zosik 22.02.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 No jeśli wszędzie takie grubaśne ściany to faktycznie skoda zachodu. A sypialnia może być bardzo ładnym przejściem do kibelka, trzeba tylko ZAWSZE ścielić łóżko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samaola 22.02.2012 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Dla gości wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 22.02.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 A macie już jakiś pomysł na wnętrza? W jakim ma być stylu? Jakie kolory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samaola 22.02.2012 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 (edytowane) Mi osobiście podoba się styl skandynawski i tego będę się trzymać. To jasne wnętrza, prosty wystrój, dodam do tego stare elementy czyli meble, które są historią domu, które na prostym tle będą pięknie wyeksponowane. W pokoju dziennym będzie stary stół obiadowy, w kuchni witryna, w sypialni komoda, a w pokoju córeczki stara skrzynia weselna. To na razie tylko szkic, tak naprawdę będę się głowić co i jak, gdy wszystko co zbędne zostanie usunięte a pozostanie wolna przestrzeń, w której będzie można poprzebywać by poczuć energię tego domu. Edytowane 22 Lutego 2012 przez samaola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 22.02.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 No to jak skandynawski to wsiąkam na amen Uwielbiam takie coś!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keros 24.02.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Piękny dome, z niesamowitym potencjałem i ogromem pracy, ale ja tez jestem ciekaw, co z tego stworzycie, bo ja zakochałbym się już w wyglądzie zewnętrznym i klatce schodowej... Wszystkie meble zostają i musicie się ich pozbyć? To faktycznie moc pracy już na wstępie... powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samaola 24.02.2012 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Uwielbiam wyrzucać stare meble, śmieci itp gdy wyobrażam sobie że będziemy oczyszczać cały dom ze wszystkich zbędnych mebli i zawalidróg czuję dreszcz emocji. A po tym, uczucie gdy staniemy w uwolnionej od gratów przestrzeni=bezcenne! Jakoś wciąż nie widzę tam wielkiej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Nie myślałaś jednak o porozmawianiu z architektem na temat lekkiej przebudowy? Garderoba o szerokości 95 cm będzie raczej składzikiem. Mam teraz zrobioną błędnie na 100 cm w mieszkaniu i trzeba się przeciskać. Zrobienie nadproża między przedpokojem a małym pokojem oraz kuchnią i przedpokojem pozwoliłoby zmienić przeznaczenie pokoi. Nadproże może być wzmacniane belką HEBhttp://images39.fotosik.pl/1336/03eced824eb0be0agen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samaola 25.02.2012 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Elfir...szczękami opadła mężowi też Co do garderoby to wklejając ten plan pisałam, że wymiarów pomieszczeń nie znam, a plan robiłam tylko mniej więcej utrzymując proporcje między pomieszczeniami. Garderoba ma szerokość ok 2-2,5 m a długość ok 4-4,5m więc mała nie jest, starałam się tworząc ten plan zachować powierzchnię ogólną 100m2, a chodziło mi raczej o pokazanie rozkład. Co do Twojego pomysłu...zatkało mnie... zabiłeś nam ćwieka. Cytuję męża: "muszę to wszystko przemyśleć". Omawiając tę wersję rzeczywistości, doszliśmy do takich wniosków: za jakiś czas istnieje możliwość odkupienia mieszkania obok, które ma ok 40m2 i kiedyś było częścią naszego(są nawet zachowane drzwi łączące oba mieszkania). Tak duża przebudowa pochłonie więcej finansów, zaburzy naturalną przestrzeń i strasznie ją zagęści. Wiedząc, że będzie można w przyszłości dokupić jeszcze drugie mieszkanie, jakoś nie myślimy o tym by wprowadzać TAKIE zmiany. Musielibyśmy też pozbyć się zabytkowych drzwi i framug, które nadają mieszkaniu wspaniałą atmosferę i zlikwidować stary piec... Pierwsze co mnie urzekło w tym domu to przestrzeń...mieszkając od 6 lat w 32 m2 a od trzech lat razem z córką, jedyne o czym marzę to duuuuuży przedpokój, duuuuży pokój, duuuuuży pokój dla córci, osobna kuchnia, sypialnia i to, że każde pomieszczenie można zamknąć i traktować jako oddzielną przestrzeń. Mam traumę po mieszkaniu z aneksem kuchennym i jeśli mogę nie chcę łączyć pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samaola 25.02.2012 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Ale Jezu...myślimy aż czachy parują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 25.02.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Tu zawsze znajdzie się ktoś, kto namiesza Ci w głowie równo i zostawi Ty już sobie wszystko poukładasz, a tu ciach! I od nowa, takie uroki forum. Ale muszę przyznać, że plan świetny!! Nawet w tym układzie można zamknąć kuchnie, albo choć drzwi przesuwne wstawić, cokolwiek, ale to ma ręce i nogi. Z drugiej strony teraz takie czasy, że kuchnia MUSI być przy jadalni i salonie, a kiedyś nie brano tego pod uwagę i też było dobrze. Jeśli jest szansa na wykupienie kolejnych 40m2 to trzeba pokombinować Najważniejsze, żebyście Wy się dobrze czuli w tym domu. Pomysł faktycznie wart przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samaola 25.02.2012 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Dlaczego kuchnia musi być przy jadalni? Pytam bo nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 25.02.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Bo nie musisz daleko z talerzami ganiać Praktyczniej. Musi, nie musi. Co kto woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samaola 25.02.2012 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Moje pytanie bierze się z tego, że nigdy nie mieszkałam w domu, w którym jadalnia była przy kuchni, no oprócz teraźniejszego lokum, gdzie kuchnia jest w jadalni, sypialni i pokoju dziennym jednocześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 25.02.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 No dokładnie, mam tak samo i niewątpliwym plusem jest to, że nie biegamy daleko... z niczym Wszystko pod ręką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Zmiany nie są wielkie - chodzi tylko o poszerzenie otworów do ok. 1,5 m, by światło dzienne wpadało wgłąb pomieszczeń. Kuchnię można by zamknąc szklanymi drzwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samaola 27.02.2012 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Na razie ze względu na kasę nie rzucamy się na takie przeróbki...ale pomysł zapamiętany, obgadany i być może będzie zrealizowany w przyszłości. choć szczerze to szkoda mi trochę tego przedpokoju...jest piękny. Wolę myśleć jak w przyszłości dokupić drugie mieszkanie obok, gdy już będzie taka możliwość. Wtedy to będziemy tam mogli się ganiać w kółko Sprawa nr 2 to to, że w przedpokoju będzie kominek z płaszczem, który też będzie zabierał trochę miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasche 28.02.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 zaczarował mnie Wasz dom przepiękny i tyle możliwości ...pozwolisz, że zostanę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SidieN 28.02.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Mysle ze wstawienie 2szt. nadprozy nie jest jakims kolosalnym wydatkiem patrzac sie na to co was czeka. Mi juz na poczatku czytania waszego watku switalo w glowie cos podobnego do tego co pokazal Elfir. Zabytkowe drzwi mozna wyjac w calosci razem z futrynami i przeniesc w inne miejsce, piec rowniez mozna przestawic, wystarczy tylko chciec. Osobiscie w pierwotnej wersji nie podoba mi sie przechodzenie przez sypialnie do lazienki. Za kilka lat jak corka podrosnie bedzie problem, bedziesz chciala z rana pospac a nastolatka bedzie Ci biekac o 7 rano po sypialni. Z mojego doswiadczenia moge Wam tylko podpowiedziec zebyscie o mieszkaniu mysleli calosciowo i nie szli na rozwiazania polowiczne. Wmawianie sobie ze cos sie kiedys zrobi lub ze o tym czy tamtym pomyslimy w przyszlosci sie nie sprawdza. Jak juz sie cos zrobi to pozniej szkoda tego przerabiac, szkoda wczesniej wlozonych pieniedzy, a za jakis czas bedziecie tym wszystkim tak zmeczeni ze i tak zmiany nie beda Wam juz w glowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samaola 28.02.2012 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Powtórzę, podoba mi się ten przedpokój,szkoda mi go na przeróbki. Tego typu zmiany bardzo "naćkają", zagęszczą przestrzeń, nie lubię ciasnoty, nie przeszkadza mi i nie będzie przeszkadzało przejście do łazienki przez sypialnię.Ocena możliwości finansowych też chyba leży po naszej stronie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts