawet jeśli trzeba zostawić przestrzeń na otwieranie drzwień w ogóle (drzwi można zrobić przesuwane,choć takie są zazwyczaj mniej szczelne jak można poczytać z opinii użytkowników)

http://images39.fotosik.pl/1297/99405c4b0faa8943med.jpg

Edytowane przez Aantenka

Błagam, ta klateczka, która powstanie z jadalni, nawet na miano klitki nie zasługuje :(

Skoro i tak zapowiada się wielkie przestawianie ścian, może kuchnię przenieść w miejsce małego wc i zrobić drugą sypialnię (11 mkw) z wejściem od salonu?

Błagam, ta klateczka, która powstanie z jadalni, nawet na miano klitki nie zasługuje :(

Skoro i tak zapowiada się wielkie przestawianie ścian, może kuchnię przenieść w miejsce małego wc i zrobić drugą sypialnię (11 mkw) z wejściem od salonu?

To prawda, że jest malusieńki ten pokój :(, ale widziałam już takie (mój kochany Mąż w takim właśnie mężniał ;)). Przy przedstawionych założeniach (rozmiar szafek kuchennych, pozostawienie miejsca do przechowywania, itd.) niewiele da się wymyślić, bo trzeba trzymać się przyłączy. Chyba, że pomyślicie jeszcze i zweryfikujecie swoje potrzeby. W pierwszym momencie też poprzestawiałam kuchnię w miejsce małego wc -wejdzie tam zlew, zmywarka i płyta, ale resztę i tak trzeba umieścić w innym miejscu.

Ciekawy jest pomysł Aantenki, trzeba tylko przemyśleć urządzenie reszty salonu :)

Dziękuję pięknie za wszystkie odpowiedzi.

Moja żona ciągle przestawia ściany. Naszym pierwszym pomysłem też było odcięcie jadalni od kuchni, nawet jakąś luksferową lub częściowo przeszkloną ścianą. To najmniejszy nakład pracy i środków. Później wyszły nam trzy pomysły, które załączam. Nadal nie możemy się zdecydować, który wybrać. Czy któryś w ogóle ma sens i jaki byłby koszt takiego przestawiania ścian. Wszystkie komentarze i pomysły są mile widziane.

Wanna przy małym dziecku wydaje się niezbędna, nasza obecna ma 150cm i to w zupełności nam wystarcza.

Ideałem byłoby stworzenie dużej przestrzeni wspólnej - salon z aneksem kuchennym + 3 małych sypialni, do których wejścia mogłyby być właśnie z tego salonu. A do tego jeszcze miejsce do przechowywania - szafy. Niestety ciężko nam pozbyć się korytarzy.

PS. w projekcie trzecim sypialnia z wielkim łóżkiem wydzielona częściowo przeszkloną ścianą.

PS. 2. Nasze łóżko ma 140x202 cm więc całkiem nieżle daje się upchnąć :)

PS. 3. Wszystkie nasze okna są wysokie (balkonowe) 250cm wysokości od podłogi.

Mieszkanie2.jpgMieszkanie1.jpgmieszkanie3.JPG

Edytowane przez gregorio_g

Moim zdaniem BARDZO dużo miejsca zabierają ciągi komunikacyjne :( Nie ma miejsca na wygodne życie i szafy.

Koszt przesuwania ścian: czy ścianki działowe już stoją? Jeśli nie, możecie dogadać się z developerem - ja tak zrobiłam i miałam gratis, płaciłam tylko za dodatkowe kontakty i włączniki światła :yes:

Tak widziałabym rozkład waszego M:

71mkw.jpg

Edytowane przez joliska

Mnie osobiście najbardziej przypadł do gustu pomysł Aantenki. Joliska Twoj pomysł jest ciekawy - na pewno dobrze wykorzystuje przestrzeń, ale... nie mogłabym miec kuchni "w przedpokoju". Dla mnie kuchnia to centrum/serce domu (i tu jest - w dosłownym tego słowa znaczeniu :)). Jesli wrzucamy ją w przejscie cos tracimy z jej klimatu.

Może tak:

http://images46.fotosik.pl/1322/ad027e55a9eddbbdgen.jpg

Zmiana położenia drzwi do łazienki.

Pralka schowana w szafie w korytarzyku i podłączony odpływ do kanalizacji umywalki w toalecie.

Kuchnia w kształcie litery L, lodówka + wysoka szafka cargo w przejściu do pokoju rodziców.

Kolorem fioletowym zaznaczyłam przesłonę (np. roletę, żaluzję, zasłonkę), którą można by zaciągać jak przyjdą goście, bo teraz na wprost drzwi wejściowych jest zlew.

Dziękujemy pięknie za rady. Mam kilka pytań do projektu Elfir.

W jakim celu są przestawione drzwi od łazienki? Czy ze względu na ergonomiczność?

Zapomniałem napisać, że do sypialni 9m2 przy łazience zaprojektowaliśmy drzwi przesuwane. Dopasowaliśmy już do tego instalację elektryczną.

Czy między częścią kuchenną a stołem jest jakieś wydzielenie, ściana?

Myśleliśmy o podobnym rozwiązaniu kuchni, ale chcieliśmy zostawić więcej szafek w kuchniojadalni i skrócić powstałą sypialnię. Przerzucenie instalacji na drugą stronę pionu wiąże się z wyższymi kosztami, a nie ukrywam, że chcemy żeby koszt był jak najmniejszy.

Niestety nie byliśmy i nie możemy jeszcze wejść do mieszkania (dopiero w kwietniu) i trudno sobie wyobrazić jak to wygląda w rzeczywistości i jaka to jest przestrzeń.

Pozdrawiam

drzwi do łazienki są przestawione tylko dlatego, że kombinowałam z różnymi ustawieniami ścian i po przeróbkach już mi się nie chciało zmieniać :)

Między kuchnia a stołem nie planowałam nic, aby nie zasłaniać światła dziennego, ale można dać tam szybę z mlecznego szkła na wysokość ok 0,5-0,8 m nad blatem.

Zakładam, że pokój przy kuchni to sypialnia rodziców - tym samym musi się tam zmieścić duże, dwuosobowe łózko i szafy na ubrania dla dwóch dorosłych osób. Dorośli posiadają z reguły więcej ubrań niż dzieci.

A tu inspiracja na temat :). Dla mnie super :)

http://www.sojkawojciechowski.pl/portfolio/zmiana39/1.jpg

http://www.sojkawojciechowski.pl/portfolio/zmiana39/3.jpg

http://www.sojkawojciechowski.pl/portfolio/zmiana39/2.jpg

Autorzy: Sojka & Wojciechowski