Szaruś 23.03.2004 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 A na dzwieki tzw.uderzeniowe (czyli nie te przenoszone powietrzem, tylko np. stukanie w umywalke) to najlepiej pod scianki podlozyc pianke (niebieska, pod posadzkowa, gr.1cm)- najlepiej odcina przenoszenie. To znaczy polistyren ekstrudowany? Czy te ścianki trzeba wtedy jakoś zakotwić do stropu na dole, czy też one "jeżdżą" na tej piance? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 23.03.2004 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Odradzam stosowanie ytonga w następujących przykładowych sytuacjach: - ścianki kuchenne, na których mają wisieć szafki - ścianki do których montuje się zlewy, umywalki - ścianki w których mają być często zamykane drzwi czy grubość 24 cm też czy tylko 12 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 23.03.2004 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 do Magi: Oczywiscie wyłącznie te cienkie, właśnie do 12 cm. Działają jak membrana tam-tama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 23.03.2004 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 uff bo ja mam akurat 24 w kuchni i zresztą nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 23.03.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Czesc, mam sciane zewnetrzna 3-warstwowa z maxa, w srodku konstrukcyjna z 18 cm max-a. A dzialowe zamierzam dac z 8 cm silkiCzy to dobry pomysl?EMIl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 23.03.2004 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Czy wyście nie oczadzieli? Toż to akademicki problem. Dźwięki przenoszone powietrzem, odbite, rezonanse - nie dajmy sie zwariować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 23.03.2004 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Z jednej strony fakt, z drugiej ew. wściekłość że się ew. czegoś nie zrobiło a teraz już "obrazy wiszą na ścianach"...Nie dziw się, mówią to ludzie (chyba, tak jak ja) z bloków, więc z należytym doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 24.03.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 co do akustycznosci, to mysle, ze w domu jest mniejszy problem niz w bloku - w koncu mieszkaja tam swoi ludzie ( a i magnetofon jakbt co mozna wlaczyc ) ja na przyklad chce sciany dosc cienkie ( 8cm) o szkoda mi troche powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 24.03.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Mam ściany działowe grubości ok. 12 cm. W środku płytki białego BK odniany 600 grubości 8cm otynkowane dwustronne tynkiem tradycyjnym 3 warstwowym. Zarówno pod względem akustycznym jak i wytrzymalościowym uważam że jest to dobre rozwiązanie. . Uważam że przy tynku tradycyjnym całokowicie wystarcza 8cm. W przypadku tynku gipsowego akustyka takich ścian będzie najprawdopodobniej gorsza więc aby uzyskać takie same właściwości akustyczne jak przy tynku tradycyjnym trzeba by chyba zastosować bloczki co najmniej grubości 10 ...12cm.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 24.03.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 zaraz czegos nie rozumiem, masz sciany dzialowe 12, w srodku bk 8aha masz sciane 8 + 2x2 cm tynku czyli razem 12ale silka np ma duzo lepsze wlasciwosci akustyczne niz bk, wiec spokojnie 8cm silki + 2 x 1cm tynku gipsowego powinno byc dobrzePytanie, czy takiej 8-cm sciany nie trzeba niczym zbroic, jesli ma np 4m dlugosci, a od gory jest jeszcze strop drewniany?EMil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeksz 24.03.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Czesc, mam sciane zewnetrzna 3-warstwowa z maxa, w srodku konstrukcyjna z 18 cm max-a. A dzialowe zamierzam dac z 8 cm silki Czy to dobry pomysl? EMIl Ja też mam działowe z silki 8 cm, uważaj tylko na problem kucia ewent. bruzd itp.: bloczki b. łatwo pękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeksz 24.03.2004 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Czesc, mam sciane zewnetrzna 3-warstwowa z maxa, w srodku konstrukcyjna z 18 cm max-a. A dzialowe zamierzam dac z 8 cm silki Czy to dobry pomysl? EMIl Ja też mam działowe z silki 8 cm, uważaj tylko na problem kucia ewent. bruzd itp.: bloczki b. łatwo pękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 24.03.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 zaraz czegos nie rozumiem, masz sciany dzialowe 12, w srodku bk 8 aha masz sciane 8 + 2x2 cm tynku czyli razem 12 ale silka np ma duzo lepsze wlasciwosci akustyczne niz bk, wiec spokojnie 8cm silki + 2 x 1cm tynku gipsowego powinno byc dobrze Pytanie, czy takiej 8-cm sciany nie trzeba niczym zbroic, jesli ma np 4m dlugosci, a od gory jest jeszcze strop drewniany? EMil Myślę że takiej ściany 8cm BK 600 + 2x2cm tynku tradycyjnego nie trzeba zbroić. Zresztą też miałem takie watpliwości i poradziłem się konstruktora a no to potwierdził. Owszem zaraz po wymurowaniu ścianek wrażenie jest nieciekawe Wyglada to jakoś tak licho i słabowicie. Jak się mocniej uderzy dłonią to cała scianka drży jakby zaraz miała się rozsypać. Sprawa radykalnie się zmienia po otynkowaniu. Praktycznie już po obrzuceniu pierwszą warstwą tynku (tzw. szpryc) ścianka jest już w porządku. Nie wiem jak sprawa będzie wyglądać w przypadku tynku gipsowego. Z pewnością będą dużo słabsze niż przy tynku tradycyjnym. Mam 2 ścianki o długości ok. 5m i wszystko jest OK. Oczywiście ścianki są zaklinowane do stropu. Sadzę że w przypadku stropu drewnianego scianki muszą być w jakis sposób z nim związane i dotyczy to nie tylko ścianek murowanych ale wszystkich. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palma 24.03.2004 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Producenci silikatów radzą, żeby zbroić cienkie ścianki co którąś tam warstwę - można sprawdzić na ich stronach pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts