Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie prądem - panele fotowoltaiczne?

Przewas

Recommended Posts

• Odpowiedzi 261
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"zmodyfikowałem wcześniejszą tabelkę i ja wrzucam żeby większosć tu obecnych mogła się nade mną pastwić"

Jak Ty nic nie rozumiesz....

Przecież SAM się nad sobą pastwisz a nawet nad tymi, co usiłują Ci ten fakt pokazać!

Oczywiście - wszelkie decyzje będą TWOJE!

Ja uważam, że dobra decyzja to taka, która uwzględnia wszystkie "za" a nawet "przeciw".

A tymczasem

Wszyscy i tak chcą i zjeść ciastko i mieć ciastko!

Tego, ze zjadając je MAJĄ je nadal (chwilowo, w brzuszku) nie akceptuje nikt!

:lol:

Adam M.

No to trochę sprzeczek było, otrzymałem dzis od projektanta domu Columbia 155 m2 charakterystykę energetyczna wg wymagań WT2017 i podaje on niecałe 61 kWh, zmodyfikowałem wcześniejszą tabelkę i ja wrzucam żeby większosć tu obecnych mogła się nade mną pastwić ;-)

[ATTACH=CONFIG]396138[/ATTACH]

Jeszcze raz powtorze, PV bez dotacji jest opłacalne w systemie opustów do zniwelowania zużycia w drogiej taryfie. Jak masz ofertę na tanią instslscje, to nawet na całe zużycie może być opłacalną inwestycją.

Ja na ogrzewanie (PC Pl/W) zużywam rocznie około 11MWh i to 40% w drogiej taryfie plus 5MWh na cele bytowe. Tak więc dla mnie opłacalne była PV około 10 kWp i przy tej inwestycji z kosztów, ogrzewania ponad 5tys. zszedłem do prawie zera.

To nie jest wzór na grzanie 24/7. Więc nie mnóż przez 24.

Ja ci tylko obrazuję ile energii może dostarczyć instalacja grzewcza o takiej mocy jak proponujesz...

W dalszym ciągu pytanie... Po co aż 30kW mocy...??

Aby było drożej...?

Aby były problemy z optymalnym ustawieniem ogrzewania...?

Prawidłowo dobrana moc układu grzewczego ma zapewnić utrzymanie zadanej temperatury w każdych warunkach pogodowych czyli przy -30* na zewnątrz ma pracować na okrągło a nie "pykać"...

Prawidłowo dobrana moc układu grzewczego ma zapewnić utrzymanie zadanej temperatury w każdych warunkach pogodowych czyli przy -30* na zewnątrz ma pracować na okrągło a nie "pykać"...

To nie PC, żeby "pykanie" szkodziło.

I ja jestem ze szkoły skner, które nie chcą instalacji pracującej na okrągło, a tylko w tańszej strefie G12. Więc 20% zapasu względem obciążenia cieplnego przy -20* to IMO całkiem rozsądna sugestia Devi. Cena dłuższego kabla tej samej mocy rośnie wolniej, niż długość. Za to wyjeżdżanie w droższą strefę kosztuje prawie 2x drożej za kWh.

Jakie problemy mogą być z optymalnym ustawieniem ogrzewania przy przewymiarowanych nawet kablach? A, no tak. Nie możesz pilnować temperatury posadzki. To faktycznie robi się problem ;P

Pamiętasz, o jakim domu dyskutujemy? Jak przyjmiemy do obliczeń 70W/m2 * 155m2 to wychodzi nam obciążenie 10850W. Więc 30kW wychodzące ze wzoru Devi wcale nie jest jakimś kosmosem. Przypomnij mi, jakie Ty masz obciążenie? I o ile większą moc kabli? Mi ze wzoru Devi wychodzi nieco ponad 10kW. Tyle, że ja mam nie 70W/m2, a ponad 2x mniejsze i dom mniejszy prawie o 1/3

Dobra, macie wliczone to swoje użytkowe, wykres orientacyjny pracy paneli znalazłem z pewnego artykułu, zużycie bytowe przyjęte równo bo tak samo jem, kapie się i piorę przez cały rok, zuzycie ekogroszka przyłąłem na 4 tony ale niżej nie dam się przekonać a cene energii uśrednioną z g12 jak przyjmiemy tylko taryfenocnąto rachunki zmienią się na plus na prąd, ale budynek by musiał by byc termosem żeby ogrzewanie pracowało tylko na tanich taryfach, jesli któreswartości komuś nie pasuja prosze o maila podesle plik exela na maila i niech wpisze swoje wartości, plik jest na formułach więc modyfikacja zajmie dosłownie chwilę bo krytyka, "bez dotacji to samobójstwo" bez stworzenia podobnych wyliczeń żeby było to przekonanie uwiarygodnione liczbami to po prostu krytyka rodem wzieta z natury "polskiego narzekania"

energia_2.jpg

energia_1.jpg

To nie PC, żeby "pykanie" szkodziło.

I ja jestem ze szkoły skner, które nie chcą instalacji pracującej na okrągło, a tylko w tańszej strefie G12. Więc 20% zapasu względem obciążenia cieplnego przy -20* to IMO całkiem rozsądna sugestia Devi. Cena dłuższego kabla tej samej mocy rośnie wolniej, niż długość. Za to wyjeżdżanie w droższą strefę kosztuje prawie 2x drożej za kWh.

Jakie problemy mogą być z optymalnym ustawieniem ogrzewania przy przewymiarowanych nawet kablach? A, no tak. Nie możesz pilnować temperatury posadzki. To faktycznie robi się problem ;P

Pamiętasz, o jakim domu dyskutujemy? Jak przyjmiemy do obliczeń 70W/m2 * 155m2 to wychodzi nam obciążenie 10850W. Więc 30kW wychodzące ze wzoru Devi wcale nie jest jakimś kosmosem. Przypomnij mi, jakie Ty masz obciążenie? I o ile większą moc kabli? Mi ze wzoru Devi wychodzi nieco ponad 10kW. Tyle, że ja mam nie 70W/m2, a ponad 2x mniejsze i dom mniejszy prawie o 1/3

W mojej stopce masz wszystko...

Mam 10,6 kW na 154m2 i pytam się po co mi 30kW...???

Mieszkam już kilkanaście lat i jakoś nie widzę potrzeby większej mocy która więcej przeszkadza niż pomaga...

A tak odnośnie wykorzystania taryf...

Średnio w skali roku droga 2000kWh i tania 12000 kWh całkowite zużycie energii na posesji więc pytam się jeszcze raz co miało by mi dać trzykrotne zwiększenie mocy po za kłopotami z precyzyjnym dawkowaniem energii i stabilnością temperatury...?

Dobra, macie wliczone to swoje użytkowe, wykres orientacyjny pracy paneli znalazłem z pewnego artykułu, zużycie bytowe przyjęte równo bo tak samo jem, kapie się i piorę przez cały rok, zuzycie ekogroszka przyłąłem na 4 tony ale niżej nie dam się przekonać a cene energii uśrednioną z g12 jak przyjmiemy tylko taryfenocnąto rachunki zmienią się na plus na prąd, ale budynek by musiał by byc termosem żeby ogrzewanie pracowało tylko na tanich taryfach, jesli któreswartości komuś nie pasuja prosze o maila podesle plik exela na maila i niech wpisze swoje wartości, plik jest na formułach więc modyfikacja zajmie dosłownie chwilę bo krytyka, "bez dotacji to samobójstwo" bez stworzenia podobnych wyliczeń żeby było to przekonanie uwiarygodnione liczbami to po prostu krytyka rodem wzieta z natury "polskiego narzekania"

[ATTACH=CONFIG]396218[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]396219[/ATTACH]

Prawie poprawne wartości w tabelkach. Zmien tylko średnią cenę kWh dla opcji kable+PV na 33gr .

Wg mnie kable w posadzce mają na tyle wysoka akumulację energii, że będą zużywać 90% energii w taniej taryfie w skali roku.

I tutaj wyraźnie widać zalety PV w aktualnym stanie prawnym dla producentów.

Z PV będzie około 4MWh w drogiej i 2MWh w taniej. Droga energię zbilasujesz w całości, tak więc będziesz tylko płacił za tanią taryfę.

(Na razie tylko Tauron próbuje rozliczać produkcję ze zużyciem wg jakiejś proporcji)

Prościej nie umiem tego wytłumaczyć.

Nadal uważam, że zawyżony jest koszt ogrzewania groszkiem, ale żaden system ogrzewania nie ma możliwości konkurować z ogrzewaniem elektrycznym ( obojętnie czy to PC, grzałka, kable ) wraz z odpowiedniej mocy PV, ... tylko niech stanieją jeszcze dobrej jakości panele PV.

Nie wiedzę tego, o co pytałem - czyli obciążenia przy -20*.

Nie mam pojęcia. A odczuwasz taką potrzebę?

Weź sobie kalkulator...

10MW na ogrzewanie i 154 m2 dla temperatury 22/23*

Na dzień dzisiejszy odczuwam potrzebę wymiany okien i drzwi wejściowych na jakieś dzisiejsze standardy bo to co mam to woła o pomstę do nieba...

A moc kabli jest w zupełności wystarczająca ...( W czasie 2h okienka taniego prądu bez problemu podbijana jest temperatura do zadanej...)

Witam

Nie chcę zakładać osobnego tematu więc zapytam tu. Zakładam że domy ogrzewane prądem to domy ciepłe . Ile macie stopni w domu teraz gdy sezon jeszcze nie rozpoczęty a temperatury w dzień to 12-15 stopni i brakuje słońca.

Najniższa temp. to garaż 22 oraz wiatrołap 23, reszta pomieszczeń 24-25. Na razie grzejemy się rekuperatorem, nawiewana ok. 20*C.

Słońce jakieś jest, ponieważ fotowoltaika codziennie coś produkuje.

Nie wiedzę tego, o co pytałem - czyli obciążenia przy -20*.

Nie mam pojęcia. A odczuwasz taką potrzebę?

Błąd w tym wzorze Devi polega na tym, iż zakłada on stan ustalony -20 stopni przez 24 godziny.

Czy ktoś taki dzień pamięta?

Czy takich dni może być kilka z rzędu? Ze średnią dobową -20?

Jasiek Ci pokazuje, iż spokojnie mu starcza 10 kW, a zim trochę już jego dom przetrwał.

Inny przykład - policz o ile wychłodzi się dom przy braku ogrzewania przy -20, może wtedy łatwiej będzie Ci zrozumieć ile realnie mocy potrzeba.

No to jak proponujecie dobrać moc kabli grzejnych do ogrzewania akumulacyjnego? I czemu tak oraz jaki minus będzie większej mocy kabli zainstalowanych (poza wyższym kosztem instalacji)? Na chłopski rozum większa moc kabli jedynie skrócie czas nagrzewania wylewki, ale może wiecie to już z praktyki i są jakieś problemy ze sterowaniem? Zakładam, że chcę grzać w II taryfie (10h dziennie)...

W moim przypadku (ogrzewane ok. 193m2) mam takie dane z obliczeń OZC (temp. w pomieszczeniach mieszkalnych 22 st.C):

Projektowane obciążenie cieplne budynku: 6456 W

Sezonowe zapotrzebowanie na ciepło: 5909 kWh/rok

Zapotrzebowanie na ciepło (EA): 30,6 kWh/m2 na rok

Jak zsumuję moc cieplną potrzebną w poszczególnych pomieszczeniach (z obliczeń) to wychodzi mi 7256 W. Jak to przemnożę przez zalecany wzór Devi / Elektry (x1,2 x24/10) to wychodzi mi już prawie 21 kW kabli do zamontowania.

PV pokryło mi niemal całe zapotrzebowanie na energię elektryczną w I taryfie i jeszcze wystarczyło na ogrzewanie klimatyzatorem. Za ostatni rok tylko 100kWh znalazło się na fakturze, bo produkcja w czerwcu z powodu pogody była niższa od oczekiwanej. Brakującą energię dokupuję po 0,27 zł.

Podaję link który pokazuje, iż już za chwile będzie można przestać martwić się o to czy prosument może liczyć przez wiele lat na Państwo, i skończy się problem słabej auto-konsumpcji z PV.

Zakładając, iż 15 kWh daje przejechać 100 km, czyli w praktyce oszczędzamy około 30 zł, daje to efektywnie 2 zł za każdą wyprodukowaną kWh.

Instalacja może być znacznie mniejsza, i bez swojej baterii, bo zamiast ją rozbudowywać lepiej będzie mieć auto elektryczne lub plug-in z opcją on-off.

http://gramwzielone.pl/auto-ekologiczne/28100/nowy-nissan-leaf-z-funkcja-oddawania-energii-do-sieci-v2g