Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeżeli szyba zespolona ma wewnątrz gaz szlachetny (argon, krypton) a innych teraz nie ma to w warunkach domowych nie ma możliwości wymiany jednej szyby z zachowaniem parametrów. W warunkach przemysłowych jest to natomiast nieopłacalne.

dokładnie - najlepiej zadzwoń do tego od którego kupowałeś okna i spytaj się ile będzie kosztowała nowa szyba z wymianą.

Dobra rada - poczekaj z tym do lekko dodatnich temperatur .

był u mnie znajomy i widział moje okno z pęknięta szyby i stwierdził ze da się jedna szybę wyciąć i wkleić na jej miejsce nowa i znowu będzie dobrze

twój znajomy chyba nie wie o czym mówi. pracuje przy produkcji szyb zespolonych już od 11 lat i jak pęknie na lini któraś z szyb w pakiecie czy w dwu szybowym czy w trzy szybowym szyba idzie na złom chyba że jest w pakiecie szyba hartowana wtedy odzyskuje się szybę ESG i ponownie zespala. żeby naprawić ta szybę na sposób znajomego musiał byś mieć taśmę butylową oraz poliuretan do uszczelnienia oraz prasę do zachowania odpowiedniej grubości pakietu.

Słyszałem że czasem lokalni szklarze świadczą takie usługi. Ale ani to nie jest opłacalne dla Klienta, ani lepsze. Może tylko tyle, że czasme szybsze.

Szyba zespolona kosztuje ok 100zl/m2 (nie mówię o hurcie). Szyba 4mm u szklarza to koszt ok 40-50zł/m2. Przeciętna szyba w oknie ma nie więcej niż 1m2.

• 3 months później...