JK2010 15.02.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Podobają mi się domy z dużymi powierzchniami okien, np taki jak poniżej: http://ladnydom.pl/budowa/51,106565,8814370.html?i=9 Jednak zastanawiam się, czy w takim przypadku nie ma zbyt dużych strat ciepła?Co sądzicie? Jakie są Wasze doświadczenia?Z minusów to chyba jeszcze pokój jest mniej ustawny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.02.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 to zależy co się komu podoba w lecie za gorąco w zimie ostro trzeba grzać... OK tak na klimat Irlandii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.02.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Wszystko zależy od położenia okien względem stron świata i ewentualnej możliwości osłonięcia przed nadmiarem słonca latem ( rolety, markizy, taras itp ), jakości okien i ich montażu. Pamiętaj że najlepsze okna mają U na poziomie 0,6 a przeciętna sciana 0,2 (czyli jest 3 razy cieplejsza ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.02.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Pamiętaj że najlepsze okna mają U na poziomie 0,6 To raczej wspołczynnik szkła, dla całego okna wynik jest słabszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.02.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Nie są już okna z takim poziomem dla całego okna a nie dla szyby ( ale ceny kosmiczne ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.02.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Obejrzałem...Kosmos cenowy - jak ma zadziałać DOBRZE.Robione na namiastkach - kosmiczna porażka!Ale...Jest sposób!Zbuduj to sobie gdzieś w "ciepłych krajach"!Wtedy kosztem nie zabije! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Moje energooszczędne okna kosztowały 21 tyś. Największe ma 2,5x3,5m. Efekt super, ale nie wiem czy robiłabym tyle okien drugi raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.02.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Czyli jesli masz kasę i stać cię na dobre okna oraz dobry montaż, nie liczysz każdej złotówki wydanej na ogrzewanie to buduj. Jeśli nie, daruj sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.02.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 20 wieków doświadczenia sugeruje, żeby - NIE! Ale dziewczyny i tak mają "własne zdanie"... A ty, biedaczysko, potem na to zarabiaj.... Jak się kocha to się skróci nawet te 15cm... :lol: Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.02.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Moje energooszczędne okna kosztowały 21 tyś. Największe ma 2,5x3,5m. Efekt super, ale nie wiem czy robiłabym tyle okien drugi raz. Jakie masz U dla okna ? jakie wrażenia przy mrozach -20 - 30 C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.02.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 20 wieków doświadczenia sugeruje, żeby - NIE! Ale dziewczyny i tak mają "własne zdanie"... A ty, biedaczysko, potem na to zarabiaj.... Jak się kocha to się skróci nawet te 15cm... :lol: Adam M. Tylko 15 cm ????? Szacowałem Cię na conajmniej 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2012 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 surgi - na razie buduję. Okna oscylują między u=0,68 a U=0,8 (dla całego okna), zależnie od rodzaju (mam kilka fixów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 16.02.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 takiego dużego nie mam, ale tarasowe 3*90cm, salon na południe - teraz zimą w dzień okno daje bardzo dużo ciepła, serio a wieczorem - zapuszczam rolety zewnętrzne i nie uważam że mam straty ciepla przez okna. większe mam pewnie przez garaż w bryle :/ ważny jest dobry montaż okien, ocieplenie progów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.02.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Czyli - regulujesz wielkość przeszklenia.To JEST dobry sposób, ale trzeba go wdrożyć. Myśląc o kosmosie cenowym miałem na uwadze całość.Przeszklenia i te kilometry DOBRYCH grzejników kanałowych przy nich.(w takim wykonaniu) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caravaggio 16.02.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Dużych przeszkleń bym się nie bał-zwłaszcza tych po stronie południowo-zachodniej. Mam. Kilometry grzejników kanałowych? Nie mam. Grzejnik pod każdym oknem? nie udało się. I nic. Od ośmiu lat jakoś działa. Żaluzje i rolety- nie ma. Nawet nie wszędzie są firanki:) 500-800 zl za ogrzewanie. 22stC. 250m2.Polecam dyskusję czy dom jaki chcesz mieć musi mieć kształt kuli albo bunkra, żeby był najbardziej ergonomiczny lub ekonomiczny. Projekt super. Okna Oczywiście nieotwierane-wtedy mogą być plastikowe- a więc cieplejsze niż z aluminium, które znowu są stabilniejsze na odkształcanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 17.02.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 u siebie mam ok 180m2 przeszkleń - zobaczymy jak to wyjdzie w ogrzewaniu. Oczywiscie najwieksze przeszklenia po stronie południowo wschodniej oraz swietliki w dachu. Zobaczymy jak to bedzie z ogrzewaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 17.02.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Raczej będzie przegrzane. Jak już zaświeci zimą słońce to jest go za dużo i robi się za gorąco w pomieszczeniach (do 28 stopni). pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.02.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Raczej będzie przegrzane. Jak już zaświeci zimą słońce to jest go za dużo i robi się za gorąco w pomieszczeniach (do 28 stopni). pozdr adam Jakie masz okna z U 0,6 to całości czy szyb ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.02.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) Firewall (zdaje się) zamieścił w temacie o pracowniach architektonicznych link do projektów domów fńskich czy norweskich (nie pamiętam). Małe okna, tyle by w środku nie było ciemno to tam norma. Niemcy też z oknami nie szaleją. Moim zdaniem duże przeszklenia to drogi luksus do momentu aż nie wypuszczą na rynek okien ktore współczynniki mają takie jak ocieplona ściana. Mimo wszystko, uważam że salon z szerokim oknem do ziemi i dzięki temu przedłużeniem w ogród to coś co warto mieć. Edytowane 18 Lutego 2012 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 18.02.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Duże przeszklenia są super, ale na dużych działkach, gdzie ogród jest już dojrzały i zrobiony z pomysłem. gdy dom stoi na działce gdzie dookoła jest 4-6m to wtedy 4-6 metrowe HS -y wyglądają idiotycznie. Duże przeszklenie to sposób na wprowadzenie przyrody, na długich osiach widokowych. Tuż przy ruchliwej ulicy to już tylko nieporozumienie.Perm, ale oglądając wizualizacje tych fińskich domków nie odbiera się w nich braku światła. A co do doświetlenia zimą domu tojest trochę na wyrost. Światło słoneczne zwykle jest wtedy w domu jak nas nie ma, więc i o zyskach z doświetlenia trudno mówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts