dziennikBudowy 12.02.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam, Z tego co wiem, program Rodzina na swoim będzie działał tylko do końca roku. Moje pytanie brzmi czy zdążę ze wszystkimi formalnościami, tak żebym w grudniu mógł podpisać umowę kredytową. Ile u Was to trwało? Poniżej to co muszę jeszcze zrobić:- przepisanie działki na mnie- uzbrojenie działki w prąd (na czas budowy nie potrzebuję prądu - będę miał z sąsiedniego budynku; pytanie w takim razie czy muszę to zrobić jeszcze przed otrzymaniem pozwolenia na budowę?)- uzbrojenie działki w wodę (do wodociągu ok 80m)- zakup projektu- uzyskanie pozwolenia na budowę Może żeby było szybciej, jeszcze przed przepisaniem, jakieś formalności może załatwić moja mama (działka jest w tej chwili jej)? Czy są jeszcze jakieś formalności które muszę spełnić, by móc podpisać umowę kredytową? Z góry dziękuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.02.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Z mamą możesz podpisać umowę użyczenia i sam wszystko załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 12.02.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 program Rodzina na swoim - to jedno wielkie oszustwo... Proszę się wczytać w warunki umowy kredytowej - zwykły kredyt hipoteczny wychodzi o wiele taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 12.02.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 program Rodzina na swoim - to jedno wielkie oszustwo... Proszę się wczytać w warunki umowy kredytowej - zwykły kredyt hipoteczny wychodzi o wiele taniej. nie masz racji droga elżuniu . My wzielismy taki kredyt. Przez pierwsze 8 lat Państwo spłaca połowę odsetek od 75m2 powierzchni użytkowej domu. wzieliśmy 300000 na 30 lat. Rata oscyluje w granicach 1450zł. ile wynosi taka rata przy "normalnym" kredycie?? I najważniejsze, po tych osmiu latach, mozesz ten kredyt refinansować innym, wzietym w innym banku. Spokojnie zdążysz załatwić wszelkie formalnosci. sam kredyt załatwialiśmy może 3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziennikBudowy 12.02.2012 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 @elka51 też się z Tobą nie zgodzę Wyliczyłem wszystko dokładnie i wiem, że wyjdę na tym do przodu (nigdy nie miałem zamiaru brać kredytu w walucie). @pionan - a ile trwało załatwienie samego pnb? Na forum czytałem, że niektórzy czekają miesiącami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzieci 12.02.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 nie masz racji droga elżuniu . My wzielismy taki kredyt. Przez pierwsze 8 lat Państwo spłaca połowę odsetek od 75m2 powierzchni użytkowej domu. wzieliśmy 300000 na 30 lat. Rata oscyluje w granicach 1450zł. ile wynosi taka rata przy "normalnym" kredycie?? I najważniejsze, po tych osmiu latach, mozesz ten kredyt refinansować innym, wzietym w innym banku. Spokojnie zdążysz załatwić wszelkie formalnosci. sam kredyt załatwialiśmy może 3 tygodnie. Jak można wiedzie to kiedy wzięliście ten kredyt i w jaki banku. Razem z żoną również planujemy kredyt rodzina na swoim. Czy korzystacie z pomocy doradców kredytowych czy sami odwiedzaliście banki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 12.02.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Ze względu na najlepsze warunki jakienam zaproponowano, bo sami łaziliśmy po bankach, wzięliśmy w PKOBP. Ważne również to, ze nie musiałem wydatków dokumentować fakturami, co było dla mnie dość wazne. W lutym 2011r uruchomiono nam pierwszą transzę. cała procedura do otrzymania PNB trwała ok. 10 m-cy, w tym same uzyskanie warunków zabudowy 6 m-cy. Osoba zajmujaca się tym w Urzędzie Gminy poszła na macierzyński, osoba w zastępstwie o niczym nie miała zielonego pojęcia.Prądu na działce do PnB nie potrzebujesz., potrzebujesz za to zapewnienie o dostarczeniu energii elektrycznej (chyba tak to się nazywa). Opłata coś koło 150zł za 1 kilowat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Ja podchodziłam do kredytu we wrześniu a w grudniu mieliśmy pierwsza transzę. Załatwiane wszystko przez brokera - jeździł do nas, do domu, po dokumenty i je sprawdzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzieci 16.02.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Od poniedziałku zaczynam szukać kredytu RNS na budowę domu. Dziś usłyszałem w radiu informacje o tym, że od przyszłego kwartału marże i prowizje w gorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzieci 24.02.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Po wizytach w bankach sam nie wiem na który bank się zdecydować. Zbliżone oferty daje 3 banki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 który jest najbliżej?Który ma najmniejsze opłaty na koncie, które musisz w banku założyć?który ma dobre opinie w necie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzieci 25.02.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 który jest najbliżej? Który ma najmniejsze opłaty na koncie, które musisz w banku założyć? który ma dobre opinie w necie? W każdym coś ciekawego proponują. Najbliżej to PKO SA, Milenium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 26.02.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 w pkosa fajny zapis w umowie (do zabezpieczenie na wypadek spadku wartości nieruchomości )..a w millenium obligatoryjne ubezp. na życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzieci 26.02.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 w pkosa fajny zapis w umowie (do zabezpieczenie na wypadek spadku wartości nieruchomości )..a w millenium obligatoryjne ubezp. na życie O tym , że Pkosa ma taki zapis to nie wiedziałem ponieważ do umowy jeszcze daleka. Na chwilę obecną jestem po spotkaniu z niezależnymi doradcami finansowymi. Doradcy i proponują Pkosa, Mileniu, Eurobank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawie buduje 31.07.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 O tym , że Pkosa ma taki zapis to nie wiedziałem ponieważ do umowy jeszcze daleka. Na chwilę obecną jestem po spotkaniu z niezależnymi doradcami finansowymi. Doradcy i proponują Pkosa, Mileniu, Eurobank. Witam! nie zakładam nowego wątku, bo ten wydaje mi się odpowiedni. Zostało do końca roku pare miesięcy. Czy jest możwliość, że zdąże z formalnościami do końca roku jeżeli chodzi o pozwolenie na budowe? Wyczytałam, że niektórzy się z tym bawią nawet 2 lata.. :/ Chodzi o to, że RnS kończy się w grudniu i czy warto w ogóle zaczynać wszystkie formalności jeżeli chodzi o budowe żeby z tym zdążyć? pozdrawiam i dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 u mnie trwało to niecałe 30 dni od złożenia dokumentów w Starostwie i prawie 2 m-ce formalności w banku (NIE polecam MIllenium ). Kwestia na ile problematyczna jest działka i jak dalece masz sprawy projektowo-przyłączeniowe za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawie buduje 31.07.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 u mnie trwało to niecałe 30 dni od złożenia dokumentów w Starostwie i prawie 2 m-ce formalności w banku (NIE polecam MIllenium ). Kwestia na ile problematyczna jest działka i jak dalece masz sprawy projektowo-przyłączeniowe za sobą. działka raczej problematyczna być nie powinna, ale jezeli chodzi o projekty i przyłącza to jestem dokładnie na etapie ZERO media mam w odleglosci kilku metrów od planowanego miejsca budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 31.07.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 do pozwolenia na budowę nie musisz miec projektów przyłączy, wystarczą warunki ich wykonania, my mieliśmy działkę w czerwcu, we wrzesniu mieliśmy pnb a pod koniec listopada ruszyliśmy z budową. też RNS, dla odmiany polecam millenium, wszystko zależy który oddział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 mnie chodziło o projekt z adaptacją i warunki przyłączy. Mnie Millenium wstrzymało wypłaty, bo uznało, że mój dom nie kosztuje tyle ile oni wypłacili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 02.08.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 wow, mieliśmy co prawda jakies tam perypetie, związane w powierchnią użytkową, chcieliśmy 300tys kredytu na 98m2 PU, nie chcieli nam dac, ale nasz dom ma 162m2 po podłogach i w koncu to przeszło, to znów wartos działki nie taka, w koncu dostalismy 290tys, ale z tego co widze to na ten dom potrzeba 30tys więcej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts