miloszenko 13.05.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Podbijam temat. W obecnym domu jest sobie klima z opcja grzania. W kolejnym, ktorego budowa sie za chwile zacznie tez takowy bedzie, chcialbym chociaz w tym jednym domu wrzucic instalacje taka chociaz na 0,5 pKW zeby sprobowac optymalizowac zyski sloneczne vs praca urzadzen grzewczych. Bezwglednie chcialbym azeby ogniwa "sledzily" slonce, jako ze 1 sztuka wazy okolo 20 kg (taka 250W) to mysle nad wykorzystaniem uchwytu do anten satelitarnych z gotowa opcja montazu silownika. Sam "sledzenie" bedzie sie opierac na wiliczeniach z 2 malutkich paneli i porownywaniu naslonecznienia. Wszystkim bedzie sterowac maly Raspberry Prosze znawcow tematu o opinie na temat powyzszej instalacji. Zwlaszcza w temacie nosnosci i wytrzymalosci uchwytow do anteny, gdyz jesli to wypali bedzie to gotowy i nie za drogi sposob na zwiekszenie wydajnosci instalacji. Docelowo na 1 dom wypadaloby miec instalacje dajaca chwilowo 600-700 W, wtedy klima praktycznie grzeje lub chlodzi za darmo, jesli zadana temepratura zostalaby osiagnieta mozna uruchamiac jakis kabel grzejny akumulacyjnie lub dolozyc grzalke do systemu wentylacji, wtedy ogrzewanie bedzie rozproszone i nie tak odczuwalne jak z 1 jednostki klimy wiszacej w salonie. Jakies komentarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 twój falownik w klimakonwektorze bezproblemowo zniósł podłączenie do prądu stałego z fotovoltaniki ??Mam na sklepie dwa małe ogniwa i wiatraczek, Drugi sezon Toshiba daisekai pobierająca maksymalnie 355W grzeje i chłodzi autonomicznie. Największy chwilowy pobór w lutym zeszłego roku - przy -23 st.C to 280W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.05.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 twój falownik w klimakonwektorze bezproblemowo zniósł podłączenie do prądu stałego z fotovoltaniki ?? Ale ja dopiero planuje tak zrobic... Za falownikiem mozna miec prawdziwa sinusoide 230V nie wiem dlaczego mialby z tym byc problem, RWXW tak zasila cala 1 faze wlacznie z klima... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 16.07.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Zapraszamy do obejrzenia nowych filmów murator.tv. Dom 1. Właściciel instaluje ogniwa i stawia na samowystarczalność. Dom 2. Fotowoltaika na dachu i akumulatory - zamiast zasilania awaryjnego. Dom 3. Baterie słoneczne i ogrzewanie elektryczne w domu. Zobacz inne ciekawe filmy Telewizji Budowlanej Muratora - murator.tv jest dla WAS! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 31.12.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Witam, pozwolę sobie podbić temat.mamy koniec roku 2016 pracuje już ustawa o prosumencie czyli wszystko jest jasne: wiggle:zamierzam budować dom na wiosnę 2017(155m2 parterówka) i jestem w trakcie oczekiwania na dotację.moja instalacja będzie 7kw cena ok 43000 z czego 17000 powinienem dostać dotacji czyli koszt w okolicach 25000.założenie jest takie, że instalacja będzie służyć do CWU oraz będzie wspomagać CO poprzez grzałki zamontowane w buforze ciepła (2000l), dodatkowo bufor mam zamiar ładować głównie kominkiem z płaszczem wodnym a w razie nieobecności lub innych "przypadłości" temperaturę będą utrzymywać grzałki elektryczne.Co myślicie o takim rozwiązaniu, może ktoś coś podobnego użytkuje.Będę wdzięczny za wszystkie rady i przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.12.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Za 25000 tymi ręcami można taki cieczowy solar postawić, co hotel ogrzeje. Ty na dotację polujesz czy rozwiązujesz jakiś swój budowlany problem? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 31.12.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) <<,,tymi recami '' to za 2,5 tyś jest wstanie zrobić do małego hotelu:no:A tak na marginesie te 7kW latem w południe to jak masz zamiar zagospodarować? Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 01.01.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 latem cwu, wentylacja mechaniczna, ewentualnie klima reszta z 20% stratą zostaje na zimę.jak pisałem wyżej mam zamiar podtrzymywać ciepełko w buforze jeśli zaś okaże się, że prę kw zostaje to może będzie to główne źródło ciepła. Piszę tu dlatego, że nigdzie nie znalazłem podobnego zastosowania, z reguły fotowoltaika służy do cwu latem ewentualnie do PC. Nie znalazłem nigdzie domu grzanego głównie pradem z fotowoltaiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 01.01.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 może nie dopisałem oczywiście instalacja ON GIRD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 01.01.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Do Szanownej Redakcji: czy nie wystarczą same linki do filmików? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.01.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 " jeśli zaś okaże się, że prę kw zostaje to może będzie ..." Nie okaże się i nie będzie.Testowane wielokrotnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 01.01.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 właśnie wiadomości i doświadczeń odnośnie ilości energi z pf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.01.2017 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Na instalację, która Ci wszystkie problemy rozwiąże, to Cię nie stać.Najwięcej energii z instalacji masz wtedy, gdy jej nie potrzebujesz.Czego byś nie zrobił (oprócz magazynowania, na które Cię nie stać) nabijasz kieszeń pośrednikom.Głównie - bankom.O TO tu chodzi! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 01.01.2017 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 teoretycznie powinno być ok 7 MW rocznie, co powinno zaspokoić bieżące potrzeby i pozwolić podogrzewać bufor, fajnie by było, gdybym nie musiał za często palić w kominku z płaszczem wodnym. Rozumiem, że dowiem się tego dopiero po wybudowaniu domku i własnych testach. zdaję sobie sprawę z nietypowego ogrzewania jakie chcę zrobić dlatego dodatkowo pozostaje w kotłowni dodatkowy komin w razie "W". A może ktoś coś podobnego użytkuje i ma już jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 01.01.2017 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Dzięki Adam za podpowiedzi wiem, że jesteś GURU (to po lekturze Twoich postów zapadła decyzja o buforze) na tym i innych forach ale decyzja o pf już zapadła.Teraz bardziej potrzebuję wiadomości o podobnych rozwiązaniach i doświadczeniach użytkowników, ewentualnie o błędach jakich można się ustrzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.01.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Rozumiem. Po kolei...Na CUDA nie licz!Na "tanie" rozwiązania bez uważnego przyjrzenia się im - się nie pakuj!Poczytaj o "hot points". To takie usterki paneli, których wprost nie widać.Bardzo dokładnie zastanów się czy nie wystąpi u Ciebie częściowe zacienienie paneli - bo to WIELKA komplikacja.Wymaga swoistych "bajpasów" na panelach a one kosztują.Co do sprzętu konkretnych firm - nie wypowiadam się.Dla mnie - Każdy dobry jak dobrze działa.Sprawdź KIEDY staniesz się WYŁĄCZNYM właścicielem tego dotowanego systemu.Przemyśl dobrze BALANSOWANIE i BILANSOWANIE międzyfazowe posiadanej mocy.Na Twoim miejscu - zbudowałbym taki układ, aby CAŁE oświetlenie było gratis. Da się!Wydzielone panele ładujące zewnętrzne akumulatory jakiegoś UPSa o mocy około 2500VA.Takie małe off-grid w tym on-grid.Połączone z resztą przełącznikiem sieć-agregat w tablicy rozdzielczej. (na wypadek, jakby Ci co padło). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 01.01.2017 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 dzięki, za podpowiedzi, jeszcze pytanie o bufor, jak proponujesz rozwiązać podłączenia kominek + grzałki oraz CWU z dodatkowego bojlera, czy może wężownica? dom bedzie miał 2 łazienki z czego jedna z wanną a to zamówiony buforek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.01.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Wstawiłbym wężownicę.Albo i dwie, jak miałyby być solary cieczowe.Bojler się wymienia co kilka lat.Miedziana wężownica jest, w porównaniu do bojlera, "wieczna". Wiesz, że skazany jesteś na DROGI kominek? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 01.01.2017 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 zdaję sobie z tego sprawę, że kominek będzie trochę kosztował ale za piec z podajnikiem dałbym o duuużo więcej. Martwi mnie trochę odległość do bufora-ok 10m. odnośnie CWU to spotkałem się z opinią że jeśli jest wanna to wężownica może nie wydolić. solarów nie będę zakładał - trochę inwestuję w fotowoltaikę więc prąd i jeszcze raz prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 06.02.2017 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 No i tak! D...pa z dotacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts