jasiek71 16.09.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 nie chodzi o to żeby się działa wola nieba tylko o to żeby odczucie było takie że jest tam świeże powietrze. Tego odczucia nie ma, szczególnie wg inwestorki która ma węch jak wilk kolejnego testu robić nie będziemy bo zapachu racy ciągle sie nie pozbylismy trzeba będzie zrobić wentylację od nowa bo wydajności nie są dostosowane do robienia przeciągów, ot takie drobne niedomówienie ... na tym przykładzie dokładnie widać że wszelakie wyliczanki odnośnie wydajności w poszczególnych pomieszczeniach czy krotności kubatury można sobie w "buty wsadzić", normalny dom ma otwierane okna i na tym etapie budowy są na ogół wszystkie pouchylane co zapewnia przepływ nawet kilku tys. m3/h przez co jakieś tam zapachy technologiczne nie są tak uciążliwe.... inną sprawą jest też szczelność całego budynku, przeciętna chałupa jest na tyle dziurawa że nawet przy wyłączonej wentylacji jest wentylowana a wentylatory tylko ten efekt potęgują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 16.09.2014 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 że nasz jest nienormalny?????!!!! nie ma być przeciągu tylko ma być normalnie, świeżo i nie gęsto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.09.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 nie ma być przeciągu tylko ma być normalnie, świeżo i nie gęsto czyli konkretnie ile m3/h na pomieszczenie...? a czy to będzie przeciąg to się okaże ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 16.09.2014 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 czyli konkretnie ile m3/h na pomieszczenie A wiesz ze mam gdzies takie wyliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 17.09.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 nawiewów jest trzy: - centralny na niemalże cały parter i piętro - fi 160 - nawiew w sypialni - zapasowy nawiew w korytarzu prowadzącym do sypialni Masz tu gdzies posta z rozkladem mieszkania i umejscowieniem tych nawiewow? Bo nadal nie wiem czy wszystko na jedym poziomie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 17.09.2014 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Masz tu gdzies posta z rozkladem mieszkania i umejscowieniem tych nawiewow? Bo nadal nie wiem czy wszystko na jedym poziomie? Nie ma rzutów. Jak sie postarasz to znajdziesz w sieci. Tu nie wrzucam. Wszystkie nawiewy sa na parterze. Na piętrze nie ma ani jednego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 17.09.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Nie ma rzutów. Jak sie postarasz to znajdziesz w sieci. Tu nie wrzucam. Wszystkie nawiewy sa na parterze. Na piętrze nie ma ani jednego. Dzieki, to mi wystarczy. Ja u siebie planuje wentylacje wg pomyslu nydara z centralnym nawiewem - bo oryginalnie to chyba jego pomysl, ew. tworczo rozwiniety przez jaśka. Z tym, ze ja planuje centralny nawiew per poziom - parter i poddasze. Jak zrealizuje, tez zaprosze jakiego kibola z racą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 04.10.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 koledzy potrzebuje waszych danych pomiarowych do zamodelowania przeplywu stumienia powietrza wentylowanego- wpisałem to do wątku Wentylacja hybrydowa WMG. Odnośnie waszych zabaw z racami - właśnie to samo próbuje zamodelować tylko że na komputerze. A czy po tej racy nadal "śmierdzi"? bo może lepszym rozwiązaniem byłaby dyskotekowa wytwornica dymu, nawet zapaszek jakiejs truskawy czy bananka można by dodać hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 04.10.2014 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 smród z racy przewentylował się po tygodniu ale zniknąłby wcześniej gdybym usunął zużyte race z okolic czerpni GWC Wydaje mi się że będzie Ci bardzo ciężko to ogarnąć modelem generowanym komputerowo. Będziesz musiał mieć idealnie odwzorowany model domu którego symulacja ma dotyczyć, idealnie odwzorowany pionowy rozkład temperatur w każdym z pomieszczeń i jeszcze sposób mieszania się powietrza świeżego z tym z budynku mając na uwadze różnice w ich temperaturach.... moim zdaniem bardzo trudne do wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 04.10.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 to akurat mały problem bo mam temp np podłogi, sufitu może by się przydała. a tak to konwekcje, radiacje moge ustawić. z tym mieszaniem sie powietrza też żaden problem, tylko potrzebuje dokładne ich parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belgijska pralinka 05.10.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Nasz instalator wentylacji powiedzial ze najwazniejsza jest regulacja wentylacji,ze powinna tyle samo wypuszczac m3 powiertza co pobierac inaczej bedzie robic sie podcisnuenue.Wyciagi montuje sie w pomieszczeniach brudnych ,wilgotnych a nie w pokojach.powodzenia I pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 05.10.2014 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 to wiemy. Wentylacja jaka jest teraz to trochę wynalazek. U niektórych sie sprawdza, u nas słabiej... tak jak piszesz ze wyciagi w pomieszeniach brudnych, nawiewy w pokojach i pomieszczeniach czystych to schemat standardowej wentylacji mechanicznej. U nas zastosowano jeden centralny nawiew w korytarzu, nawiew w sypialni i zapasowy w korytarzu do sypialni. Górne pokoje miały zasysać świeże powietrze z centralnego nawiewu. Zasysają ale kiepsko. To co wpada do pokoi jest juz niezbyt swieże bo pochodzi najprawdopodobniej z pustki nad salonem gdzie robi sie czapa z ciepłego przerobionego powietrza. Rozdział sumaryczny mocy jest identyczny dla nawiewu i wyciagu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 05.10.2014 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Jak Jasiek wroci z zachodu to bedziemy rozwiązywać problem. Tymczasem na budowie mamy juz wlasna wode z wodociagu. Po dwoch latach oczekiwania udalo nam sie razem z sasiadami wykonac 245 mb sieci wodociągowej fi 90mm i 25mb przyłącza fi 40mm. Siec oczywi scie sprzedamy gminie za połowę kosztow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 05.10.2014 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Wewnątrz niewiele się dzieje bo nie ma na to czasu. Udało mi sie jedynie dokończyć wszystkie pstryczki w sypialni i garderobie, zaszpac hlowac uniflotem szpary nad listwami przypodlogowymi, przyszlifowac to i oczyścić. Sciany odpylilem, zmyłem i wziąłem sie za gruntowanie i malowanie. Mam pomalowaną dwa razy garderobę i prawie całą sypialnie. Prawie bo nie malowalem dwoch scian -jedna na ktorej bedzie mozaika drewniana wiec i tak odpada z malowania i druga na ktorej jest gniazdo odkurzacza centralnego. I tu mamy problem bo nie moge nigdzie znaleźć fajnego gniazda z płaską powierzchnią tak aby zlicowac je ze scianą. Wzzystkie dostepne gniazda sa mniej lub bardziej wyoblone co uniemożliwia estetyczne obrobienie takiego gniqzda. Zlalazlem jedno gniazdo typowo dedykowane do zlicowania ze sciana ale cena powala - 700zl/szt. Poszaleli !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.10.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 To co wpada do pokoi jest juz niezbyt swieże bo pochodzi najprawdopodobniej z pustki nad salonem gdzie robi sie czapa z ciepłego przerobionego powietrza. na jakiej wydajności jest obecnie wentylacja i czy dalej jest duszno na poddaszu...? jak możesz to porównaj różnicę wilgotności powietrza na piętrze i na parterze ... ps. mam nadzieję że nie próbowałeś puszczać wody na instalację w domu bo z tego co pamiętam to są nie zaślepione rurki doprowadzające wodę do wanny w górnej łazience, na dniach będę przelotem w okolicy to je zaślepię i puścimy wodę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 05.10.2014 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Spoko, spoko woda nie poszła jeszcze w instalację. Wentylacja chodzi caly czas na czwórce. Na 'poddaszu' mimo dosc intensywnej wymiany dalej ciezko sie odycha natomiast na dole jest bardzo fajnie i właściwie w kazdym pomieszczeniu jest świeżo. Porównując obie kondygnacje: na dole jest elegancko a u góry nie da sie funkcjonować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 05.10.2014 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Jak bede juz mobilny to zrobię test i postawię stacje pogodowaą w różnyh pomieszczeniach i pospisuje dane co jakis czas. Pogoda ma byc stabilna przez tydzien wiec moze bedzie miarodajnie. Po jednym dniu na pokój i pomiar co dwie godziny bedzie chba ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.10.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Jak bede juz mobilny to zrobię test i postawię stacje pogodowaą w różnyh pomieszczeniach i pospisuje dane co jakis czas. Pogoda ma byc stabilna przez tydzien wiec moze bedzie miarodajnie. Po jednym dniu na pokój i pomiar co dwie godziny bedzie chba ok? wystarczy różnica wilgotności pomiędzy dołem a górą, wystarczy raz na dzień ...( odczyt po ok. godzinie od momentu postawienia stacji w danej części domu...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 06.10.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 @MAG, @jasiek, czy te race nie ogrzewały powietrza z zewnątrz? Czy to mogło mieć jakiś wpływ na test? Czy pokoje na górze (te niedostatecznie wentylowane były otwarte czy zamknięte (jest to, jakie są podcięcia drzwi)? Czy nie jest tak, że zamknięte drzwi stawiają opór nieporównanie większy niż przejścia otwarte, i stąd brak wentylowania? A może nawiew centralny powinien być raczej na górze? Argument że "nie działa bo zbyt szczelnie" to rozumiem taki żarcik @MAG, nie wiem która "płaskość" jest pożądana w gniazdkach, jeśli dobrze rozumiem, to chyba Berker K1 powinien Ci przypasować (płytka "mechanizmu" gniazdka jest całkiem płaska, i zlicowana z również płaską ramką). PS. Zaglądam tu od czasu do czasu, pięknie Wam wychodzi ten domek, gratulacje również ode mnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.10.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 @MAG, @jasiek, czy te race nie ogrzewały powietrza z zewnątrz? Czy to mogło mieć jakiś wpływ na test? Czy pokoje na górze (te niedostatecznie wentylowane były otwarte czy zamknięte (jest to, jakie są podcięcia drzwi)? Czy nie jest tak, że zamknięte drzwi stawiają opór nieporównanie większy niż przejścia otwarte, i stąd brak wentylowania? A może nawiew centralny powinien być raczej na górze? Argument że "nie działa bo zbyt szczelnie" to rozumiem taki żarcik tu temat jest trochę bardziej złożony bo jeśli chodzi o ogrzewanie powietrza wentylacyjnego to cały czas działa nagrzewnica kanałowa napędzana kolektorami i np. podczas testu na nawiewie było w okolicy 30* co na bank miało wpływ na przemieszczanie się powietrza praktycznie pod sufitami ... drzwi do pomieszczeń jeszcze nie ma więc tu nie chodzi o opory przepływu pomiędzy pomieszczeniami, puki co nie ma wyciągajmy pochopnych wniosków bo mamy jeszcze za mało wszelakich danych i obserwacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts