Elfir 20.02.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 220tys za okna ?czy cały dom? Za dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 20.02.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 na forum czemu nie jestem anonimowy dzielone na pol bedzie to suwanka a myslalem ze to jest duze:( jest to wymiar który da się spokojnie zrobić oczywiście dobry profil klamka z automatem i mocniejsza wersja okuć. w sobote taką montowaliśmy a o szrokosci 330czeka na montaz:) ale zazdroszcze bo wyglada rewelacyjnie tylko trzeba pamietac ze jest co dzwigac przy zamykaniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 20.02.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 na forum czemu nie jestem anonimowy oj myśle że jak byś wygrał taka jakąś kumulacje to by cię znaleźli jak bys sie przyznał na forum:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 20.02.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Za dom. jestes na etapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 20.02.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 jest to wymiar który da się spokojnie zrobić oczywiście dobry profil klamka z automatem i mocniejsza wersja okuć. w sobote taką montowaliśmy a o szrokosci 330czeka na montaz:) ale zazdroszcze bo wyglada rewelacyjnie tylko trzeba pamietac ze jest co dzwigac przy zamykaniu:) a czy vetrex alphaline 90+ to dobry wybor? z ta kumulacja to chyba masz racje pewnie siedzial bym cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 witek - Stan surowy otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.02.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Istotne jest nie tylko to za ile teraz buduję i jak , ale również jakie będą koszty utrzymanie budynku w przyszłości ( przy takich przeszkleniach widok super ale izolacyjność sciany bee ). Wobec perspektywy podwyżek cen nośników energii i naszych ,,olbrzymich'' emerytur może to być problemem w przysżłości. PS. chyba że odłożysz, odłożyłąs już odpowiednią kwote i/lub liczysz na pomoc dzieci, rodziny ( niepotrzebne skreślić ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.02.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Tratalata.A samochody to kupujecie wyłącznie pod kątem oszczędnego silnika? To co ja widuję na ulicach? Szejków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.02.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Nie, nie szejków ale widzisz tłumy emerytów w Maybachach, Ferrari itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 20.02.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Istotne jest nie tylko to za ile teraz buduję i jak , ale również jakie będą koszty utrzymanie budynku w przyszłości ( przy takich przeszkleniach widok super ale izolacyjność sciany bee ). Wobec perspektywy podwyżek cen nośników energii i naszych ,,olbrzymich'' emerytur może to być problemem w przysżłości. PS. chyba że odłożysz, odłożyłąs już odpowiednią kwote i/lub liczysz na pomoc dzieci, rodziny ( niepotrzebne skreślić ). tylko w takiej sytuacji to najlepiej bylo by budowac ziemianki bo tanio wybierajac takie okno nie myslalem ile ciepla strace podoba mi sie i koniec nie popadajmy w skrajnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 na starość pewnie dom sprzedam i kupie mieszkanko na parterze w bloku. W końcu jako uboga emerytka nie będę sprzątać 120 m2 pow. użytkowej i myć 10 m2 okien, bo mi serce nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.02.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Ale dlaczego przecież posprzata Ci i okno umyje gosposia a tylko bedziąsz ją nadzorować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 mówimy o przypadku, który poruszyłeś:"Wobec perspektywy podwyżek cen nośników energii i naszych ,,olbrzymich'' emerytur może to być problemem w przyszłości" Nie ma sensu przywiązywać się do domu, jakby to było więzienie. Zmiana warunków życiowych - zmiana miejsca zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.02.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 OK masz rację ale można postarać się również zminimalizować koszty utryzmania domku w przszłości iwestujac sensownie dziś !! Ale oczywiście o gustach nie ma co dyskutować, kazdemu może się podobać coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2012 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) W przyszłości mój dom będzie i tak niedostosowany do zmieniających się potrzeb. Z wiekiem zmniejszają się chociażby potrzeby powierzchniowe. Nie będę nocować znajomych, niepotrzebny będzie gabinet na dwa komputery i stół kreślarski, ani miejsce na stół dla 10 osób. Ani dwie łazienki. Już nie mówiąc o tym , że sypialnia na piętrze będzie niewygodna, lepsza byłaby na parterze. Nie mam parterówki, bo działka była za mała.Minimalizacja kosztów to chyba tylko dom pasywny. A na taki mnie nie stać. Poza tym za 30-40 lat może okazać się, że standardy mieszkaniowe będą zupełnie inne. Na starość starczy te 70-80 m2 na parterze (w domku) lub nawet mniej w bloku. Mam teściów - mają już dość swego domku, bo stale trzeba w nim coś naprawiać. Tęsknią za mieszkaniem w bloku, gdzie za utrzymanie domu myśli administracja.Sami poruszają się w obrębie kilku pomieszczeń: sypialnia-kuchnia-łazienka Edytowane 20 Lutego 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 21.02.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 zgadzam się z tym że na starość to mieszkanko:)już teraz widze po swoich rodzicach że za jakieś xlat juz nie bedzie im się aż tak usmiechało mieszkanie w domQ w którym tak naprawde aby było ładnie to nie tylko sprzatanie ale również pielegnacja od zewnątrz! dobrze ze maja jeszcze mieszkanie to dom do podziału hahah:Djak bedzie za x lat? hmm nie zastanawiam się aż tak bardzo pozatym ma sprawdzić się przepowiednia majów.pierwszy mundial który się nie odbył sprowadzi koniec świata:D220tys za stan surowy otwarty. Wszystko zalezy od regionu i systemu w jakim się budujesz...Przykład brata -działka od rodziców, budowaliśmy sami (dach firma) i za tyle ma stan deweloprskiPrzykład klienta -500tys a jeszcze okien mu nie wstawilismy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 witek - ja mam teraz stan surowy otwarty a chcę wybudować całość za 220 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 21.02.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 no to 3mam kciuki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faneuro 21.02.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 witek - ja mam teraz stan surowy otwarty a chcę wybudować całość za 220 tyś Nie moja sprawa , ale 220 euro to realne , pln to raczej nie za bardzo , ale powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 21.02.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 kwestia pieniedzy odnośnie budowy domu raczej jest nie do roztrzygnięcia,jedni wybuduja za 220.000 drudzy za 2.220.000 na samej kuchni mozna poszalec z cenami a co dopiero przy całym domQ. napewną są tacy co wybudują sie jeszcze taniej zakładając ze nie liczymy działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts