Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdążyć z formalnościami - Rodzina na swoim

Recommended Posts

Witam,

Z tego co wiem, program Rodzina na swoim będzie działał tylko do końca roku. Moje pytanie brzmi czy zdążę ze wszystkimi formalnościami, tak żebym w grudniu mógł podpisać umowę kredytową. Ile u Was to trwało? Poniżej to co muszę jeszcze zrobić:

- przepisanie działki na mnie

- uzbrojenie działki w prąd (na czas budowy nie potrzebuję prądu - będę miał z sąsiedniego budynku; pytanie w takim razie czy muszę to zrobić jeszcze przed otrzymaniem pozwolenia na budowę?)

- uzbrojenie działki w wodę (do wodociągu ok 80m)

- zakup projektu

- uzyskanie pozwolenia na budowę

Może żeby było szybciej, jeszcze przed przepisaniem, jakieś formalności może załatwić moja mama (działka jest w tej chwili jej)?

Czy są jeszcze jakieś formalności które muszę spełnić, by móc podpisać umowę kredytową?

Z góry dziękuję za informacje.

program Rodzina na swoim - to jedno wielkie oszustwo...

Proszę się wczytać w warunki umowy kredytowej - zwykły kredyt hipoteczny wychodzi o wiele taniej.

nie masz racji droga elżuniu :). My wzielismy taki kredyt. Przez pierwsze 8 lat Państwo spłaca połowę odsetek od 75m2 powierzchni użytkowej domu. wzieliśmy 300000 na 30 lat. Rata oscyluje w granicach 1450zł. ile wynosi taka rata przy "normalnym" kredycie?? I najważniejsze, po tych osmiu latach, mozesz ten kredyt refinansować innym, wzietym w innym banku.

Spokojnie zdążysz załatwić wszelkie formalnosci. sam kredyt załatwialiśmy może 3 tygodnie.

nie masz racji droga elżuniu :). My wzielismy taki kredyt. Przez pierwsze 8 lat Państwo spłaca połowę odsetek od 75m2 powierzchni użytkowej domu. wzieliśmy 300000 na 30 lat. Rata oscyluje w granicach 1450zł. ile wynosi taka rata przy "normalnym" kredycie?? I najważniejsze, po tych osmiu latach, mozesz ten kredyt refinansować innym, wzietym w innym banku.

Spokojnie zdążysz załatwić wszelkie formalnosci. sam kredyt załatwialiśmy może 3 tygodnie.

Jak można wiedzie to kiedy wzięliście ten kredyt i w jaki banku. Razem z żoną również planujemy kredyt rodzina na swoim. Czy korzystacie z pomocy doradców kredytowych czy sami odwiedzaliście banki

Ze względu na najlepsze warunki jakienam zaproponowano, bo sami łaziliśmy po bankach, wzięliśmy w PKOBP. Ważne również to, ze nie musiałem wydatków dokumentować fakturami, co było dla mnie dość wazne. W lutym 2011r uruchomiono nam pierwszą transzę.

cała procedura do otrzymania PNB trwała ok. 10 m-cy, w tym same uzyskanie warunków zabudowy 6 m-cy. Osoba zajmujaca się tym w Urzędzie Gminy poszła na macierzyński, osoba w zastępstwie o niczym nie miała zielonego pojęcia.

Prądu na działce do PnB nie potrzebujesz., potrzebujesz za to zapewnienie o dostarczeniu energii elektrycznej (chyba tak to się nazywa). Opłata coś koło 150zł za 1 kilowat.

w pkosa fajny zapis w umowie (do zabezpieczenie na wypadek spadku wartości nieruchomości )..a w millenium obligatoryjne ubezp. na życie

O tym , że Pkosa ma taki zapis to nie wiedziałem ponieważ do umowy jeszcze daleka. Na chwilę obecną jestem po spotkaniu z niezależnymi doradcami finansowymi. Doradcy i proponują Pkosa, Mileniu, Eurobank.

• 5 months później...
O tym , że Pkosa ma taki zapis to nie wiedziałem ponieważ do umowy jeszcze daleka. Na chwilę obecną jestem po spotkaniu z niezależnymi doradcami finansowymi. Doradcy i proponują Pkosa, Mileniu, Eurobank.

Witam! nie zakładam nowego wątku, bo ten wydaje mi się odpowiedni. Zostało do końca roku pare miesięcy. Czy jest możwliość, że zdąże z formalnościami do końca roku jeżeli chodzi o pozwolenie na budowe?

Wyczytałam, że niektórzy się z tym bawią nawet 2 lata.. :o:/ Chodzi o to, że RnS kończy się w grudniu i czy warto w ogóle zaczynać wszystkie formalności jeżeli chodzi o budowe żeby z tym zdążyć?

pozdrawiam i dzięki za info

u mnie trwało to niecałe 30 dni od złożenia dokumentów w Starostwie i prawie 2 m-ce formalności w banku (NIE polecam MIllenium :( ).

Kwestia na ile problematyczna jest działka i jak dalece masz sprawy projektowo-przyłączeniowe za sobą.

u mnie trwało to niecałe 30 dni od złożenia dokumentów w Starostwie i prawie 2 m-ce formalności w banku (NIE polecam MIllenium :( ).

Kwestia na ile problematyczna jest działka i jak dalece masz sprawy projektowo-przyłączeniowe za sobą.

działka raczej problematyczna być nie powinna, ale jezeli chodzi o projekty i przyłącza to jestem dokładnie na etapie ZERO :D media mam w odleglosci kilku metrów od planowanego miejsca budowy.

wow, mieliśmy co prawda jakies tam perypetie, związane w powierchnią użytkową, chcieliśmy 300tys kredytu na 98m2 PU, nie chcieli nam dac, ale nasz dom ma 162m2 po podłogach i w koncu to przeszło, to znów wartos działki nie taka, w koncu dostalismy 290tys, ale z tego co widze to na ten dom potrzeba 30tys więcej,