Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Bardzo proszę Was o pomoc w urządzeniu mojej łazienki na poddaszu.

Wymiary 477x280. Przyłącza są już rozprowadzone. Wydaje mi się że wybrałam optymalny układ jeśli chodzi o rozmieszczenie sanitariatów Ale jeżeli macie inne zdanie komentarze mile widziane. Ścianka kolankowa na wysokości 1metra, kąt nachylenia 45 stopni. Łazienka ma być nowoczesna i wygodna w utrzymaniu. Ne lubię zbędnych półeczek i wystawek z perfumami. Dlatego wszystko ma się zmieścić w szafce zaplanowanej nad Gebertami. W rogu przy Gebercie jest słup -obudowa przewodów wentylacyjnych. Miedzy wanną a prysznicem jest wyprowadzone łącze do grzejnika

Nie wiem tylko jaki zrobić prysznic - kwadratowy, walk ina może wybudować dodatkowa ściankę? No i wanna. Lepsza narożna czy podłużna? nie wiem gdzie zrobić miejsce na ręczniki. NIe lubię widoku wiszących ręczników. Chce też ograniczyć ilość kafli - tylko tam gdzie jest to niezbędne.

Serdeczna prośba o pomoc:)

lazienka gora plan.jpg

lazienka gora.jpg

łazienka góra 2.jpg

a może wanne dostawić do prysznica, dzięki temu jej duża część będzie pod wysokim sufitem?

Albo wysunąć wannę ku środkowi łazienki - łazienkę masz ją dużą a sprzęty po narożnikach pochowane.

Albo tak, o ile wysokość skosu pozwoli:

http://images41.fotosik.pl/1311/0a400e9b77f3ec31gen.jpg

Elfir. Dziękuję za odpowiedż. Ostatnia propozycja odpada - przyłącza są zrobione więc kibelek musi pozostać tam gdzie teraz stoi.

Propozycja z przesunięciem wanny bardziej na środek - dosyć ciekawa. Byłaby centralnym punktem łazienki. I musiała by byc baardzo ładna:) Tylko co wtedy wstawić do tego kąta? Może jakiś fajny kosz na bieliznę?

Postawienie wanny jej wzdłuż sciany - może z praktycznego punktu widzenia to by było lepiej. Łatwo by się do niej wchodziło. Ale pytanie co w tedy z grzejnikiem- wypadał by nad wanną. Trochę tak dziwnie. I tak jak słusznie napisałeś znowu upycham jeszcze bardziej wszystko po kątach. Załączam nowe wizualizację

Może ktoś jeszcze wyrazi swoją opinie?

Wanna na środku.jpg

Łazienka scianka.jpg

A dlaczego chcesz coś upychać po kątach?

Jak musisz, to przydałoby się krzesło/fotel, żeby sobie usiąść i np. opiłować paznokcie z maseczką na twarzy. A na ścianie kinkiet.

Albo stojak na podomki.

A brodzik może zrobisz murowany, otwierany w stronę skosu? Z wizualizacji wynika, ze drzwi by nie kolidowały ze skosem jeszcze.

Wówczas na ścianie między prysznicem a resztą łazienki można nakleić duże lustro, pokazujące całą sylwetkę.

Przy tak dużej łazience to z jednej strony łatwiej a z drugiej trudniej żeby nie zmarnować tej przestrzeni. No i skosy to też wyzwanie :yes:

Jaki prysznic, jaka wanna - mnie osobiście trudno jest zaproponować kształy czy rodzaje, bo to w duzej mierze kwestia gustu i aspektów technicznych.

A to są moje uwagi:

- Zgodnie z radą Elfir pozwoliłabym sobie na większy prysznic - co najmniej 120x90, czyli trochę tak jak Ty masz na drugiej wizualizacji.

- Co bym w Twoim projekcie rozważyła na pewno - dodanie zabudowy do przechowywania np. pod skosami (jeśli przesuniesz wannę bliżej środka pomieszczenia, to w kącie na przeciw prysznica można by taką nie za głęboką półkę zrobić).

- Nie do końca podoba mi się zagęszczenie armatury w kąciku umywalka+bidet+WC. Ja bym sobie odpuściła bidet, będzie luźniej i bardziej proporcjonalnie do luźnej zabudowy pozostałe cześci łazienki.

Ja niezmiennie zachęcam do zajrzenia na wątek "Łazienki nasze!!!" gdzie wrzucają swoje łazienki forumowicze. :)

W szczególności górna łazienka forumowiczki Marjel, IMHO jedna z bardziej gustownych i jednocześnie funkcjonalnych w wątku, może być dla Ciebie inspiracją w kwestii wanny i nie tylko http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100130-ŁAZIENKI-NASZE-!!!!!!/page435

Forumowiczka patifrati też ma łazienkę sporą, z wanną i prysznicem użytkowaną przez całą rodzinę. Zobacz jakie elementy zagospodarowały u niej przestrzeń łazienki http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100130-ŁAZIENKI-NASZE-!!!!!!/page437

Możesz zajrzeć też na wątek odnośnie wizualizacji, ale raczej zacząć od środka - na ostantich stronach dużo więcej jest łazienek małych. Też możesz znaleźć jakieś inspiracje.