Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do wszystkich, którzy mają 12 cm ściany działowe!!!

Recommended Posts

A na dzwieki tzw.uderzeniowe (czyli nie te przenoszone powietrzem, tylko np. stukanie w umywalke) to najlepiej pod scianki podlozyc pianke (niebieska, pod posadzkowa, gr.1cm)- najlepiej odcina przenoszenie.

To znaczy polistyren ekstrudowany? Czy te ścianki trzeba wtedy jakoś zakotwić do stropu na dole, czy też one "jeżdżą" na tej piance?

Mam ściany działowe grubości ok. 12 cm. W środku płytki białego BK odniany 600 grubości 8cm otynkowane dwustronne tynkiem tradycyjnym 3 warstwowym. Zarówno pod względem akustycznym jak i wytrzymalościowym uważam że jest to dobre rozwiązanie. . Uważam że przy tynku tradycyjnym całokowicie wystarcza 8cm. W przypadku tynku gipsowego akustyka takich ścian będzie najprawdopodobniej gorsza więc aby uzyskać takie same właściwości akustyczne jak przy tynku tradycyjnym trzeba by chyba zastosować bloczki co najmniej grubości 10 ...12cm.

Pozdrawiam

zaraz czegos nie rozumiem, masz sciany dzialowe 12, w srodku bk 8

aha masz sciane 8 + 2x2 cm tynku czyli razem 12

ale silka np ma duzo lepsze wlasciwosci akustyczne niz bk, wiec spokojnie 8cm silki + 2 x 1cm tynku gipsowego powinno byc dobrze

Pytanie, czy takiej 8-cm sciany nie trzeba niczym zbroic, jesli ma np 4m dlugosci, a od gory jest jeszcze strop drewniany?

EMil

Czesc, mam sciane zewnetrzna 3-warstwowa z maxa, w srodku konstrukcyjna z 18 cm max-a. A dzialowe zamierzam dac z 8 cm silki

Czy to dobry pomysl?

EMIl

Ja też mam działowe z silki 8 cm, uważaj tylko na problem kucia ewent. bruzd itp.: bloczki b. łatwo pękają.

Czesc, mam sciane zewnetrzna 3-warstwowa z maxa, w srodku konstrukcyjna z 18 cm max-a. A dzialowe zamierzam dac z 8 cm silki

Czy to dobry pomysl?

EMIl

Ja też mam działowe z silki 8 cm, uważaj tylko na problem kucia ewent. bruzd itp.: bloczki b. łatwo pękają.

zaraz czegos nie rozumiem, masz sciany dzialowe 12, w srodku bk 8

aha masz sciane 8 + 2x2 cm tynku czyli razem 12

ale silka np ma duzo lepsze wlasciwosci akustyczne niz bk, wiec spokojnie 8cm silki + 2 x 1cm tynku gipsowego powinno byc dobrze

Pytanie, czy takiej 8-cm sciany nie trzeba niczym zbroic, jesli ma np 4m dlugosci, a od gory jest jeszcze strop drewniany?

EMil

Myślę że takiej ściany 8cm BK 600 + 2x2cm tynku tradycyjnego nie trzeba zbroić. Zresztą też miałem takie watpliwości i poradziłem się konstruktora a no to potwierdził. Owszem zaraz po wymurowaniu ścianek wrażenie jest nieciekawe :o Wyglada to jakoś tak licho i słabowicie. Jak się mocniej uderzy dłonią to cała scianka drży jakby zaraz miała się rozsypać. Sprawa radykalnie się zmienia po otynkowaniu. Praktycznie już po obrzuceniu pierwszą warstwą tynku (tzw. szpryc) ścianka jest już w porządku. Nie wiem jak sprawa będzie wyglądać w przypadku tynku gipsowego. Z pewnością będą dużo słabsze niż przy tynku tradycyjnym. Mam 2 ścianki o długości ok. 5m i wszystko jest OK. Oczywiście ścianki są zaklinowane do stropu. Sadzę że w przypadku stropu drewnianego scianki muszą być w jakis sposób z nim związane i dotyczy to nie tylko ścianek murowanych ale wszystkich.

Pozdrawiam