Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawnik - dosiewanie nowej trawy na stary trawnik

Recommended Posts

Masz sporo racji, tylko kostrzewy są drogie, czyli to już nie rozmawiamy o tanich mieszankach,

oczywiście jest też sprawa pielęgnacji - wszystkie gatunki w warunkach stresu strzelają w źdźbło, najczęściej nieprawidłowe nawożenie np. brak azotu.

Często nadmiar fosforu wymusza wykłaszanie się.

W kostrzewach jest to proces wolniejszy, ale kostrzewa odkłada b. dużo lignin, i jest szybki filc.

W mieszankach jednogatunkowych - tylko kostrzewa- wymagana jest 2 x wertykulacja, no i oczywiście monokultura =choroby.

ALE CO TANIE NAJCZĘŚCIEJ JEST KIEPSKIE.

Odmiana która słabo się wykłasza - jest najbardziej atrakcyjna na trawniku, ale w hodowli daje słaby plon i musi być droga

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tak, ludziska kupują w marketach(często jest inny skład) na allegro w sklepikach, byle gdzie, lekki szlag niekiedy mnie trafia, jak czytam niektóre opisy na allegro włosy stają mi dęba (resztki).

Mam u siebie rolimpex ale Ty zainteresuj się f-mą agro-land weekend, diana, elita -myślę że to będzie To co może Ciebie zainteresować.

Ta ostatnia szczególnie jest niesamowita.

Na golfa to jest... mietlice są drogie, i ceny dobrych na green`y są od 30-150pln a potem pielęgnacja tego..

najnowsze greeny budowane są na mieszankach typu elita, bez mietlic, też wymaga pielęgnacji, ale nie aż tak.

A ceny.... stanowią od 5 do ekstremalnie 20% ceny wyk. trawnika.

A jak klient chce mieć trawnik wyraźnie inny niż wszystko w okół, to cena 5x wyższa od NAJTAŃSZEJ i wiedza że w Polsce sprzedaje się raptem 300 kg nie powinna szokować.

Jest mieszanka traw za 12 i za 50-60/kg przy czym mowa o dobrych trawach.

Polecam trawy Barenbrug.mam przydomowy trawnik o pow. ok.400m-kw.połowa trawnika ma 12lat to jest trawa wimbledon...drugą połowę zakładałem 3 lata temu.wybrałem trawę Barenbrug dopasowaną oczywiście do warunków (gleba,nasłonecznienie).trawnik wygląda super...pamiętaj jednak że na każde warunki wybiera się inny rodzaj trawy.bardzo ważne jest przygotowanie terenu,u mnie najpierw trzeba było przekopać całość,wraz z wybieraniem chwastów kamieni(dlatego warto przekopać ręcznie),później wszystko zpulchniłem małym kultywatorem(sąsiada),następnie naprzemiennie równanie łatą murarską 2,5m. terenu i ujeżdżanie walcem aż będzie równo i twardo...samo sianie trawy warto wykonać siewnikiem bardzo ułatwia pracę i pozwala zachować proporcje wysiewu(przed sianiem trzeba oczywiście przegrabić po walcowaniu).później zagrabiłem ostrożnie wszystko żeby przykryć trawę i jeszcze raz walec.to wzystko niestety zajmuje trochę czasu ale u mnie robiliśmy to z moją pracowitą żonką więc jakoś poszło.pozdrawiam.

• 3 months później...
  • 1 year później...
gahan - to wyrwij, skoro za szybko :>

Nie ma się z czego śmiać. Mi po 3 dniach od zasiania wyszły takie ładne kępki grubej trawki. Oj jak ja sie cieszyłam głupia :rolleyes: . W necie sprawdziłam co to jest. Chwastnica :jawdrop:. Widelec i do dzieła. Zanim wzeszła dobra trawka chwastnica już była opanowana :)

:) oj z chwastnicą to ja walczyłam całe prawie lato ( bo to jej czas) , a że z zasiewem się ociągaliśmy, bo było bardzo sucho, to sobie biegałam codziennie i wyrywałam ;

chociaż większym problemem był i pewnie jeszcze będzie - skrzyp - paskudne rozłogowe korzenie, trudne do usunięcia w całości;

teraz mi pewnie wzejdą jakieś jesienne chwasty;

póki co cieszę się,że od tygodnia prawie codziennie pada deszczyk i mojego trawnika nie musiałam podlewać :)

• 7 months później...

Witam, to mój pierwszy post, więc witam Wszystkich :-)

Ogrodnik założył mi trawnik w 2012 kwiecień/maj. Nie wiem jaka trawa, ale efekt dziś jest mizerny. W pierwszym roku było ok. Nie nawoziłem, błędnie sądziłem że trawnik to tylko podlewanie i koszenie :-(

W 2013 roku też niewiele przy nim robiłem, w efekcie dziś moja trawa jest bardzo rzadka, miejscami są gołe place, trawa jest słaba. Postanowiłem jednak o nią zadbać i w tym roku pod koniec marca wysypałem środek na mech. Mech usechł, wygrabiłem go jak również wysuszone źdźbła trawy. Zrobiłem areację, posypałem troszeczkę piasku i całą powierzchnię potraktowałem Florovitem do trawy.

Teraz chcę dosiać trawę i zastanawiam się nad wyborem właściwej trawy. Kosić zamierzam raz w tygodniu, mam nawadnianie, które będę włączał nad ranem w czterech sekcjach. Pod ziemią ok 10 cm mam siatkę na krety. Działkę miejscowo mam zacienioną, wokół wysokie drzewa powodują, że słońce krótko operuje na trawie, choć nie można powiedzieć, żeby było ciemno. Po prostu jest cień. PH ok 6,5

I teraz prośba o poradę:

Czy powinienem jeszcze jakoś przygotować podłoże?

Czy dosiewać po skoszeniu obecnego trawnika, by nasiona mogły kiełkować?

Czy przykryć ziemią?

Czy kupić jeden gatunek trawy czy zmieszać np gazon z trawą do cienia?

Czy powinienem zwałować po dosianiu?

Chciałbym mieć piękny trawnik.

Pozdrawiam