19501719500414 19.02.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 na temat kolektorów poczytaj tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 19.02.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Wg mnie jeżeli jest dostęp do gazu ziemnego to koszty instalacji i użytkowania PC będą bardzo zbliżone w okresie całej eksploatacji. Co innego jak ktoś grzeje propanem (jak ja) albo olejem. Wszystko zależy więc od przyszłych cen nośników energii. Na razie zapowiada się, że gaz będzie drożał szybciej niż prąd ale to takie wróżenie z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 19.02.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 @piwopijca pisałem że CWU w okresie zimowym miałbym z bojlera elektrycznego:).Naprawde nie da się zrobić ekonomicznego i wydajnego systemu CO opartego o solary z czymś tanszym niż pompa za 20tys?Do tego CO oczywiście odpowiedni bufor!Kocioł na stałe niestety odpada...Niemniej dzięki za zainteresowanie! Czy się da zrobić... da Czy taniej niż za 20tyś... NIE Przy 200m2 powierzchni musiałbyś mieć co najmniej 20m2 paneli, z tym że stawiałbym bardziej na 40-50m2 solarów Taka powierzchnia absorbera da radę pokryć za[potrzebowanie na energie cieplną na poziomie około 90% pod warunkiem że będzie pracowała cały rok i nadwyżki cieplne będziesz miał gdzie zgromadzić. 50m2 solarów w ciągu roku wyprodukuje Ci około 22 tyś kWh... to dużo. Ale uwzględniając straty postojowe powiedzmy uda Ci się odzyskać z tego 60%. Taka ilość energii wystarczy, ale dom musisz postawić bardzo energooszczędny. No i teraz sprawa akumulatora ciepła. 22000kWh energii cieplnej zgromadzone w wodzie gdzie temperatura użytkowa do wykorzystania to 95-30 oC wymaga bufora o pojemności niecałych 300m3... lub jakiegoś zamiennika o takiej samej pojemności cieplnej. Jak Ci się to wszystko uda postawić poniżej 20000zł to jesteś wygrany. Ale jak Ci się to uda, to proszę opisz jak to zrobiłeś... znajdziesz mnóstwo naśladowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.02.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 pokaż mi instalację solarną która w okresie od listopada do połowy lutego da radę zagrzać budynek, niech już ma tylko 80 m2,nie u nas,opowiadanie, że 50 m2 kolektora da radę, to jest wprowadzanie człowieka w błąd,bardzo kosztowny błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 19.02.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Dobra... walnąłem się... ma być 80m2 solarów. Tylko wskaż mi bufor wodny o pojemności co najmniej 300m3 w domu jednorodzinnym Bo bez tego buforka gromadzącego energię przez 6 miesięcy oczywistym jest że i 120 m2 paneli w przytoczonym prze Ciebie okresie może być mało. Chodziło mi o wykazanie że taki układ może zadziałać pod warunkiem spełnienia jego składowych. No i o to że nie da się go zrealizować za kwotę <20000zł. O żadnej kosztownym wpuszczaniu w maliny nie może być w tym przypadku mowy... chyba że jesteś wstanie dostarczyć składowe układu w tej cenie (26 paneli płaskich, armatura, bufor, izolacja, sterowanie), robociznę pomijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekomurator 19.02.2012 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Heh.Szczerze to zacząłem całą dyskusje nie czytając zbyt dużo o tym wszystkim.Dopiero po głębokim przekopaniu forum nasuwają mi się jakieś wyjścia...mianowicie jedno jest takie - stawiam bufor ok.1000l wpinam solary i grzeje to wszysko grzałkami wyłącznie w taryfie nocnej.To co będzie z solarów to będzie.Z tego bufora oczywiście też CWU.Po kilku latach będe widział co i jak i wtedy pewnie zamontuje pompe p-w.Do tej pory ich ceny pewnie spadną... Co o tym myślicie?i tak z ciekawości Czy w okresie od powiedzmy marca do pażdziernika panele dadzą mi chociaż te 30% zapotrzebowania na CO + CWU? Edytowane 19 Lutego 2012 przez ekomurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.02.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 chcesz zaoszczędzić, to wchodź od razu w PCI PW, a na to że stanieją to nie licz,to tak jak byś liczył, że średniej klasy samochody będą kosztować 20 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 19.02.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 chcesz zaoszczędzić, to wchodź od razu w PCI PW, a na to że stanieją to nie licz, to tak jak byś liczył, że średniej klasy samochody będą kosztować 20 tyś No można kupić TATE za 20k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 19.02.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 a TATA jest średniej klasy? Sorry za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 19.02.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ekomurator w zeszlym roku od ok. 1 marca miałem już wylaczone ogrzewanie z pci i cos tam dogrzewalo z solara ale cuda dużo tego nie było. Mam tylko trzy płyty. Do samej cwu idealnie ale już nie do c.o. , może jedynie na petle lazienkowe spróbuje cos puścić jeśli faktycznie bedzie nadmiar. Czesc Jani, dawno Cię nie było.Pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekomurator 19.02.2012 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 No można kupić TATE za 20k I ma 3 lata gwarancji nawet! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekomurator 19.02.2012 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) @aadamuss24 to od marca już nie grzałeś podłogi?Mógłbyś włąśnie mi powiedzieć ile trwa u ciebie mniej więcej sezon na grzanie ? Edytowane 19 Lutego 2012 przez ekomurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 chcesz zaoszczędzić, to wchodź od razu w PCI PW, Tylko dlaczego akurat powietrze-woda? Pisał, że będzie robił GWC glikolowy. Jeżeli jest miejsce to czy nie warto zrobić większe DZ do PC i mieć od razu GWC? Choć zimą ten GWC będzie nieco słabszy, za to latem o niebo lepszy. No i mamy dwie pieczenie przy jednym ogniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 19.02.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Oj dawno, dawno Pozdrawiam ekomurator, tak jak aadamuss pisze solarkami coś tam dogrzejesz, choć jeśli chodzi na standardową powierzchnię skup się raczej na efektywnym odbiorze ciepła z paneli(grzanie wstępne w jak najniższym zakresie temperatur) i późniejsze dogrzewanie do temperatur użytkowych. Przewymiarowanie powierzchni paneli poprawi sprawność w okresie chłodnym, ale rodzi z kolei problemy z odbiorem ciepła latem. Tak jak wszyscy radzą... nie kombinuj tylko szukaj odpowiedniej PCi która zapewni Ci odpowiednią ilość energii cieplnej przez cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekomurator 19.02.2012 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) więc w takim razie co jest bardziej efektywne i mniej awaryjne - PW czy WW?Mniej więcej kosztowo to wychodzi tak samo... @Liwko działki jest sporo pod to DZ tylko jakie są koszty mniej więcej(koparka też jest)? Edytowane 19 Lutego 2012 przez ekomurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 więc w takim razie co jest bardziej efektywne i mniej awaryjne - PW czy WW?Mniej więcej kosztowo to wychodzi tak samo... Lepszą sprawność ma PC gruntowa. Nie zawsze jednak inwestycja w gruntową jest możliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 28.02.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Najlepiej dowiedzieć się w gminie wszystkiego o tych dotacjach do paneli solarnych, czy można wybrać sobie kolektory wedle własnego uznania. Zrobić dolne źródło, które jednocześnie będzie glikolowym gwc, połączyć to z instalacją kolektorów, mała gruntowa pompa ciepła. W okresie nadmiaru ciepła z kolektorów regenerujemy dolne źródło ciepła dla pompy gruntowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 28.02.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 hmm a moze daj panele sloneczne, plus wiatrak np 3kw - i to niech CI grzeje bufor ... - sam mysle o postawieniu wiatraka (1,5kW)np. cos takiego ...http://allegro.pl/turbina-wiatrowa-savonius-elektrownia-pionowa-i2121006021.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 29.02.2012 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Konstrukcja niby nawiązuje do turbiny Savoniusa, ale coś dziwny ten wirnik.Wątpię żeby był wstanie zapewnić deklarowaną moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekomurator 29.02.2012 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 (edytowane) .....Zrobić dolne źródło, które jednocześnie będzie glikolowym gwc, połączyć to z instalacją kolektorów, mała gruntowa pompa ciepła. W okresie nadmiaru ciepła z kolektorów regenerujemy dolne źródło ciepła dla pompy gruntowej. I raczej tak właśnie zamierzam zrobić!Póki co walcze z obsługą OZC. Jeśli chodzi o instalacje to będzie 3x100m gwc,kolektory jakie by nie były(za darmo więc nie ma co przebierać)+zbiornik 300l CWU,Wm no i pompa ciepła G-W.Pompa z dofinansowaniem wyniesie mnie troche mniej niż piec groszkowy + komin + bufor. Jeśli chodzi o kolektory to nie moge wybrać nic innego.Firma montująca i zestaw zostały wybrane już rok temu dla całej gminy ... Pozdro Edytowane 29 Lutego 2012 przez ekomurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts