Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże przeszklenie - czy to jest niekorzystne?

Recommended Posts

Podobają mi się domy z dużymi powierzchniami okien, np taki jak poniżej:

http://ladnydom.pl/budowa/51,106565,8814370.html?i=9

Jednak zastanawiam się, czy w takim przypadku nie ma zbyt dużych strat ciepła?

Co sądzicie? Jakie są Wasze doświadczenia?

Z minusów to chyba jeszcze pokój jest mniej ustawny?

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko zależy od położenia okien względem stron świata i ewentualnej możliwości osłonięcia przed nadmiarem słonca latem ( rolety, markizy, taras itp ), jakości okien i ich montażu. Pamiętaj że najlepsze okna mają U na poziomie 0,6 a przeciętna sciana 0,2 (czyli jest 3 razy cieplejsza ).

takiego dużego nie mam, ale tarasowe 3*90cm, salon na południe - teraz zimą w dzień okno daje bardzo dużo ciepła, serio :) a wieczorem - zapuszczam rolety zewnętrzne i nie uważam że mam straty ciepla przez okna. większe mam pewnie przez garaż w bryle :/

ważny jest dobry montaż okien, ocieplenie progów..

Czyli - regulujesz wielkość przeszklenia.

To JEST dobry sposób, ale trzeba go wdrożyć.

Myśląc o kosmosie cenowym miałem na uwadze całość.

Przeszklenia i te kilometry DOBRYCH grzejników kanałowych przy nich.

(w takim wykonaniu)

Adam M.

Dużych przeszkleń bym się nie bał-zwłaszcza tych po stronie południowo-zachodniej. Mam. Kilometry grzejników kanałowych? Nie mam. Grzejnik pod każdym oknem? nie udało się. I nic. Od ośmiu lat jakoś działa. Żaluzje i rolety- nie ma. Nawet nie wszędzie są firanki:) 500-800 zl za ogrzewanie. 22stC. 250m2.

Polecam dyskusję czy dom jaki chcesz mieć musi mieć kształt kuli albo bunkra, żeby był najbardziej ergonomiczny lub ekonomiczny.

Projekt super. Okna Oczywiście nieotwierane-wtedy mogą być plastikowe- a więc cieplejsze niż z aluminium, które znowu są stabilniejsze na odkształcanie.

Firewall (zdaje się) zamieścił w temacie o pracowniach architektonicznych link do projektów domów fńskich czy norweskich (nie pamiętam). Małe okna, tyle by w środku nie było ciemno to tam norma. Niemcy też z oknami nie szaleją. Moim zdaniem duże przeszklenia to drogi luksus do momentu aż nie wypuszczą na rynek okien ktore współczynniki mają takie jak ocieplona ściana. Mimo wszystko, uważam że salon z szerokim oknem do ziemi i dzięki temu przedłużeniem w ogród to coś co warto mieć. Edytowane przez perm

Duże przeszklenia są super, ale na dużych działkach, gdzie ogród jest już dojrzały i zrobiony z pomysłem. gdy dom stoi na działce gdzie dookoła jest 4-6m to wtedy 4-6 metrowe HS -y wyglądają idiotycznie. Duże przeszklenie to sposób na wprowadzenie przyrody, na długich osiach widokowych. Tuż przy ruchliwej ulicy to już tylko nieporozumienie.

Perm, ale oglądając wizualizacje tych fińskich domków nie odbiera się w nich braku światła.

A co do doświetlenia zimą domu tojest trochę na wyrost. Światło słoneczne zwykle jest wtedy w domu jak nas nie ma, więc i o zyskach z doświetlenia trudno mówić.