Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wilgocią nad wełną - kapie, plamy na suficie

Bass_Jack

Recommended Posts

"...do reakcji na Twoją wypowiedź sprowokowała mnie nie merytoryczna treść a bardzo niegrzeczny (jak na mnie wieśniaka to delikatnie powiedziane) ostatnio ton Twoich postów. Dlaczego zakładasz,że czegoś nie rozumiem?. Może rozumiem inaczej? A może lepiej?. Olimp forum pokrzykuje na wszystkich a przydupasy piszą "mistrz się zdenerwował, skarcił a mógł zabić"."

:lol:

Pozornie słuszne spostrzeżenie, ale to dlatego, że wyrwane z kontekstu... Czynione po JEDNYM rzucie oka...

ROZUMIEM czemu akurat TAKIE.

(wcale Cię za to nie winię!)

Ale...

Czy Ty rozumiesz CZEMU "..przydupasy piszą "mistrz się zdenerwował, skarcił a mógł zabić"."

???

:lol: :lol: :lol:

Ja jestem gadatliwy raczej...

Piszę...

ONI czytają i też piszą...

...

Od lat...

O tym samym...

Adam M.

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"jaki materiał wogóle nie przepuszcza wilgoci?"

Zajrzyj do kuchni i obejrzyj PTFE

(po prostu - teflon na jakiej patelni)

ON!!!

Dla ścisłości - nie zawsze - zależy jak go potraktować. Gore-Tex to właśnie PTFE, trochę rozciągnięty.

Wracam do czytania i szukam odpowiedzi zanim zapytam :p

No właśnie! Ta wilgoć zawsze sobie znajdzie drogę na strych i jeśli ten strych (nieogrzewany) nie będzie odpowiednio przewietrzany, to nie ma siły - zawsze się tam wykropli!!

Dlatego u siebie dałem pod kalenicą w ścianach szczytowych dwie stale otwarte kratki wentylacyjne na przestrzał - trochę małe, bo jeszcze nie wiedziałem jakie mają być. Strych (z trudem) ale jest suchy. Teraz wiem, że powinny mieć wymiary co najmniej 20 x 30 cm i wtedy z usuwaniem tej wilgoci nie byłoby żadnego problemu. Niestety, ani projektant, ani wykonawca nie przywiązywali w ogóle wagi do wentylacji tego strychu. Dziś z tego Forum wiem, że robi się jakieś szczeliny wentylacyjne w kalenicy. Te okienka wykonano na moje wyraźne żądanie. Gdyby nie to, miałbym na pewno taki sam problem, jak opisano powyżej.

Pozdrawiam

U siebie mam tak:

- Dachowka

- Papa

- Deskowanie

- Piana zamknieta 20cm

- Oplytowany sufit (nie ma paroizolacji).........i NIC SIE na strychu nie wykrapla

w razie czego (bo czytalem, ze MOZE sie cos wykraplac) mam grzybek wentylacyjny na stryszku ale jest zatkany od momentu zamieszkania (jesien 2011).

Na strychu wisi czujnik stacji pogodowej (Oregon) i wilgotnosc na strychu oscyluje w granicach 30-35%.

Temperatura na strychu wynosi 1-1,5 stopnia nizej niz w pozostalych czesciach domu.

W domu jest zainstalowane REKU,

Adam_mk - wiem co znaczy i skąd się wzięło, ale człowiek wyraźnie Ci wyżej napisał że nie lubi i pewnie nie życzy aby tak się wypowiadać o jego domku - tak samo jak mnie wkur...wia jak ktoś o moim starym samochodzie mówi gruchot czy złom - jesteś człowiekiem doświadczonym i pełnym fachowej wiedzy - można znaleźć szczęśliwsze słowo na domek wybudowany źle, błędnie czy coś, a nie nazywać czasem oszczędności życia bieda- domkiem... Wg mnie nie należy powielać czegoś, co może komuś po prostu sprawić przykrość.

Pozdrawiam

Janciownik

Gość Konto usunięte_12*
NIC SIE na strychu nie wykrapla

W domu jest zainstalowane REKU,

W odpowiedzi przytoczę słowa zbiegulca, którego cytowałem:

"Trochę może odzyskać rekuperacja ale to nie było tematem"

I tyle w TYM temacie :p

Edytowane przez Konto usunięte_12*

janciownik

Zrozum, że o JEGO konkretnie domku się nie wypowiadałem!

SAM sobie to wykoncypował...

Wypowiadam się tak o spapranej konstrukcji domu szkieletowego.

Jak ktoś sobie próbuje postawić DOM, zabiera się do tego nogami i wychodzi mu sito - to JEST bieda-domek i choćby nie wiem jak się denerwował, to ten fakt jest obiektywny.

Alternatywnie (aby komu przykrości nie sprawić):

Uznajmy, że są to konstrukcje OPTYMALNE, nic już w nich poprawić się nie da i nie potrzeba i koniec tematu!

W efekcie - można wykasować połowę tego forum, bo jeszcze się kto obrazi...

Napiszą mu, jak grzyb zza szafki wyjdzie, że wentylacja mu nie działa... nie dogrzewa ścian...

A taki "pacjent" od razu wyskoczy - że dom ma IDEALNY, ale nie o to chodzi, tylko jak się grzyba z niego pozbyć!

Wolisz tak?

Ja wiem, ze istnieje takie coś, jak konstrukcja szkieletowa, lekka. Kanadyjczyk.

Wiem też, że absolutnie nie toleruje fajansiarstwa w budowaniu!

To konstrukcje solidne i nawet trwałe, ale tylko poprawnie zbudowane!

CZEMU więc zwykle nie są robione DOBRZE?

Kosztują tu i teraz tyle co murowane....

Jeszcze raz i wołami - ŹLE POSTAWIONY SZKIELECIAK TO BIEDA-DOMEK, w którym nigdy nie będzie poprawnie działała wentylacja, ogrzewanie i który trwały nie będzie.

Czy tak trudno to zrozumieć?

Nic nie mam przeciw samej idei domów lekkich!

Są warunki, w których mają wielką przewagę nad murowańcami dzięki swym zaletom!

I wcale mniej komfortowe być nie muszą.

Adam M.

Mam bardzo wielki szacunek dla twórców konstrukcji trwałych i przemyślanych domów!

ZWŁASZCZA tych drewnianych, glinobitych czy w technologii "cordwood" często stawianych z ... chrustu!

Najdoskonalszą konstrukcją domu i taką, która bardzo wiele błędów wybacza w jej budowie jest... ziemianka!

Ma też wady...

Okien wielkogabarytowych, szklanych ścian, się tam wstawić nie da... :lol:

Stawiane były i nadal są domy z glino-słomo-beli.

Też jest to system dobry, jak wykonawca rozumie CO buduje!

Domy wokół Myśliborskiego rynku zbudowane są z żerdzi i powróseł słomianych (SAM WIDZIAŁEM!!!) a mimo to stoją od wieku i pietra maja!

I WSZYSTKIE TE DOMY, choć stawiane zadziwiająco niskim kosztem nie mają nic wspólnego z bieda-domkiem!!!

MOŻNA sobie kupić płachetek ziemi i na niej zbudować DOM dokładnie z tego, czym ten płachetek dysponuje...

Wieki całe tak robiono.

Potu wymaga to całe wanny ale pieniędzy prawie nic!

Wymaga to jednak WIEDZY o mechanizmach jakie chcemy uruchomić lub minimalizować w tak budowanym domu!

Wniosek jest wprost:

NIE KAŻDY MOŻE SOBIE WYBUDOWAĆ DOM!!! (technologia nie jest ważna)

A jak się uprze?

A jak się zaweźmie i wywala kasę?

- To SAM jest sobie winien!

Od wieków wiadomo, że radzić można tylko MĄDREMU księciu...

I nic w tej dziedzinie się nie zmieniło...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

No właśnie! Ta wilgoć zawsze sobie znajdzie drogę na strych i jeśli ten strych (nieogrzewany) nie będzie odpowiednio przewietrzany, to nie ma siły - zawsze się tam wykropli!!

Dlatego u siebie dałem pod kalenicą w ścianach szczytowych dwie stale otwarte kratki wentylacyjne na przestrzał - trochę małe, bo jeszcze nie wiedziałem jakie mają być. Strych (z trudem) ale jest suchy. Teraz wiem, że powinny mieć wymiary co najmniej 20 x 30 cm i wtedy z usuwaniem tej wilgoci nie byłoby żadnego problemu. Niestety, ani projektant, ani wykonawca nie przywiązywali w ogóle wagi do wentylacji tego strychu. Dziś z tego Forum wiem, że robi się jakieś szczeliny wentylacyjne w kalenicy. Te okienka wykonano na moje wyraźne żądanie. Gdyby nie to, miałbym na pewno taki sam problem, jak opisano powyżej.

Pozdrawiam

No a ja po raz drugi pisze, ze u mnie strych jest w takiej konstrukcji jaka opisales i sie NIC NIE WYKRAPLA.

Strych jest nieogrzewany i niewentylowany wiec nie wrzucaj wszystkich stryszkow do jednego wora.

to ze u ciebie sie pewnie by cos wykroplilo nie znaczy, ze od razu wykropli sie u WSZYSTKICH

Edytowane przez marcel232

Gość Konto usunięte_12*
nie wrzucaj wszystkich stryszkow do jednego wora.

to ze u ciebie sie pewnie by cos wykroplilo nie znaczy, ze od razu wykropli sie u WSZYSTKICH

No proszę - NIKT cię jeszcze nie pochwalił, że się u ciebie NIE WYKRAPLA ;)

Podałeś jednak za mało szczegółów, aby ocenić DLACZEGO(?)

problemem (?) internetu jest to, że praktycznie już wszystko przedyskutowano i że jak się poszuka, to znajdzie się rozwiązania na wszystkie problemy. niestety, Ci "co już przedyskutowali" roszczą sobie prawo do wyłączności i irytują się, kiedy "Nowi" chcą coś przedyskutować jeszcze raz. Ot taka natura ludzka, jak się jest "Guru" to się chce być adekwatnie traktowanym a tu Nowi, czasami narowiści zamiast uszy po sobie położyć i grzecznie w archiwum szukać to do czego Jeden z Drugim Guru doszedł w podobnej dyskusji w 2002 a może w 2003 chcą sami jakiś temat przedyskutować.

Adamie, skoro nie chce Ci się jeszcze raz pisać co i dlaczego (nie dziwie się) , to nie pisz nic. Ton wszystkowiedzącego charakteryzujący od pewnego czasu Twoje posty jest lekko irytujący.

pozdrawiam

Edytowane przez desmear

problemem (?) internetu jest to, że praktycznie już wszystko przedyskutowano i że jak się poszuka, to znajdzie się rozwiązania na wszystkie problemy. niestety, Ci "co już przedyskutowali" roszczą sobie prawo do wyłączności i irytują się, kiedy "Nowi" chcą coś przedyskutować jeszcze raz. Ot taka natura ludzka, jak się jest "Guru" to się chce być adekwatnie traktowanym a tu Nowi, czasami narowiści zamiast uszy po sobie położyć i grzecznie w archiwum szukać to do czego Jeden z Drugim Guru doszedł w podobnej dyskusji w 2002 a może w 2003 chcą sami jakiś temat przedyskutować.

Adamie, skoro nie chce Ci się jeszcze raz pisać co i dlaczego (nie dziwie się) , to nie pisz nic. Ton wszystkowiedzącego charakteryzujący od pewnego czasu Twoje posty jest lekko irytujący.

pozdrawiam

no tak juz jest z forami. Kiedys czytalem fajna opinie na wlasnie takie zachowanie adminow. skoro wszystko bylo juz przedyskutowane i powiedziane to zamknac forum i zrobic MARTWY PORADNIK z wyszukiwarka.

Uważam, że dobrze by było zrobić poradnik wyszukiwania.

desmear

Nie masz racji, jak mi się wydaje.

MOŻNA rozmawiać z kimś o dowolnym temacie, jak obie strony posiadają znajomość odpowiednich terminów opisujących odpowiednie stany/zjawiska/sytuacje.

Wpada "nowy" w wątek, który tematem mu "odpowiada" i ... zaczyna od abecadła!

Odrobina pokory jest tu wskazana.

Należałoby poczytać choć trochę, aby swym pytaniem nie spowodować pięciu stron (po raz setny) pyskówki, mniemanologii i ustalania literek tego alfabetu, który jest potrzebny.

Zobacz jak bardzo zabagniony jest każdy wątek dotyczący spraw ważnych!

Przypomina kawał o blądynkach, gdzie dwie stały na przystanku.

Nadjeżdża autobus i jedna pyta - dojadę tym autobusem do dworca? - NIE!

To druga wtedy : A JA?!!!

Adam M.

"Ton wszystkowiedzącego charakteryzujący od pewnego czasu Twoje posty jest lekko irytujący."

Połajankę przyjmuję z pokorą...

Tu trochę racji chyba masz...

Głęboko pooddycham, herbatkę sobie zrobię i spróbuję łagodnie, łopatologicznie traktować kolejne pytania...

Adam M.

ILE osób przeprowadza test szczelności tego, co zbudowali?!

O ile na ostatnich targach budowlanych p. Nitka zalecał w każdej umowie dt. budowy domu szkieletowego zapisać wymóg wykonania takiego testu, to jak zadałem pytanie o to w temacie ocieplenia poddaszy, to nikt z wykonawców nie zadeklarował, że zgodziłby się...

Wiem, wiem, można samemu sobie ocieplić, a jak nie, to mieszkać w sicie... ;)

Ludzie, trochę spokojniej - wiem, że każdy chce wybudować jak najlepiej, ale przecież jak się nie uda, to tragedii nie ma, najwyżej te parę złotych dopłaci do ogrzewania, nie wariujmy. :)

Test szczelności dobra rzecz.Przeciętny dom szkieletowy czy dach nad murowanym posiada setki połączeń wymagających uszczelnienia.Ta technologia jest po prostu zła ,niewykonalna.Dlaczego wykonawcy nie chcą przeprowadzać takich prób?Bo nie są teoretykami i wiedzą,że tego nie uda się zrobić w 100% dobrze.Uważam,że wełna w połączeniu z foliami paro i wiatro szczelnymi to nieporozumienie ,zwłaszcza w połączeniu z konstrukcją drewnianą.

Jakbym siebie samego czytał! :lol:

Powiedzmy tu sobie szczerze - Budujemy to co umiemy, tak jak umiemy i za tyle, na ile nas stać!

Do tego - tak solidnie i szczelnie, jak nam życie pozwala.

Ale...

WIEDZĄC, ze mamy sito nie dom, NIE NAZYWAJMY TEGO WSPANIAŁĄ KONSTRUKCJĄ!!!

To jest bieda-domek!

Zawsze z kłopotami grzewczymi i wentylacyjnymi.

Z wilgocią, co się wykrapla tu czy tam, jak temperatury zaokienne spadną mocno...

Z niską wilgotnością względną powietrza wnętrz i wtedy - zawilgoconą wełną nad głową!

Tego żadne obrażanie się na kogokolwiek nie zmieni...

To budujący dokonuje wyborów!

Projektu, technologii, ekipy...

Adam M.