Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

XXI wieczna stodoła - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Muszę powiedzieć, że dość zaskakujące macie rozwiązanie łazienek. Rodzinna daleko od sypialni a wc dla gości blisko sypialni.

Może poprzestawiać ścianki działowe:

http://images39.fotosik.pl/1323/90813425ddfa17a1.jpg

P- pralka zabudowana w szafie

Gdzie w wiatrołapie macie miejsce na buty, szaliki, torebkę żony i kurtki?

Gdybyście jednak chcieli mieć szafę w wiatrołapie to można to rozwiązać tak:

http://images39.fotosik.pl/1323/c4c54b6ba375ddd0.jpg

P - piekarnik L-lodówka

Drzwi wewnętrzne w wiatrołapie otwierałabym w drugą stronę (do wnętrza domu) - będzie wygodniej korzystać z tak małego wiatrołapu.

witam

sledze dziennik bo widze mocno przemyslany dom - szacun (ja juz 2-gi rok móżdże :)

Co do 2 punktu jaki bys ewentualnie zmienil w domu to mysle ze wiele oszczednosci by ci nie przyniosl. Wydaje mi sie ze roznica wyszla by tylko w belkach stropowych. Mozesz teraz przeciez nie ocieplac polaci tylko strop (bedzie mniejsza powierzchnia) , OSB tylko od gory by moc chodzic po stryszku, a od spodu regips, ktory i tak musialbyc dac.

Zreszta chyba zwiekszyl by Ci sie dom jakbys zrezygnowal ze strychu - gdzies te graty trzeba upychac ;) - reku i inne ............ czyli albo piwnica albo dodatkowe pomieszczenie na parterze.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

czesc , nie moge sobie tego zdania wyobrazic :(

cyt "Warto jednak inaczej ocieplać z zewnątrz. Otóż przed montażem okien mogłem nakleić 2cm pasek styro na otworach okiennych aby uniknąć mozolnego wciskania. Przed właściwym ocieplaniem należało wokół okien nakleić pasy styro zlicowane z zewnątrz z ramą i oddalone od niej o szparę na pianę. Pozwoliłoby to uniknąć trudnego naklejania węgarków ponieważ mogły być one po prostu odpowiednio dopasowanym ociepleniem właściwym."

Moglbys mi to jeszcze raz wylozyc, pliiiiiiiiiiiiiiis

dzieki

• 3 months później...
  • 1 month później...
Dopiero teraz trafiłem na twój dziennik i bardzo żałuję ża tak późno.Jeszcze nie widziałem tak przemyślanego projektu,dokładnego w najdrobniejszych szczegółach a realizacja to już naprawdę majstersztyk :).Znajduję w tobie pokrewną duszę i zazdroszczę takiej doskonałej organizacji.Masz świetne pomysły i teraz mnie zabiłeś tymi pakietami szyb bo szczerze mówiąc chyba nie do końca to rozumiem.Możesz tak łopatologicznie wyjaśnić?Najlepiej z rysunkiem.No chyba że opatentowałeś ;)

u mnie to już zdecydowanie za późno za 2 tyg przeprowadzka

qubic - chodzi oto że zamiast FIXow montujesz same pakiety szybowe w XPS, to na kotwach do ściany i dalej obkładasz zwykłym styropianem - w końcu profil w oknie jest najdroższy i przez niego i połączenie z szyba ucieka najwięcej ciepła