natus08 06.02.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam, jestem nowy na forum i nie wiem czy wybrałem dobry dział na mój temat. Jeśli się pomyliłem, to prosiłbym o przeniesienie, a nie usunięcie. Chciałbym dowiedzieć się od Was, jak zacząć robić sobie dom/mieszkanie?Chodzi o to, że mieszkam obecnie z rodzicami w domku jednorodzinnym, jednak chciałbym powoli być na swoim. Nie mam dużych środków finansowych i wszystko chciałbym zrobić trochę powoli (maks 3lata).Na tym samym placu posiadamy budynek gospodarczy piętrowy, mamy tam garaże i po prostu pomieszczenia na drzewo, czy to jakieś graty. Niestety nie wiem jak zacząć, budynek budował mój dziadek i jest w stanie surowym. Tzn zbudowany z pustaków, są okna drewniane, drzwi, dach i żadnych mediów i odpływu.Budynek front ma od zachodu, a od wschodu łączony jest z domem sąsiada, więc okna są tylko od zachodu i 2 od południa. Na parterze chciałbym zrobić kotłownię i wspominane garaże. Na piętrze salon, łazienkę i kuchnię. A poddasze 2 pokoje, maksymalnie 3. Niestety nie wiem od czego zacząć? Chciałem w tym roku załatwić papierkową robotę żeby ten budynek był mieszkalny w budowie, ale nie wiem gdzie się udać i co jak zrobić, tak samo media chciałem podłączyć i też nie wiem co i jak. Dodatkowo, nie wiem czy nie będzie problemu z odpływem, ponieważ łazienka byłaby na piętrze w środku domu, a ulica z rurami jest jakieś 20-23metry dalej. Może ktoś z Was był kiedyś w podobnej sytuacji i może mi napisać od czego warto zacząć i co jak zrobić, ponieważ nie znam się na tym, więc prosiłbym o wyrozumiałość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.02.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Zaczynasz od inwentaryzacji budynku (jeśli nie masz projektu) i pozwolenia na budowę (zmiana przeznaczenia). Nie wiem czy ten budynek miał jakiś odbiór ? Jakieś pozwolenia? Jakieś warunki przyłaczy mediów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus08 06.02.2012 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) Z tego co wiem, to nie ma nic i nie było żadnego odbioru. Mam tylko plany budynku. Gdzie się udać o tą inwentaryzację i pozwolenie? Edytowane 6 Lutego 2012 przez natus08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.02.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Zacznij od architekta. To on musi zrobić inwentaryzację, mapę do celów projektowych, i powie Ci wszystko po kolei co musisz mieć do PnB. Z drugiej strony nie wiadomo kiedy była budowa , bo może się okazać,że musisz zrobić najpierw legalizację samowoli budowlanej Ale to architekt powienien wiedzieć..Albo poszukaj tu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus08 06.02.2012 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Dzięki za odpowiedź. A co do reszty, co najpierw zrobić? Podłączyć media, czy lepiej sobie ocieplić a resztę potem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Media będą ci potrzebne na końcu, jak będziesz chciał zamieszkać. No, może prócz ogrzewania, jeśli budynek ma zimować wykończony. Bo prąd budowlany jest drogi jak zaraza, więc tymczasowo lepiej ciągnąc od rodziców. Wiesz, ciężko jest odpowiadać na twoje pytanie, bo są strasznie ogólne. Jak duże zmiany w budynku będą potrzebne? Czym chcesz go ogrzewać?IMHO teraz skup się na pracach murarskich. Potem ocieplenie, wylewki, tynki, okna i prace wewnątrz. Poszukaj tematów o rozłożeniu budowy na raty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.02.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Najpierw trzeba uzyskać pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus08 07.02.2012 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) Co do zmian w budynku: to własnie chciałem się poradzić - lepiej poddasze podnieść teraz, czy kiedyś tam? Jak pisałem wyżej chciałbym zrobić sobie tam pokoje, jednak nie mam jeszcze dużej rodziny i mógłbym spać na piętrze jakby wszystko było wykończone. A gdyby pojawiły się dzieci, to dopiero podnieść i tam zrobić?Tak więc lepiej teraz czy np za 4-5lat? Obecnie poddasze ma jakieś 1.5 metra ale pewnie po dociepleniu dachu i wszystkiego będzie niżej. Dlatego chcę podnieść. Co do ogrzewania nie mam pojęcia jeszcze co mogłoby być dobre. Chciałem na gaz, ale u mnie na ulicy jak na złość sieć kończy się kilkaset metrów dalej. I właśnie te prace murarskie, to nie lepiej najpierw zrobić elektrykę, rury i wszystko, a dopiero wylweki itp? @Nefer - a muszę mieć to pozwolenie na budowę? Skoro budynek już stoi. Przecież to będzie tylko wykończenie. I drobne zmiany jak z tym poddaszem. Edytowane 7 Lutego 2012 przez natus08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 07.02.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Podniesienie poddasza to już budowa, nie remont, więc pozwolenie jest konieczne niestety. Tak czy siak, jak chcesz tam zamieszkać legalnie, podciągnąć wszystkie media to musisz mieć projekty, pozwolenia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 07.02.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) Tylko wykończenie???!!! Chyba żartujesz!!! Nie pytaj się nas nt. zmian w budynku, bo i tak nikt ci na to nie odpowie. Tylko architekt (projektant) jest od tego. Idź do powiatu i popytaj się. Musisz mieć pozwolenie na budowę. zosik na samą zmianę przeznaczenia budynku z gospodarczego na mieszkalny trzeba mieć pozwolenie, o reszcie nie wpominając. Takie są przepisy w Polsce. Edytowane 7 Lutego 2012 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus08 07.02.2012 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Takie są przepisy w Polsce. Niestety :[ Dziękuję za odpowiedzi. W końcu mogę zacząć działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts