pfafara 12.02.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam, Bardzo proszę Was o pomoc w urządzeniu mojej łazienki na poddaszu. Wymiary 477x280. Przyłącza są już rozprowadzone. Wydaje mi się że wybrałam optymalny układ jeśli chodzi o rozmieszczenie sanitariatów Ale jeżeli macie inne zdanie komentarze mile widziane. Ścianka kolankowa na wysokości 1metra, kąt nachylenia 45 stopni. Łazienka ma być nowoczesna i wygodna w utrzymaniu. Ne lubię zbędnych półeczek i wystawek z perfumami. Dlatego wszystko ma się zmieścić w szafce zaplanowanej nad Gebertami. W rogu przy Gebercie jest słup -obudowa przewodów wentylacyjnych. Miedzy wanną a prysznicem jest wyprowadzone łącze do grzejnika Nie wiem tylko jaki zrobić prysznic - kwadratowy, walk ina może wybudować dodatkowa ściankę? No i wanna. Lepsza narożna czy podłużna? nie wiem gdzie zrobić miejsce na ręczniki. NIe lubię widoku wiszących ręczników. Chce też ograniczyć ilość kafli - tylko tam gdzie jest to niezbędne. Serdeczna prośba o pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 a może wanne dostawić do prysznica, dzięki temu jej duża część będzie pod wysokim sufitem? Albo wysunąć wannę ku środkowi łazienki - łazienkę masz ją dużą a sprzęty po narożnikach pochowane. Albo tak, o ile wysokość skosu pozwoli:http://images41.fotosik.pl/1311/0a400e9b77f3ec31gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pfafara 13.02.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Elfir. Dziękuję za odpowiedż. Ostatnia propozycja odpada - przyłącza są zrobione więc kibelek musi pozostać tam gdzie teraz stoi. Propozycja z przesunięciem wanny bardziej na środek - dosyć ciekawa. Byłaby centralnym punktem łazienki. I musiała by byc baardzo ładna:) Tylko co wtedy wstawić do tego kąta? Może jakiś fajny kosz na bieliznę? Postawienie wanny jej wzdłuż sciany - może z praktycznego punktu widzenia to by było lepiej. Łatwo by się do niej wchodziło. Ale pytanie co w tedy z grzejnikiem- wypadał by nad wanną. Trochę tak dziwnie. I tak jak słusznie napisałeś znowu upycham jeszcze bardziej wszystko po kątach. Załączam nowe wizualizację Może ktoś jeszcze wyrazi swoją opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.02.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 A dlaczego chcesz coś upychać po kątach?Jak musisz, to przydałoby się krzesło/fotel, żeby sobie usiąść i np. opiłować paznokcie z maseczką na twarzy. A na ścianie kinkiet. Albo stojak na podomki. A brodzik może zrobisz murowany, otwierany w stronę skosu? Z wizualizacji wynika, ze drzwi by nie kolidowały ze skosem jeszcze. Wówczas na ścianie między prysznicem a resztą łazienki można nakleić duże lustro, pokazujące całą sylwetkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 14.02.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Przy tak dużej łazience to z jednej strony łatwiej a z drugiej trudniej żeby nie zmarnować tej przestrzeni. No i skosy to też wyzwanie Jaki prysznic, jaka wanna - mnie osobiście trudno jest zaproponować kształy czy rodzaje, bo to w duzej mierze kwestia gustu i aspektów technicznych. A to są moje uwagi: - Zgodnie z radą Elfir pozwoliłabym sobie na większy prysznic - co najmniej 120x90, czyli trochę tak jak Ty masz na drugiej wizualizacji. - Co bym w Twoim projekcie rozważyła na pewno - dodanie zabudowy do przechowywania np. pod skosami (jeśli przesuniesz wannę bliżej środka pomieszczenia, to w kącie na przeciw prysznica można by taką nie za głęboką półkę zrobić). - Nie do końca podoba mi się zagęszczenie armatury w kąciku umywalka+bidet+WC. Ja bym sobie odpuściła bidet, będzie luźniej i bardziej proporcjonalnie do luźnej zabudowy pozostałe cześci łazienki. Ja niezmiennie zachęcam do zajrzenia na wątek "Łazienki nasze!!!" gdzie wrzucają swoje łazienki forumowicze. W szczególności górna łazienka forumowiczki Marjel, IMHO jedna z bardziej gustownych i jednocześnie funkcjonalnych w wątku, może być dla Ciebie inspiracją w kwestii wanny i nie tylko http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100130-ŁAZIENKI-NASZE-!!!!!!/page435 Forumowiczka patifrati też ma łazienkę sporą, z wanną i prysznicem użytkowaną przez całą rodzinę. Zobacz jakie elementy zagospodarowały u niej przestrzeń łazienki http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100130-ŁAZIENKI-NASZE-!!!!!!/page437 Możesz zajrzeć też na wątek odnośnie wizualizacji, ale raczej zacząć od środka - na ostantich stronach dużo więcej jest łazienek małych. Też możesz znaleźć jakieś inspiracje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts