Kżyho 07.02.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Jak pisałem poprzedni post to kocioł był docelowo ustawiony:- CO 45 stopni temp. wody- CWU 50 stopniPrąd w taryfie ciągłej. Po kilku różnych telefonach, konsultacjach ze wsparciem producenta, piec został ustawiony:- CO 65 stopni- CWU 50 stopniSpowodowało to wreszcie jakieś tam grzanie, ale podłogówka nadal raczej zimna i na parterze zimnica straszna. W końcu udało mi się osiągnąć BDB komfort cieplny - włączyłem pompę od CO na 3 bieg. To załatwiło problem nie grzania parteru. Powstał za to inny - zaczęło to wciągać gigantyczną ilość pieniędzy :/ Fakt, że na dworze akurat po -15 było, ale na rozruchu przez 5 dni poszło prawie 600 zł, potem sprawdzałem dobowo i kombinując różnie i tak wychodziło mniej więcej 100-120 zł/dzień!!! Postanowiliśmy skręcić co się da, przenieść się na razie do salonu z kominkiem i tak przeczekać zimę, a potem zmienić ogrzewanie na gazowe.Nie wdając się w kolejne etapy kombinacji udało mi się obecnie zejść do +/- 45 zł/dzień, ale też jest dużo cieplej, co momentalnie się dawało zauważyć w zużyciu prądu.Prąd miałem w taryfie ciągłej. Właśnie złożyłem wniosek o zmianę na 2 taryfowy, bo policzyłem, że praktycznie zawsze mi to i tak wyjdzie korzystniej. Aktualnie: w ramach różnych kombinacji w kwestii zaoszczędzenia odciąłem całe piętro od ogrzewania, gdzie mam kaloryfery. Śpimy i żyjemy w salonie z kominkiem, gdzie na parterze jest włączone trochę ogrzewania podłogowego dla salonu i aneksu kuchennego oraz na maksa podłogówka w łazience. Reszta obwodów skręcona do zera na rozdzielaczu powrotnym.Aktualne ustawienia na piecu:CO 45 stopniCWU 45 stopni Ewentualne fotki spróbuję wrzucić później, bo nie bardzo mam teraz jakieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 07.02.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 A jak duzy jest ten dom i jak ocieplony? Bo 100pln/dobe przy -15'C moze oznaczac normalny koszt.Policzmy - 100pln w G11 to ok170kWh, czyli zapotrzebowanie budynku przy -20'C to bedzie pi razy drzwi ok. 8 -9kW. Czyli jesli to duzy dom np. 150 -200m2 lub nieocieplony, to "tak ma byc".Ps przy ogrzewaniu na gaz zqplacilbys ok. 40pl/doba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts