Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

calormatic 430f + vr21

djwheele

Recommended Posts

Witam,

Mam kocioł Vaillanta i do tego sterownik Calormatic 430 f. Początkowo posiadałem czujnik temperatury zewnętrznje VR20, ale dziwnym trafem uległ on uszkodzeniu - piec przestał go widzieć i musiałem zakupić nowy. Zdecydowałem się na czujnik VR21. Czujnik postawiłem dwa dni w słonecznym miejscu, żeby się naładował, włączyłem go, odbiornik, przy piecu go zobaczył i udało mi się go zobaczyć w calormaticu.

Wszystko było dobrze - pokazywał dobrą temperaturę zewnętrzną - 17 stopni i taką samą miałem na kilku innych termometrach w domu. Po jakimś czasie temperatura rosła na zewnątrz i calormatic wskazywał ją w miarę OK - rożnica 1 stopień w stosunku do innych termometrów i tak doszliśmy do -7 stopni. I nagle ni stąd ni zowąd spoglądam na calormatic a tam temperatura zewnętrzna 17 stopni na plusie, podczas gdy na zewnatrz jest -7....

wymusiłem naukę kodów, zrestartowałem połączenie na odbiorniku i nagle temperatura zewnętrzna ok -7. Stopni...

Za dwie godziny ten sam numer .... nalge 17 stopni na plusie...

Czy ktos mi potrafi pomóc w czym tkwi problem? Czujnik VR21 jest prosto ze sklepu !!!! Czy to wina odbiornika? Wina Calormatica? Jak sprawdzić jakiekolwiek błędy na piecu?

POMOCY ... mam 4 miesięczne dziecko i od dwóch dni palę w kominku jako jedyne ogrzewanie domu .... PROSZĘ O POMOC !!!

Mieszkamy pod Łodzią, a jedyny serwisant Vaillanta powiedział mi, że będzie wolny za 7 dni i wtedy może podjechać ....

PROSZE, WRECZ BLAGAM O POMOC :)

• 2 years później...

Temat wprawdzie stary, ale dla potomnych : miałem podobny problem z czujnikiem zewnętrznym VR20. Mi pokazywał minimum 0 stopni. Na plusie pokazywał prawidłowo, ale poniżej zera = zawsze zero. Był na gwarancji. Wymiana od ręki przez serwisanta i nowy jest ok.

Wniosek : muszą być trochę walnięte te czujki.

Fantom