Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy pompa u mnie ma sens?

ekomurator

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wg mnie jeżeli jest dostęp do gazu ziemnego to koszty instalacji i użytkowania PC będą bardzo zbliżone w okresie całej eksploatacji. Co innego jak ktoś grzeje propanem (jak ja) albo olejem. Wszystko zależy więc od przyszłych cen nośników energii. Na razie zapowiada się, że gaz będzie drożał szybciej niż prąd ale to takie wróżenie z fusów.

@piwopijca

pisałem że CWU w okresie zimowym miałbym z bojlera elektrycznego:).Naprawde nie da się zrobić ekonomicznego i wydajnego systemu CO opartego o solary z czymś tanszym niż pompa za 20tys?Do tego CO oczywiście odpowiedni bufor!Kocioł na stałe niestety odpada...Niemniej dzięki za zainteresowanie!:)

Czy się da zrobić... da

Czy taniej niż za 20tyś... NIE

Przy 200m2 powierzchni musiałbyś mieć co najmniej 20m2 paneli, z tym że stawiałbym bardziej na 40-50m2 solarów

Taka powierzchnia absorbera da radę pokryć za[potrzebowanie na energie cieplną na poziomie około 90% pod warunkiem że będzie pracowała cały rok i nadwyżki cieplne będziesz miał gdzie zgromadzić.

50m2 solarów w ciągu roku wyprodukuje Ci około 22 tyś kWh... to dużo.

Ale uwzględniając straty postojowe powiedzmy uda Ci się odzyskać z tego 60%.

Taka ilość energii wystarczy, ale dom musisz postawić bardzo energooszczędny.

No i teraz sprawa akumulatora ciepła.

22000kWh energii cieplnej zgromadzone w wodzie gdzie temperatura użytkowa do wykorzystania to 95-30 oC wymaga bufora o pojemności niecałych 300m3... lub jakiegoś zamiennika o takiej samej pojemności cieplnej.

Jak Ci się to wszystko uda postawić poniżej 20000zł to jesteś wygrany.

Ale jak Ci się to uda, to proszę opisz jak to zrobiłeś... znajdziesz mnóstwo naśladowców

Dobra... walnąłem się... ma być 80m2 solarów.

Tylko wskaż mi bufor wodny o pojemności co najmniej 300m3 w domu jednorodzinnym :D

Bo bez tego buforka gromadzącego energię przez 6 miesięcy oczywistym jest że i 120 m2 paneli w przytoczonym prze Ciebie okresie może być mało.

Chodziło mi o wykazanie że taki układ może zadziałać pod warunkiem spełnienia jego składowych.

No i o to że nie da się go zrealizować za kwotę <20000zł.

O żadnej kosztownym wpuszczaniu w maliny nie może być w tym przypadku mowy... chyba że jesteś wstanie dostarczyć składowe układu w tej cenie (26 paneli płaskich, armatura, bufor, izolacja, sterowanie), robociznę pomijam

Heh.Szczerze to zacząłem całą dyskusje nie czytając zbyt dużo o tym wszystkim.Dopiero po głębokim przekopaniu forum nasuwają mi się jakieś wyjścia...mianowicie jedno jest takie - stawiam bufor ok.1000l wpinam solary i grzeje to wszysko grzałkami wyłącznie w taryfie nocnej.To co będzie z solarów to będzie.Z tego bufora oczywiście też CWU.Po kilku latach będe widział co i jak i wtedy pewnie zamontuje pompe p-w.Do tej pory ich ceny pewnie spadną...

Co o tym myślicie?

i tak z ciekawości Czy w okresie od powiedzmy marca do pażdziernika panele dadzą mi chociaż te 30% zapotrzebowania na CO + CWU?

Edytowane przez ekomurator

Ekomurator w zeszlym roku od ok. 1 marca miałem już wylaczone ogrzewanie z pci i cos tam dogrzewalo z solara ale cuda dużo tego nie było. Mam tylko trzy płyty. Do samej cwu idealnie ale już nie do c.o. , może jedynie na petle lazienkowe spróbuje cos puścić jeśli faktycznie bedzie nadmiar.

Czesc Jani, dawno Cię nie było.

Pozdr adam

chcesz zaoszczędzić, to wchodź od razu w PCI PW,

Tylko dlaczego akurat powietrze-woda? Pisał, że będzie robił GWC glikolowy. Jeżeli jest miejsce to czy nie warto zrobić większe DZ do PC i mieć od razu GWC? Choć zimą ten GWC będzie nieco słabszy, za to latem o niebo lepszy. No i mamy dwie pieczenie przy jednym ogniu.

Oj dawno, dawno :)

Pozdrawiam

ekomurator, tak jak aadamuss pisze solarkami coś tam dogrzejesz, choć jeśli chodzi na standardową powierzchnię skup się raczej na efektywnym odbiorze ciepła z paneli(grzanie wstępne w jak najniższym zakresie temperatur) i późniejsze dogrzewanie do temperatur użytkowych.

Przewymiarowanie powierzchni paneli poprawi sprawność w okresie chłodnym, ale rodzi z kolei problemy z odbiorem ciepła latem.

Tak jak wszyscy radzą... nie kombinuj tylko szukaj odpowiedniej PCi która zapewni Ci odpowiednią ilość energii cieplnej przez cały rok.

• 2 weeks później...
Najlepiej dowiedzieć się w gminie wszystkiego o tych dotacjach do paneli solarnych, czy można wybrać sobie kolektory wedle własnego uznania. Zrobić dolne źródło, które jednocześnie będzie glikolowym gwc, połączyć to z instalacją kolektorów, mała gruntowa pompa ciepła. W okresie nadmiaru ciepła z kolektorów regenerujemy dolne źródło ciepła dla pompy gruntowej.

.....Zrobić dolne źródło, które jednocześnie będzie glikolowym gwc, połączyć to z instalacją kolektorów, mała gruntowa pompa ciepła. W okresie nadmiaru ciepła z kolektorów regenerujemy dolne źródło ciepła dla pompy gruntowej.

I raczej tak właśnie zamierzam zrobić!:)Póki co walcze z obsługą OZC.

Jeśli chodzi o instalacje to będzie 3x100m gwc,kolektory jakie by nie były(za darmo więc nie ma co przebierać)+zbiornik 300l CWU,Wm no i pompa ciepła G-W.Pompa z dofinansowaniem wyniesie mnie troche mniej niż piec groszkowy + komin + bufor.

Jeśli chodzi o kolektory to nie moge wybrać nic innego.Firma montująca i zestaw zostały wybrane już rok temu dla całej gminy ...

Pozdro

Edytowane przez ekomurator