jasiek71 03.09.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 "Średni koszt G12 to 0,5zł"...Tak z mojego podwórka w skali roku...Pierwsza taryfa 2000kWh po 0,67zł = 1340złDruga taryfa 12000kWh po 0,33zł= 3960zł1340+3960=53005300zł/ 14000kWh=ok 0,38zł Teraz sobie licz amortyzację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.09.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 u mnie średni koszt z ostatniej faktury to 0,42 zł włącznie z opłatami stałymi. i to bez CO (i niewiele CWU), w zimie z CO znacznie mniej zapewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 03.09.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Co jest kolego bzdurnego, Od samego początku twierdzisz, że interesuje cię tylko koszt ogrzewania, a na cele bytowe i tak będziesz płacił. Takie założenie przy PV jest bzdurą. PV maksymalnie obniża koszt energii elektrycznej na cele bytowe, a w minimalnej części na ogrzewanie, bo ogrzewanie w nowym domu włącza się w nocy. Jak chcesz inwestować w PV to licz całość. Przyjęcie kosztu ogrzania na ekogroszku 150m2 nowego domu na poziomie 5 tys. zł jest kreatywną księgowością. Koszt nie przekroczy 2,5 tys. zł. Tak więc jeśli zmienisz swoje założenie i będziesz liczyć energię elektryczną łącznie na cele bytowe i ogrzewanie to do wyliczeń przyjmuj średnią cenę 1kWh. Jeżeli nie chcesz łączyć bo masz taki kaprys to przyjmuj koszt energii jaką zużyje ogrzewanie, a więc w Twoim przypadku 33gr. Ja ogrzewam średnio energochłonny dom PC mam duże zużycie na cele bytowe i tak moja instalacja 9,7kWp nie wystarcza na pokrycie 100% drogiej taryfy i dla mnie jest bez różnicy czy to cele bytowe czy ogrzewanie. Średni koszt 1kWh mam na poziomie 36 gr, czy ten koszt cokolwiek wnosi do ekonomii montażu PV? Nie, bo albo zrobię docieplenie domu albo dołożę jeszcze 1,5kWp i pokryje calą droga taryfę odpustami ( tą 67gr/kWh). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarzyna82 04.09.2017 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 "buduje dom muszę mieć prąd jak każdy człowiek w XXI wieku" Malbork i Wawel budowali a prądu nie mieli...Większe są jak Twój dom... MUSISZ? "musze mieć ogrzewanie, które grzeje caly dom i mam prosty wybór maty zamiast wody lub standard piec i ekogroszek i porównuje tylko ogrzewanie odczepiając bytowe - czy to jakas folozofia???????" Ogrzewanie - dobra rzecz... Woda - dobry nośnik ciepła... MOŻNA ją grzać KOTŁEM ELEKTRYCZNYM, gazowym, solarem, pompą ciepła, kotłem zgazowującym, wprost - kotłem gazowym lub... przez POCIERANIE rurki! Zakładając maty nie masz ŻADNEGO pola manewru... Albo prąd, albo z płaczem do mamy, która stary kociołek w ruderce ma... Adam M. Tak dopytam , co wniosła rzeczowego wyżej zacytowana wypowiedź oprócz tego że zasmieciła wątek??? Chce porównac tylko ogrzewanie pradem i ekogroszkiem - przeszkadza Ci to???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarzyna82 04.09.2017 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 "Średni koszt G12 to 0,5zł"... Tak z mojego podwórka w skali roku... Pierwsza taryfa 2000kWh po 0,67zł = 1340zł Druga taryfa 12000kWh po 0,33zł= 3960zł 1340+3960=5300 5300zł/ 14000kWh=ok 0,38zł Teraz sobie licz amortyzację... Dokładnie około 50 gr, tak jak u siostry, rachunek z 4 osób przy podobnej powierzchni domu , oczywiście to rachunek za "bytowe" od maja do lipca, wode grzeją pradem bo nie chce im sie palic tylko na wode. 386 zl / 792 kWh = 0,487 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.09.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 "Tak dopytam , co wniosła rzeczowego wyżej zacytowana wypowiedź oprócz tego że zasmieciła wątek???" Szkoda, że Tobie nic nie wniosła...Zauważ, że absolutne pewniki, którymi się posługujesz nie są absolutne i nie są pewne.Z fałszywych przesłanek może wyniknąć prawda.Z prawdziwych - MUSI. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 04.09.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Tak dopytam , co wniosła rzeczowego wyżej zacytowana wypowiedź oprócz tego że zasmieciła wątek??? Chce porównac tylko ogrzewanie pradem i ekogroszkiem - przeszkadza Ci to???? Widać za mało rozgarnięty jesteś żeby zrozumieć to co między wierszami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarzyna82 04.09.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Widać za mało rozgarnięty jesteś żeby zrozumieć to co między wierszami Za to Ty zapewne co tydzień bierzesz udział w spotkaniach Mensy razem z Dodą. A zadnie które było tam wrzucone "..Malbork i Wawel budowali a prądu nie mieli..." miało takie samoznaczenie jak bys teraz pojechał na wioske, poszedł do rolnika któremu zepsuł się kąbajn i kazał mu wrócić do snopowiązałki bo tak tez kiedyś kosili zboże i dawali rade - mam nadzieję że zrozumiałem prostą przenośnie skoro jesteś dużo bardziej inteligentny ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarzyna82 04.09.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 No to trochę sprzeczek było, otrzymałem dzis od projektanta domu Columbia 155 m2 charakterystykę energetyczna wg wymagań WT2017 i podaje on niecałe 61 kWh, zmodyfikowałem wcześniejszą tabelkę i ja wrzucam żeby większosć tu obecnych mogła się nade mną pastwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.09.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 No to trochę sprzeczek było, otrzymałem dzis od projektanta domu Columbia 155 m2 charakterystykę energetyczna wg wymagań WT2017 i podaje on niecałe 61 kWh, zmodyfikowałem wcześniejszą tabelkę i ja wrzucam żeby większosć tu obecnych mogła się nade mną pastwić [ATTACH=CONFIG]396138[/ATTACH] Podałem wcześniej zużycie energii w mojej chałupie więc zrób sobie kopię i masz jak znalazł... Mi wychodzi realnie ok 65 kW/m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarzyna82 04.09.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Podałem wcześniej zużycie energii w mojej chałupie więc zrób sobie kopię i masz jak znalazł... Mi wychodzi realnie ok 65 kW/m2... Przy założeniu że nawet bym na tym nie zarabiał bo mi wychodzą zblizone wartości ze wzgledu na to że nie chce wydawac od razu duzo kasy na dużą elektorownie, masz to u siebie, jak oceniasz z upływem czasu , chodzi mi o wygodę, obsługe itp, zrobiłbyś drugi raz to samo czy jakoś inaczej patrzysz na to jako uzytkownik który ma to u siebie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 WT2017 i podaje on niecałe 61 kWh, zmodyfikowałem wcześniejszą tabelkę i ja wrzucam żeby większosć tu obecnych mogła się nade mną pastwić [ATTACH=CONFIG]396138[/ATTACH] Przyjmujesz nierealną średnią cenę za kWh. Błędem jest w ogóle przypisywanie prądu z PV do ogrzewania bo prąd zużyjesz w dzień, gdy jest cieplej, są większe zyski bytowe i zapotrzebowanie na prąd bytowy - czyli gdy grzać nie(wiele)trzeba. Więc cenę kWh zawyżasz, ale ilość kWh pociągniętych z sieci na potrzeby ogrzewania IMO zaniżasz. Jakie konkretnie kable i sterowniki maja kosztować 10K zł? Dosyć optymistyczna cena, jak chcesz grzać w tańszej strefie, czyli potrzebujesz jakieś 30kW mocy (mogę się mylić - jakie masz obciążenie cieplne przy -20*?) w posadzce. Dolicz też do instalacji zwiększenie mocy umownej i grubszy kabel na WLZ. Te 61kWh to co to jest? EP, EU, EK czy jeszcze coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 04.09.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 4000PLN za groch ? Podrożał sporo ale bez przesady 10000kWh -> sprawność całego układu 60%, węgiel 24MJ -> to jest 2500kg -> 840PLN/t -> 2100PLN 4000PLN to przy 60%,24MJ za 840/t -> ~19000kWh (prawie dwa razy tyle) adam_mk dobrze Ci napisał. Bufor + woda. Co do tego dopniesz jako źródełko to już Twoja fantazja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.09.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 jak chcesz grzać w tańszej strefie, czyli potrzebujesz jakieś 30kW mocy (mogę się mylić - jakie masz obciążenie cieplne przy -20*?) w posadzce. Dolicz też do instalacji zwiększenie mocy umownej i grubszy kabel na WLZ. A te 30kW to do czego...???? Mam u siebie 10,6 kW wystarcza z palcem w d.... Kaizen pomieszkaj trochę w takim domu i dopiero wtedy się wypowiadaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.09.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 4000PLN za groch ? Podrożał sporo ale bez przesady 10000kWh -> sprawność całego układu 60%, węgiel 24MJ -> to jest 2500kg -> 840PLN/t -> 2100PLN 4000PLN to przy 60%,24MJ za 840/t -> ~19000kWh (prawie dwa razy tyle) adam_mk dobrze Ci napisał. Bufor + woda. Co do tego dopniesz jako źródełko to już Twoja fantazja. Taaa... Dla 1-1,5k oszczędności rocznie będzie się pakował w znacznie droższą i bardziej podatną na awarie instalację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.09.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 A te 30kW to do czego...???? do kaizenowych teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 04.09.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Taaa... Dla 1-1,5k oszczędności rocznie będzie się pakował w znacznie droższą i bardziej podatną na awarie instalację... Rozwiń dlaczego znacznie droższą ? Wszyscy śmiali się z TB a teraz patrz pan ... kable + klima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 A te 30kW to do czego...???? Zgodnie z wytycznymi Devi pasującymi do mojej logiki. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396155 Jak chcę przy -20* dostarczyć w 10h taką ilość ciepła, jak dom oddaje w 24h - to tak to wygląda. 20% zapasu też nie jest dużo na okoliczność wychłodzenia domu przez awarię czy chęć podniesienia temperatury, a nie tylko uzupełnienia strat. Po zamieszkaniu wolę nie dochodzić do wniosku, że zainstalowałem za małą moc. Bo dołożenie na tym etapie może być trochę niewygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.09.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 są jeszcze zyski bytowe i przede wszystkim słoneczne. ostatniej zimy przy największym mrozach w okienku południowym moje ogrzewanie nie załączało się, bo dom był przegrzany od słońca. a mocy mamy nie 2,88 * obciążenie (jak we wzorze Devi), ale 1,875 * obciążenie. tak naprawdę załączało się dopiero po północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.09.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Zgodnie z wytycznymi Devi pasującymi do mojej logiki. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396155 Jak chcę przy -20* dostarczyć w 10h taką ilość ciepła, jak dom oddaje w 24h - to tak to wygląda. 20% zapasu też nie jest dużo na okoliczność wychłodzenia domu przez awarię czy chęć podniesienia temperatury, a nie tylko uzupełnienia strat. Po zamieszkaniu wolę nie dochodzić do wniosku, że zainstalowałem za małą moc. Bo dołożenie na tym etapie może być trochę niewygodne. Czasami cieszę się z tego że jak budowałem swoją chałupę to nawet nie wiedziałem że są jakieś wytyczne i wzory do wyliczania... Miałbym teraz 30kW w kablach, znacznie większy przydział mocy i walczył bym z takim nadmiarem mocy przy próbie optymalnego ustawienia ogrzewania... Już na samą logikę... 30kW x 24h =720kWh / doba... Tyle energii to potrzebuje szałas z gałęzi w środku zimy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts