areczekk83 12.10.2017 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 cezary.pl pytałem się oco inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.10.2017 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Witam mam nowo pobudowany dom parterowy 130mk powierzchni użytkowej, ocieplenie fundamentów 20cm styropian ,mury 20cm styropian grafitowy , oraz podłoga 20cm styropian i poddasze 30cm wełna ,Zamontowana Rekuperacja, chce założyć wodne ogrzewanie podłogowe na kocioł elektryczny Kospela z wbudowanym zasobnikiem wody 130l (kocioł trzeciej generacji Kospela) pytanie jakiej mocy musze założyć fotowoltanike aby pokryła mi koszty całego centralnego ogrzewania podłogowego , wody użytkowej i urządzeń elektrycznych (rodzina 3 osobowa) ? Oblicz ile kWh zużyjesz rocznie. Ogólnie przyjmuje się że typowy domek to 3-5MWh/rok. Jeśli chcesz grzać prądem to trzeba doliczyć. Ogrzewanie wodne na prąd moim zdaniem jest bez sensu. Jesli już wtopiłeś kasę w CO, to ratunkiem będzie zastosowanie pompy ciepła powietrze - woda. Wtedy obowiązkowo II taryfa. Grzejesz pompą tylko w II taryfie i masz dużą szansę zejść poniżej kosztów gazu. Zaprojektuj pompę dla typowej zimy, a nie dla ekstremów. W największe mrozy będziesz używał pompy także w I taryfie. I teraz dobieramy panele jak już masz oszacowany prąd na cały rok. Np. jest to 8MWh. Jeśli możesz je ustawić na polu, pod idealnym kątem i azymutem, bez cienia to przyjmujesz 1kWp paneli na 1MWh zużycia rocznego plus 10%. To nam daje 9kWh paneli za maksymalnie 40000 zł. Czyli trzy falowniki jednofazowe po 3kW. Jeśli ktoś Cię chce namówić na trójfazowy, to jest debilem i od niego uciekaj. Okres amortyzacji takiej instalacji będzie długi - ok. 15 lat. Zaprojektowanie instalacji tylko na pokrycie zużycia I taryfy to znacznie szybszy zwrot kapitału. W naszym przykładzie będzie to 4-5kWp. Proponuję wtedy jeden falownik jednofazowy. W zależności od tego gdzie mieszkasz możesz mieć konieczność przepinania odbiorników energii na jedną fazę, ale to ogarniesz potem. Taka instalacja to koszt 16-20 tys, a jej zwrot to 8-9 lat. Trzecim rozwiązaniem jest budowa instalacji w wersji dla I taryfy, a potem dołożenie drugiej dla pozostałych jeśli nowe hobby Ci się spodoba. Ja mam 10kW, ale w mieście, gdzie jest zabudowa, cień, a montaż na płasko na dachu. Tylko część paneli mam pod kątem. Dlatego u mnie z 1kWp mam tylko 680 kWh/rok a nie 1000 które bym miał w idealnym położeniu. Za to panele mi podwórka nie zajmują a ludzie nawet nie wiedzą że je mam. https://www.facebook.com/ElektrowniaZary/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areczekk83 12.10.2017 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Dziękuję za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.10.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Oblicz ile kWh zużyjesz rocznie. Ogólnie przyjmuje się że typowy domek to 3-5MWh/rok. https://www.facebook.com/ElektrowniaZary/ Nie znam takich załozen, a moje liczne zweryfikowane obliczenia ozc tego nie potwierdzają, nie wiem co daje podawanie zanizonego zapotrzebowania na ciepło, poza wprowadzaniem pytających w bład. Typowy domek o jakim mowa czyli ok 130 mkw to zapotrzebowanie ok 6000-7000 kWh i to przy zalozeniu takich lub nieco lepszych parametrów ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 12.10.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 ........ Czyli trzy falowniki jednofazowe po 3kW. Jeśli ktoś Cię chce namówić na trójfazowy, to jest debilem i od niego uciekaj. Odniosę się do tej instalacji 10kWp W czym lepsze są trzy falowniki jednofazowe po 5tys zł każdy od jednego trójfazowego za 14tys. Mówię o cenach w normalnym sklepie a nie hurtowniach, sprzęcie poleasingowym czy zakupach u przedstawiciela SMA w Niemczech. Pomijam niezrozumiałe dla mnie zajmowanie ściany kilkoma falownikami. Pomijam także marginalną korzyść (nawet z watt routerem) z wykorzystania energii w części obwodów kiedy jeden z falowników jednofazowych ma awarię kontra całkowity brak produkcji przy awarii jednego trójfazowego. Bo to się może zdarzyć raz na 100 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.10.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Nie znam takich załozen, a moje liczne zweryfikowane obliczenia ozc tego nie potwierdzają, nie wiem co daje podawanie zanizonego zapotrzebowania na ciepło, poza wprowadzaniem pytających w bład. Typowy domek o jakim mowa czyli ok 130 mkw to zapotrzebowanie ok 6000-7000 kWh i to przy zalozeniu takich lub nieco lepszych parametrów ocieplenia. Czyli 6-7 MWh dla COP 1 i 2 dla COP 3,5. Do tego rekuperacja i mamy kolejne oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.10.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Odniosę się do tej instalacji 10kWp W czym lepsze są trzy falowniki jednofazowe po 5tys zł każdy od jednego trójfazowego za 14tys. Mówię o cenach w normalnym sklepie a nie hurtowniach, sprzęcie poleasingowym czy zakupach u przedstawiciela SMA w Niemczech. Pomijam niezrozumiałe dla mnie zajmowanie ściany kilkoma falownikami. Pomijam także marginalną korzyść (nawet z watt routerem) z wykorzystania energii w części obwodów kiedy jeden z falowników jednofazowych ma awarię kontra całkowity brak produkcji przy awarii jednego trójfazowego. Bo to się może zdarzyć raz na 100 lat. 1. W okresie od jesieni do wiosny produkcja jest mała. Przy braku bilansowania międzyfazowego mogę falowniki przepiąć na dwie lub nawet na jedną fazę. To samo robię wtedy z odbiorami. To zwiększa zużycie własne i mamy 25% uzysku energii (brak opustowej prowizji 20%). Przy instalacji 10kW w idealnych warunkach oznacza to np. 1MWh rocznie do przodu. Np. mamy cztery falowniki: 3, 3, 2 i 2kW. Przepinamy dwójki do trójek i wszystko na dwóch fazach. Zużycie własne wzrasta. Zimą można przepiąć na jedną, ale tego jeszcze nie testowałem, bo jestem w trakcie przeróbki rozdzielnic. 2. Awaria jednego falownika to 1/3 kosztów. Ryzyko rozłożone na trzy. 3. Trzy falowniki to trzy różne wykresy MPPT co umożliwia lepsze uzyski z różnych płaszczyzn paneli. Jeden falownik trójfazowy - ile niezależnych algorytmów MPPT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.10.2017 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Jakiego typu są te panele. Ze zdjęć wynika że jest ok 60. 90 i 110W cienkowarstwowe. To są trochę lepsze od popularnych na Allegro, bo mają ok 120W/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.10.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Czyli to są amorficzne? Jak u nich z tym PID? Czy brak aluminiowej ramki pomaga w minimalizowaniu PID? Jaką mają moc przy pochmurnym niebie? PID na razie nie wystąpił. Minus uziemiony. Moc przy pochmurnym jakaś jest ale nie mam z czym porównać. IMHO to bez znaczenia bo obecnie liczy się maksymalna wydajnosć roczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.10.2017 03:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Tak słyszałem ale nie mam jak tego sprawdzić. Monokrystaliczne mam na kamperze w instalacji off grid. Tego się nie da ot tak porównać. Trzeba by je ustawić pod identycznym kątem i obciążyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 13.10.2017 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Podobno te amorficzne przy "białym niebie" dają kilkanaście procent swojej max mocy. Mono krystaliczne tylko kilka procent. Takie chodzą plotki. Nieprawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.10.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Jak się je z sensem podłączy - to prawdziwe.Dają więcej (procentowo). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 13.10.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Nieprawdziwe jest to, że monokrystaliczne przy białym niebie dają tylko kilka % swojej mocy - do tej części się odniosłem. U mnie jest więcej niż kilka %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.10.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Wszystkie dają tyle ile mogą w danych warunkach.Osobną sprawą jest - czy umiemy sobie wziąć to, co dają i - jak sprawnie wziąć. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.10.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Podobno te amorficzne przy "białym niebie" dają kilkanaście procent swojej max mocy. Mono krystaliczne tylko kilka procent. Takie chodzą plotki. Nie swojej mocy a mocy słońca dostarczanej na ich powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.10.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Nie swojej mocy a mocy słońca dostarczanej na ich powierzchnię. W materiałach reklamowych podaje się że procent swojej mocy. Moc słońca do powierzchni to i tak maksymalnie 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areczekk83 13.10.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 WITAMMam nowo pobudowany dom parterowyPytanie bedzie dotyczyło sie FOTOWOLTAIKICzy 10KW Fotowoltaiki wystarczy na roczne zapotrzebowanie na CO, CWU i prąd bytowy???Teraz wiecej danych:Mieszkam w woj Kuj.Pomorskim-Włocławek Rodzina 3osobowa Prosta bryła domu (z jednym wykuszem..),nazwa projektu Kaprys III NF40 127.35m2 bez zadnego komina(Straty ciepła..)W miejsce komina załozyłem Rekuperacje szyby 3szybowe izolowane specjalnymi tasmami..ocieplenie fundamentów 20cm styropian ,mury 20cm styropian grafitowy dobrej klasy , oraz podłoga 30cm styropian i poddasze 30cm wełna dobrej klasyChce założyć wodne ogrzewanie podłogowe na kocioł elektryczny Kospela z wbudowanym zasobnikiem wody 130l (kocioł EKD.M3 trzeciej generacji Kospela ) Ustawienie instalacji naziemnej względem stron świata mam bardzo dobre (brak zacienienia,zadnych drzew, domy oddalone po 100metrow ) w Starym domu płaciłem rachunki za 2miesiace 350zł max w tym woda ogrzewana bojlerem 100l całodobowo ,zimą piec na wegiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.10.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 WITAM Mam nowo pobudowany dom parterowy Pytanie bedzie dotyczyło sie FOTOWOLTAIKI Czy 10KW Fotowoltaiki wystarczy na roczne zapotrzebowanie na CO, CWU i prąd bytowy??? Na to pytanie byla juz odpowiedz, po co powielac to pytanie. Nikt nie poda tu dokladnej odpowiedzi na takie pytanie, pisałem wczesniej co potrzeba obliczyc. Moim zdaniem nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 15.10.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 (edytowane) A Ty skąd wiesz o co pytam? Zadaj swoje pytanie. Ja pytam w jakim procencie swojej maksymalnej mocy pracuje panel przy pochmurnym niebie? W południe, przy najwyższym położeniu Słońca moje amorficzne 10kW dają przy bezchmurnym niebie 8kW, z powodu kątów i cieni. Słońce otoczone chmurami - potrafią dać 11kW, bo chmury działają jak reflektor. Pełne zachmurzenie cienkimi cirrusami to moc max 3-4kW. Pełne zachmurzenie niskimi cumulonimbusami 0 - inwertery latem w południe się wyłączają. Typowy jesienny, pochmurny i deszczowy dzień - moc maksymalna 1kW. Wejdź na pvmonitor.pl i pooglądaj sobie instalacje i ich produkcję. Edytowane 15 Października 2017 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 15.10.2017 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 WITAM Mam nowo pobudowany dom parterowy Pytanie bedzie dotyczyło sie FOTOWOLTAIKI Czy 10KW Fotowoltaiki wystarczy na roczne zapotrzebowanie na CO, CWU i prąd bytowy??? Jeśli ogrzewanie to tylko PC, to możliwe że wystarczy, a jeśli nie to weź dokup trochę energii w II taryfie. Ja bym nie robił ogrzewania CO. Gdybym się budował, to rekuperacja (robię), ogrzewanie powietrzne z klimatyzacji kanałowej, łazienka podłoga elektrycznie grzana oporowo (mam), CWU z fotowoltaiki i grzałki oporowe (mam wattrouter). Na ekstremalne mrozy piece akumulacyjne elektryczne (mam). Zrezygował bym z komina i kotłowni. 10kW fotowoltaiki u mnie daje niecałe 7MWh energii rocznie. W dobrym ustawieniu na gruncie i bez cienia dało by 10MWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts