xjar 06.02.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 witam mam pytanie do posiadaczy wodnego ogrzewania podłogowego z termostatami pokojowymi i siłownikami na pętlach rozdzielaczaw większości są to siłowniki zero-jedynkowe czyli zamykają albo otwierają mam taką wątpliwość przy sterowaniu temperaturą pomieszczenia takim siłownikiem - czy przypadkiem nie powoduje się w ten sposób sytuacji że temperatura w pomieszczeniu nie jest stała tylko albo spadająca albo rosnąca ? a tłumacząc dokładniej:powiedzmy że mamy wyregulowaną podłogówkę sterowaną pogodówką - jeżeli chcemy tymczasowo ograniczyć temp w jakimś pomieszczeniu to przestawiamy termostat który wyłącza siłownik zamykający pętlę - temperatura w pomieszczeniu spada aż osiągnie zadaną, wtedy termostat załącza siłownik i temperatura rośnie - z racji że to podłogówka czyli duża bezwładność, takie wzrosty i spadki mogą być niekomfortowe możecie mi powiedzieć jak to jest u Was ? interesują mnie doświadczenia osób które to mają i używają bardzo dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 07.02.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ja mam tak rozwiązane sterowanie podłogówka na jednej kondygnacji. Temperatura ustawiona na sterowniku to 21,6'C, a realne wahania to 21,5'C-22,0'C więc nie jest źle. W sumie pływanie temperatury o pół stopnia jest dla mnie do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 12.02.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Termostaty działające na zasadzie PI, PID lub PWM (jak zwał, tak zwał) pozwalają na stabilizacje temperatury na poziomie +- 0,1 stopnia. (Z pewnością zależy to od parametrów izolacyjno-akumulacyjnych budynku.)Według mnie warto... ... ale nie jestem aktualnie użytkownikiem tylko przyszłym użytkownikiem takich termostatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esstu 13.02.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Podłogówkę mam tylko na parterze. Osobne sterowania w przedpokoju (wiatrołap), łazience i salonie z kuchnią. W zależności od temp na zewnątrz u mnie termostat ustawiony na temp 22C włącza siłowniki co ok 45 minut na 5-10 minut. Czasów tych nigdy dokładnie nie mierzyłem, natomiast temperatura w tym okresie faktycznie oscyluje w granicach 21,8 - 22,5C. W niczym mi to nie przeszkadza i nie zauważam różnicy temperatur. Jest jednak jedna rzecz różniąca odczucia odbioru ciepła. Przy tych samych temperaturach, w zależności od typu kafli przy "błyszczących" jak dla mnie odczucie jest takie jakby było cieplej (większy komfort), natomiast przy "matowych" - zimniej. Warto to sprawdzić i wybrać takie kafle, przy których czuje się większy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał30 16.02.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Witam.Podepnę się do tematu bo jestem w trakcie budowy ogrzewanie podłogowe już rozłożone wylane wylewki itd.Niebawem przyjdzie czas na zautomatyzowanie całości do kupy;) rozglądając się za sterowaniem natknąłem się na firmę SALUS która dysponuje spora jak dla mnie ilością automatyki do ogrzewania podłogowego listwy,regulatory,siłowniki itd. Lecz nie znam nikogo co by używał produktów tej firmy,może znajdzie się ktoś kto coś wie na temat tych produktów!!!??? oto ich strona może komuś się przyda. http://www.salus-controls.pl/pl,main,init/category,50/strona_glowna.html Jestem laikiem w tym temacie dlatego pytam! Wkleję tez wiadomość którą pisałem do firmy SALUS odpowiedz na moje pytanie była praktycznie natychmiastowa co bardzo się chwali!!! MOJE PYTANIE BRZMIAŁO:Witam.Miałbym do państwa takie pytanie! Mam zamiar zamontować do wodnego ogrzewania podłogowego wasz zestaw składający się z :-Listwy centralnej ogrzewania podłogowego KL06 230V plus moduł sterowania pompą PL06-Przewodowy elektroniczny regulator temperatury tygodniowy RT500 zasilany 2 baterie AA -elektrozawór do ogrzewania podłogowego TA15MRI teraz najważniejsze pytanie czy od Regulatora temperatury KL06 do Listwy centralnej ogrzewania podłogowego KL06 230V wystarczy przewód dwu żyłowy!? bo taki akurat mam położony. Czy też bende musiał zastosować bezprzewodowy system składający sie z elektronicznego regulatora temperatury jakim jest RT500RF i listwęcentralnego ogrzewania KL06 w wersji RF.Z góry dziękuję i pozdrawiam Michał. ODPOWIEDZ OD FIRMY SALUS:WitamJeżeli zastosuje Pan regulator RT500 to wystarczy Panu przewód 2-żyłowy, przyczym do współpracy z listwą KL06 dedykowane są regulatory serii ERT (ert20, ert30, ert50) lub regulatory serii ST (st320, st620).Regulatory ERT i ST posiadają funkcję PWM która bierze pod uwagę bezwładność systemu ogrzewania podłogowego ale aby ona działała muszą być podłączone przewodem 3-żyłowym.Regulator RT500 który chce Pan zastosować będzie współpracował z listwą, lecz będzie działał tylko na zasadzie ON/OFF.Może Pan np. zastosować regulator ST320RF lub ST620RF (bezprzewodowe)– te reg. posiadają system PWM, i składają się z odbiornika i nadajnika-wówczas odbiornik znajduje się przy piecu i podłącza go Pan bezpośrednio do listwy a nadajnik ma Pan w pomieszczeniu.Bezprzewodowe regulatory serii ERT współpracują tylko z listwą bezprzewodową (składają się tylko z nadajnika).W razie pytań proszę o kontakt.Pozdrawiam Może komuś pomogłem ta informacją! A jakich zestawów wy używacie panowie!!??? Może mi coś to pomorze w wyborze automatyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 16.02.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 hmm przymierzałem się do takich regulatorów - rozdzielacz przygotowany pod zamontowanie ale na tą chwile nie widze sensu - przepływomierze poustawiane tak jak nalezy (zgodnie z obliczeniami) i jest Ok, 2-ka dzieci które ciagle ganiaja otwieraja drzwi ruch w domu i sie zastanawiam nad taka automatyką sterowana z pomieszczeń coraz mniej. Jesli dodac do tego bezwładnośc podłogówki i założenie ze temp podłogi max 27st (czyli niemozemy "przywalić" żeby szybko dogrzać) to coraz mniej mnie to interesuje. tak jak pisze w innym temacie 100% podłogówki na 160m2 drugi rok uzytkowania (bogatszy o doswiadczenia regulacyjne regulatora FW200) i jestem baaardzo zadowolony - moze lepiej doinwestuj izolację budynku zamiast w automatykę - ja widze teraz ze warto dołożyc do lepszej wełny styropianu itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał30 16.02.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Co do ocieplenia budynku to masz rację warto dołożyć ale to akurat mam na dobrym poziomie! Myślę że na początku też przystanę na wyregulowaniu przepływomierzy i zobaczę jak będzie to hulać!!ale kabelki w razie czego są przygotowane na zamontowanie termostatów pokojowych.Co do wachlowania drzwiami to się zgodzę podmuchy,zawirowania powietrza itd.Dlatego tak jak piszą producenci trzeba znaleźć optymalne miejsce pozbawione przeciągów,z dala od drzwi itp co w rzeczywistości nie jest takie łatwe! ale tak to już jest z ta automatyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts