tesi 13.02.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Witam, Proszę o pomoc w aranżacji łazienki. Łazienka ma wymiary 2,5x2,02m Planuję ją powiększyć bo bardzo chcę mieć wannę. Co sądzicie o takiej propozycji? Ile maksymalnie przesunąć ściankę? 80cm starczy? Jak potem ładnie wykończyć ściankę przy pionie kanalizacyjnym? Proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 13.02.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 tesi Rozwiązanie, które proponujesz jest oczywiście możliwe do wprowadzenia Czy jest optymalne - pewnie masz watpliwości skoro tutaj się znalazłaś z zapytaniem. Moim zdaniem można jeszcze pokombinować. W tym celu poprosiłabym Cię o kilka dodatkowych informacji, które ułatwią przedstawienie Ci jakieś propozycji. 1. Czy plan, który wrzuciłaś zawiera łazienkę już powiększoną o wannę? To ten prostokąt? Jeśli tak, to podaj wymiary wnęki oraz wymiary stałych elementów, np. jkomina itd. Najlepiej narysuj je na planie, nawet odręcznie, byle wyraźnie i wklej tutaj. 2. Czy wymiary sa z planu czy rzeczywiste - zdarza się różnica nawet do 10cm... (patrz łazienka użytkownika SKY20) 3. Czy jesteś gotowa na przesuwanie przyłączy? Ustawienie przygotowane przez architekta nie zawsze jest dostosowane do Twoich potrzeb. Jeśli nie chcesz nic przestawiać, to cóż - zostaje takie ustawienie jak na propozycji 4. Czy wałaizence musisz zmieścić pralkę, bidet itd. lub masz jakieś inne konkretne oczekiwania? 5. W międzyczasie zapraszam Cię na wątek do użytkownika SKY20 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185330-Prośba-w-aranżacji-łazienki oraz channel8 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174717-mieszkanie-zamiast-domu , którzy mają łazienki o podobnym kształcie do Twojego po wydłużeniu. Może znajdziesz parę inspiracji dla siebie a na pewno dyskusje na temat różnych rozwiązań. Czekam na odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesi 14.02.2012 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Witam, Odpowiadam 1. Na razie łazienka jest niepowiększona i ma wymiary 2,5x2,02m. Chcę ją powiększyć aby mieć wannę, dlatego przesunęłam ściankę od spiżarni (pomieszczenie za łazienką). Na rysunku proponowana przeze mnie wnęka ma szerokość ok 80cm. Zastanawiam się czy to wystarczy... 2. Wymiary są rzeczywiste. 3. Pion kanalizacyjny musi tak zostać bo łazienka na piętrze odbiera nim ścieki. Myślę aby zabudować go ewentualnie ścianką gipsowo-kartonową i zrobić jakąś półeczkę przy wannie. Nie wiem jeszcze jak to ładnie wykończyć. Może masz jakieś ciekawe propozycje? 4. Na dzień dzisiejszy pralka jest w łazience. Chcę ją jedna przenieść do piwnicy i zrobić pralnię, dlatego nie uwzględniam tutaj pralki. Bidetu na razie nie przewiduję. Zastanawiam się nad meblami w mojej łazience. Przydałaby się jakaś szafka na ręczniki i ewentualnie coś pod umywalką. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 14.02.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 A drzwi można przesuwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 14.02.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Pion kanalizacyjny musi tak zostać bo łazienka na piętrze odbiera nim ścieki. Myślę aby zabudować go ewentualnie ścianką gipsowo-kartonową i zrobić jakąś półeczkę przy wannie. Nie wiem jeszcze jak to ładnie wykończyć. Może masz jakieś ciekawe propozycje? Pion kanalizacyjny jasne, że musi zostać Ale pytałam o przenoszenie podłączeń do prysznica, pralki i umywalki, czy można umieścić je w innym miejscu w łązience. Niektórzy nie chcą, bo wiąże się to z kuciem i dodatkową robotą. Tak wyjaśniam, żebyśmy się dobrze zrozumiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.02.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 http://images45.fotosik.pl/1369/9fd30dba60405ecf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.02.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 szafka między drzwiami a wanną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesi 14.02.2012 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 A drzwi można przesuwać? Drzwi zostawiamy tak jak są. To ściana nośna i wolę ich nie ruszać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesi 14.02.2012 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Pion kanalizacyjny jasne, że musi zostać Ale pytałam o przenoszenie podłączeń do prysznica, pralki i umywalki, czy można umieścić je w innym miejscu w łązience. Niektórzy nie chcą, bo wiąże się to z kuciem i dodatkową robotą. Tak wyjaśniam, żebyśmy się dobrze zrozumiały Myślałam aby zostawić wodę tak jak jest...ale otwarta jestem na propozycje ponieważ pod spodem jest piwnica i media można dowolnie podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 14.02.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 A co myślisz o układzie zaproponowanym przez Elfir? Moim zdaniem bardzo ładnie porządkuje przestrzeń. Masz super komforty prysznic, z którego korzysta się najczęściej. Ten półokrągły w Twojej propozycji wygląda na ciasny (80?) Grzejnik możesz powiesić na ściance między wanną a prysznicem - będzie jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.02.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 w poprzednim układzie problem był jeden - jak umyć tak zbudowana wannę? Trzeba do niej wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 14.02.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) Jakie wymiary ma ten komin z kanalizacją? Jest to juz zabudowane czy jeszcze nie? A może wanna z parawanem? Edytowane 14 Lutego 2012 przez szocik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesi 14.02.2012 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Elfir bardzo spodobał mi się układ i masz rację, że byłby problem z myciem takiej wanny. Może prysznic zmniejszyć w Twojej propozycji i schować go za ścianką (za wanną), a pion kanalizacyjny zabudować ścianką gipsowo-kartonową i w narożnik wstawić szafkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesi 14.02.2012 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Pion kanalizacyjny nie jest jeszcze zabudowany. Myślę o zabudowaniu go ścianką gipsowo-kartonową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.02.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Wanna Koło jest dość wąska. Prysznic byłby mały. Trzeba by było przedłużyć ściankę między prysznicem a wanną do min 80 cm a najlepiej jeszcze ciut więcej. I wówczas jak najbardziej by się dało. Ja po prostu lubię duże prysznice Jak postawisz szafkę do sufitu w miejscu, o którym pisałam, będzie potrzebna jakaś inna? Może po prostu zabudować to miejsce półkami z k-g i trzymać tam płyny do kąpieli - butelki mogą być moczone wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 14.02.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 No to spróbuje cos tam zwizualizować. Na poczatek wersja najprostsza - z wanną bez prysznica. Ewentualnie można dać parawan. http://images43.fotosik.pl/1369/573bda389e91bf61med.jpg zabudowa słupka - nie wiem dokladnie czy w tym miejscu on wypadnie, ale umieszczając samą wannę można tak przesunąć ściankę, aby właśnie coś takiego wyszło http://images46.fotosik.pl/1326/b4ee65b3ac686eb3med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikaria 14.02.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Ja osobiście zamiast tej wanny widzę tam wanne Bilboa z Opoczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesi 14.02.2012 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Ja uwielbiam wannę ale Mój Mąż uznaje tylko prysznic i jak tu go sensownie umieścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 14.02.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Wersja Elfir - troche wąsko robi się przy wejsciu pod prysznic (ok 550 cm)http://images49.fotosik.pl/1322/04112c42c4ada673med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.02.2012 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Faktycznie wąsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts